Dodaj do ulubionych

Lotnisko Stansted

07.04.13, 23:22
Cześć,
za kilka dni będę mieć międzylądowanie w Stansted i kilka godzin czekania na następny samolot. Niestety, nie znam kompletnie tego miejsca. Czy jest jakiś tani i szybki sposób na dojazd do Londynu ? I czy jest przechowalnia bagażu na tym lotnisku? Macie jakiś pomysł co mogłabym zrobić tam przez tych kilka godzin ? Z góry dziękuję za życzliwe podpowiedzi, złośliwców odsyłam na inne strony. Gabrysia
Obserwuj wątek
    • ilonazar Re: Lotnisko Stansted 07.04.13, 23:37
      Spróbuj poszukać busów easybus, są zdecydowanie najtańsze, ale jeżdżą też inne firmy, np. terravision. Najlepiej kupić przez internet z dużym wyprzedzeniem, bo wtedy jest szansa na tańsze bilety. Pamiętaj tylko, że Stanstead jest kawałek za miastem, więc w zależności od pory dnia, podroż będzie trochę trwała. Na stronie easybusa piszą, że ok. 75 (terravision mniej), choć wydaje mi się, że jadą dłużej przy normalnym ruchu, ale to tylko moje odczucie.
      O ile easybus jest zdecydowanie najtańszy, to zostawia Cię na baker street czyli, jak to się mówi, in the middle of nowhere, zaś terravision dojedziesz np. do Liverpool street, czyli centrum. Robienie czegoś ciekawego zależy zaś od tego, ile masz czasu :)
      • lumen Re: Lotnisko Stansted 08.04.13, 08:20
        Dziękuję :) Mam w sumie 6 godzin, więc jak odejmę 4 godziny na dojazd tam i z powrotem z centrum, to w końcu niedużo :( A w tym Stansted można coś robić czy to tylko lotnisko. Sorry za ignorancję, ale to zupełnie nie moje rejony, jako zagorzałej romanistki :) Pozdrawiam . G.
        • gosiaswietek Re: Lotnisko Stansted 08.04.13, 14:29
          Ze Stanset jest autobus (chyba National Express), który jedzie bezpośrednio na Stradfort. Wychodzisz ze stacji metrai po lewej stronie zaczynaja się tereny olimpijskie i największe w Londynie centrum handlowe Ewentualnie jeszcze jeden przystanek kolejką DLR do stacji International. Część stadionu już rozebrali. Chyba jednak warto pojechać
      • smerv Re: Lotnisko Stansted 08.04.13, 23:55
        Easybus niekoniecznie musi być najtańszy, zależy od obłożenia. Terravision zawsze kosztuje 9 funtów, a przez internet 6. Do Liverpool St. jedzie 45 minut, ja jechałem aż do Victoria St. na przesiadkę na pociąg. Jechałem wieczorem, więc te 45 minut spokojnie wyrobił, do Victorii trochę ponad godzinę. A jeszcze kierowca okazał się Węgrem z Kecskemet, tośmy znaleźli wspólne tematy, np. Kecskemet palinka.
        Można też pociągiem, czas porównywalny, bez korków, ale coś koło 25 funtów.
        Raczej 6 godzin to za mało na wypad do Londynu i z powrotem. Lotnisko jest spore, samo przejście od wyjścia z lotniskowego busa do hali przylotów zajęło chyba z 15 minut.
        • lumen Re: Lotnisko Stansted 09.04.13, 09:51
          Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc :) Dzięki temu wymyśliłam już swój plan na wolny czas i mam nadzieję, że się uda :)
          Pozdrawiam wszystkich - Gabrysia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka