Dodaj do ulubionych

Luton-Londyn - najtańsze połączenie

IP: *.komputerowe.com 25.05.04, 17:05
Czy ktoś może już testował tę podróż, lecę linią wizzair, proszę też o poradę
obeznanych jakimi środkami komunikacji poruszać się po mieście, żeby nie
zbankrutować, będę w L. 12 dni, mieszkanie w III strefie.Wyjazd wybitnie
turystyczny. Z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • higher_eu Re: Luton-Londyn - najtańsze połączenie 25.05.04, 18:25
      Z Luton do centrum Londynu dojedziesz Thameslink'iem... Nie wiem gdzie
      dokładnie w trzeciej strefie będziesz mieszkał, ale jeśli w północnym Londynie
      to pociąg zatrzymuje się na stacji Kentish Town, którędy przebiega linia metra
      Northern.

www.thameslink.co.uk
      Bilet tygodniowy na komunikację miejską w Londynie na strefy 1, 2 i 3 kosztuje
      około Ł15- jest ważny zarówno na metro jak i autobusy (plus Tramlink jeżdżący w
      południowym Londynie).

Jeśli masz jakiekolwiek pytania odnośnie Londynu służę pomocą:
      higher_europe@yahoo.co.uk

Pozdrawiam :)
      • Gość: londynek Re: Luton-Londyn - najtańsze połączenie IP: *.ipt.aol.com 28.05.04, 11:17
        jak chcesz udzielac info o londynie to sie dowiedz sama ile co kosztuje , bo
        bilet na 3 strefy to ok 24 f po ostatnich podwyzkach
        • higher_eu Re: Luton-Londyn - najtańsze połączenie 28.05.04, 14:52
          Po pierwsze to "sam", bo jestem facetem... po drugie rzeczywioście się
          pomyliłem- bilet tygodniowy na 1, 2 & 3 kosztuje Ł23,80... i za to
          przepraszam...

Na przyszłość jednak radziłbym trochę mniej emocjonalnie podchodzic do pomyłek
          innych forumowiczów...
    • Gość: Piotr Zwiedzanie Londynu IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 28.05.04, 19:44
      Moje marzenie - Londyn. Nie jestem zbyt kasiasty i jeszcze mam rodzinę.
      Poszukuję taniego sposobu dolotu,podróżowania komunikacją miejską,noclegów i
      stołowania. Wszystkie rady doceniam i z góry dziekuję.

Chcę być tam ok. 2 tygodni. Co warto zobaczyć? Przewodniki juz mam.
      Czy wynająć samochód? Prosze o poradę.
      • higher_eu Re: Zwiedzanie Londynu 28.05.04, 20:53
        Najtańsze loty z Polski znaleźć można u przewoźników takich jak AirPolonia,
        SkyEurope, WizzAir... Z Niemiec polecam EasyJet i AirBerlin... ewentualnie
        Ryanair...

Jeśli chodzi o tanie zakwaterowanie to polecam stronę:
        www.bookhostels.com
        Informacje o komunikacji miejkiej mozna znaleźć na stronach:
        www.thetube.com oraz www.transportforlondon.co.uk
        Najlepiej kupić bilet tygodniowy na komunikację miejska... przy zakwateriowaniu
        w Centrum wystarczy bilet tylko na strefę 1, ewentualnie 1 i 2.

Jedzenie na mieście jest dosyć drogie. Najtańsze sa chińskie knajpy w okolicach
        Wardour Street i Leicester Square- za bufet typu 'eat as much as you like'
        trzeba zapłacić około Ł5... Najtaniej kupować produkty w supermarketach typu
        Tesco i przygotowywac posiłki samodzielnie...

Londynu nie warto zwiedzac samochodem... szczególnie po wprowadzeniu Congestion
        Charging... poza tym i tak nigdy nie ma gdzie zaparkować... najłatwiej zwiedzac
        komunikacją miejską i na piechotę ;)
        • Gość: hmm Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 14:23
          A Ty gdzie tam mieszkasz? Moglbym wpasc do Ciebie na kilka dni? Moze znajdzie
          sie lozeczko wolne? :-)
          • higher_eu Re: Pytanko 30.05.04, 16:19
            Hehe... niestety... od 15 stycznia rezyduję w Polsce... :)
    • Gość: jjjj Re: Luton-Londyn - najtańsze połączenie IP: 217.137.104.* 01.06.04, 20:28
      z lotniska - luton, stanstead kursuja autobusy linii national express do centrum. cena-L6. a po miescie najtaniej poruszac sie autobusami, tygodniowy bilet (bus pass) kosztuje ok.L10 (nie pamietam dokladnie) i wazny jest na wszystkie strefy. no, ale podroz trwa dluzej i trzeba sie troche orientowac, gdzie wsiasc, etc.
      wizzairem lecieli moi rodzice i ok. normalne linie lotnicze typu low cost.
      londyn generalnie jest drogi, ale wiele ciekawych muzeow jest darmowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka