macbelda.com
05.12.11, 14:08
Witam wszystkich serdecznie!
Może część z Was już wie o zmianach w Pergamonie, ale ja się trochę zdziwiłem :) Zatem piszę najnowsze info, może się przydadzą jeżdżącym do Berlina.
Skończył się remont Pergamonu. Zrobili ten budynek przed muzeum, tam się kupuje bilety. Najlepiej iść tam samemu odebrać rezerwację bądź zebrać po 10 euro od wszystkich i samemu kupić bilety. W międzyczasie grupa wchodzi wejściem po LEWEJ (nie po prawej, jak było to dotychczas) i daje kurtki jak dawniej na wieszaki i zamyka duże plecaki w szafkach za 1 euro do zwrotu.
Po zakupie biletów poszedłem szybko na rezerwację audioguidów po polsku. Jest ona nie po prawej stronie, gdzie się kiedyś wchodziło, tylko centralnie po środku, gdzie zrobili nowe wejście (kiedyś te drzwi były zamknięte). Nie ma już jednego programu z monotonną panią, tylko naciska się cyferki, co zmienia długość zwiedzania!
Po odebraniu audioguidów zwiedza się :) i wychodzi właśnie dawnym wejściem i tam oddaje sprzęt.
W sumie to chyba lepiej zrobili... Są też dodatkowe wystawy, ale jeszcze ich nie ogarnąłem, bo wziąłem tą "starą", regularną z ołtarzem za 10 euro.
Pozdrówka