Dodaj do ulubionych

Chiny z Itaką

06.02.11, 10:50
Witam,

Proszę o opinie odnośnie wyjazdu do Chin z tym BP, chcę jechać w maju na wycieczkę Wejście Smoka i nie jestem do końca zdecydowany.

Proszę o opinię tych co byli czy warto.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasiaaaaa Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 13:01
      Witaj,
      Ja też właśnie się wybieram na tą wycieczkę ale data mi bardziej w czerwcu pasuje. Niestety w necie jest bardzo mało opinii o tej wycieczce i do tego sprzed 3 -4 lat.
      Więc też proszę o jakieś informację.
      Pozdrawiam
    • Gość: turystka Re: Chiny z Itaką IP: *.pl 06.02.11, 18:27
      Moja przyjaciółka była w lipcu 2010 na tej wycieczce z Itaką. Była bardzo zadowolona.
    • Gość: :):):) Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 22:21
      Wyjazd 24 czerwca do Chin na wejście smoka, po powrocie napisze jak było :)
      • Gość: Kasiaaaaa Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 16:15
        Był ktoś w tym roku i może opisać wrażenia ? Albo bedzie ktoś chętny odpowiedzieć na kilka pytań ?
        • Gość: Miś Panda Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 14:58
          Ja się dołączę z kilkoma pytaniami odnośnie Wejścia smoka :

- jak wyglądają posiłki, których nie ma w cenie (obiady, kolacje) czy pilot gdzieś podwozi czy organizuje się je samemu; ile mniej więcej obiady kosztują;
          - czy dają możliwość skosztowania jakiś lokalnych egzotycznych specjałów typu węże, robaki itp
          - czy hotele Itaka ma w centrach miast a co za tym idzie czy można gdzieś wyjść wieczorem o ile oczywiście powroty do hotelu są o takiej porze, że ma to jeszcze jakiś sens;
          - które z fakultetów, których proponują sporo brać, a których nie polecacie;
          - czy oprócz tych fakultetów z programu jest coś co warto dodatkowo zobaczyć samemu albo pilot proponuje poza programem;
          - jak wygląda przelot (ilość godzin czekania na przesiadkę) , czy na porannym locie do Moskwy jest catering;
          - czy gdzieś na trasie warto kupić jakieś pamiątki, których później nie będzie lub będą dużo droższe
          ?
          • Gość: opolczyk Re: Chiny z Itaką IP: *.183.182.185.dsl.dynamic.t-mobile.pl 15.06.11, 22:44
            Czesc,

Bylem na wejsciu smoka dwa lata temu ale z tego co rozmawialem z ludzmi nic sie nie zmienilo bo dalej wycieczke prowadzi te samo biuro z chin u ktorego Itaka wykupuje cala obsluge.

-z posilkami nie ma problemu. Bardzo atrakcyjne i nie drogie. okolo 20-25 zl ale w miejscach wyjatkowo atrakcyjnych. miejsca gdzie chinczycy normalnie nie jedza bo dla nich drogo. na ulicy mozna zjesc za przyslowionego dolara w chinskich fastfoodach lub za 2-3 f=dolary w ssuper knajpkach. tylko prosze uwazac na burdele. koledzy nie wiedzac co to za przybytek sie tam dostali. duuuzo by pisac. smiesznie bylo.
            - z lokalnymi posilkami to jak kto znajdzie. My probowalismy psa (wiem okrotne - byl ochydny) w TongLi oraz dziwactwa w Szanghaju. A tak to raczej trudno. Poruszamy sie po raczej bogatych terenach. Ale jest mnostwo innych super okazji dla smakoszy. salatki z kwiatow, zupa kurczakowo grzybowa z glowami ryb i wiele innych. ZDECYDOWANIE NA PLUS, Tylko w pekin duck bylo malo kaczki ale obiadek spoko. Ostatnia sprawa. Wszystkie dania z wspolnego stolu i szybka nauka obslugi paleczek. sztuccow nie znaja.
            - hotele tylko w centrach miast. wieczorkiem codzienny spacer. bardzo fajnie. chinczycy o to juz dbaja. hotele ZAWSZE w specjalnej kategorii dla obcokrajowcow. Ogolnie positiv.
            - przewodnika mielismy srednego. Raczej sie nie wywyzszal z dodatkowymi atrakcjami. ale jednak nie mozna powiedziec. caly program zrealizowany bez pospiechu zanadto. nie mial obiekcji przed pozniejszym powrotem do hotelu. Konieczna wycieczka po rzece w szanghaju. widoki przepiekne.
            -na lotnisku w moskiwie cztery godxiny. troche nie halo. drogo. ale mozna przezyc. w zeszlym roku wracale z indii tez przez szeremietiewo i po remoncie to juz nie lata 80-te lecz wczene 90te. duzo sklepow.
            - catering w samolotach naprawde spoko. z polski do moskwy kanapki. z moskwy do pekinu trzy posilki. napoje bez ograniczen. mozna nawet na dlugim locie poprosic o maly alkohol. donosza gratis.
            -pamiatki wszedzie w kazdej ilosci. nie drogie. sporo fajnych ciuchow mozna pokupowac.szczegolnie w shanghaju. raczej codziennie bedzie okazja na zakupy pamiatek. jak zawsze - nie tam gdzie Ciebie prowadza. Herbate kupujemy TYLKO na plantacji. Nie w Xi'Ian. Lub na miescie. sa w spozywczakach w duzych torbach. Nie jest tania, nawet ta w sklepach. Ale tej herabty nic na siwecie nie przebil. Bylem po chinach w indiach, na cejlonie, w kenii na platnacjach. Nic nie przebije chinskiej herbaty. Zreszta do posilkow zawsze jest free w kazdej ilosci. sprobujecie.
            - zeby wam uzmyslowic jak mi sie podobalo to napomne, ze w zime znowu sie wybieram z itaka do chin. tym razem z hong-kongu do makao. chcialem teraz w lato ale trafily sie tanio miasta wschodzniego wybrzeza usa. Jezeli ktos jedzie w sierpniu to niech sie cieszy na podroz z moja nieskromna osoba.

POZDRAWIAM
            • Gość: Kasiaaaaa Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 23:00
              Dziękuje Ci bardzo, bardzo cenne uwagi. Ja jadę już 24 czerwca więc każda informacja się przydała.
            • Gość: Kasiaaaaa Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 08:25
              Ja mam jeszcze takie pytanie czy lepiej zabrać euro czy dolary ?
              • Gość: opolczyk Re: Chiny z Itaką IP: *.152.145.73.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.06.11, 22:57
                Ogolnie tylko dolary. Taka zasada - w kraje pozaunijne bierzemy dolary. I to niskie mozliwie nominaly. W chinach jest zakaz handlu w innej walucie niz juan - ale i tak w wielu miejscach przyjmuja. Kursy sa liczone wedlug dolara. A jezeli euro to czesto przelicznik 1:1. Nie oplacalne. Jedyne gdzie lepiej placic w euro to szeremietiewo gdzie rosjanie przezucili sie z dolarow na euro. Jak bedziecie wracac to proponuje kupic jakies rosyjskie slodycze. Ja wracajac teraz z indii gdzie nie kupilem chrzesniakowi nic slodkiego kupilem na lotnisku jakies rosyjskie dla zgrywy. Powiem CI, szczena opada. Pyszne. Spokojnie poziom LIDTZA (CZY JAK TO SIE PISZE). Cena tez nie najnizsza ale pychota.

Pieniadze wymienisz codziennie w hotelu. Nigdzie indziej oprocz lotniska. Spytaj sie przewodnika gdzie bedzie najlepszy kurs. Rozbierznosc miedzy hotelami 10 procent.

PS sorry za literowki ale pisze z ipada wiec dotykowy ekran, a nie chce mi sie poprawiac. Mam nadzieje, ze zawartosc merytoryczna wynagradza.
                • Gość: Kasiaaaaa Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 23:04
                  Wielkie dzięki, te informację bardzo mi się przydadzą.
                • Gość: Ola Re: Chiny z Itaką IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.16, 19:47
                  ile trzeba mieć ze sobą dolarów tak mniej więcej (oprócz tych obowiązkowych opłat) na jedzenie i jakieś ew pamiątki ?

• jicek_69 Re: Chiny z Itaką 04.08.16, 20:39
                    Analizowałem tą wycieczkę. Niestety jest droższa niż w Rainbow. I do tego lot z przesiadką w Dubaju. Za to uważam program za trochę lepszy niż w R. Chyba jednak zdecydujemy się na R. - W krainie złotego smoka.
    • Gość: Kasiaaaaa Re: Chiny z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 14:25
      Byłam i wróciłam i każdemu polecam wyjazd do chin - chiny to niesamowity kraj.
      • Gość: Dagmara Re: Chiny z Itaką IP: *.aster.pl 20.06.12, 23:13
        Witam,

Mam do sprzedania wycieczkę do Chin z biura podróży Itaka (Wejście Smoka) w terminie 10.08 - 22.08 dla dwóch osób w cenie 11.804 zł (5902 zł/os)- cena aktualna w BP Itaka 6849 zł/os.

Program wycieczki:
        www.itaka.pl/wycieczki/chiny/wejscie_smoka_248.php?SEARCH_HOTEL%5Bduration%5D=11&SEARCH_HOTEL%5Bwyloty%5D=WAW&SEARCH_HOTEL%5Bpokoje%5D=DBL&SEARCH_HOTEL%5Bwyzywienie%5D=X&SEARCH_HOTEL%5Bmonth%5D=08&SEARCH_HOTEL%5Bdate%5D=2012-08-10
        Zainteresowane osoby proszę o kontakt do 30.06.2012r. na adres mailowy: amgad@poczta.onet.pl

Pozdrawiam,
        Dagmara Łucyk

• Gość: Ewa Re: Chiny z Itaką IP: *.unknown.vectranet.pl 21.06.12, 23:06
          AJAJAJAJAJ!

Skusić się czy nie skusić?
          OTO JEST PYTANIE.... :D
          • Gość: dlaczego :( Re: Chiny z Itaką IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.10.12, 20:23
            Dlaczego mnie jeszcze nie stać na to żeby pojechać do CHIN???!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka