Dodaj do ulubionych

Wenecja- Pomocy

26.06.11, 13:14
Proszę bardzo pilnie o pomoc. Jak dostać się Placu Sw Marka na parking autobusów Tronchetto. Dodam, że muszę iść przez Rialto przez San Polo Frari do Piazzale Roma i potem Tronchetto.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • sztompel Re: Wenecja- Pomocy 26.06.11, 17:54
      Odpowiedz bedzie sarkastyczna: zanabyc plan miasta. W Wenecji na wiekszosci zaulkow sa strzalki kierujace do glownych atrkacji (San Marco, Rialto itd.)
      • saskia1 Re: Wenecja- Pomocy 26.06.11, 18:30
        ... i znów jestem złosliwa- najlepiej przepłynąć kraulem lub żabką- od czego są mapy?? i informacja w kilku językach??? skoro pilot o tym nie ma pojęcia to powinien dać zarobic innym i odpuścic traskę, bo ja rozumiem że ktos czegoś może nie wiedziec , ale takie pytanie to juz jest szczyt, ale z innej beczki patrząć to biuro tez ,,dobre,, bo chyba kasy na łóki nie ma- niech sie młody pilot miota- komunikacja miejska podobno dobrze działa w Wenecji
        • dzynks82 Re: Wenecja- Pomocy 26.06.11, 18:47
          no fakt...jesteś złośliwa...bo bede tam drugi raz od 10ciu lat...a to, że mapy i komunikacja miejska to nie odkryłaś Ameryki...mam się dostać pieszo...tylko jak to zrobić, żeby nie błądzic...
          • id.kulka Re: Wenecja- Pomocy 26.06.11, 20:23
            Przed wyjazdem polecam maps.google.com/ i opcję "Satelita" - dość dokładnie możesz sobie wszystko obejrzeć, a na miejscu nie widzę innej opcji, niż mapa w torbie:)
          • ewa.p7 Re: Wenecja- Pomocy 26.06.11, 22:55
            Po prostu korzystaj z mapy. Kupić mozesz ja praktycznie wszędzie - przy dojeżdzie do Wenecji na parkingach lub w samym mięście. Nie rozumię w czym problem?????? Może masz do dyspozycji mapę - reklamówkę, więc wyrzuć ja do kosza, i zaopatrz się w porządną, dokładną. Przyda sie jeszcze nie raz. Warto nabyć. A trasa, ktorą masz przejść jest na prawdę prosta.
    • emigrant_ka Re: Wenecja- Pomocy 27.06.11, 05:06
      No to rzeczywiscie Ci pomogli, wszystko proste, wiec zamiast napisac w paru slowach, z Placu X skrec w prawo w ulice Y , przejdz 3 przecznice i,t,d to uraczyli Cie stekiem bezsensow:( Smutne to... Kiedys bylam aktywnym pilotem w Polsce, od lat mieszkam w USA i z sentymentu czasami podpatruje to srodowisko, ale czasami mi rece opadaja jak czytam niektore posty....
      Wyslalam Ci mapke z google na e-mail gazety, mam nadzieje, ze Ci pomoze, powodzenia;)

emigrant_ka
      • bluemar Re: Wenecja- Pomocy 27.06.11, 06:05
        Przejście dla kogoś kto rzadko bywa albo nie był wcale nie jest takie proste.
        Strzałki są mylące-mogą wyprowadzić na dworzec kolejowy
        (celem oznakowania jest ożywienie zapomnianych zaułków a nie
        wskazanie najprostszej drogi).
        Nie lekceważ "mapy-reklamówki"-wskaże obiekty na które powinieneś się kierować
        (szukaj drogi od obiektu do obiektu) idąc tylko ze szczegółową mapą
        możesz "zaplatać się".
        Plac San Polo zostaw po prawej-przejdź krawędzią placu
        (ta najniżej położona na mapie).
        Z Frari kieruj się na San Rocco-zostaw kościół San Rocco po prawej
        a Scuolę po lewej i już nigdzie nie skręcaj-idź tak jak prowadzi główna ulica-
        jak przejdziesz koło cukierni(po lewej) to Piazza Roma jest blisko :)
        pod warunkiem,że trafisz na most dei Tolentini.
        • saskia1 Re: Wenecja- Pomocy 27.06.11, 20:53
          Teraz poważnie, biuro cie super wmanewrowało, ale Ty badz cwańszy i wmanewrój turystów, zaproponuj milutka przejażdzke na parking Vaporetto i achec ich aby to zrobili, bo na Canale Grande widoi przepiekne, Na parking masz daleko, ale mozesz podjechac za chyba 1 euro z Rzymskiego Placu albo isc w upale przez most- ale juz teraz wiem że Ci Twoi turyści beda Cie przeklinać bo sam most ma 3,40 km, więc przygotuj sie na obelgi- nie zartuje !!!
          • bluemar Re: Wenecja- Pomocy 27.06.11, 21:34
            saskia1 napisała:
            >a> le juz teraz wiem że Ci Twoi turyści beda Cie przeklinać
            bo sam most ma 3,40 km
            > , więc przygotuj sie na obelgi- nie zartuje !!!>

O jakim moście piszesz?Ponte della Liberta?Jest nieco dłuższy.
            Przez ten most nie idzie się na Tronchetto.
            Piesza trasa jest bardzo ciekawa tylko trzeba mieć sporo czasu,
            no i wiedziec coś o zabytkach mijanych po drodze.
            Fakt,że żaden organizator nie zapewni na tyle godzin przewodnika lokalnego a
            trudno wymagać od pilota żeby oprowadzał po Wenecji-dlatego większość
            naszych turystów i obawiam się,że sporo nowych pilotów też,jest przekonana ,
            że Wenecja to plac Św Marka.
            • saskia1 Re: Wenecja- Pomocy 28.06.11, 10:28
              Do bluemar . Faktycznie pomyliłam mosty, bardzo bardzo przepraszam, wiesz z jakim pomyliłam , z tym na który wjezdza sie z tronchetto, bo kiedys miałm taki przypadek ze biuro kazało mi zostawic autokar w Mestre i przejsc ten most z grupą, wysmiałm ich wtedy, a tu fakt jest duzo blizej ale tak jak mowisz , trzeba dobrze znać Wenecje aby tak zrobić. Ja osobiscie zawsze wynajmuje łódki, ale jak mam czas to sie sama troszkę włóczę , i ciągle coś nowego odkywam w tej Wenecji- bo to kopalnia wiedzy.
              • bluemar Re: Wenecja- Pomocy 28.06.11, 15:45
                saskia1 napisała:
                >trzeba dobrze znać Wenecje aby tak zrobić>.

Nie martw się,tzw przewodniczki też tej trasy nie znają (kiedyś chciałam wziąść na cały dzień) i kręcą się dookoła San Marco.Jak kiedyś kiedy były luźniejsze programy i turyści mieli mniej pieniędzy zawsze tamtędy prowadziłam-teraz to bez sensu,jest za mało czasu i rzadko która grupa doceni.Jest tak jak piszesz ciągle pytają :dokąd idziemy?i kiedy będzie kolacja?- zamiast podziwiać to co mijają.Nie warto wysilać się.Teraz też miałam taką grupę-najlepiej wysadzić na Area Servizio-koniecznie z bezpłatną toaletą,dać kawę i pokazać gdzie kupić kartki.
                Z dziesięć takich przystanków i można usatysfakcjonowaną grupę wieźć z powrotem do kraju.

• ewa.p7 Re: Wenecja- Pomocy 28.06.11, 21:31
        To nie złosliwość, ale dobra rada - kup porzadna mapę i nie bedzie problemu. Na tym odcinku (dość długim i troche skomplikowanym do objaśnienia) info: "skęć w prawo itp..." moze być mylace. To na prawde zyczliwa rada:-). Pozdrawiam! Ewa
        • dzynks82 Re: Wenecja- Pomocy 30.06.11, 14:15
          no i wszystko poszlo bez problemu...poruszanie się po Wenecji nie jest bardzo skomplikowane, jeśli ma się troszkę orientacji w terenie:)
          dzięki za rady
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka