Gość: energizer IP: *.rzesa.rzeszow.pl 23.06.03, 12:47 Chcę kupić cyfrowy aparat fotograficzny dobrej klasy. Jadę do Włoch, czy warto udać w tym celu do San Marino. Będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam, wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicur Re: Ceny elektroniki w San Marino 23.06.03, 23:06 Gość portalu: energizer napisał(a): > Chcę kupić cyfrowy aparat fotograficzny dobrej klasy. Jadę do Włoch, czy > warto udać w tym celu do San Marino. Będę wdzięczny za informacje. > Pozdrawiam, wszystkich. Wróciłem tydzień temu. Nie ma o czym mówić. Niestety. Tylko Andorra. Nawet jeśli w San Marino znajdziesz tańszy aparat niż w PL, to będzie on tańszy niż MediaMarkt, który jest dosyć drogim sklepem: np. Sony 717 kosztuje tam 5500 zł, a normalnie w sklepie (polskim) kupisz za poniżej 5000 PLN. Prywatny import tego samego cyfraka to już poniżej 4000 PLN: 3700-3800 i niestety, ale zasadniczo TO właśnie bym polecał i sam tak zrobię (chyba, że masz jakieś "wtyki" w hurtowniach). Sytuację pogarsza dodatkowo wysoki kurs EUR. :(( Nie wiem na czym dokładnie polegają te strefy bezcłowe (jest ich trochę w Europie), ale obserwuję, że najwięcej z prawdziwej takiej strefy ma Andorra: tam jest WSZYSTKO naprawdę tańsze: kino domowe kupiłem za ok. 60% ceny w PL, ale wtedy EUR było tańsze również. Ale o Vat na pewno jest dalej taniej. Co do stref to benzyna w SanMarino kosztuje... tyle samo co w Italii. Alkohol - tyle co w innych bezcłówkach. A na przykład w strefie bezcłowej w LIVIGNO (Włochy) benzyna kosztuje prawie o 1/2 taniej niż w całych Włoszech i San Marino: 0,62 EUR! A i alkohol jest o połowę tańszy niż... w innych bezcłówkach: 1 l Finlandii tylko 5,30 EUR! SZOK!:)) Ale elektronika, np. wspomniany wyżej aparat kosztuje... 1100 EUR! Pokręcone to wszystko jest! Pozdrawiam! :)) GG2823614 Odpowiedz Link Zgłoś
kvik Re: Ceny elektroniki w 24.06.03, 09:35 chyba prosciej niz do livigno jest do samnau (jesli tak sie pisze) a lezy toto na granicy szwajcarsko-austriacko-wloskiej, trzeba tylko wspiac sie na 1800 m, to prawie po drodze do polski i najblizej polski jest tam duzy wybor wszystkiego co dusza zapragnie Odpowiedz Link Zgłoś
kvik Re: Ceny 24.06.03, 10:06 sony 717 mozesz kupic w domu wysylkowym w brd za 829 euro plus koszt przesylki adres: www.ProMarkt.de Odpowiedz Link Zgłoś
kicur Re: Ceny elektroniki w 24.06.03, 14:57 kvik napisała: > chyba prosciej niz do livigno jest do samnau (jesli tak sie pisze) a lezy toto > na granicy szwajcarsko-austriacko-wloskiej, trzeba tylko wspiac sie na 1800 m, > to prawie po drodze do polski i najblizej polski > jest tam duzy wybor wszystkiego co dusza zapragnie Livigno też jest przy granicy CH-A-I :))) Choć leży formalnie we Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
kvik Re: Ceny elektroniki w 25.06.03, 09:01 wiem gdzie lezy livigno ale tam trzeba mocno zboczyc, jesli nie wraca sie akurat z mediolanu no i z livigno do szwajcarii nie da sie wjechac a samnau lezy w trojkocia niezbyt daleko od landeck a wiec jakby po drodze, ciekawe miejsce i nie trzeba az tak wysoko sie wspinac Odpowiedz Link Zgłoś
kicur Re: Ceny elektroniki w 25.06.03, 15:51 kvik napisała: > wiem gdzie lezy livigno ale tam trzeba mocno zboczyc, jesli nie wraca sie > akurat z mediolanu no i z livigno do szwajcarii nie da sie wjechac > a samnau lezy w trojkocia niezbyt daleko od landeck a wiec jakby po drodze, > ciekawe miejsce i nie trzeba az tak wysoko sie wspinac Z Livigno do Szwajcarii DA się wjechać, inna sprawa, że tunel jest chyba płatny i nie wiem czy czynny cały rok bez przerwy. Ale na pewno DA się wjechać. Ale powspinać to się trzeba trochę - za to jakie widoki! Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś