IP: *.cdma.centertel.pl 16.07.12, 12:08
Witajcie.

Mam pytanie. a mianowicie jak wyglądaja posilki w ofercie AI w Egipcie? wiem że wszystko zależy od hotelu ale zastanawia mnie np co jest do wyboru na śniadanie/jakie przekąski itd.. właśnie najbardziej interesują mnie śniadania, ale pytam o wyżywienie całodzienne.. możecie się podzielić ?:)
Obserwuj wątek
    • mlarka Re: egipt 26.03.13, 21:45
      Jak ja byłam w Egipcie to na śniadania najczęściej był szwedzki stół - pieczywo, dżemy, wędlina, jajka, sałatki. Na obiady to różnie bywały i pizze i frytki i owoce morza i mięso i wszystko na co masz ochotę. No i mnóstwo owoców!
    • Gość: rora Re: egipt IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 17:06
      Niestety śniadania nie są takie do jakich Europejczycy są przyzwyczajeni, jednakże ja uważam, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Zawsze podają jajka, ser, trochę wędliny, jakiś dżem no i owoce. Znajdzie się też coś na słodko. Ja jeszcze nigdy nie narzekałam.
      • miriam_73 Re: egipt 27.03.13, 22:07
        A do jakich Europejczycy są przyzwyczajeni??? ;-)

Masz rację, wszystko zależy od konkretnego hotelu, chociaż np. sieciowych są trochę bardziej "zestandaryzowane" i porównywane z hotelami tej samej sieci w innych miejscach.
        Niemniej, w porządnych hotelach przy śniadaniu zawsze możesz liczyć na duży wybór pieczywa słonego i słodkiego (bułki, chleb krojony, tosty - zazwyczaj jest opiekacz, sam sobie wrzucasz ile chcesz kromek, rozmaite bułeczki i ciasteczka), jajka gotowane, jajka smażone (w wielu hotelach omlet, jajecznicę lub sadzone robią na życzenie, według wskazanego upodobania, np. do omletu wybierasz sobie dodatku i ilość jajek), naleśniki, zawsze jest mleko i płatki, jogurty (naturalny, owocowe), dodatkowo zwykle sałatki i warzywa, świeże owoce, sery (żółty, topiony, jakiś twarogowy, zazwyczaj słony), jakaś lokalna wędlina. Jak to w kraju muzułmański nie licz na szynkę czy inną wieprzowinę (ale np. parówki czy jakieś kiełbaski wołowo-drobiowe zwykle też są dostępne). Dżemy, miód. Napoje: kawa, herbata, mleko, jakieś soczki/ kolorowe napoje. W niektórych hotelach w ramach AI świeże soki w cenie, zwykle jednak świeżo wyciskane soki są za dopłatą (1-2 euro). W wielu znanych mi hotelach mają też trochę wynalazków lokalnych, np. foul (pasta na bazie fasoli), fasolkę na gorąco, widywałam też zupę mleczną lub ryż na mleku, jakieś grzanki typu chlebek panierowany w jajku itp. Chyba da się z tego skonstruować śniadanie ;-)
    • Gość: fifi Re: egipt IP: *.play-internet.pl 28.03.13, 13:01
      Ja jak bywam w Egipcie to zwykle śniadania wygladają podobnie, czyli szwedzki stół, są i sery i jakieś wędliny, sałatki, dużo owoców, jogurty, nawet płatki do mleka czy soku, hotele są nastawione na turystów z całego świata, więc każdy znajdzie coś dla siebie, ja nie narzekałam na jedzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka