Dodaj do ulubionych

pomocy -czy to prawidłowe

06.02.10, 20:08
że z pobytu 7 dniowego w Turcji, wylatujemy w środku nocy, czyli
pobyt od 10 do 17 na umowie, a opuszczamy hotel 00:30 z 16 na 17,
jak dla mnie to pobyt w tym momencie jest krótszy o jeden dzień ale
może się mylę, proszę o pomoc ponieważ pierwszy raz mam tak
niekorzystne godziny wylotu i już sama się gubię, a jeśli biuro nas
naciąga co mogę zrobić w tym przypadku?
Obserwuj wątek
    • Gość: wiesia Re: pomocy -czy to prawidłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 21:41
      biura czasami tak robią, bo wylot jest rzeczywiście 17 lecz nie jest to zgodne z
      umową bo to nie jest pełny tydzień, czas zostaje skrócony(chyba,że na umowie
      jest ostatni dzień zaznaczony tylko jako powrót do kraju), ja miałam wczasy w
      zeszłym roku od 12-18 i wylot miałam 18 o 19.30 i to było ok, dziwne
      rozwiązanie, a z jakiego biura jeśli można zapytać?
      • matrei99 Re: pomocy -czy to prawidłowe 06.02.10, 21:54
        lecimy z Wezyrem
    • azetka100 Re: pomocy -czy to prawidłowe 06.02.10, 22:15
      To zalezy co jest napisane w umowie. Jeśli zgadzają się daty wylotu i przylotu, to niestety, tak może być. Czasem z 7 dni zostaje 6,5 czasem 6, a nawet mniej. W zeszłym roku biuro Wezyr przesunęło nam wylot do Turcji ok. 15 godzin do przodu, co przełożyło się na stratę pół dnia wypoczynku na miejscu i całą noc zamiast spać w hotelu, spędziliśmy w podróży. Trochę się zestresowaliśmy, ale okazało się później, że wylot z Turcji też był opóźniony o pół dnia. Hotel na szczęście okazał się rewelacyjny i pozwolono nam zostać w naszych pokojach i nadal korzystać z opcji all, mimo, że doba hotelowa dla nas kończyła się kilka godzin wcześniej.
      Wtedy postanowiłam, że nie wyjadę już na taki wyjazd z biurem na 7 dni. Zbyt krótko, a po urwaniu prawie całego pierwszego dnia i ostatniego, zostaje śmiesznie krótko.
      Mimo wszystko, życzę udanego pobytu.
      Azetka
      • Gość: wiesia Re: pomocy -czy to prawidłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 15:37
        ja też miałam z wezyra, widocznie miałam większy fart, zwróć uwagę , czy przy
        zakupie poinformowało biuro o tym, bo ma taki obowiązek, później już tego nie
        powinni robić, potem to można pisać reklamacje, na tym forum też już coś na ten
        temat było
    • Gość: Babi Re: pomocy -czy to prawidłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 19:19
      Niestety zwykle pierwszy i ostatni dzień przeznaczone są na
      przeloty. Sprawdź w umowie co na ten temat napisali, ale obawiam
      się, że nic nie zrobisz.
    • Gość: pracownik Re: pomocy -czy to prawidłowe IP: *.chello.pl 08.02.10, 19:39
      Wystarczy troszkę się zastanowić nad tym co piszesz. Przypuszczalnie wylatujesz
      z np Warszawy z samego rana np 7:00 więc powrót po tygodniu czy dwóch jest
      zazwyczaj o godz 6:00 na lotnisku z którego wylatywałeś (zależy czy samolot
      stacjonuje w polsce czy nie i czy w międzyczasie nie robi tzw. krzyżówki ale nie
      ważne). Na umowie masz zaznaczone dokładnie dni przelotów oraz dni rezerwacji
      hotelu. Trzeba pamiętać o tym, że istnieje coś takiego jak "doba hotelowa" która
      zaczyna się o 14 i kończy o 12 (zazwyczaj!). Musisz wyjechać z hotelu o 00:30
      czyli jeżeli do końca pobytu chcesz korzystać z pokoju to Twoja doba hotelowa
      musi być zarezerwowana do 17 bo gdyby była zarezerwowana do 16 to musielibyście
      opuścić pokój o 12 dnia 16. jasne? :)
    • Gość: kaśka Podobny problem IP: 194.42.110.* 22.02.10, 09:59
      Pozwole sie dopisac do wątku, gdyz mam podobny problem: mam wykupiona wycieczke
      do Egiptu od 8.07 do 22.07, przy czym 22.07 to data powortu do kraju i jesli
      chodzi o sprawe powrotu, to wszystko ok, doba hotelowa konczy sie przed
      poludniem, wylot jest o godz. 17. Problem tkwi w podanych przez organozatora
      godzinach wylotu, a mianowicie: 8.07. wylot z Krakowa o 20.55, planowany przylot
      na miejsce ok. godz. 2-giej (czyli juz 9.07). Tu niby tez formalnie wszystko sie
      zgadza, w hotelu bedziemy pewnie ok. 3-4 w nocy, czyli zahaczamy o te pierwsza
      dobe hotelowa, ale de facto nie korzystamy ani z obiadow i kolacji
      orzewidzianych dla tej doby hotelowej (opcja all incl.) ani nie wypioczywamy, bo
      zanim czlowiek sie cokolwiek rozejrzy, rozpakuje, wezmie prysznic, to juz bedzie
      wczesny swit. Jest jeszcze troche czasu, wiec moze mozna upominac sie u
      organizatora o zmiane tego terminy? Dodam jeszcze, ze zmieniono tez linie
      lotnicza, pierwotnie miala byc AirCairo, teraz jest Koral Blue.
      Jakich argumetow uzywac przy rozmowie z biurem i czy w ogole jest jeszcze szansa
      cos zmienic? Nie mam szans dotrzec do inych uczestnikow wycieczki, gdyz lecimy
      tylko we dwojke, a w grupie na pewno byloby latwiej cos wynegocjowac.
      • Gość: pracownik Re: Podobny problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 10:58
        z Twojego postu wynika, że podpisując umowę wiedziałeś o takich
        godzinach więc nie wynegocjujesz nic ani sam ani grupowo. Nawet
        jeżeli Ci zmienili na takie godziny to również szansy nie widzę bo
        świadczenia w hotelach są ograniczone przez godziny przelotów. Gdyby
        organizatro miał zwarać za niewykorzystaną opcję all w dniu 22.07 to
        pewnei byłoby to jakieś... 20 zł za osóbę.
        • Gość: kaśka Re: Podobny problem IP: 194.42.110.* 22.02.10, 11:19
          Nie, nie, co do kwestii wylotu, czyli dn. 22.07 nie mam zastrzezen, pozostajemy
          w hotelu do konca doby hotelowej, czyli z 21/22.07. Chodzi mi o sprawe wylotu,
          czyli to, ze formalnie niby "łapiemy się" na pierwsza dobe hotelowa, czyli z
          8/9.07, ale de facto nie korzysta,my z niej ani w zakresie wyzywienia, ani
          wypoczynku, bo raczej trodno bedzie nazwac wypoczynkiem przyjazd do hotelu +/-
          ok. 4 rano.
          Dodam rowniez, ze o godzinach wylotu nie bylo wczesniej zadnych informacji, wiec
          to nie tak, ze podpisujac umowe wiedzielismy o takich godzinach.
          • Gość: ania w. Re: Podobny problem IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.10, 14:26
            kupując wczasy nalezy się liczyć z takimi godzinami lotów ,a tym samym ze
            skróceniem urlopu - taki jest standard i szkoda Twoich nerwów :)
          • Gość: Ada Re: Podobny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 18:45
            To nie tak do końca, że nie korzystacie ze świadczeń. Biuro podróży
            rezerwuje Wam dobę hotelową, nocleg, nieważne, że o 3 rano będziecie
            w hotelu, skorzystacie z tej doby (przecież hotel nie wynajmie
            pokoju komus innemu do np. północy!!!). Więcej wyobraźni. Wolałabyś
            czekać od 3 do 12 aż zacznie się doba hotelowa i wpuszczą Cię do
            pokoju? A że jedzenie przepada, trudno.
            • caprio22 Re: Podobny problem 23.02.10, 16:47
              Gdy przyleciałam ok. 1.00 w nocy do hotelu, to w pokoju czekała na nas kolacja
              (Egipt, Exim). Zazwyczaj w umowie jest informacja, że pierwszy i ostatni dzień
              jest przeznaczony na transfery.
          • asiaaaa6 Re: Podobny problem 26.02.10, 19:31
            Kasiu, ale np na umowie z Eximem jest wyraźnie napisane, że cenę skalkulowano w
            oparciu o faktyczną liczbę świadczeń, czyli chodzi tu pewnie o jedzenie..nie
            wiem, jak jest u innych.
            • agatahalas Re: Podobny problem 26.02.10, 22:15
              asiaaaa6 napisała:

> Kasiu, ale np na umowie z Eximem jest wyraźnie napisane, że cenę
              skalkulowano w
              > oparciu o faktyczną liczbę świadczeń, czyli chodzi tu pewnie o
              jedzenie..nie
              > wiem, jak jest u innych.

No i właśnie biuro skalkulowało cenę w ten sposób, że wiadomo, że
              zapłaci hotelowi za pełną dobę hotelową, i nikt im tam ceny nie
              zmniejszy ztego powodu, że dana grupa nie zdąży zjeść kolacji.
              Poza tym w umowie mamy:
              VIII. POSTANOWIENIA OGÓLNE
              1. Organizator turystyki informuje klienta, iż pierwszy i ostatni
              dzień imprez z
              transportem lotniczym przewidziany jest na przelot, co może
              oznaczać, że przeloty będą
              się odbywały w godzinach wieczornych lub nocnych, a przylot na
              lotnisko docelowe
              nastąpi już następnego dnia.
              2. Exim Tours przypomina, że przeloty do krajów docelowych
              wykonywane są za
              pośrednictwem czarterowych linii lotniczych. W związku z tym godziny
              odlotów mogą
              ulec zmianie o czym Klient zostanie niezwłocznie poinformowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka