komorek.ewa 13.05.04, 15:26 Zarezerwowałam pod koniec kwietnia wakacje na lipiec z 7%Vat. Biuro zapewniło, że organizator Vat zwróci bo od 1 maja już nie obowiązuje. Teraz okazuje się, że nic mi nie zwrócą. Może ktoś mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: PORADA PRAWNIKA IP: *.toya.net.pl 13.05.04, 21:31 A dokąd te wakacje? Vat nie obowązuje tylko na kraje pozaunijne i część firm, które miały vat wliczony w katalogu obniżyły ceny. Wpłacałaś całość czy zaliczkę? Ciekawe, że obiecywali, bo raczej nikt tego nie robił. Sprawdź w warunkach uczestnistwa, bo jeżeli nie ma nic o obniżkach, tylko o podwyżkach, a nie było żadnego pisemnego potwierdzenia tej deklaracji, to może być cięzko z wyegzekwowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: PORADA PRAWNIKA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.04, 09:39 Oj! Tu nie chodzi o jakąś obniżkę ceny tylko o niepłacenie za coś czego nie ma! A nie ma Vatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: PORADA PRAWNIKA IP: *.tpnets.com 14.05.04, 18:04 Vat jest tylko w innej formie (vat od marży), a biuro zawsze może ci powiedzieć, że rozliczyło juz imprezy do 30 kwietnia i odprowadzilo podatek vat. Odpowiedz Link Zgłoś
komorek.ewa Re: PORADA PRAWNIKA 15.05.04, 00:03 Mysle, ze taka dyskusja nie ma sensu. Chcesz mnie oszukac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: PORADA PRAWNIKA IP: *.toya.net.pl 16.05.04, 15:27 Kogo oszukać i po co? Wplacilas zaliczkę na daną imprezę. Tak? Wedlug okreslonej w katalogu ceny. Tak? Jakiś agent powiedział Ci, ze nie bedzie vatu, a Ty mu uwierzyłas... Sytuacja wygląda tak, ze zgodnie z art.119 nowej ustawy o vat. Turystyka w krajach Unii jest opodatkowana na zasadach szczególnych, czyli liczy sie 22% od kwoty marży, a nie tak jak przedtem 7% od całości ceny. Część biur w ogóle nie obniżyła ceny, nadal obowiązuje te, które były, a na pewno w żadnych warunkach uczesnictwa nie mialas informacji o obniżeniu ceny, w związku z wejściem do Unii. Chciałam Ci pomóc i wyjaśnić, a nie kogokolwiek oszukiwać. Jeśli organizator faktycznie obniży nieco ceny, w związku ze zmianą opodatkowania, to przy wplacie całości agent powinien Ci o tym powiedzieć i odpowiednio pobrać mniejszą kwotę, ale nie jest wykluczone, że cena organizatora wcale nie uległa zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
komorek.ewa Re: PORADA PRAWNIKA 16.05.04, 18:57 popatrz. rezerwuje impreze pod koniec kwietnia. w cenie jest 7% vat od calosci, ktorego od 1 maja nie bedzie. na wydrukach jest cena plus vat. dlatego pytam. i otrzymuje odpowiedz, ze jezeli vatu nie bedzie to cena bedzie o tyle nizsza. bo vatu nie ma. czy ja tu czegos nie rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: PORADA PRAWNIKA IP: *.tpnets.com 17.05.04, 13:18 Na razie jest spore zamieszanie, bo nikt dokładnie nie wie, jak powinno się to rozliczać. Niestety z aktualnej obserwacji wynika, że raczej coś wzrosło (np. ceny obozów), a te, które powinny spaść (np. do krajów spoza Unii) pozostały bez zmian. W nowych przepisach jest vat od marży, ale faktycznie biuro musiałoby mieć ponad 30% marży (w co raczej nie wierzę), żeby cena wraz z nowym vatem pozostała na tym samym poziomie. Jeśli vat był wyszczególniony w takiej formie jak piszesz tzn. na umowie 7% do ceny netto, a nie jakaś zbiorcza kwota, to możesz domagać się nowego wyliczenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: PORADA PRAWNIKA IP: *.tpnets.com 18.05.04, 09:55 proszę bardzo, polecam się i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: PORADA PRAWNIKA IP: 195.215.5.* 14.05.04, 10:09 Policz, ile moglabys dostac zwrotu, a pozniej sprawdz, ile kosztuje prawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m24 Re: PORADA PRAWNIKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 10:41 i tak z gory jestes na przegranej pozycji, bo nawet jesli dostaniesz zwrot za Vat to nie masz pewnosci ze biuro nie podniesie kosztow imprezy za cos innego, a to juz w umowie na pewno jest mozliwe.A moze tak zrobic zeby odzyskac to co tobie odda.... Odpowiedz Link Zgłoś