Gość: Jerry IP: *.ds.uj.edu.pl 02.05.03, 23:57 no własnie jak? i nie pytam o trase tylko o środek komunikacji zbiorowej !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: panfred Re: Jak dojechać do Lublany? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.03, 17:52 Pociągiem. Do Budapesztu, przyjeżdzasz rano, masz cały dzień u Węgrów, a wieczorem wyjeżdzasz wypasionym pociagiem wloskich kolei do Wenecji. On staje w Lublanie . O czwartej rano. Może to karkołomna wersja podrózy, ale studiujesz (*.uj.edu.pl), wiec na pewno Ci sie spodoba. Powodzenia. Aha, jest jeszcze opcja przez Wiedeń, ale chyba drożej. A Lublana to generalnie rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Jak dojechać do Lublany? IP: *.ds.uj.edu.pl 04.05.03, 10:22 Co za spostrzegawczy Kielczanin :):):) Ale tak powaznie to dzieki za odpowiedz. Ja rzeczywiscie chyba wlasnie tak sie tam wybiore. Jechales moze ta trasa? Bo slyszalem ze mozna sporo zaoszczedzic wysiadajac z pociagu na granicy slowacko-wegierskiej i przechodzac przez nia pieszo. Potem kupujesz bilet na pociag do budapesztu. I dalej jak mówiłes. Nie wiesz moze jaka jest ostatnia stacja przed granica (na ktorej trzeba wysiasc)? Nie wiesz ile mozna tak zaoszczedzic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panfred Re: Jak dojechać do Lublany? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 13:15 Hihi, a ja miałem inny problem . zaoszczedzilem kupujac bilet u Słowaków, natomiast konduktor wegierski zażyczył sobi 6 tys forintów, czyli jakies 110 zł za odcinek od granicy do Budapesztu. Skandal! Do dzis nie wiem,czy zaplacilem jakas kare, czy jak, bo oczywiscie Wegrzy nie byli laskawi nauczyc sie zadnego jezyka obcego. Wiec za odcinek granica-Budapeszt zaplacilem wiecej niz za Kraków - Budapeszt, placac naszej pkp. Ale to MUSIAŁA byc jakas pomylka. Węgrzy na stronie swoich kolei podają ceny biletów, i są one nizsze niż to co ja musiałem zaplacic. A co do drogi na piechote: o ile pamiętam to odcinek : ostatnia stacja Słowacja - pierwsza Węgry jest dosyć długi. A nazwy stacji znajdziesz to Kosice (SVK) i Hidasnemeti (HUN). Ceny: juz mowilem. Odcinek przez Slowacje kosztuje 100 koron . Poważnie, ja tez nie wierzylem, a do granicy polskiej z Krakowa - jakies 30 zł. Tylko ci Wegrzy mnie zrobili w balona. A na dworcu Keleti w Budapeszcie kupujesz bilet do Lublany w kasie Waastels - specjalne znizki dla ដ lat ( bez zadnych legitymacji). No i wysiadaz w Lublanie o czwartej rano chyba, ale to sympatyczne i bezpieczne miasto, a na dworcu juz o tej porze jest duzy ruch. Bilet moze byc juz drozszy, a ze jedzie sie przez Chorwacje, to nie wartoo chyba cudować z kupowaniem po kawalku na trasie. A potem jedź do miasteczek Koper, Piran na wybrzeżu Adriatyku. Bardziej wenecko od Wenecji:) . Jakbyś miał pytania, to pisz na forum, jeszcze wieczorkiem moge odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś