11.07.16, 19:29
Planuję wyjechać we wrześniu na wakacje, niestety pojawił się problem iż nie wiem gdzie. Szukam miejsca kameralnego, z pięknymi widokami i z mała ilością turystów dodam jeszcze, że dość taniego. Wiem, ciężko o takie.. Myślałam o Korfu lub Kefalonii lecz nie czuję tego "czegoś". To będzie moja pierwsza samotna podróż i chciałbym żeby była wyjątkowa i żebym nie miała potem złych wspomnień na myśl o tej podróży. Dlatego też pisze tu, do was o pomoc. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • slightly.stupid Ostry kryzys tożsamości 12.07.16, 09:41
      zagubiona_podrozniczka napisał(a):

> Planuję wyjechać we wrześniu na wakacje...nie wiem gdzie. Szukam miejsca kameralnego, z pięknymi widokami i z mała ilością turystów... dość taniego... Myślałam o Korfu lub Kefalonii lecz nie czuję tego "czegoś"...chciałbym..."

Od czasu do czasu pojawiają się na forach turystycznych takie właśnie dramatyczne błagania o pomoc. Zwiastunem takich błagań jest krzyk POMOCY! w tytule. Bezradność z którą matka/ojciec wątku nie może sobie poradzić. Chciałaby ale się boi. Szuka ale nie ma wiary w szukaniu. Nie "czuje" niczego. Praktyczność podpowiada, ze dobrze byłoby zawęzić opcje wakacyjne i wówczas zapytać o opinie ale nie "czując" tego niczego dostaniesz rozrzuconą szeroko listę najprzeróżniejszych propozycji od Chałup do Madery. Wydaje mi się, ze powinnaś jeszcze dodać dla ułatwienia POMOCY wymóg dwóch basenów z podgrzewaną wodą. Na szczęście wiemy, ze musi być tanio. Poziomu taniości też nie określiłaś. Taniość nie jedno ma imię. I na koniec, w przyszłych wezwaniach o pomoc, zdecyduj się co płci pod jaką piszesz
      (chciałam/chciałbym).

Pisz gdy już będziesz miała chociaż mgielny kierunek wakacji i gdy odzyskasz to "czucie".
      Wierzę, że trochę pomogłem:)
      • zagubiona_podrozniczka Re: Ostry kryzys tożsamości 12.07.16, 22:02
        To nie jest "dramatyczne błaganie o pomoc" lecz zwykły tytuł, który miał przyciągnąć uwagę, również to nie jest wykrzyknienie, więc określenie "krzyk POMOCY!" jest niewłaściwe.
        Nie określam się z miejscem ponieważ jestem otwarta na wszelkie możliwości ale pisząc o Korfu i Kefalonii można się domyśleć iż chodzi o tego typu rejony. Kiedy dodawałam tego posta spodziewałam się prawdziwej pomocy a nie krytyki i wytykania błędu jednej literki. Jeśli ty to nazywasz "pomocą" to ja dziękuję za taką pomoc. Jeśli jednak chcesz mi doradzić z miejscem to z chęcią przeczytam twoje propozycje :)
        Pozdrawiam
        • slightly.stupid Re: Ostry kryzys tożsamości 13.07.16, 14:51

Proszę, nie oburzaj się. Mam swoją opinię o wątkach z pomocą/ratunkiem w tytule. W większości nie warto im pomagać a w mniejszości autorzy wątku uniemożliwiają udzielenie im pomocy.
          Krótką druga opinię wyraził Grekan. Analogią jest wizyta u lekarza i stwierdzenie, że coś boli bez podania miejsca, czasu bólu i ogólnego stanu zdrowia. Jeżeli ty czegoś nie czujesz to jak my,
          pomagający i nieznający ciebie, możemy czuć za ciebie? Zgodzisz się z takim rozumowaniem?

Nie podajesz żadnych znaczących szczegółów - co lubisz, jak się rozrywasz. Piszesz tylko o tym co chciałabyś odczuć. A każdy z nas odczuwa piękno i "niezapomnienie" inaczej. Podobnie z taniością.
          Nie dla wszystkich odcienie taniości/drogości są takie same. Podaj swój wakacyjny budżet i wówczas pewne polecenia będzie można wykluczyć a inne rozszerzyć. Nie wszyscy chcą się domyślać co autorka wątku miała na myśli.

Zamiast więc listy naszych "zgadywanych/domyślnych" poleceń podaj pewien zarys konkretnych wymagań, określ czas pobytu, preferowany sposób wyżywienia, ulubiony zakres temperatury i, koniecznie, budżet jakim dysponujesz. I wówczas pojawią się odpowiednie do udzielonych informacji polecenia i sugestie.

Ja również pozdrawiam.
    • grekan Re: Pomocy 13.07.16, 12:15
      Zbyt malo informacji o wyjezdzie, poczatek czy koniec wrzesnia, tydzien czy dwa, jakie wyzywienie czy bez, to wszystko ma wplyw na cene, czy tylko Grecja?Jakie masz fundusze do wydania....
    • wislok1 Re: Pomocy 13.07.16, 18:06
      Musisz wiedziec ile masz kasy do wydania, podróż ma być autem czy samolotem, jedziesz sama czy nie sama, nocleg ma być w hotelu czy na kwaterze, wyżywienie ma być w restauracjach czy sama będziesz gotować wszystkie posiłki ( tanio !!!!! )reszta jest do ustalenia
      Po prostu na razie nikt ci nie pomoże, bo piszesz same slogany o cichym i spokojnym miejscu
      • wislok1 Re: Pomocy 13.07.16, 18:19
        Pisząc "sama czy nie sama" miałem na myśli podróż zalatwiana samodzielnie, wyjazd samotny autem czy kupno samodzielne biletu,
        czy też wycieczke z całą grupą turystów zalatwiana z biura podrozy, z calym stadem
    • zagubiona_podrozniczka Re: Pomocy 14.07.16, 22:48
      Chciałabym przeznaczyć do 1500 zł na hotel, bez wyżywienia (sama chcę gotować lub też czasem gdzieś zjeść w restauracji), reszta pieniędzy to ok. 2000 zł - na jedzenie, pamiątki czy inne widzimisie. Lecę sama, bez biura podróży,wycieczek. Planuje wylecieć od 3 września do 10 września, może się to zmienić o max 2 dni w przód lub w tył w zależności od cen biletów. Mogę wylecieć z dowolnego miejsca w Polsce.
      • wislok1 Re: Pomocy 15.07.16, 23:02
        No, to teraz trzeba pojsc do biura podrozy I kupic wycieczke na Korfu lub Kefalonie, ktora by spelniala powyzsze warunki
        • slightly.stupid Korfu we wrześniu 18.07.16, 09:18
          wislok1 napisał:

"No, to teraz trzeba pojsc do biura podrozy I kupic wycieczke na Korfu lub Kefalonie, ktora by spelniala powyzsze warunki"

Możesz tez sama przyjrzeć się i rozważyć symulację: Dzisiaj na www.kayak.com cena biletu Wizz Air z WAW do CFU na 3.09 - 10.09, bez przesiadek wynosi 632 PLN. Na tej samej stronie lub na www.booking.com lub www.hotels.com ustawisz filtr cenowy na max 200 PLN za dobę bez śniadania i wybierzesz interesujący Ciebie hotel. W niektórych przypadkach śniadanie jest wliczone w cenę pokoju. Z reguły loty podczas weekendu są droższe od lotów w dni powszednie ale w podanym przypadku nie ma to miejsca. Sobota (3.09) jest najtańszą opcją.
          Według tych wyliczeń powinno Ci pozostać ~ 1500 PLN na pozostałe wydatki.
          Uśrednione koszty życia na Korfu znajdziesz tutaj: www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Greece&city=Corfu

Powodzenia

• grekan Re: Korfu we wrześniu 19.07.16, 02:54
            Korfu, hotel Semeli, Roda, studio dla 1os. z BB 3-10.09.16 ok. 600zl: lot Wizzair z W-wy 632zl., to koszt 1232zl. plus dojazd do lotniska, na pewno 1500zl. wystarczy. Hotel z pewnej angielskiej strony TravelRepublic.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka