Dodaj do ulubionych

Pergamon Museum

05.12.11, 14:08
Witam wszystkich serdecznie!
Może część z Was już wie o zmianach w Pergamonie, ale ja się trochę zdziwiłem :) Zatem piszę najnowsze info, może się przydadzą jeżdżącym do Berlina.

Skończył się remont Pergamonu. Zrobili ten budynek przed muzeum, tam się kupuje bilety. Najlepiej iść tam samemu odebrać rezerwację bądź zebrać po 10 euro od wszystkich i samemu kupić bilety. W międzyczasie grupa wchodzi wejściem po LEWEJ (nie po prawej, jak było to dotychczas) i daje kurtki jak dawniej na wieszaki i zamyka duże plecaki w szafkach za 1 euro do zwrotu.

Po zakupie biletów poszedłem szybko na rezerwację audioguidów po polsku. Jest ona nie po prawej stronie, gdzie się kiedyś wchodziło, tylko centralnie po środku, gdzie zrobili nowe wejście (kiedyś te drzwi były zamknięte). Nie ma już jednego programu z monotonną panią, tylko naciska się cyferki, co zmienia długość zwiedzania!

Po odebraniu audioguidów zwiedza się :) i wychodzi właśnie dawnym wejściem i tam oddaje sprzęt.

W sumie to chyba lepiej zrobili... Są też dodatkowe wystawy, ale jeszcze ich nie ogarnąłem, bo wziąłem tą "starą", regularną z ołtarzem za 10 euro.

Pozdrówka
Obserwuj wątek
    • diabelski_tuzin Re: Pergamon Museum 05.12.11, 19:33
      Faktycznie, od początku października polska wersja audioguida przewiduje pełny program zwiedzania, tj. bez Panoramy Pergamonu i wystaw czasowych o. dwu godzin, z moąliwymi rozszerzeniam do 2,5 godz. Dotychczas pełna wersja audioguida była dostępna bodajże tylko w jęz. niemieckim i angielskim. Proszę jeszcze doliczyć czas na Panoramę (warto!) oraz wystawy czasowe - wychodzi minimum 3 godz. Obecnie nie ma też możliwości uprzedniej rezerwacji audioguidów, a ich wydawanie odbywa się na bieżąco. Informacja co do cen wstępu:
      > Cena biletu do Muzeum Pergamonu, bez panoramy i wystaw czasowych: 10
      > euro normalny, 5 euro ulgowy, audioguidy w cenie; grupy szkolne
      > bezpłatnie, audioguidy (także w języku polskim, czas oprowadzania ok. 2
      > godz.) - 4 euro.
      >
      > Bilety łączone - Muzeum Pergamonu + Panorama Pergamonu + wystawy
      > czasowe: 18 euro, ulgowe 15 euro, młodzież do 18 lat 5,50 euro.
      >
      > Bereichskarte (5 muzeów z Wyspy Muzeów, 1 dzień) - 14 euro, 7 euro ulgowy.
      >
      > 3-Tage-Karte: 19 euro.
      Ta ostatnia wersja obejmuje ok. 50 obiektów.
      Pozdrawiam
      13
      • valdi49 Re: Pergamon Museum 06.12.11, 14:18
        Czy dobrze zrozumiałem zapis, że grupy szkole za darmo a za audioguidy 4 Euro?
        • diabelski_tuzin Re: Pergamon Museum 06.12.11, 15:41
          Mae culpa - oczywiście 2 euro (poprzednio było 1,50):
          > vielen Dank für Ihr Interesse an unserem Museum.
          > Audioguides kosten z.Zt. pro Schüler 2,- Euro.
          Sam wstęp do muzeum - bez panoramy (a warto obejrzeć!) i wystaw czasowych dla dzieci i młodzieży do 18 lat oraz dla wycieczek szkolnych jest nadal bezpłatny.
          Pozdr.
          13
          • diabelski_tuzin Re: Pergamon Museum 23.12.11, 08:30
            Panorama Asisiego, wystawy czasowe + stałe wystawy Muzeum Pergamonu dla zorganizowanych grup szkolnych - bilet wstępu 4 euro, audioguidy 2 euro.
            • cdud Re: Pergamon Museum 07.01.12, 16:32
              Niestety, nadal wąskim gardłem jest szatnia, przy znośnej pogodzie warto zaparkować przed wejściem do muzeum i "rozebrać" grupę w autokarze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka