Dodaj do ulubionych

Eko Tour z Katowic

05.03.11, 01:04
Czy ktoś miał jakieś negatywne/pozytywne doświadczenia z biurem Eko Tour z Katowic?

Jeden z nowych użytkowników forum swoim pierwszym wpisem na forum postanowił ostrzec innych pilotów przed tym organizatorem- za co oczywiście dzięki i do pozostałych osób prośba o jakieś rzetelne informacje.

W przypadku odpowiedzi od tych z Was, którzy pierwszy raz chcą się wypowiedzieć na forum akurat w tym temacie, prośba o nieanonimowe opinie.
Obserwuj wątek
    • valdi49 Re: Eko Tour z Katowic 05.03.11, 13:21
      Kiedyś proponowano mi pilotaż do Włoch. Na pytanie o przewodników pani była b. zdziwiona i stwierdziła, że: "wszyscy piloci sami oprowadzają tam wycieczki". Reszta pozostaje milczeniem...
    • drukareczka5 Re: Eko Tour z Katowic 06.03.11, 11:09
      Witam, tu autorka "przestrogi przez tym biurem"
      Przejrzałam większość wypowiedzi na tym forum STARYCH UŻYTKOWNIKÓW. Rzeczywiście większość opinii należy do tych samych osób, to znaczy do użytkowników o tym samym nicku. Natomiast są to tylko nicki, więc nieanonimowe opinie, podobnie jak moja. Mało kto podpisuje się imieniem i nazwiskiem. Poza tym zauważyłam na tym forum tendencje do obrażania, obmawiania i wzajemnego dokuczania !!!! A w niektórych przypadkach nawet bezczelnych wypowiedzi. I rozumiem, że na coś takiego admin pozwala tylko dlatego, że te osoby są napędem tego forum!!!!!!!!!!!
      Ja po prostu chciałam się podzielić moją obserwacją na temat biura Eko Tour, obserwacją związaną z portalem tur-info, chciałam zwrócić waszą uwagę na to, przestrzec osoby zajmujące się turystyką przed tym biurem. Ale jak widzę zdanie nowego użytkownika jest mało warte. Więc może należałoby odrzucić funkcję "zarejestruj" !!!!!!!!! a jedynie zostawić "zaloguj" :)
      pozdrawiam i życzę udanego sezonu TYLKO z biurami, które są goden polecenia

ps. domyślam się, że moja opinia zostanie odrzucona gdyż wyraziłam negatywne zdanie na temat starych, a ciągle bardzo aktywnych użytkowników
      • smerv Re: Eko Tour z Katowic 06.03.11, 16:02
        A konkretnie, co jest na rzeczy? Jeśli konkrety, to podziel się ze wszystkimi, unikniemy wpadki.
        • kamyk4 Re: Eko Tour z Katowic 06.03.11, 16:47
          Ja czytałam tę opinię, która została wyrzucona przez admina ponieważ była to pierwsza i jedyna wypowiedź tego forumowicza na naszym forum. Bardzo negatwywna z linkiem do podobnych negatywnych.
          Zgadzam się z adminem i proponuję jeśli do tego wątku dopisze się jeszcze ktoś z naszego forum z podobnymi opiniami przywrócić zawartość wątku.
        • drukareczka5 Re: Eko Tour z Katowic 06.03.11, 19:01
          Smerv - konkrety były, ale admin je usunął.
          Przekazałam linka z forum na fb. Może piloci, którzy mieli do czynienia z tym biurem coś tutaj napiszą...ale jeżeli będą nowymi użytkowinikami to nie wiem czy to ma sens, bo i tak nikt im nie uwierzy
          pozdrawiam
          • admin_pw przywrócenie wątku 08.03.11, 09:45
            wątek [tymczasowo?] przywrócony: Uwaga na Eko Tour z Katowic

PROŚBA DO WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW:
            o opinie w wątku pod linkiem: czy powinniśmy przeciwdziałać wykorzystywaniu forum w aspekcie potencjalnej nieuczciwej konkurencji - bez urazy dla Drukareczka5 i wszystkich innych nowych użytkowników, którzy wchodzą na forum w celu uzyskania/przekazania konkretnych wiadomości opinii przestróg

DO DRUKARECZKA5 w celu uzyskania konkretów:

drukareczka5 napisała:

> Smerv - konkrety były, ale admin je usunął.

powtórzenie:

...nie informujesz dlaczego Twoim zdaniem biuro przed którym przestrzegasz ma złą opinię...

---
            Wejdź na przedłużenie forum PILOCI WYCIECZEK na facebooku
            &
            TEMATYCZNE ARCHIWUM DYSKUSJI
    • vladovladimir Re: Eko Tour z Katowic 07.03.11, 17:59
      Odpowiadając na pytanie ogę tylko powiedzieć, że zawsze dostaję porządnie przygotowane teczki imprez, porządnie opisane, gdzie ile płacę, czego wymagają, na co zwrócić uwagę. Tak samo, jeżeli chodzi o odprawę, przy pierwszych wyjazdach trwała każdorazowo ponad godzinę. Hotele i inne atrakcje również dopracowane. A inne rzeczy? No cóż, u mnie też nie gwarantowali przewodnika, ale w sumie to dobrze, wolę wszystko robić na własną rękę :-) Podsumowując: ja osobiście nie miałem z nimi problemu. A, jest jeden minus. Siedziba biura, fakt że ładna, ale jest na strasznym...tfu, jest położona na peryferiach :-)
      Pozdrawiam
      Waldemar Kugler
      www.waldemarkugler.pl
      • bluemar Re: Eko Tour z Katowic 07.03.11, 19:04
        Autor: vladovladimir
        >A inne rzeczy? No cóż, u mnie też nie gwarantowali przewodnika ale w sumie to dobrze wolę wszystko robić na własną rękę :-) >
        czyli jednak coś nie jest ok tym biurem-wymuszanie na pilotach wykonywania pracy,do której pilot nie posiada uprawnień koliduje z prawem.
        A postawę niektórych godzących się na wszystko,byle jechać, kolegów można by zakwalifikować jako swoisty rodzaj dumpingu.
        Ciekawe czy biuro to informuje klientów,że oprowadzać ich będzie osoba nie posiadająca uprawnień.
        Swoją drogą intryguje mnie dlaczego tak się dzieje,że jako chyba jedyna grupa zawodowa piloci wręcz "proszą się" żeby dołożono im obowiązków i to nawet bez zwiększenia wynagrodzenia.
        Pokażcie mi urzędnika,lekarza,przedstawiciela innej grupy zawodowej,który dla klienta,petenta,pacjenta wykona więcej niż to do czego zobowiązuje go prawo.
        Chyba jednak w którymś z poprzednich wpisów Agnes 05 słusznie napisała,
        że dla niektórych wyjazd jest jeszcze wartością samą w sobie.:)
        • vladovladimir Re: Eko Tour z Katowic 08.03.11, 08:14
          Ja nie stwierdziłem, że godzę się na przewodnictwo "bez zwiększenia wynagrodzenia" więc proszę mnie nie wrzucać do worka z innymi. Zresztą jestem - nieskromnie mówiąc - przykładem osoby, która przeżyła wielu przewodników w Budapeszcie i śmiało może z nimi konkurować. Jednak żeby nie być czarną owcą forum przyznaję, że przewodnik w miejscu nieznanym jest konieczny, bo jak mi mówili kiedyś na kursie "pilot to ktoś, kto wie coś o wszystkim, przewodnik zaś wszystko o czymś".
          pozdrawiam forumowiczów
          • bluemar Re: Eko Tour z Katowic 08.03.11, 09:31
            vladovladimir napisał:

>że przewodnik w miejscu nieznanym jest konieczny>

Przewodnik zawsze jest wskazany a nawet konieczny:

po pierwsze dlatego,że pilot nawet najlepiej przygotowany
            NIE POSIADA takich uprawnień

po drugie:pilot to zupełnie INNY ZAWÓD zgodnie z definicją ustawową
            i ustawa nie nakłada na pilota takiego obowiązku

Mogłabym jeszcze dodać,że ustawa nakłada na organizatora obowiązek
            poinformowania klienta,że oprowadzać będzie osoba nie posiadająca
            uprawnień przewodnika-ale za dużo pisania jak na taki sloneczny poranek :)
            • smerv Re: Eko Tour z Katowic 08.03.11, 18:23
              Bluemar, wiele razy pisałem, że po Budapeszcie też wolę sam oprowadzać, niż korzystać z tamtejszych przewodników - tak jest lepiej dla ludzi. Albo ci przewodnicy mówią językiem zbliżonym lekko do polskiego, albo są to Polki zawieszone w próżni - wyszły z mąż za Węgrów, a potem np. okoliczności życiowe zmusiły je do pracy. Na Węgry przyjechały już jako dorosłe osoby. Pisałem również, że turystyka powinna dążyć do modelu, gdy pilot jest też przewodnikiem, ale nie omnibusem, czyli nie łapie zleceń od Kuby po Japonię (choć Ci serdecznie takich życzę), ale jest wyspecjalizowany w określonych kierunkach, potrafi z wycieczki zrobić program autorski. Sprawa formalnych uprawnień i sensowności takowych była tu wałkowana w kółko.
              • bluemar Re: Eko Tour z Katowic 08.03.11, 20:05
                smerv napisał:
                >Pisałem również, że turystyka powinna dążyć do modelu, gdy pilot jest też przewodnikiem, ale nie omnibusem, czyli nie łapie zleceń od Kuby po Japonię (choć Ci serdecznie takich życzę), ale jest wyspecjalizowany w określonych kierunkach, potrafi z wycieczki zrobić program autorski.>

Ja nie piszę o tym jak byłoby lepiej czy gorzej-gdyby było.
                Piszę o obecnym stanie prawnym,w którym mamy wykonywać zadania pilota.
                • smerv Re: Eko Tour z Katowic 08.03.11, 23:51
                  Gdyby wszyscy Polacy mieli takie poczucie praworządności, to dziś nadal chodzilibyśmy na wiece poparcia dla przewodniej siły narodu i I sekretarza.
                  W większości niemafijnych krajów Europy wynajmowanie miejskich przewodników jest fakultatywne. A polska ustawa może się szybko okazać niezgodna z prawem unijnym.
                  Tylko taki model, który mi się marzy, spowoduje, że praca pilota przestanie być dorywczym zajęciem i pozwoli na osiągnięcie dochodów gdzieś 60 k złotych rocznie. Dzięki temu powstanie wreszcie naprawdę profesjonalna grupa zawodowa.
              • valdi49 Re: Eko Tour z Katowic 09.03.11, 09:03
                Tu całkowicie się z Tobą zgadzam i tam gdzie można ( Niemcy, Węgry) sam oprowadzam i turystom się to podoba i im odpowiada. Natomiast moja uwaga w wyżej umieszczonym poście dotyczyła Włoch, gdzie większość pilotów doskonale wie, jak sytuacja z oprowadzaniem wygląda. Nie będę stale się ukrywał i stresował podczas oprowadzania. Dlatego mając dobrze opracowanych kilka destynacji można sobie dobrze sezon ułożyć i na brak zleceń nie będzie się narzekać.
    • saskia1 Re: Eko Tour z Katowic 11.03.11, 20:04
      Ta włascicielka jest troszke dziwna fakt,i oczywiście wszystich uważa za gorszych od siebie, ale ja jakos sobie z nią dałam radę. Fakt że przewodnika w tym biurze sie nigdy nie wynajmuje, ale skoro sami piloci sie na to godzą to widocznie mają dużo odwagi , i oczywiscie totalnie brakuje im zleceń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka