Dodaj do ulubionych

Wersal - ogrody

10.03.12, 11:30
Witam,
Jeśli mamy rezerwację dla grupy powiedzmy na godz. 12, to czy mogę przyjechać wcześniej, np. o 11 i przez ten czas wejść z nimi do ogrodów, żeby nie robić już tego później, czy też niestety dopiero po tym jak wejdziemy zgodnie z rezerwacją o tej 12, to "łaskawie" pozwolą nam później wejść do ogrodów? Pytam, bo jak zwykle program napięty i trzeba wykorzystać lukę wszelaką by się z nim wyrobić...Dzięki za odp!
Jacek
Obserwuj wątek
    • kamyk4 Re: Wersal - ogrody 10.03.12, 16:10
      Możesz przed i po i w trakcie. Zwykle jest tak,że jest jeden przewodnik po Wersalu i pierwsza 25 ludzi idzie z tym przewodnikiem, a druga do ogrodów. A potem zmiana: druga do wersalu a pierwsza do ogrodów. Jeśli działają już fontanny to potrzebujesz dodatkowych biletów na ogrody.
    • sztompel Re: Wersal - ogrody 10.03.12, 19:31
      Potwierdzam to, co napisał kamyk4.
      Tylko uczulam na kwestię biletów do ogrodu - nie działa tam Paris Museum Pass, tylko trzeba kupić osobne bilety (jeżeli działają fontanny) - już nie raz uświadamiałem organizatorów, ze bez tych biletów to turyści obejrzą ogród zza bramek wejściowych :)
      • kamyk4 Re: Wersal - ogrody 10.03.12, 21:44
        Jeśli się okaże, że masz płatne bilety do ogrodów można je kupić tylko dla jednej połowy grupy i wykorzystać drugi raz dla drugiej połowy:)
        • smerv Re: Wersal - ogrody 11.03.12, 13:14
          Już czuję, że jak ta wiadomość rozniesie się wśród co poniektórych organizatorów, to ten sposób będą traktować jako standard. A pilot będzie musiał pilnować, żeby ktoś nie zgubił biletu, albo ich nie rozdawać. A jak wprowadzą kasowniki? Ponoć Polak zawsze potrafi.
          • jacekrobert85 Re: Wersal - ogrody 11.03.12, 22:18
            Dzięki za odpowiedzi. Sprawdziłem na stronie Wersalu, że fontanny otwierają 31 marca, a ja tam będę 2 dni przed tą datą. To się nazywa mieć szczęście do oszczędności;-). Zapytam, a nuż mamy 2 przewodników albo...żadnego. Jako że w Wersalu dotychczas byłem tylko w ogrodach, to spytam Was jeszcze ile przeciętnie grupom się daje na zwiedzanie pałacu lub w ile czasu robi to przewodnik jeśli jest? Wiem, że najlepiej 2 dni z obiadem i noclegiem w Galerii Zwierciadlanej oraz spływem kajakowym tam w ogrodach, ale niestety to wszystko...innym razem.
            Pozdrawiam
            • nananana1 Re: Wersal - ogrody 12.03.12, 08:14
              Od zeszłego roku w Wersalu dostępne sa autoguidy w języku polskim, w cenie biletu. Zwiedzanuie trwa ok. 1,5 - 2h max. Jeśli nie masz czasu, aby "dokładnie" zwiedzić ogrody, to 1h w zupełności wystarczy.
              Pozdrawiam,
              Ania
              • voyager_pl Re: Wersal - ogrody 12.03.12, 10:07
                A ja tak się zastanawiam komu na publicznym forum udzielacie te informacje?
                Przyszłej grupie zatrudnionych do obsługi grupy turystycznej,nie posiadającej licencji( deregulacja)
                których jeszcze w Wersalu nie było a którzy zapewne pojadą.
                Pójdzie do biura,oświecony przez kolegów z licencją,dostanie wycieczkę ,a bo jakże inaczej? Będzie tani,z informacjami od was...
                Piszcie sobie na priwa.
                Druga strona medalu:
                Ja np jako org.wycieczki bylbym baaaaaaaardzo niezadowolony gdyby moje informacje,moje przetarte szlaki ,moje "patenty"na zadowolenie grupy były publikowane na forach przez kogoś kto obsłużył moją grupę.
                • sztompel Re: Wersal - ogrody 12.03.12, 17:03
                  To po cholerę to forum, jeśli nie po to, aby wymieniać się informacjami.
                  A tutaj w tym wątku nie było podanej żadnej informacji która nie jest ogólnodostępna.

Co do zwiedzania Wersalu - przewodnikowi zajmuje to około 60 - 80 minut.
                  Warto jeszcze wyczulić się na dwie kwestie:
                  1. Nie wolno się spóźnić na umówioną godzinę.
                  2. Ustal z przewodnikiem kwestię używania słuchawek - bo to też kosztuje (chyba 2 albo 4 Eur od osoby)

I naprawdę nie widzę żadnych problemów z tym, że te informacje są publicznie widoczne.

Dobrzy piloci dostaną dobre zlecenia bez względu na to czy są licencje czy ich nie ma.
                  A kiepscy niech szukają zajęcia gdzieś indziej albo jeżdżą za głodowe stawki <przepraszam za off topic ale się uniosłem :) >
                  • voyager_pl Re: Wersal - ogrody 12.03.12, 23:28
                    "nie było podanej żadnej informacji która nie jest ogólnodos
                    > tępna."-jesteś pewny? skoro są ogólno -dostępne po co te pytania?i co mysśec o tych co pytają?

"Dobrzy piloci dostaną dobre zlecenia bez względu na to czy są licencje czy ich
                    > nie ma."

Tak ,licencja nie będzie wyznacznikiem.Pytanie brzmi-na ile to dobre zlecenie jest/będzie wyceniane przez pilota.Zdaje się ze jezdzimy za diametralnie różne stawki.Kapujesz czy jeszcze nie?
                    • sztompel Re: Wersal - ogrody 14.03.12, 00:33
                      Pytają, gdyż chcą być pewni co ich czeka, sam taką niepewność pamiętam gdy zaczynałem pracę jako pilot. Było to bardzo niekomfortowe i dlatego mając poczucie solidarności zawodowej, nie mam problemów żeby takimi informacjami się podzielić. Szczególnie, aby przestrzec przed ewentualnymi wpadkami, które powstają na skutek niejasnego ustalenia

A mi się zdaje że aż nie tak diametralnie różnymi :) - jeżeli chodzi o stawki na zwykłych wyjazdach objazdowych i objazdowo-pobytowych do krajów południowoeuropejskich. Póki co takie zlecenia mam, pozyskuję nowe i bardzo sobie je cenię.

Swoją drogą bardzo chciałbym zdobyć kwalifikacje, aby umieć obsługiwać takie destynacje jak Etiopia, Kenia czy też Mali i Senegal, ale nie od razu Kraków zbudowali.

I żeby było jasne, ostatnio odmówiłem kilku zleceń ponieważ zaproponowane stawki były śmiesznie niskie.
                      Pozdrawiam,
                      Michał
                      • voyager_pl Re: Wersal - ogrody 14.03.12, 10:24
                        "bardzo chciałbym zdobyć kwalifikacje, aby umieć obsługiwać takie destynacje jak Etiopia, Kenia czy też Mali i Senegal,"

Rozbrajające.A na jakim to kursie zdobędziesz te kwalifikacje?Albo się jest pilotem albo pilocikiem.A praktycznych info na temat powyższych destynacji w Internecie multum,nasi zachodni koledzy opanowali te kraje.
                        • sztompel Re: Wersal - ogrody 14.03.12, 11:04
                          Po pierwsze nie zycze sobie wycieczek osobistych, ja nikogo nie upokorzylem w tej dyskusji w przeciwienstwie do Ciebie ('pilocik'). A po drugie pozwolilem sobie na ten tekst o checi zdobycia umiejetnosci zeby pokazac, ze nie uwazam sie za alfe i omege. Jak mam je zdobyc? Oczywiscie nie na kursie :) tylko samemu odbywajac jedna/kilka wypraw, poznac realia tam panujace, a potem starac sie o zlecenia. Innej drogi nie widze. I wracajac do mojego 'chciejstwa' - to niestety wiaze sie z dosc duzymi kosztami i czasem, ktory trzeba na to poswiecic. W tej chwili nie moge sobie na takie cos pozwolic, ale w przyszlosci kto wie.
                          Przepraszam za brak polskich liter
                          Michal
                • nananana1 Re: Wersal - ogrody 13.03.12, 09:31
                  Voyager ... każdy z Nas kiedyś zaczynał, każdy zapłacił frycowe i każdy potrzebował podstawowych informacji, więc nie uważam, iż podanie informacji, ile trwa zwiedzanie jest czymś złym. Fakt, mam wiadomości, swoje kontakty itp., których bym nie podała osobie obcej, bo na to pracowałam latami, ale w takich sytuacjach zawsze pomogę, bo doskonale rozumiem, co to znaczy.
                  Pozdrawiam,
                  Ania
                  • smerv Re: Wersal - ogrody 14.03.12, 19:08
                    Choćbym posiadł wszystkie mądrości tego forum i połowy internetu...
                    I mówił wszystkimi językami świata...
                    A oleju w głowie nie miał - byłbym nikim.
                    To nie producent cegieł buduje domy, ale ten, kto wie, jak te cegiełki poskładać do kupy.
                    Przy pewnej umiejętności guglowania te wszystkie informacje można znaleźć samemu, to fakt. Ale gdyby ludzie nie byli leniwi, to dalej mieszkalibyśmy w jaskiniach.
                    • diabelski_tuzin Re: Wersal - ogrody 22.03.12, 12:40
                      Na DT autor wątku pyta z kolei:
                      "Wieża Eiffla bez rezerwacji
                      Autor: jacekrobert85 22.03.12, 09:54
                      Witam,
                      Mam grupę szkolną (liceum), rezerwacji na wieżę brak. W zwiazku z tym pytam: czy każdy musi sam odstać po swój bilet, czy mogę ja kupić dla wszystkich i czy sprzedadzą nam bilety ze zniżką (w obu wariantach stania po nie) ? Tylko proszę, nie piszcie że moje pytanie wynika z lenistwa... Dzięki z góry za odp!
                      Jacek".
                      Witamy w domu!
                      • voyager_pl Re: Wersal - ogrody 22.03.12, 13:57
                        No patrzcie, i życzliwi udzielają pomocy? bo im kiedyś też ktoś pomógł?Niech da na tace .
                        To tak jak z przetargami,ukazuje się ogłoszenie i rzesza zainteresowanych szuka hotelu dla tej samej grupy.I pomagają sobie ,a jak! Nie ważny wynik przetargu.
                        Paranoja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka