hepik1 28.11.04, 12:10 Kto spędzał sylwestra na wiedeńskiej starówce?Może mógłby sie podzielic wrażeniami ,informacjami ?Również o noclegu w jakims pensjonacie w okolicach stolicy lub nawet w Czechach? Inne dobry rady mile widziane:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: Sylwester w Wiedniu 30.11.04, 21:42 Jakos chyba mało osob bylo na sylwestrze w Wiedniu . ja nie - zreszta jezdzę tylko latem ... Natomiast sadze , ze na Sylwestra to trzeba poszukac porzadnego biura podrózy , które zaoferuje porzadna sale i pokoj hotelowy np.w Wiedniu z ewentualna mozliwoscia pochodzenia po północy po centrum Wiednia. Sam bylem w Wiedniu między 23.00 a 1.00 w nocy i za bardzo to nie byłem oszołomiony Wiedniem o tej porze . Kiedys znajomi byli na sylwestrze w Paryzu za psie pieniadze i zgodnie z programem łazili po champs ellisee . raczej zmarzli i no .. powiedzmy byli srednio zadowoleni . choc oczywiscie wszystko to kwestia gustu . Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Sylwester w Wiedniu 01.12.04, 14:52 Właśnie się próbuje czegos dowiedziec ,Deo.Odzew cieniutki ale troche czasu zostało.Mnie nie chodzi o dużą sale i bal.Chodzi o atmosferę uliczna a z tego gdzieś słyszałem,że wiele knajpek jest normalnie w Sylwestra otwartych,na Starówce są sceny z występami zespółów grających i walca i inne hip-hopy. Koszt też odgrywa rolę ,nocleg może byc albo w Czechach albo w Słowacji.Tu tez różnica w kupowaniu winetek autostradowych.Gdy wchodziłby nocleg w ok.Bratysławy-trzeba miec i czeskie, i słowackie i austriackie.Gdy w Czechach-tylko czeską a autostrada od Cieszyna do Brna i jeszcze kawałeczek.Czyli przejazd to góra (tak liczę z K-ce to 4-5 h góra.) Na zwiedzanie pewnie,że lepsza cieplejsza pora roku. A Paryż w sylwestra to nieporozumienie.Tyle samo szkła pod nogami pod Tour Eifel jak w Krakowie na Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 kto szuka ten znajdzie 01.12.04, 19:28 www.wien.info/article.asp?IDArticle=12265 Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: kto szuka ten znajdzie 02.12.04, 21:25 No cóz informacji jednak troche sie w necie znalazło o Wiedniu - ale wracając do sylwestra to zważywszy na atrakcje jakie Wiedeń przygotowuje to moze warto tam pojechać i zobaczyć tę noc . Może nawet z Katowic to nie takie głupie wyjechać i po ok 4 godzinach byc juz w Wiedniu - zaparkowac jak sobie przypominam przy poczatku Karstenstrasse w takiej bocznej uliczce jest podziemny parking - pewno jest i dużo innych tez - pobawic sie w centrum wiednia i jak sie już człowiek zmęczy to wsiąśc w samochód o wrócić do Polski . Uważam , że tylko droga przez Cieszyn - Czechy - autostrada do Brna i dalej Mikulov - Wiedeń - od granicy do wiednia nie ma autostrady i nie tzreba chyba kupowac winietki . Drogi przez Słowacje nie polecam - bo po co nadrabiac kilometry i kupować dodatkowo winietkę austriacka . Tyle tylko , że dużo zależy od pogody i oczywiście taka jazda jest męcząca dla kierowcy a dodatkowo współpasażerowie muszą lubic taka forme sylwestrowej turystyki z wszystkimi jej niewygodami. znalezienie noclegu na pewno znacznie podraża koszty takiej eskapady . Ciekawe czy ci sie bedzie chciało wybrac w taka podróz . w końcu 4 godz. w jedna i 4 w drugą to nie tak dużo a decyzje można podjąc w dniu wyjazdu w zależności od pogody i swojego nastroju ducha . pzdr i powodzenia . Gdybym blizej mieszkał to kto wie deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: kto szuka ten znajdzie IP: 81.219.173.* 02.12.04, 22:10 www.rajbm.com.pl/zima2004_2005/index.html Hepik cos takiego ci znalazłem -sylwester niedaleko wiednia w hotelu albo na ulicach wiednia cena 3 dni chyba 880 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: kto szuka ten znajdzie 03.12.04, 02:22 Za takie pieniądze (880x2=1960) to ja wole w domu posiedzieć,Deo.Niech sie wypchaja.A to co w poprzednim poście to blisko mojej kombinacji.Nocleg ,nawet na obrzeżach Wiednia ,to już nie taka znowu tragedia: www.oekotel.com/ Czyli 2 noclegi x2os x20Eu=80 Benzyna z dużym zapasem to 280 pln a przecież trzeba kogos do towarzystwa wziąć,czyli dzielimy na dwa.Koszty techniczne-ok 500 pln. To sporo by do przechulania na miejscu zostało w stosunku do imprezy proponowanej przez biuro,co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: kto szuka ten znajdzie IP: 81.219.167.* 03.12.04, 15:52 hepik Znalazłem w sieci taka informacje o sylwestrze w Wiedniu to ci napisałem ale troche drogo ... i tak szczerze mówiąc chyba nie warto ... Zreszta Sylwester za granica to rzeczywiscie troche drogi a naclegi wtedy ida do góry o wiele więcej niż w lecie .Za te 1960 pln to jedna co prawda tylko jedna osoba mogłaby spędzic 2 tygodnie w Egipcie / no prawie / Natomiast te noclegi na obrzezach Wiednia są dośc interesujace / tylko czy nie trzeba kupowac winietek bo wokół Wiednia to jest autostrada chyba ? Ja byłem w Wiedniu kiedys w lecie za dnia i tam cos sie ciekawego działo na ulicach miasta . jakies orkiestry grały jakies pokazy kapele itd więc pewno w Sylwestra będzie tam ciekawie stad jak pojedziesz to podziel sie wrazeniami. Ważne jest wszakże by wszystkie osoby miały podobne pasje turystyczne i nie nalezały do malkontentów bo jeden malkontent może zepsuć i zatruć każda najciekawsza nawet podróz . W tym roku wracałem z Budapesztu przez Słowacje a konkretnie przez Zwardoń we wrrześniu był tam remont drogi - dobrze ,że jechałem tamtędy około 24 lub 1 rano bo było pusto. Nawet jak droge już wyremontowali to nie polecam tej trasy -chyba do Wiednia tylko przez Czechy . pzdr. deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: kto szuka ten znajdzie IP: 81.219.167.* 03.12.04, 16:03 Re: szukam noclegu w Wiedniu krowkasmieszka 03.12.2004 11:56 + odpowiedz bylam w wiedniu w marcu tego roku i spalam w "PENSION MIKLOS". nie pamietam nazwy ulicy, w kazdym razie to byly 3 stacje metra od katedry :-) ten pensjon to kamienica, w ktorej wlasciciele wynajmuja pokoje czyli: sypilnia + lazienka + dobudowana kabina prysznicowa. palcilam 43 euro za pokoj dwuosobowy za noc. wliczone sa reczniki, sprzatanie, ale nie ma sniadanek. za to w okolicy jest duzo sklepow, barow, piekarni, wiec z tym nie bylo problemow. warunki moze nie sa jak w hotelu pieciogwiazdkowym, ale jest czysto, spokojnie i wlasciciele sa bardzo mili. no i cena... 21,5 euro za glowe to schroniska kosztuja... pozdrawiam serdecznie :-) oooo znalazlam faks od nich, wiec podaje dokladne namiary - 1050 Wien, Schonbrunner Strasse 41, tel: 00 43 1 587 5161, fax: 00 43 1 587 2750 w gazeta - turystyka- kontakty ...znalazłem taki troche odpowiadający twoim potrzebom namiar łacznie z telefonem . Moze skorzystasz - to w samym Wiedniu . Juz wiecej nie bede pisał - pzdr . Ciekawe ... jak byś sie jednak wybrał to jakie wrażenia ? Do Sylwestra troche jednak zostało i wszystko może sie zmienić lub zmodyfikować ale kibicuje twojej wyprawie . Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: kto szuka ten znajdzie 29.12.04, 12:21 MIstrzu H coś dla Ciebie śniegu nie ma www.wien.info/article.asp?IDArticle=12265 - można jechac ino mig !!! Odpowiedz Link Zgłoś