IP: *.dwtele.pl 25.04.06, 23:15
Wiem, że temat Formule 1 był wielokrotnie poruszany.Przeczytałem wiele
wypowiedzi na temat nocowania w tych hotelikach, ale brakuje mi jednej
istotnej informacji. Czy po zamknięciu recepcji, kiedy otwieram drzwi hotelu
i pokoju (i ew. bramy parkingowej) moją kartą Master Card użytą przy
rezerwacji internetowej, jest sprawdzana w jakikolwiek sposób ilość osób
wchodzących do pokoju. Rezerwowałem jeden pokój(3 osobowy)dla mojej rodziny 4
osobowej; 2 dorosłe i 2 córki (16 i 11 lat). Po przeczytaniu niektórych
relacji mam lekkiego "pietra" czy czasem ktoś z nas nie będzie zmuszony spać
w samochodzie!
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Formule 1 26.04.06, 06:17
      Liczba osób nie jest sprawdzana. A jeśli nic się nie zmieniło, to drzwi nie
      otwierasz kartą tylko otrzymanym do zamka szyfrowego kodem dostępu. Poza tym
      nawet, gdy ktoś jest w recepcji, to przeciez nie musicie się afiszować łażąc w
      te i z powrotem cała czwórką.
    • Gość: c# Re: Formule 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 07:06
      Nie chcę tu nikogo umoralniać, ale z taką "obrotnością" utwierdzamy opinię o
      Polakach w świecie. Oczywiście, że się pomieścicie, nawet możesz wejść w 8 osób,
      które będą spały na karimatach, oczywiście, że nikt o 2. w nocy nie sprawdzi
      niczego. Oni - naiwni - zakłądają, że ludzie są uczciwi.
      I ten dreszczyk emocji - nakryją/nie nakryją ;-)
      Nie prościej byłoby jednak zapłacić te 30 euro więcej i nie oszukiwać?
      Przepraszam jeszcze raz za offtopic.
      • marusia811 Re: Formule 1 26.04.06, 08:41
        w recepcji dostajesz karte do otwierania drzwi, ktora musisz zwrocic przed
        wyjazdem
        to "oszukiwanie" trafia sie nie tylko Polakom, inne nacje tez czasami
        kombinuja, sa ludzie ktorzy lubia "dreszczyk emocji" niezaleznie od miejsca
        urodzenia
        pamietaj tylko o jednym, ludzie zatrudniani w recepcjach maja wyjatkowy zmysl
        wzrokowej pamieci i mozecie miec pecha, glupia sprawa
        • corrina_f1 Re: Formule 1 26.04.06, 10:09
          Karte do otwierania drzwi ? O ile pamietam, we wszystkich Fromule 1 (a
          nocowalam z 10 razy) dostaje sie 4 cyfrowy kod ktory otwiera drzwi. Lepiej go
          nie zapomniec kiedy recepcja jest nieczynna ;)
          • Gość: c# Re: Formule 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:43
            Ostatnio był 6-cyfrowy :-)
            Najważniejsze by go nie zapomnieć, jak się samemu nocuje i o 2. w nocy człowiek
            wyjdzie do kibelka. A w F1 kibelki i prysznice są na korytarzu...

Co do dreszczyka emocji - czasami, w okresie dużego ruchu, recepcja jest
            obsadzona przez całą dobę. Dotyczy to też Etapów działających na podobnych
            zasadach, tyle że w Etapach kabina toaleta/prysznic jest w pokoju.
            • marusia811 Re: Formule 1 26.04.06, 16:08
              pewnie tą kartę musiałam pomylić z innymi hotelami, w każdym razie na pewno do
              otwierania drzwi nie używa sie MasterCard, ostatnio spałam w Kopenhadze w Hotel
              Prince i tam była karta

• marusia811 Re: Formule 1 26.04.06, 16:14
                och pardon, to był First Hotel (to samo co Princ czyli książe)
                • corrina_f1 Re: Formule 1 26.04.06, 16:32
                  marusia811 26.04.06, 16:14 + odpowiedz

>och pardon, to był First Hotel (to samo co Princ czyli książe)

Ależ ja się nie gniewam :)
                  A ktoś powyżej miał rację, kod jest chyba 6 cyfrowy.
    • Gość: finasista Re: Formule 1 IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 02:34
      co prawda ostatni raz w formule 1 nocowałem 3 lata temu ale tez mi sie wydaje ze kod jest 6-cio cyfrowy i rzeczywiscie lepiej go nie zapomniec! :), a co do nocowania w wiecej osób-wczesną noca po zamknięciu recepcji wyszedlem po rzeczy do samochodu i widziałem całą grupę rosjan pakujących sie do hotelu, którzy wczesniej wieczorem jak przyjechalismy pod hotel siedzieli w busie, chyba sie nie spodziewali ze kogos spotkaja bo mieli mocno wystraszone miny tak wiec przypuszczam ze mogli spac w wiecej niz 2 osoby w pokoju
      • Gość: Fredzio Re: Formule 1 IP: *.zwm.osi.pl 02.05.06, 13:39
        Jako wieloletni bywalec F 1 przytaczam po raz kolejny własny tekst na ten
        powracający temat:
        Pokoje otwiera się zamkiem szyfrowym sześciocyfrowym, podobnie drzwi wejściowe
        do hotelu (i ew. bramy parkingu), kiedy nie ma w nim obsługi (tj. 22.00-7.00 i
        10.00-17.00). Wtedy, za pomocą umieszczonego przy wejściu automatu, także można
        wynająć pokój, jeśli się ma kartę bankową. Automat ten przypominajacy bankomat
        wyda ci też numer kodu (na wydruku rachunku) po włożeniu do niego, zgodnie z
        wyświetlaną instrukcją, karty banokwej, której numer podałeś przy rezeracji on
        line. Pokój ma 4,5x3 m, grand lit 2x1,6 m i dodatkowe łóżko nad nim, z
        drabinką. W kącie umywalka pod olbrzymim lustrem, a właściwie dwoma lustrami na
        sąsiednich ścianach, co daje przy zbliżeniu się do tego kąta dziwaczny efekt,
        bo widzi się siebie w trzech osobach, w tym jedną w niezrozumiały sposób
        odwróconą stronami, gdy dwie postacie podnoszą lewą rękę, to środkowa prawą. W
        drugim kącie trójkątny stolik - biureczko, nad nim mała świetlówka i telewizor
        na półeczce, sterowany pilotem przymocowanym do ścianki oddzielającej łóżko od
        umywalki, na ścianie pionowo długa świetlówka, zasadnicze oświetlenie pokoju,
        tak sprytnie wymyślona, że światło można kierować na łóżko, lub umywalkę. Przy
        umywalce gniazdko umożliwiające posługiwanie się grzałką. Niewielkie okno z
        roletą i blokadą, pod nim kaloryfer elektryczny. Kosz na śmieci, pod
        telewizorem zegar cyfrowy z budzikiem. WC na korytarzu, ale blisko: kabina z
        plastyku, muszla jest częścią całości kabiny, woda spłukuje muszlę, gdy
        przekręca się zatrzask drzwi, potem po wyjściu i zamknięciu drzwi, nad którymi
        zapala się czerwona lampka, słychać w środku ponure wycie oraz straszliwe
        pluski i huczenia (mycie i dezynfekcja), próbowałem zajrzeć wtedy do środka,
        ale natychmiast zapaliło się tam światło i wszystko ucichło, kabina tuszowa
        podobna, temperatura wody regulowana dowolnie, tusz uruchamia się czasowym
        przyciskiem dowolną ilość razy, na ścianie wisi pojemnik z mydłem - żelem, a za
        przegródką suszarka, którą można wysuszyć nie tylko głowę, ale całe ciało (z
        wyjątkiem nóg, no, chyba żeby stanąć na rękach). W pokoju są dwa duże ręczniki
        i jedna jednorazowa plastykowa szklanka. Telefon na każdej kondygnacji
        (przeważnie są dwie), jest automat z gorącymi i zimnymi napojami i batonikami.
        Rano można za ~ 3,50 € zjeść petit déjeuner: kawa, herbata, mleko, czekolada,
        bagietka, masło, dżem i coś tam jeszcze - bez ograniczeń - nie korzystałem,
        śniadanie we własnym zakresie wychodzi o wiele taniej. Wszystkie hotele F 1 są
        identyczne z niewielkimi różnicami wynikającymi z unowocześniania i kraju (np.
        w Niemczech trzecią osoba może być tylko dziecko i za nią płaci się dodatkowo).
        Pokój na pewno nie nadaje się na dłuższy pobyt, ale polubiliśmy te F1, nie
        tylko ze względu na cenę. Uwaga: po godz. 19.00 lub wcześniej na większości
        hoteli tej sieci pojawiają się wywieszki „complet” – lepiej rezerwować .
        • Gość: Henk Re: Formule 1 IP: *.dwtele.pl 02.05.06, 18:40
          Dziękuję za przypomnienie tego opisu;poznałem go juz wcześniej.Ja natomiast
          pytałem o ilość osób. W tym temacie wiem już teraz wszystko. Małą "burzę" u
          doświadczonych podróżników wywołało moje stwierdzenie, cyt."drzwi do hotelu i
          do pokoju otwieram kartą kredytową, której użyłem przy rezerwacji
          internetowej". Otóż zabrakło tam jednego zwrotu; że nie tą kartą lecz
          numerycznym kodem otwieram drzwi, który otrzymuję po włożeniu tej mojej karty
          do automatu przy wejściu do hotelu, gdy jest on już zamknięty, tzn. po 22.00.
          Teraz już OK?
          Dla wzmocnienia mojego sprostowania przytoczę fragment potwierdzenia rezerwacji
          dokonanej drogą internetową, otrzymaną pocztą elektroniczną. W języku
          angielskim brzmi tak:"Your arrival at the hotel: at the other times, please
          insert the card you used to make your reservation into the automatic reader
          located at the entrance to the hotel. You will then be allocated your room
          number and lock code".
          Mój angielski nie jest perfekcyjny ale ten tekst potwierdza, że gdy przybywam w
          innym czasie niż w godzinach otwarcia recepcji, będę proszony o włożenie mojej
          karty, której użyłem przy rezerwacji i automatycznie będę "zidentyfikowany"
          oraz, że otrzymam numer pokoju wraz z kodem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka