Gość: jan IP: *.rzesa.rzeszow.pl 24.08.04, 07:22 Czy ktoś tam był i może powiedzieć coś o atrakcjach i noclegach? Czy warto tam jechać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JakoTako Re: Jesenik, Karlova Studanka IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.04, 10:51 Bylem tam. Bardzo mila miejscowosc, ladna drewniana zabudowa. Nie spalem wiec nie moge nic na ten tema powiedziec. Utkwilo mi pamieci, ze bylismy glodni i w zadnej knajpie nie moglismy znalezc wolnego stolika, ale to byl sezon zimowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas11 Re: Jesenik, Karlova Studanka 26.08.04, 10:38 Zobacz www.info-jesenik.cz Ja lubię te rejony w kazdej porze roku. Jesenik to przyzwoite miasteczko ( infor. turyst. w rynku ) nad którym leży część uzdrowiskowa z sanatoriami i ładnym parkiem ( Jesenik Lazne ). Niedaleko do dwóch jaskiń, na wieżę widokową Zlaty Chlum, kilkanaście km do wyciągu krzesełk. na Serak itd. Karlova Studanka to małe, spokojne uzdrowisko tuż pod Pradziadem ( szczyt z wysoką wieżą widokową ). W Karl.Stud. inf.tur. w samym środku miejscowości, w parku obok malutkiej pijalni wody mineralnej. W tych okolicach jest masa "penzionów" i innych "ubytowani". Praktycznie w każdej mijanej wiosce. Dużo adresów jest na odwrocie niektórych miejscowych map, które są do nabycia w podanych wyżej miejscach. Dobre miejsce wypadowe to Cervenohorske Sedlo ale tam spać można tylko w hotelu. Wszędzie w tych okolicach są fajne trasy na wędrówki o "beskidzkim" stopniu trudności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Jesenik, Karlova Studanka IP: 195.117.149.* 26.08.04, 13:58 I jak jedziesz samochodem do jaskini na spicaku to wpadnij na super zarełko w Lipove Lazne ,hispanski ptasek jest super !!!! /bitki wołowe zawijane w ciemnym sosiku/ taka knajpka zaraz na zakręcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Jesenik, Karlova Studanka IP: 195.117.149.* 26.08.04, 14:11 Knajpa nazywa sie Na Rychte a jaskinia chyba jednak Na pomezi a nie na Spicaku. Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas11 Re: Jesenik, Karlova Studanka 26.08.04, 22:38 Nie wiem jak inni ale ja prawdopodobnie skorzystam z tej podpowiedzi. Na Pomezi się nie wybieram, bo byłem jakiś czas temu ale często zaglądam do Ramzovej i dalej. Knajpa jest na mojej mapie, zaznaczę specjalnie. Znasz kasik wejście na Snieżnik od strony Starego Mesta? Chcę tak właśnie za jakiś czas na niego wejść. Odpowiedz Link Zgłoś