Dodaj do ulubionych

Samochodem do Niemiec

IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 09.12.04, 14:29
Czesc, witam wszystkich forumowiczow. W przyszly piatek(tj17grudnia) jade
samochodem do Niemiec , a konkretnie do Lipska. Granice bede przekraczal w
Zgorzelcu. Mam z podroza pewne pytania, jesli potrafilibyscie udzielic jakis
wskazowek bylbym wdzieczny. Co nalezy pamietac (chodzi mi o sprawy
papierkowe, z pominieciem dowodu/paszportu oczywiscie) wziasc ze soba - czy
musze wykupic jakies ubezpieczenia itp. Wszelkie podpowiedzi i wskazowki beda
bardzo pomocne.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Fredzio Re: Samochodem do Niemiec IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 09.12.04, 15:19
      Oczywiście:
      1.Dowód osobisty (uwaga: fotografia powinna być podobna do okazującego, a nie
      sprzed 15 lat) lub paszport.
      2.Dowód ubezpieczenia OC (ja wożę też Zieloną kartę), dowód rejestracyjny,
      prawo jazdy
      3. Obok druku E 111 (NFZ) dobrze mieć wykupione ubezpieczenie zdrowotne (PZU
      lub tp., w razie choroby koszty mogą być nieprawdopodobne), dobrze też mieć
      wykupione ubezpieczenie Assistance (jw. - ewentualne płatne holowanie może
      kosztować majątek).
      Szerokiej drogi.
      • jorn Re: Samochodem do Niemiec 21.12.04, 17:07
        J. w., z tym, że dowód osobisty lub paszport (zamiennie), Zielona Karta nie
        jest potrzebna.

Tym, którzy jadą na południe Niemiec, radzę zabrać paszport i Zielona Kartę na
        wypadek, gdyby chcieli się przejechać do Szwajcarii (np. po tańsze paliwo).

Aha, Niemcy są bardzo przywiązani do gotówki, więc wiele sklepów nie przyjmuje
        kart.

Pozdrawiam
        • Gość: P.AL Re: Samochodem do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.04, 12:53
          Jorn,wybacz,ale z tymi kartami to troche przesadziles.
          Praktycznie nie ma sklepu,gdzie nie mozna placic EC lub karta kredytowa.
          Nawet Aldi wprowadza tez platnosci bezgotowkowe.
      • vojager29 Re: Samochodem do Niemiec 22.12.04, 14:11
        dobrze też mieć
        > wykupione ubezpieczenie Assistance

czy mozna miec Assistance bez Kasko ?
        • Gość: Fredzio Re: Samochodem do Niemiec IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 22.12.04, 14:47
          Można wykupić Assistance bez AC, ale nie strach Ci jechać za granicę bez AC?
    • ahaj1 Re: Samochodem do Niemiec 20.12.04, 18:47
      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Czesc, witam wszystkich forumowiczow. W przyszly piatek(tj17grudnia) jade
      > samochodem do Niemiec , a konkretnie do Lipska. Granice bede przekraczal w
      > Zgorzelcu. Mam z podroza pewne pytania, jesli potrafilibyscie udzielic jakis
      > wskazowek bylbym wdzieczny. Co nalezy pamietac (chodzi mi o sprawy
      > papierkowe, z pominieciem dowodu/paszportu oczywiscie) wziasc ze soba - czy
      > musze wykupic jakies ubezpieczenia itp. Wszelkie podpowiedzi i wskazowki beda
      > bardzo pomocne.
      > Pozdrawiam
      Czesć!
      Paszport, dowód rejestracyjny pojazdu, ubezpieczenie OC oczywiście. I to tyle.
      Szerokiej drogi!
      Ps. gdybyś był zainteresowany wypoczynkiem zimowym lub letnim na słowacji albo
      chorawcją, oferują dobre kwatery, osobiście sprawdzone. adrianhajduk@wp.pl lub
      marcinnowicki@o2.pl
    • Gość: Tomstar Re: Samochodem do Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 18:07
      I raczej trzymaj sie ograniczen predkosci na autostradach i miastach, bo
      fotoradary sa gesto rozstawione

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka