Dodaj do ulubionych

Travelplanet naciąga ludzi!

IP: *.visp.energis.pl 13.05.04, 19:58
Oni zawyżają ceny mamiąc ludzi Gwarancją najniższej ceny ("możecie Państwo
rezerwować bez obaw, że w innym biurze podróży kupilibyście Państwo tą
imprezę taniej").!

Przykład? Proszę bardzo. Przed chwilą przy pomocy wyszukiwarki znalazłem (nr
oferty: C412187) hotel Sea Garden*** (Hurghada) z 2 posiłkami z wylotem
20.05.2004 z Warszawy. Cena za 7 dni 1430 PLN. Do tego dochodzi opłata
lotniskowa w wysokości 200 PLN płatna przy zakupie imprezy i wizy egipska 15
USD (ok. 60 PLN) płatna na lotnisku w Hurghadzie. Razem: 1890 PLN.

Teraz wchodzę na stronę www.tuitam.pl/index.php?lm=1 i znajduję ten
sam hotel w tym samym terminie i też z wylotem z Warszawy za 249 EUR, a cena
zawiera opłaty lotniskowe i koszt wizy. Kurs podany na tej stronie wynosi 1
EUR=4.8752 PLN więc za tę samą ofertę płacę tylko 1214 PLN.

Różnica 676 PLN. Skąd się bierze? To jest gwarancja najniższej ceny.
Travelplanet robi ludzi w trąbę!
Obserwuj wątek
    • majkamaj Re: Travelplanet naciąga ludzi! 13.05.04, 20:05
      Travelplanet to jeden pokój i kilku młodych ludzi wertujących katalogi z
      telefonem. Sama widziałam w TV. To czego oczekujesz?
      • Gość: wezyr Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.access.uk.tiscali.com 14.05.04, 09:08
        To prawda ze jest to interes prowadzony z kuchni i przy pomocy jednegto czy
        dwoch komputerow.
        Ci "spryciarze" chcieli mojego kumpla nabrac by zainwestwal w ten ich interes
        milion dolarow.
        Z DALEKA od tych biznesmenow
        • Gość: kibic Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.chello.pl 15.05.04, 12:55
          To wy jesteście bandą naciągaczy, ciekaw jestem kto kryje się pod tymi
          pseudonimami? A-ha inne agencje biur podróży, zazdrśni spryciarze, których
          małych nor agencyjnych nie odwiedza nikt od dawna a swoją złość wylewacie na
          firmie, która zatrudnia kilkadziesiąt osób, ma bardzo dobre wyniki, rozwija się
          i została już zauważona na poważnych rynkach finansowych. Z tego co wiem ma
          świetny system informatyczny i bardzo miłe i fachowo udzialające informacji
          call-center. Wszystkim, prawdziwym turystom (a nie ukrytym, nieudacznikom -
          agentom) polecam tą firmę bo są FACHOWCAMI W KAŻDYM CALU !!!! A jeśli ktoś
          złapał ich na gwarancji ceny to niech teraz wyciągnie od TRAVELPLANET
          odpowiednie konsekwencje finansowe - no chyba, że ta osoba wcale nie jest
          turystą tylko próbuje napsuć krwi swojej, dużo lepszej konkurencji!?!
          • kama.starecka Re: Travelplanet naciąga ludzi! 15.05.04, 15:49
            Strasznie sie pienisz facet. Żółć przelewa ci się uszami. Dlaczego nie
            dyskutujesz z faktami, tylko bluzgasz inwektywami? Mogę potwierdzić - znalazłam
            ten hotel w Egipcie na travelplanet i byl o ponad 600 zl (prawie 50%) droższy
            od oferty TUI w tym samym terminie. Kupilam bez problemów (ostatnie 2 miejsca)
            i wcale nie w norze, lecz w ładnym biurze, w którym był całkiem spory ruch.

A jeśli piszesz o bardzo dobrych wynikach travelplanet, to czyżbyś miał lepsze
            informacje od tych, które się pojawiają w gazetach i internecie? Skoro innym
            zarzucasz ukrywanie sie pod pseudonimami, dlaczego sam nie masz odwagi się
            ujawnić? Twoje zachowanie jest typowe dla kogoś, kto nie mając argumentów
            potrafi tylko miotać się i obrzucać innych błotem, pod niebiosa
            wychwalając "swoją" firemkę.
            • Gość: Taki Gostek Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 08:37
              W dolnej czesci serwisu Traveplanet.pl jest taki wpis:
              "Opublikowane na stronach internetowych www.travelplanet.pl materiały,
              informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu
              cywilnego."

Wcale sie im nie dziwie polskie biura podrozy nie sa dostosowane do
              aktualizacji cen, co rozbic jesli wiekszosc z nich pracuje na kartce papieru?
              Po co wy cie pienicie? Nie znacie ryku turystycznego? Tego chalupnictwa
              polskich organizatorow? Jak takie Travelplanet, czy inne Wakacje ma
              aktualizowac ceny jak organizatorzy niekiedy sami ich nie znaja.

A co do TUI i Tam to fajna strona ale co to za sztuka miec aktualne ceny 1
              touroperatora, to zaden problem, uwierzcie bo sam sie kiedys w tym babralem..
              • Gość: BB Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: 81.168.209.* 22.05.04, 19:14
                Travelplanet jest z Wrocka. Tak się składa że byłam tam na rozmowie o pracę.
                V piętro kamienicy. I nie 1 czy 2 komputery a ok. 8 (tak było w lutym). Nie
                przyjęli mnie do pracy. Na dzień dzisiejszy powiększyli kadrę do 28 osób.
                Jedni siedzą przy kompach, inni sprawdzają na bieżąco zmianę ofert i cen.
                B. profesjonalna firma.
                Szkoda że mnie nie przyjęli. Chcą tylko najlepszych a mi widocznie czegoś
                zabrakło.
                • Gość: Paweł Z. Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.05.04, 08:38
                  Widzę, że masz niską samoocenę. Zgłoś się do terapeuty. Na dłuższą metę nie da
                  się tak funkcjonować.
    • flightins Re: Travelplanet naciąga ludzi! 15.05.04, 19:16
      Zgadzam sie !.
      Też dla mnie wycenili wczasy dużo drożej niż nawet na ich stronie.
      Po drugie w innych biuraCH BYŁO ZNACZNIE TANIEJ.
    • Gość: rumi Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: 80.168.24.* 16.05.04, 15:01
      witam
      powiem o moim kontakcie z travelplanet,
      odwiedzilem ich strone, nie moglemsie zdecydowac na konkretna wycieczke,
      napisalem email z ogolna prosba w wyborze wycieczki (Austria),
      nastepnego dnia znalazlem w emailu piekna oferte i wszelkimi infomacjami, moze
      to nic dziwnego i powino byc normalne ale wysylam emaile z zapytaniami do
      roznych firm i na wiele nie dostaje zadnej odpowiedzi !!!!!
      a co do cen to zabieram zdania bo nie porownywalem

z pozdrowieniami
      rumi
    • orchidea27 Re: Travelplanet naciąga ludzi! 17.05.04, 07:10
      Trawelplanet jest tylko pośrednikiem przy sprzedaży imprez innych biur, a jako
      pośrednik też musi zarobić.
    • Gość: Mati Sprostowania IP: *.nsm.pl 19.05.04, 22:40
      Jestem troche w temacie agencyjnej sprzedazy ofert turystycznych w necie wiec niniejszym wyjasniam. Zaznaczam ze robie to w celach edukacyjnych niniejszego forum ;-)

1. Aby porownac ceny oferty turystycznej u roznych agentow trzeba porownac TE SAME OFERTY danego touroperatora. Mysle ze w tym przypadku tak nie bylo, wynika to zreszta z opisu tej sytuacji. Swiadczenia musza byc identyczne przeciez.

2. Ceny ofert sprzedawanych przez agentow ksztaltuja sie wlasciwie na tym samym poziomie, zmieniaja sie jednak nawet kilka razy wciagu dnia - szczegolnie last minute - zmiany te sa jednak zalezne od tego jak dany agent szybko zareaguje na zmiane ceny touroperatora. Przypominam ze u nas (w polskim internecie) nie mozna zarezerwowac oferty on-line, a jedynie robi sie jej prerezerwacje, ktora to agent lub touroperator potwierdza (wyjatkiem jest TUI - ktore ma swiatowy system rezrwecji w pelni on-line)

2. Agent zarabia na prowizji ktorej wysokosc wytarguje z touroperatorem. Wakacje.pl i Travelplanet.pl jako najwieksi gracze na rynku moge teoretycznie uzyskac najkorzystniejsze warunki dla siebie

3.W Travelplanet.pl jak i Wakacje.pl pracuje w tej chwili kikadziesiat konsultantow na sluchawkach oraz online.

4. Milion dolarow zainwestowal w Travelplanet.pl MCI Management SA - fundusz venture capital (www.mci.com.pl) W tej chwili agent ten juz bardzo dobrze zarabia i wybiera sie na gielde w przyszlym roku, chcac pozyskac fundusze na wejscie na rynki srodkowo- i wschodnioeuropejskie
      www.internetstandard.com.pl/news/65593.html
      www.biznesnet.pl/a/7147/
      Podwazanie profesjonalizmu tego agenta swiadczy o zupelnej nieznajomosci tematu.

• Gość: Wioletta Re: Sprostowania IP: 212.160.106.* 31.05.04, 10:55
        Szanowny Mati.Jest Pan tylko częściowo w temacie...
        Napisał Pan:"Przypominam ze u nas (w polskim internecie) nie mozna zarezerwowac
        oferty on-line, a jedynie robi sie jej prerezerwacje, ktora to agent lub
        touroperator potwierdza (wyjatkiem jest TUI - ktore ma swiatowy system
        rezrwecji w pelni on-line)"
        Jako pracownik na stanowisku kierowniczym w TRIADA Biuro Podróży Sp. z o.o.
        przypominam,że nasza firma dysponuje w pełni funkcjonalnym systemem rezerwacji
        i sprzedaży on-line.Agent może dokonać zarówno rez. jak i sprzedaży nawet po
        godzinach pracy i nawet z zagranicy.Nie musi przy tym być potwierdzona bo agent
        korzysta z tych samych zasobów bazodanowych co np centrala Triady.Poza tym
        umknął Pana uwadze pewien bardzo istotny fakt: w listopadzie 2001 TRIADA
        dokonała jako pierwsza wśród podmiotów turystycznych w Polsce PEŁNEJ SPRZEDAŻY
        ON-LINE za pomocą karty kredytowej.Przypuszczam,że do tej pory nikt nie ma
        takich technicznych możliwości.Chętnie jednak uzupełnię swój stan wiedzy na ten
        temat, jeśli wskaże mi Pan biura podróży sprzedające imprezy tyrystyczne w ten
        sposób.Zaznaczam,że nie chodzi tu o sprzedaż za pomocą karty kredytowej przez
        telefon,której nie jest ani on-line, ani bezpieczna.
        Cóż, jak zwykle cudze chwalicie swojego nie znacie...
        • Gość: Mati Re: Sprostowania IP: *.nsm.pl 03.06.04, 18:20
          Dziekuje za sprostowanie, nie wiedzialem ze tak obecnie funkcjonuje system rezerwacji w Triadzie ;-)

> Poza tym
          > umknął Pana uwadze pewien bardzo istotny fakt: w listopadzie 2001 TRIADA
          > dokonała jako pierwsza wśród podmiotów turystycznych w Polsce PEŁNEJ > SPRZEDAŻY
          > ON-LINE za pomocą karty kredytowej.
          A co to ma wspolnego z tematem watku ? Taka kryptoreklame to mozna sobie darowac. O Triadzie na roznych forach turystycznych i listach dyskusyjnych jest wystarczajaco duzo watkow ;-)
    • Gość: Gienek/Niemcy Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.biskupin.wroc.pl / 80.55.194.* 23.05.04, 22:23
      Chlopie a poknij ty sie w czolo! Przeciez ten sam hotel moze wynajmowac kilka
      biur i miec rozne ceny.
      Widac ze nie znasz branzy, a psujesz wizerunek firmom ktore po prostu chca
      robic business, ach te polskie dyletanctwo
    • Gość: Grubas Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 03.06.04, 22:49
      Taaaa a Świstak siedzi i zawija....
      Zabawne jak uliczni agenci potrafia walczyc z wiatrakami. Na zachodzie
      internetowe biura swieca triumfy i tak bedzie u nas, bo po prostu ludziom to
      pasi.
      Ale niektorzy wola walke zwiatrakami zamiast srobic sobie dobry sajt WWW.
      • Gość: turysta Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 12:23
        chyba autor tego wątku miał racje !!! że travelplanet naciąga.
        przykład, szukam właśnie ja, oferty na krete i znalazłem u nich hotel niko elen
        w stalidzie na kretcie za 1999 pln na dwa tygodnie z śniadaniami, i wszystko
        fajnie bo gwarancja najniższej ceny itp. ale po forum postanowiłem to sprawdzić
        zanim kupie. Znalazłem jedno biuro co ma tę oferte pod adresem www.travelweb.pl
        i ten sam hotel w tym samym terminie i ten sam przewożnik i cena 1899!!!!!!
        sorry travel planet ale tak nie wolno!!!
        • Gość: marcin Re: Travelplanet naciąga ludzi! IP: *.schenker.pl / *.schenker.pl 10.08.04, 09:16
          Z tym naciąganiem to chyba lekka fiksacja. Biura podrózy maja to do siebie, że
          ich ceny mogą się różnić oraz każde z nich musi jakos zarobic na utrzymanie.
          Jak sie komus nie podoba to niech idzie gdzie indziej. Ja zdecydowanie wolę
          zapłacić trochę więcej i załatwić wszystko z mojego PC niż spędzić wiele godzin
          w dusznych i zatłoczonych biurach podróży - wertować katalogi i patrzeć na
          znudzone twarze agentów (mówiące "czego mi zawracacie głowę"). Popatrzcie sobie
          na oferty np. Orbisu - tam są dopiero ceny! To samo w Scan Holiday, itp. Firma
          Krzak może być tańsza o 100 PLN - ale czy warto ryzykować? Wszystkie biura
          działają tak samo - piszą ceny "od" potem dowiadujemy się o opłatach
          lotniskowych i dopłacie za obiadokolacje, itp. Trzeba po prostu wszystko dobrze
          policzyć, sprawdzić i zdecydować się. Travelplanet nie ukrywa z kim jedzie,
          ponieważ w momencie rezerwacji przesyła druki danego "operatora". Wszystko
          załatwiają sprawnie, szybko a ich cierpliwość na zapytania dociekliwych
          klientów jest wprost wzorowa. BYłem z nimi w Egipcie i nie było żadnego zgrzytu.
          Drobne wpadki zdarzają się każdemu BP - nigdy wszystkiego sie nie przewidzi,
          szczególnie w tzw. "dzikich krajach". wydaje mi się że niektórzy jadą na wczasy
          tylko po to żeby wychwytywać skuchy i jeszcze na tym zarobić (odszkodowania) -
          coś jak www.moviemistakes.com - i potem opowiadają jak wyrolowali organizatora.
          Ale to jest własnie Polska...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka