Dodaj do ulubionych

Oszustwo Triady-OKAZ

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 10:48
W grudniu wykupilam wycieczke w Triadzie.W ramach promocji byl
dodawany OKAZ i gwarancja niezmiennosci ceny.Dzis gdy chciala
zrezygnowac z wyjazdu musze zaplacic 200 zl mimo,ze mam okaz.
Dzwoniac do Triady dowiedzialam sie,ze wykupujac wycieczke,ktora jest
w promocji i otrzymujac bezplatny Okaz nie place za niego tylko do
chwili kiedy chce go wykorzystac.Wtedy musze za niego zaplacic tak
jakbym okazu nie miala.
Nie bardzo to potrafie zrozumiec,bo na umowie mam zapisane Okaz i
gwarancja niezmiennosci ceny.Okazuje sie,ze to wszystko to lipa.
Poprosilam o wskazanie miejsca gdzie moge przeczytac warunki promocji
i okazuje sie,ze nie ma takiej mozliwosci bo warunki tylko wtedy sa
dostepne,kiedy jest promocja.
Czy ktos moze pomoc mi to zrozumiec?
Zawsze myslalam,ze ludzie piszac o oszustwach Triady przesadzaja,ale
sie okazuje ze nie.To biuro to jedna wielka porazka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Yoda Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.111.191.235.static.crowley.pl 01.02.10, 12:42
      Nic dodać nic ująć tylko po co ludzie ciągle się łudzą :-)
    • christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 01.02.10, 14:10
      No właśnie miałem ten sam dowcip ze strony triady. Niestety tak zapisali umowę, że jest tam czarno na białym (na samym dole) że koszty rezygnacji są obciążone bezzwrotnym OKAZem - dotyczy również PROMOCYJNEGO! Paranoja. Więc idąc do biura złożyć rezygnację byłem świadom że mnie wrobili i stracę te trzy stówki za rezerwację 2+1. W ten sposób nieźle zarabiają, bo mój hotel poszedł w dwa dni od mojej rezygnacji. Pani niestety nie mogła mi wytłumaczyć jakie to koszta ponoszą na 5 miesięcy przed wylotem! Tak więc już chyba długo mnie nie zobaczą w swoich biurach. A wystarczyło pobrać te 300 zł za OKAZ przy podpisywaniu umowy i nikt by się nie wkurzał. A kiedyś na forum pisałem, że niczym się nie różnią od innych biur..... Naiwniak :)
      • Gość: Yoda Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: 94.127.108.* 02.02.10, 12:13
        Ja bym zabronił na tym forum pisać o Triadzie :-)
        • rychu_k Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 12:59
          Skoro w umowie jest, cytuję:
          "...
          Niestety tak zapisali umowę, że jest tam czarno na białym (na samym dole) że koszty rezygnacji są obciążone bezzwrotnym OKAZem - dotyczy również PROMOCYJNEGO! Paranoja
          ..."
          To gdzie oszustwo?

Bez promocji chętni, chcąc się zabezpieczyć muszą wysupłać dodatkowo kilka stówek a w powyższym przypadku nie musieli.
          To jest tak jakby płacić za ubezpieczenie w chwili zaistnienia zdarzenia. Nie ma zdarzenia nie ma dodatkowych kosztów.
          Przypuszczam, że rezygnujących a co za tym idzie "dopłacających" jest mniej niż tych którzy skorzystali - choćby tylko teoretyczny święty spokój, jak to zwykle jest z ubezpieczeniami.
          • christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 13:35
            Do rycha.
            Ściemą są właśnie słowa OKAZ GRATIS. To tak jakbyś miał napoje do
            kolacji gratis - pod warunkiem, że ich nie zamówisz. Comprende?
            • rychu_k Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 13:54
              christoph33 napisał:

> Do rycha.
              > Ściemą są właśnie słowa OKAZ GRATIS. To tak jakbyś miał napoje do
              > kolacji gratis - pod warunkiem, że ich nie zamówisz. Comprende?
              Jak najbardziej rozumiem, dla mnie to tylko slogan ale dając inny przykład chciałbym być tak oszukiwany przez np mojego ubezpieczyciela samochodu.
              "Płacąc u nas OC autocasco gratis, czyli nie płacę AC do momentu potrzeby skorzystania z tego ubezpieczenia.
              Przez ostatnie ileś tam lat miałbym same oszczędności, a tak nie korzystam a płacę - dla świętego spokoju.
              Nie wiem jak to przedstawiali w BP, ale ja właśnie tak to rozumiem.

• christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 14:04
                No właśnie "chciałbyś być" ale tak nie jest. Istotą gratisu jest
                OKAZ-płatny :)
            • Gość: baz Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 14:09
              > Do rycha.
              > Ściemą są właśnie słowa OKAZ GRATIS. To tak jakbyś miał napoje do
              > kolacji gratis - pod warunkiem, że ich nie zamówisz. Comprende?

Właśnie że nie, OKAz rzeczywiście dostajesz gratis, gdybyś chciał go wykupić to
              zapłaciłyś 100zł/os i czy byś rezygnował czy nie to jestes 100 zł w plecy. A
              przy OKAZie gratis jeśli nie rezygnujesz to po prostu masz jakby 100 zł taniej.
              Gdyby rezygnować bez wykupionego lub garis Okazu to koszt takiej rezygnacji na
              więcej niż 40 dni przed wylotem to 10% wartości imprezy więc chyba lepiej mieć
              ten okaz gratis i przy rezygnacji stracić tylko koszt okazu czyli 100 zł /os.
              niż 10% wartości imprezy.To jest na zasadzie ubezpieczenia. Comprende?
              • christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 14:42
                Wiedziałem, że wreszcie odezwą się konsultanci triady - szkoda, że w biurze podczas podpisywania umowy tak szczegółowo nie opisujecie okazu.
                Proszę nie tłumaczyć co się ma przy okazie a co nie - każdy umie czytać ze zrozumieniem. Gorzej z tym gratisem :)
                • Gość: baz Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 16:17
                  Zawsze wszystkim wyjaśniam na czym polega OKAZ i co jest w przypadku rezygnacji
                  przy gratisowym. Myślę że nie jestem wyjątkiem. Był kiedyś rok gdzie okaz był
                  darmowy i można było zrezygnować zupełnie bezkosztowo na miesiac przed wylotem i
                  nie płaciło się wartości okazu przy rezygnacji. Skutkowało to tym że ludzie
                  rezerwowali sobie ot tak sobie, nawet kilka imprez a potem na miesiąc przed
                  rezygnowali i zostawali przy jednej lub w ogóle rezygnowali i kupowali jakiegoś
                  lasta. Co w takiej sytuacji ma zrobić biur? Tak jak jest teraz jest pewnego
                  rodzaju zabezpieczeniem dla biura, zrezygnuje tylko ten kto rzeczywiście musi a
                  nie cwaniaki.
                  • christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 18:34
                    Zgadzam się z Tobą, że w ten sposób biuro mogło tracić. Ale błagam
                    oświeć mnie - gratis to jest dla mnie gratis! I tyle. Po prostu przy
                    zakupie wczasów w triadzie NIE MA się OKAZu. Płacimy za niego
                    dopiero podczas reygnacji. Więc rzetelniej byłoby napisać OKAZ tylko
                    płatny podczas rezygnacji. Ale to już nie byłby dobry chwyt
                    marketingowy :)
    • Gość: jola Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.ostnet.pl 02.02.10, 12:47
      nie mogę się w tym połapać. Co to jest ten okaz i czy lepiej żeby go
      nie było, czy żeby był?
      • rychu_k Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 14:07
        OKAZ - Obniżenie Kosztów Anulacji Zgłoszenia
        www.traveland.pl/index.php?akc=warunki&oid=6
        10. Na życzenie Klienta, niezależnie od postanowienia, o którym mowa w pkt 9, Organizator może obniżyć koszty Klienta związane z odstąpieniem od imprezy innej niż związanej z zakwaterowaniem w apartamencie (tzw. OKAZ - Obniżenie Kosztów Anulacji Zgłoszenia), jeżeli zostaną spełnione łącznie następujące warunki:
        a) w chwili podpisania Umowy Klient dokona na rzecz Organizatora wpłaty 50 złotych od każdego Klienta (uczestnika imprezy) jeśli ostatecznie skalkulowana cena imprezy jest mniejsza bądź równa 1000 zł lub
        b) w chwili podpisania Umowy Klient dokona na rzecz Organizatora wpłaty 80 złotych od każdego Klienta (uczestnika imprezy) jeśli ostatecznie skalkulowana cena imprezy jest większa od 1000 zł
        c) Klient podpisuje Umowę z Organizatorem nie później niż na 7 dni przed rozpoczęciem imprezy.
        11. W przypadku spełnienia warunków, o których mowa w pkt. 10, w razie odstąpienia Klienta od imprezy, z przyczyn leżących po jego stronie, Organizator dokona następujących potrąceń od osoby:
        a) na więcej niż 30 dni przed datą wyjazdu - bez potrąceń
        b) w terminie 30-15 dni przed datą wyjazdu potrąca się 20% ceny imprezy,
        c) w terminie 14-7 dni przed datą wyjazdu potrąca się 40% ceny imprezy,
        d) w terminie 6-1 dnia przed datą wyjazdu potrąca się 70% ceny imprezy,
        e) w dniu rozpoczęcia imprezy Organizator nie zwraca wpłat dokonanych przez Klienta.
        • hrderduch Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 14:24
          To są zapisy niedozwolone i każdy sąd je utopi. Biuro musi udowodnić
          jakie koszty poniosło w związku z rezygnacją uczestnika.

Tak czy inaczej nowy sposób TRIADY na okradanie naiwnych, wałek na cenie wizy
          juz się skończył trzeba było wymyślec nowy sposób okradania.

Juz widzę te reklamy Triady jak pójda za ciosem w przyszłym roku:
          Pakiet CUD zawiera pełne wyzywienie z owocami morza włącznie oraz alkohole
          importowane plus komfortowy samochód na cały czas pobytu z paliwem w cenie.
          Pakiet jest całkowicie GRATIS

Regulamin pakietu CUD: Pakiet jest całkowicie DARMOWY.

sto linijek niżej małym druczkiem: darmowy poza opcjami z których skorzystamy,
          te trzeba opłacic zgodnie z cennikiem.
          • christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 14:32
            bardzo obrazowe i trafne w 100% :)
            • hrderduch Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 14:45
              christoph33 napisał:

> bardzo obrazowe i trafne w 100% :)

W nagrodę że tak miło o mnie napisałeś dostaniesz prezent: Dowolny wybrany przez
              Ciebie NOWYmodel AUDI prosto od dealera w dowolnej konfiguracji
              całkowicie gratis!*

Regulamin promocji "Derduch daje Audi": Prezent jest darmowy, o ile obdarowany
              nie zamierza z niego skorzystać, jeśli zaś skorzysta ponosi wszelkie koszty plus
              10% sumy, na wydatki sexualno-alkoholowe Derducha. Pisząc/odpowiadając na ten
              post zgadzasz sie z regulaminem oraz tym że ewentualne spory rozstrzygnie Sąd
              Rodzinny Derducha i jego kumpli, jako jedyny własciwy, bez możliwości apelacji
              ani kasacji.
              • Gość: zeus Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 16:27
                Jednym slowem kanciarze.
                Zeby to jacys sprytni.
                Ale skad. Cwaniactwo godne bazarowego zlodziejaszka.
                Wlodarze Triady.
                Pamietajcie o przyslowiu.
                "Chytry dwa razy traci" bo cos mi sie wydaje ze szykuje sie nastepne cztery
                banki lub cos kolo tego.

• Gość: zeus Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 16:34
                  Zapomnialem dodac o utracie klientow.
                  Jak dotad z Wami jezdze lecz powoli zaczynaja mnie irytowac te i inne Wasze
                  zagrywki.
                  Pisalem wczesniej o ludziach ostro naciaganych przez Was lub Waszych rezydentow.
              • christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 02.02.10, 18:42
                Super!!! Biorę A6 srebrny metalik. A gdzie odebrać? W najbliższym
                salonie... triady?
                • Gość: Yoda Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 02.02.10, 23:34
                  Jestem ciekawy kto wymyśla te "promocje" jakiś człowiek z niewielką
                  ilością wyobraźni tak jak nasi politycy :-)
                  • rychu_k Re: Oszustwo Triady-OKAZ 03.02.10, 12:23
                    Promocji do których możemy mieć wątpliwości jest bez liku, darmowe rozmowy przy jakimś tam zazwyczaj dosyć wysokim abonamencie, gratisowe wyposażenie samochodu jeśli kupimy autko z odpowiedniej półki, dodatkowy kanał TV jeśli podpiszemy umowę...
                    Ja mimo wszystko powtórzę, chciałbym być tak oszukiwany przez wszystkich ubezpieczycieli - OKAZ jest formą ubezpieczenia a te są tak skonstruowane, że najpierw płacimy a później korzystamy (zazwyczaj gdy dopadnie nas mniejsza czy większa nieprzyjemność).
                    Chciałbym aby było tak jak w tym "oszustwie" - muszę/chcę zrezygnować z usługi i w momencie rezygnacji opłacam składkę ubezpieczenia, muszę naprawić samochód po wypadku, odremontować mieszkanie po zalaniu i w tym momencie opłacam odpowiednie ubezpieczenie.
                    Nie wiem jak sprawę przedstawiali w BP, różnie z tym bywa ale jak się chce uderzyć to kij znaleźć też nie problem.
                    • Gość: zeus Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 17:15
                      Tu chodzi tylko lub az o jedno.
                      To BP zastosowalo termin "gratis" wzgledem czegos co jest platne.
                      Takie dzalanie mozna nazwac wprowadzeniem kienta w blad.
                      • Gość: Edyta OKAZ-cd. nastapi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 18:10
                        Bylam z ta sprawa u Rzecznika Praw Konsumenta.Pani rzecznik sie z nia
                        pobieznie zapoznala i stwierdzila,ze mozna sprobowac zawalczyc.
                        Czy ktos ma moze jakies pomysly,ktore moga pomoc w sprawie Okazu?
                        • deoand Re: OKAZ-cd. nastapi 03.02.10, 18:31
                          Ooooo Szanowny Pan Hrabia wrócił .
                          A ciekawe gdzie to sie bywało Panie Hrabio ... chyba nie na Haiti bo jak mniemam
                          wrócił hrabia mam nadzieje jako OKAZ zdrowia a nie jako okaz oszukany przez
                          TRIADĘ i MATKĘ NATURĘ !!!

pzdr deoand
                        • Gość: baz Re: OKAZ-cd. nastapi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 11:53
                          O co tu walczyć? Kobieto zastanów sie co ty wyprawiasz, ludziom to już naprawdę
                          poszło na mózg. Wolałabyć przy podpisywaniu umowy zapłacić za ten OKAZ 100 zł ?
                          Pewnie gdybyś musiała za niego zapłacic to w ogole nie wykupiłabyś go i wtedy
                          staciłabyś 10% wartości imprezy przy rezygnacji a tak to tracisz tylko 100 zł.
                          Ciesz się więc że był on dodawany bez opłaty. Naprawdę niektórych ludzi ciężko
                          zrozumieć i im dogodzić.
                      • rychu_k Re: Oszustwo Triady-OKAZ 03.02.10, 18:51
                        Gość portalu: zeus napisał(a):

> Tu chodzi tylko lub az o jedno.
                        > To BP zastosowalo termin "gratis" wzgledem czegos co jest platne.
                        > Takie dzalanie mozna nazwac wprowadzeniem kienta w blad.
                        Nie jestem pracownikiem BP anie nie korzystałem z tej oferty, nie lubię bicia piany dla samego bicia, lubię konkrety poparte dowodem. Czy mowa jest o tej ofercie:
                        www.bpeureka.pl/gfx/file/promocje/triada/do27_11.pdf
                        jest tam napisane:
                        "OKAZ - Promocyjny ! / ZALICZKA 300 ZŁ/os.
                        OKAZ Promocyjny uprawnia do obniżonych kosztów potrącenia w przypadku rezygnacji z imprezy lub zmiany wyjazdu na inny, niż pierwotnie zakupiony. W przypadku
                        rezygnacji z imprezy lub zmiany wyjazdu, potrącana jest opłata za OKAZ zgodnie z „Warunkami uczestnictwa w imprezach turystycznych organizowanych przez TRIADA
                        S.A, również w przypadku nabycia OKAZ-u Promocyjnego."
                        Gdzie znajdę zapisy z terminem "gratis" ?
                        • christoph33 Re: Oszustwo Triady-OKAZ 04.02.10, 13:49
                          NA GÓRZE UMOWY TŁUSTYMI LITERAMI mądralo.
                          • Gość: baz Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 14:22
                            Przecież tu nie chodzi o to czy pisze Gratis czy Promocyjny. Sens ujest taki sam
                            wieć n ie czepiajcie się nazewnictwa.
                            • Gość: Edyta Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 15:01
                              Mnie najbardziej denerwuje to,ze w umowie,gdzie jest podsumowanie
                              rezerwacji wyraznie jest wpisany Okaz i gwarancja niezmiennosci
                              ceny.Troszke nizej jest rubryka swiadczenia w cenie i tam tez obok
                              noclegow,przelotu samolotem,oplat lotniskowych jest wpisany Okaz.
                              Dlaczego majac darmowy Okaz musze za niego placic?
                              Czy gwarancja niezmiennosci ceny tez moze ulec zmianie i Triada moze
                              kazac sobie doplacic?
                              • Gość: baz Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 15:37
                                Widzę że w ogóle nie rozumiesz sensu tego OKAZu, czy gratis czy nie gratis:(.
                                KUpowałaś bezpośrednio w Triadzie, u agenta czy przez internet?
                            • Gość: kasika Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 15:45
                              Jak tu się nie czepiać nazewnictwa? w końcu "prawie" robi dużą różnicę;-)
                          • Gość: kasika Re: Oszustwo Triady-OKAZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 15:21
                            >Gwarancja niezmienności ceny gratis< i tu się zgadza,
                            ale o okazie gratis to tu nic nie pisze, racze - okaz promocyjny/zaliczka 300 zł.
    • meet_amor_foza Re: Oszustwo Triady-OKAZ 04.02.10, 18:24
      Kurczę, nie wiem jak z tą TRIADĄ jest, bo nie zwykle sam sobie organizuję
      wczasy, ale chyba będę się musiał przekonać :) Tyle ludzie o nich złego piszą,
      że już mnie ciekawość zżera ;)
      Ludzie jak nie ufacie biurom, to sami sobie zorganizujcie wczasy, kupcie bilet
      na samolot, zarezerwujcie zdalnie hotel i będzie tak jak chcecie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka