Dodaj do ulubionych

php czy aps.net

30.01.07, 00:50
hej,

jestem poczatkujacy, powiedzcie mi prosze, w ktorej technologii lepiej robic
stronki (a pozniej bardziej rozbudowane na bazach danych) w php+mysql czy asp.net.

Jak rozumiem asp.net jest bardziej 'profesjonalne'. Jakie sa wiec minusy? Czy
to , ze php+MySQL jest bezplatne ma znaczenie dla odbiorcy tzn. czy jak zrobie
stronke asp.net na ms sql server 2000, to rozumiem, ze firma dla ktorej to
zrobie bedzie musiala miec zakupione oprogramowanie.
Powiedzcie czy w praktyce male firmy wola wlasnie te darmowe rozwiazania, a co
za tym idzie jest wiecej zlecen?

Rownolegle bede zajmowal sie administrowaniem baz danych ORACLE 10g i mysle,
ze bardziej odpowiedni do pozniejszego develepowania bedzie JAVA (niz C#) i
teraz pytanie:
- jak polaczyc sensownie robienie stron i bazy danych (zeby nie tracic czasu),
rozumiem, ze do asp.net pasuje C#. A jak do tego wszystkie ma sie JAVA (J2EE
etc.).
Obserwuj wątek
    • fingoth Re: php czy aps.net 30.01.07, 13:57
      Zdecydowanie php + mysql.
      Oto zalety php, które stanowią o przewadze php nad asp.
      -php można uruchomić w wielu systemach (Unix, Linux, Windows itp.), asp jest
      związane z Windows i serwerem IIS firmy M$.
      -php jest szybsze niż asp.
      -php jest oparte na c/c++, jego składnia jest zbliżona do składni tych języków.
      -php jest stale rozwijany.
      -php zawiera bogatą dokumentacje.
      -php zawiera wiele przydatnych bibliotek pomocnych przy pisaniu stron www.
      (smarty, xajax).

www.webpronews.com/expertarticles/expertarticles/wpn-62-20051222ASPvsPHP.html
      uk.builder.com/webdevelopment/asp/0,39030025,20283074,00.htm
      • fingoth Re: php czy aps.net 30.01.07, 13:59
        Zapomniałem jeszcze o zaletach myslq, szybko wymienię 2:
        -darmowy.
        -szybki.
      • tommy_from_cracow Re: php czy aps.net 30.01.07, 19:30
        Hej,
        Wtrace cos od siebie :)

-php jest szybsze niż asp.
        Tu zdania nie sa jednoznaczne
        > -php jest stale rozwijany.
        ASP tez. Dobrym przykladem rozwoju uslug webowych Microsoftu jest historia IIS. Otoz wyszukano jakis czas temu kilkanascie luk krytycznych w czasie kiedy takich podobnych Apache posiadal kilka. Po jakims czasie porownano znow obydwa serwery i okazalo sie ze w Apachu poprawiono zaledwie jeden podczas gdy Microsoft zalatal wiekszosc dziur.
        > -php zawiera wiele przydatnych bibliotek pomocnych przy pisaniu stron www.
        > (smarty, xajax).
        ASP pod tym wzgledem posiadal tez duza liczbe modulow i bibliotek, lacznie z darmowymi jak Sajax.

Padla jeszcze Java. Otoz jako ze pracuje w firmie gdzie wlasnie w tym jezyku budowane sa aplikacje mialem pewne porownanie z PHP. Genialna rzecza jest rozbicie aplikacji wedlug wzorca MVC. To dopiero osiagalne jest na duza skale w PHP5. Java jest "pelnoprawnym" jezykiem programowania wiec zysk z jej nauki moze okazac sie wiekszy niz w przypadku PHP ktory jednak jest stworzony dla WWW. Java posiada znacznie wieksze mozliwosci czego nie da sie osiagnac w PHP lub rozwiazania takie sa platne. Mowie tu np. o budowie aplikacji skalowalnej i z tego co sie orientuje jest mozliwosc osiaggnieia tego w PHP dzieki platnemu narzedziu ZEND'a. Slawa PHP jest mocno psuta przez domoroslych webmasterow i przegladajac wiele skryptow publikowanych w necie mozna miec wrazenie ze PHP jest prostym strukturalnym jezykiem - malo sexownym. Jesli chodzi o place dla informatykow zdania sa rowniez podzielone i osobiscie ciezko mi powiedziec czy programisci platnego asp zarabiaja wiecej. Plusem PHP jest napewno to ze morzesz napisac piekny kod i miec prawie 100% pewnosc ze przenoszac ja na inny serwer nie bedzie wiekszych problemow zarowno ze znalezieniem hostingu jak i z cena. Niestety "dorobic" sobie na Javie jest ciezko i z ASP sprawa wyglada podobnie. Na koniec trzy slowa wiecej:
        1) Dostosowywalem ostatnio wordpressa dla klienta i jestem mocno zawiedziony tym jak jest zbudowany w porownaniu do aplikacji Javovych z ktorymi mialem stycznosc. Pisze o wordpressie bo jest znany i lubiany i uwazany za nowoczesny. Powazne jednak mam zastrzezenia do jego mieszaniny kodu PHP z HTML i tekstami stalymi co jak uwazam powinno byc oddzielone od siebie. Dodam ze nie zaglebialem sie w Joomle ktora jest podobno bardzo dobrze napisana, ale wszystko jest do odrobienia(PHP5) ;)
        2) Na PHP stoji masa wielkich aplikacji np Yahoo czy od paru lat Wikipedia na LAMPie
        3) Duzo madrzejsi wypowiadali sie tu:
        forum.php.pl/index.php?showtopic=7427&hl=Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka