zdzichor 09.12.14, 11:28 Czy może już ktoś wrócił z tej wycieczki i może podzielić się wrażeniami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.14, 18:29 a ta jeszcze nie była zareklamowana ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.15, 16:09 A kto może wiedzieć takie rzeczy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT 10.01.15, 18:43 Również połanczam się do proźby -rozważam tą wycieczkę w terminie majowym... Czy ktoś wie czy to dobry czas na odwiedzenie tych 3 krajów? Szczególnie zależy mi na ładnej słonecznej pogodzie w Machu Picchu...Będę wdzięczna za każdą informcje szczególnie odnośnie pogody i tempertury by odpowiednio się przygotować do tej wycieczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 28.01.15, 18:33 Niestety nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytanie w takim razie postaram się sam odpowiedzieć po powrocie wylatujemy 4.02. I z tego co wiem z biura to w tym terminie będą 2 grupy .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sk2003 Re: Chile Boliwia Peru z RT 29.01.15, 05:49 Jest już kilka opinii na stronie RT. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 06.02.15, 08:49 Witam i pozdrawiam z Santiago de Chile. Za nami już pierwszy dzień pobytu.Postaram się w kilku słowach opisać te chwile.Podróż z Paryża trwała 14 godzin bez międzylądowania da się przetrwać tym bardziej że odbywa się nocą.Na miejscu przywitał nas pilot Tomasz , 25 stopni i słonaczko z czasem temperatura osiągnęła 33 stopnie.Nasza grupa to 17 osób myślę, że z małym wyjątkiem mieścimy się w przedziale wieczkowym 50-60 .Zaczęliśmy od razu od zwiedzania stolicy troszkę to było męczące bo z każdą godziną czuć było zmęczenie.Hotelik Oporto malutki w spokojnej dzielnicy czysto i przyjemnie jedzonko wporządku rybka i wołowinka do wyboru tylko napojów % brak w meny trzeba udać się do pobliskiego sklepu.Noc troszkę dziwna ze względu na przesunięcie czasu o 4 godziny . Za chwilkę śniadanko i wyruszamy do Valparaiso na całodzienne zwiedzania. Pozdrawiam jeszcze raz jak będzie internet to napiszę znów. Odpowiedz Link Zgłoś
dyz55 Re: Chile Boliwia Peru z RT 08.02.15, 10:53 Wycieczka moze i fajna, ale być w Peru i nie zobaczyć Nazca!! To jak być w Paryżu i nie zobaczyć Wieży Eiffla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jag Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.15, 06:47 Pisz Zdzichor, pisz :-) czekamy na relację. Miłych wrażeń! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 12.02.15, 12:23 Witam ponownie tym razem z Sucre wczoraj dotarliśmy tutaj z Potosi po 3 godzinach jazdy autokarem od razu ruszyliśmy na zwiedzanie tego pięknego i sympatycznego miasta, całe stare centrum w białym kolorze o zachodzie słońca robi super wrażenie.Nasz hotel Grand Hotel 5 min od centrum owszem piękny na zewnątrz w środku troszkę gorzej ale spoko jedna noc jedzonko też spokojnie .dzisiaj zaraz po śniadaniu mamy lot do La Paz i też od razu zwiedzanie.Wracając do dnia wczorajszego to już o 5 rano wyjechaliśmy z Uyuni po 3,5 godz jazdy niesamowite widoki w górach dotarliśmy do Potosi niestety miasto przywitało nas deszczem i temp 14 stopni .Zwiedzanie zaczęliśmy od kopalni srebra ubrani w ubrania robocze gumiaki kaski i lampki górnicze udaliśmy się wąskimi i niskimi korytarzami na zwiedzanie warto jednak się poświęcić bo robi duże wrażenie. Pozdrawiam bo czas na śniadanko napiszę wieczorem z La Paz. Jeżeli macie jakieś konkretne pytania to czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jag Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.15, 05:53 Witaj Zdzichor, dzięki za relację. Coraz więcej wrażeń! Ilu uczestników jest? Autokar wygodny?Jak się mają Wasze żołądki? Komary są? Nasz wylot tuż-tuż. Życzę miłego zwiedzania:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 13.02.15, 11:23 Witam z La Paz. To może na początek odpowiedzi grupa 17 osób, autokary spoko każdy właściwie siedzi sam jedyna niewygoda to przejazd jeepami po 4,5 osób ale w 5 troszkę ciasno a trzeba pokonać blisko 350 km. Jak do tej pory to nikt nie miał problemów żołądkowych owszem choroba wysokościowa daje znać o sobie ale są liście koki i w pogotowiu butla z tlenem u nas nie była używana.Komarów ani śladu.Wczoraj rano przylecieliśmy ok 40 osobowym samolotem do La Paz lot 45 min od razu zwiedzanie miasta centrum potem panorama i na koniec targ czarownic i zakupy .do hotelu dotarliśmy na kolację ok19 jedzonko spoko.zaraz śniadanko 6.30 a potem wyjazd na lotnisko i o 10 lot do Cuzco ok godzinki .Czekamy już na sobotę bo to będzie całodniowa wycieczka do Machu Picchu sprawdzamy pogodę bo to najważniejsza kwestia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.15, 13:04 Ja też z wielkim zainteresowaniem czytam Twoją relację. Planujemy ten kierunek chyba w listopadzie więc wszystkie informacje są dla nas bardzo cenne. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_slonce Re: Chile Boliwia Peru z RT 13.02.15, 14:29 Dzięki za relację - strasznie się cieszę, że na nią natrafiłam. My jedziemy 22 marca, więc niedługo, a poza zdawkowymi opiniami o wycieczce jak dotąd nic nie znalazłam. Zdzichor, pisz dalej, czekamy na ciąg dalszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jag Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.15, 17:43 Hej Zdzichor, dzięci Ci wielkie dzięki! Super Twoje relacje! Przecierasz nam szlaki. Jutro sobota zdobywasz Cud Świata :) Napisz proszę- czy ciężko zdobyć Machu Picchu? czy moja ciotka- 63 lata da radę/ kondycja średnia/? Może powinna zostać na dole? dużo tych schodów od busika do bramy/ wejścia? Można zabrać swoja wodę i kanapki? ( podobna na biletach napisane, że nie wolno) podobno dużo muszek- to prawda? czym się zabezpieczyć- mugga wystarczy? Jaka mieliście pogodę? Czy Twoja wyprawa udana? Foty zrobione?Sorry za te lawinę pytań- my lecimy do Limy 16 lutego. Jeśli możesz- wiem, że na pewno jesteś zmęczony!- odpowiedz proszę po powrocie z wyprawy na Machu Picchu :) Pozdrawiam cieplutko :) Jagoda PS. Jesli przeczytasz mój post przed MP, to moja rada "wyczytana"- w pociągu siadać po przeciwnej stronie drzwi- widoki lepsze :) Podono widok z Wayna Picchu najcudowniejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jag Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.15, 17:45 Przepraszam za błąd w podziękowaniu :) DZIĘKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 15.02.15, 05:13 Witam z Cuzko. Właśnie wróciliśmy z Machu Picchu jest godzina 23 to pokrótce wyjazd o godzinie 7 i dwie godzinki autokarem do doliny Onków tam zwiedzanie też ze dwie godzinki następnie pociąg też dwie godzinki miejsca numerowane przydzielone wcześniej ale spoko mozna wyjść obok wejścia otworzyć sobie okno i robić zdjęcia, głównie interesująca lewa strona wzdłuż rzeki w drodże ciasteczka i kawa herbata lub napój do wyboru w cenie biletu .Po przyjeździe do MP jeszcze 25 min autobusikiem do wejścia a potem jakieś 150 schodków z platformami ale spoko dacie radę u nas wszyscy spokojnie doszli nie ma pościechu. Podobno nie wolno wnosić swojego jedżenia ale nie sprawdzali picie można .Mieliśmy 3 godzinki na zwiedzanie spokojnie wystarczy na wszystko pomimo że wyruszyliśmy z Cuzco w deszczu to ną miejscu pogoda się poprawiła nawet od czasu do czasu pojawiło się słoneczko zdjęcia super niestety ok 16 znów zaczęło padać i zjechaliśmy na obiad potem o godzinie 19 pociąg też dwie godzinki przesiadka na autobus i kolejne dwie tak więc jesteśmy z deczka zmęczeni oczywiście nie ma żadnych komarów ani innych sorrki że tak troszkę bez sensu piszę ale mam dość nadzisiaj a jutro o 8 rano znów ruszamy na zwiedzanie okolic Cuzko.Hotel 15 min od centrum wczoraj było zwiedzanie miasta a wieczorek kolacja w restauracji przy głównym placu a potem występy na żywo to dzięń dobry w niedzielę a ja idę spać Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jag Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.15, 06:57 Hej Zdzichor, serdecznie Ci dziękuję za jasne i rzetelne odpowiedzi. Bardzo przydatne!!! i na dodatek z dnia na dzień! Pisz dalej, każdy dzień na pewno wypełniony bogatym programem. Późne powroty wczesne pobudki! Jesteś zmęczony, a dzielisz się wrażeniami i praktycznymi radami. DZIĘKUJĘ! Pozdrawiam życząc cudownych wrażeń do końca wycieczki:-) Na koniec pytania: Jak ubrać się na MP? W Peru i Boliwii jest bezpiecznie? Dużo kradzieży podobno... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 16.02.15, 12:40 Witam ponownie jeszcze z Cuzco ale już za chwilkę jedziemy na lotnisko i czeka na nas Lima. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to pilot ostrzegał nas przed kradzieżami na całe szczęście nic się przykrego nie wydarzyło podczas naszego pobytu.ubranie na MP zależy oczywiście od pogody.My mieliśmy na początku w Cuzco i na koniec zwiedzania dzeszcz więc trzeba być przygotowanym na zmieniające się warunki najważniejsze buty bo jednak dużo schodów i cały czas po kamieniach.Wczorajszy dzień w dolinie Inków również ze zmieniającą się pogodą było słoneczko ale też lało nieźle.to co było w programie zrealizowaliśmy włącznie z degustacją osławionej świnki morskiej.W drodze powrotniej niezły obiad ( bufet) w super położenej restauracji nad rzeką w pięknym ogrodzie.teraz trwa tu karnawał i miało być bardzo ciekawie na centralnym placu Cuzco niestety deszcz wszystko przekreślił i nic się nie odbyło .Pozostał spacer po hali targowej obok hotelu bo mieści się pod dachem.jeżeli chodzi o śniadanka w hotelu to spokojnie również bufet można coś wybrać dla siebie i jeść do woli. W czasie wycieczki mieliśmy 2 jubilatów biuro się sprawdziło były torty śpiewy i oczywiście toasty miejscowymi trunkami nawet jeden z uczestników dostał słodycze od peruwiańskich kolei w czasie jazdy do MP bo wtedy obchodził urodziny a bilet zawiera nasze dane.napiszęjuż z Limy i pora będzie na pierwsze podsumowanie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: 62.87.208.* 18.02.15, 18:55 Zdzichor a cus ty tam poza targiem i deszczem widzioł,bo z twich relacji niewiele mozna sie dowiedziec a w Cusco jest dUUUzo do zobaczania Corikancza stoi?, A olatarz w katedrze widzioł? A niedaleko Olantaytambo warto zobaczyć, A przy grobie PIZZARA Ty BYł, a biblioteke hiszpanska ty ogladał , a zmiane warty przed palacem ciebie zainteresowała czy tylko desz i targ? No w ichsza pore letnia to tam sie nie jedzie bo leje,najlepiej maj -listopad, Ciekawe czy w UYUNI widział sol czy roztopione kałuze i fatamorgane Servus amigo Jack Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 20.02.15, 12:43 To już wróciłem. Oczywiście wszystko to widziałem bo jest w programie zwiedzania a program został zrealizowany z jednym wyjątkiem nie widzieliśmy zmiany warty bo trzeba było sporo czasu poczekać. W Uyuni faktycznie solar zalany wodą ale zdjęcia i tak wyszły super nie byliśmy tylko na wyspie bo przy zalaniu wodą czas wydłuża się do 3 godzin w jedną stronę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.polkowice.vectranet.pl 20.02.15, 16:14 No to opowiadaj jak Rainbow sie spisał,bo przyznam ,że mam ochote na ten kierunek z nimi chociaz Peru i Boliwie juz widzialem .Tylko nie pisz ,"że przewodnik był wspaniały a cala reszta doskonała" bo i tak nie uwierzę Odpowiedz Link Zgłoś
holidayservice Re: Chile Boliwia Peru z RT 09.02.15, 10:24 Chętnie poczytam dalej, dawaj znać! :) Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Chile Boliwia Peru z RT 16.02.15, 00:56 Super relacja..planuję Peru _Boliwia, ale chętnie poczytam! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom(kmaria) Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.81-166-172.customer.lyse.net 13.03.15, 00:59 Bardzo dziekuje Zdzichor za nie pierwsza juz relacje na goraco z wycieczki z RT :) Planuje ta wycieczke na listopad i twoja relacja utwierdzila mnie w wyborze tego programu a nie Peru Boliwia.Choc po czesci szkoda mi Naski, ale mysle ze krajobrazy Chile i Boliwii mi to zrekompensuja. Jak bys mogl napisac mniej wiecej jakiej temperatury mozna sie spodziewac na trasie i gdzie warto cieplej sie ubrac? Jakie punkty programu zrobily na Tobie najwieksze wrazenie? Czy byly jakies fakultety podczas objazdu? Czy byl troche czasu wolnego na zakupy miedzy zwiedzaniem oraz czy bylo cos co warto przywiesc jako lokalna pamiatke? Kto byl pilotem i jak sie sprawdzil? Widze ze podobne kierunki nas interesuja i juz ktorys raz z kolei bede korzystala z Twojego doswiadczenia :) Dopiero co wrocilam z urlopu i juz nie moge sie doczekac az RT zacznie sprzedaz na jesien-zime 2015-2016! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opal Travel Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.15, 12:50 Witam, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą wyjazdu do Peru i Boliwii, cena konkurencyjna w stosunku do RT, ca 13 150 PLN za 16 dni, do końca marca promocja, przy zakupie wycieczki w naszym Biurze zniżka 500 PLN od osoby. Naszym atutem są kameralne grupy (ok 15 osób), ponad 25 letnie doświadczenie w organizowaniu wycieczek egzotycznych (w porównaniu do nas, w RT egzotyka to wciąż nowość). Nie jesteśmy biurem masowym, stawiamy na jakość. Dal chętnych opcja 20 dniowa z dżunglą amazońską oraz Peru Północne z Wyspami Galapagos i kilak innych programów z cyklu" Uwaga! Przygoda! www.opaltravel.pl/zwiedzanie/wyniki-wyszukiwania/imprezy/peru---boliwia--16-dni- www.opaltravel.com.pl, opal@opaltravel.com.pl. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.rainbowtours.pl 13.03.15, 13:29 A od kiedy to Opal urządza takie podjazdówki kosztem innych organizatorów? Niestety skala waszej działalności i próba wybicia się na plecach RT jest żałosna. Zapamiętajcie sobie, że to nie jest forum dla biur! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opal Travel Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.15, 13:43 Witam serdecznie, nie napisaliśmy nic co nie jest zgodne z zasadami uczciwej konkurencji, no chyba że wątek został założony przez RT? Przedstawiliśmy fakty, porównaliśmy ogólnie dostępne ceny i zaproponowaliśmy naszą ofertę. Zawsze z szacunkiem odnosimy się do naszych konkurentów , nigdy "nie wybijamy się" na niczyich plecach i nie mamy zamiaru nikogo urazić. Z pozdrowieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyniuszka Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.15, 15:50 Żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
dyz55 Re: Chile Boliwia Peru z RT 13.03.15, 16:56 Nie bardzo macie się czym chwalić. Na wycieczce w której uczestniczyłem było 11 osób + pilot. Na dodatek cena niemal połowa niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.81-166-172.customer.lyse.net 17.03.15, 17:25 Dzięki za odpowiedź Zdzichor! Gdzieś zagineła moja wcześniejsza wypowiedź w gąszczu innych osób dlatego powielam wcześniejszą wypowiedź z pytaniami:Bardzo dziekuje Zdzichor za nie pierwsza juz relacje na goraco z wycieczki z RT :) Planuje ta wycieczke na listopad i twoja relacja utwierdzila mnie w wyborze tego programu a nie Peru Boliwia.Choc po czesci szkoda mi Naski, ale mysle ze krajobrazy Chile i Boliwii mi to zrekompensuja. Jak bys mogl napisac mniej wiecej jakiej temperatury mozna sie spodziewac na trasie i gdzie warto cieplej sie ubrac? Jakie punkty programu zrobily na Tobie najwieksze wrazenie? Czy byly jakies fakultety podczas objazdu? Czy byl troche czasu wolnego na zakupy miedzy zwiedzaniem oraz czy bylo cos co warto przywiesc jako lokalna pamiatke? Kto byl pilotem i jak sie sprawdzil? Widze ze podobne kierunki nas interesuja i juz ktorys raz z kolei bede korzystala z Twojego doswiadczenia :) Dopiero co wrocilam z urlopu i juz nie moge sie doczekac az RT zacznie sprzedaz na jesien-zime 2015-2016! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 18.03.15, 14:28 Witam. Jeżeli chodzi o temp to w Chile cieplutko 25-30 .W Boliwii w zależności od wysokości ale spokojnie nie było żadnych minusowych a generalnie zawsze powyżej 10 nawet na 3 tys. mnpm no chyba że wcześnie rano np. na gejzerach gdzie byliśmy o godzinie 7.W Peru podobnie w miastach powyżej 25.Największe wrażenie chyba zrobiła Boliwia z ciągle zmieniającymi się krajobrazami .Na fakultety niestety nie ma czasu dlatego ich nie było. Oczywiście zawsze był krótki czas wolny na zdjęcia i zakupy co do pamiątek to już indywidualna sprawa jest ich bardzo dużo podczas całego objazdu .Pilotem był Tomek młody chłopak chyba 2 lata w RT ale spokojnie sprawdził się .Troszkę na początku był wystraszony bo przed naszą grupą miał trochę problemów z opanowaniem grupy wcześniejszej działy się tam dość dziwne rzeczy łącznie z rękoczynami ale w końcu udało mu się opanować sytuację. Natomiast naszą grupę bardzo wychwalał i tu mu się nie dziwię bo faktycznie jeżdżę już troszkę ale takiej wspaniałej atmosfery jeszcze nie było .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.81-166-172.customer.lyse.net 16.03.15, 10:15 Pytanie do osob ktore byly na tej wyciecze czy o ktorej godzinie mniej wiecej byl koniec zwiedzania Limy dnia przedostatniego wycieczki? Bardzo spodobala mi sie piramida Huaca Pucllana w Limie ,ale niestety nie ma jej w programie. Obiekt jest czynny od 9-17.00 czy myslicie ze zdazylabym go zobaczyc jeszcze tego dnia a moze ostniego dnia przed wylotem skoro niby jest czas wolny i transfer na lotnisko wczesnym popoludniem? Jak to wygladalo czasowo w praktyce podczas wycieczki? Z gory dziekuje za odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 17.03.15, 14:52 Witam. Przylecieliśmy do Limy przed południem ale w związku z tym że zaginęły nam bagaże troszkę czasu spędziliśmy na lotnisku i od razu pojechaliśmy na obiad potem muzeum i ok 17 koniec dnia. Następny dzień do południa mieliśmy wolne do godz.13.00 potem dalszy ciąg zwiedzania stolicy i ok 18 wyjazd prosto na lotnisko. Czyli jest możliwość o ile program się nie zmieni dużo zależy od lotu do Limy czy będzie rano czy też póżniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARS Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.polkowice.vectranet.pl 26.03.15, 14:32 Pytania do Zdzicha 1/ile nalezy zabrac USD ( nie kupule wielu pamiatek, ale lubie wieczorem wysc do knajpy i zjesc kolacje z dobrym winem niekoniecznie w hotelu 5 star.) 2/Co robiliscie w Vina del Mar( czy zwiedzaliscie jakies winnice) 3/ co mozna zabrac z kraju na chorbe wysokosciową co wam polecano ,czy mozna dostac tam jakes specyfiki. Ktos gdzies na forum pisał o herbacie z coki nabywanej legalnie w aptekach (??). 4/Obuwie tylko trampingowe czy jakies croksy i sandały tez( piszesz o temp powyzej 30 st). 4/Jaka wilgotnosc odziez bawełniana tylko czy tez inna dozwolona. 5/ Czy w programie było muzeum złota w Lapaz.Ile jest czasu wolnego w LA paz,Cusco i limie,jak daleko od Zocalo jest hotel w Limie i Cusco 6/ jak wyglada transport przez solniska ile ludzi wchodzi do 1 Jeepa( zdjecia i kamerowanie) Pozdawaiam Ars Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arczi Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.15, 10:30 tutaj znalazlem materialy z podrozy po Chile ,Boliwi i Peru z biurem RT www.youtube.com/watch?v=vrp8R032lTY www.youtube.com/watch?v=smuUOWQd7m8 www.youtube.com/watch?v=CJR6KGITzBM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.15, 17:45 Dzięki arczi. Filmiki są świetne i to z ciekawymi komentarzami. Można się wiele dowiedzieć i na pewno być lepiej przygotowanym do wycieczki. Bierzemy pod uwagę ten kierunek w przyszłym sezonie (program będzie jednak nieco zmieniony) więc filmy są jak znalazł. Baaaaaardzo zachęcają do tego wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ars Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.15, 22:11 Arczi -super robota dzieki. Sam zajmuje sie troche filmowaniem ,mniej fotografia. Wspaniałe filmiki i KOMENTARZE autora filmu ,juz za tydzien tam bede. Chociaz w Chile i Boliwii juz byłem ,ta trasa spowodowała,ze ponownie zdecydowałem sie pojechac. Pozdrowienia i podziekowania ARS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moee Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.ennet.pl 22.04.15, 13:37 Ars, w jakim terminie jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARS Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.15, 22:55 27.04-11.05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moee Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.ennet.pl 23.04.15, 06:45 A to się miniemy, ja jadę od 30.04 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chlebak Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.15, 23:06 Wow.. fajnie się ogląda. Myślałem raczej o Meksyku niż o Chile, Boliwii i Peru, ale po obejrzeniu tych filmików zacząłem się zastanawiać. Bardzo inspirujące. Wygląda na świetną wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichor Re: Chile Boliwia Peru z RT 24.04.15, 15:08 Witam. Super się oglądało mogłem na chwilkę wrócić do pięknych chwil. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.81-166-172.customer.lyse.net 27.04.15, 13:44 Rewelacyjna relacja! Już nie mogę się doczekać listopadowej wycieczki oby tylko pogoda była dla nas łaskawa i oszczędziła nam deszczu. Po powrocie jak zawsze opiszę jak wrażenia zwłaszcza, że będzie to pierwszy termin po wprowadzeniu przez RT zmian w programie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.15, 17:08 Którego wyjeżdżasz? 8, 15 czy 22 listopada? Ja planuję wyjazd 8 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.81-166-172.customer.lyse.net 27.05.15, 11:14 8 listopad, bo to początek pory deszczowej, a zależy mi na jak najlepszej pogodzie w Machu Picchu więc licze, że w tym terminie jest jeszcze szansa na złapanie dobrj pogody w Peru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alamakotaakotmaaid Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.16, 20:53 Tak, właśnie dzień temu wróciłam z tej imprezy. Cóż powiedzieć? Samo piękno. Szczególnie to piękno ukazał nam wspaniały zapaleniec - pilot - Andrzej (Andy) Strauss. Cudowny człowiek, kreatywny, wspaniale zorganizowany, solidny, skrupulatny, a przy tym człowiek - klasa. Mądry, inteligentny, ciepły, zawsze uczynny - i mimo, że praca pilota nie należy do najłatwiejszych, nie okazywał zniecierpliwienia, grzeczny, dobrze zorganizowany. I pokazał nam te trzy państwa w pełnym wymiarze. Nie ograniczył się tylko do programu. Rozszerzył go. Dziękujemy Ci Andy. Alicja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.16, 10:26 Super, też mam nadzieję, że trafimy na tego pilota. Ja lecę z mężem na tę wycieczkę 1. kwietnia. Jak duża była grupa, jaki przedział wiekowy? Możesz dać jakieś wskazówki, ważne dodatkowe informacje? Jak z chorobą wysokościową? Czy ktoś miał problemy żołądkowe? Ubezpieczaliście się dodatkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
aventurero Re: Chile Boliwia Peru z RT 12.02.16, 15:48 Klasyczna wycieczka objazdowa. U kogokolwiek w Polsce nie wykupisz wyjazdu do Peru to na miejscu i tak go organizują ich lokalni kontrachenci. Wszystkie te wycieczki są podobne dla osób lubiących wygodę najczęściej w dużej grupie. Różnią się tylko nieznacznie programem. Jak chcesz coś indywidualnego z dużym wpływem na wybór trasy i zmiany po drodze! to polecam naszych rodaków z Peru z agencji peruexpedicion.com Nie zależy im na komforcie podróży zupełnie, ale pokażą Ci Peru prawdziwe, mają dużo czasu i pasji do pokazania miejsc z dala od utartych szlaków. Ale każdy lubi co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.16, 18:22 Czytaj ze zrozumieniem aventuero. Opisywana tu wycieczka dotyczy Peru, Chile i Boliwii. Kupując ją świadomie wybierałam program i sposób zwiedzania. Chyba każdy, kto decyduje się na taką wycieczkę myśli podobnie jak ja i nie szuka innych małych agencji. Jeżeli chcesz reklamować swoje biuro i wycieczki po Peru to chyba pomyliłeś wątki. Jeżeli więc ktoś może odpowiedzieć na moje wcześniej zadane pytanie, to byłabym wdzięczna. I jeszcze raz powtórzę- interesuje mnie ta konkretna wycieczka i z tym konkretnym biurem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topeya Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: 175.145.207.* 09.04.16, 10:31 Pytanie zadane dawno temu i nie byłam na tej wycieczce osobiście, ale parę lat temu zjechałam całą Amerykę Południową z mężem i teraz moi rodzice się wybierają, z tym, że z biurem podróży i na podstawie mojej wiedzy poleciłam im tą właśnie wycieczkę, gdyż ma bardzo dobry program. Gdybym miała jechać na zorganizowany wypad do Ameryki Południowej to bym wybrała właśnie ten program. W ogóle to moim ulubionym południowoamerykańskim krajem jest Chile, ze względu na jedzenie, umiłowanie futbolu, który jest tam religią, no i przede wszystkim ze względu na ludzi, którzy są niesamowici. Chilenos culiaos :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.51-174-110.customer.lyse.net 25.04.16, 20:24 Byłam uczestniczką tej wycieczki w terminie 20.03/02.04.2016 i wróciłam naprawdę zachwycona organizacją, cudowną skarbnicą wiedzy pilotką Darią Zagrabą oraz magicznymi widokami na całej trasie przez wszystkie 3 kraje. W związku z tym, że za kilka dnni wylatuje na Filipiny i poświęcam sporo czasu na samodzielną organizację urlopu pierwszy raz w życiu to nie sądze bym zdążyła dodać opinię na stronie RT do wylotu, ale na pewno pełną relację wraz z zdjęciami dodam po powrocie. Hotele bardzo dobre jak na objazd szczególnie te w Boliwii mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły. Prawie wszystkie w centrum miast co było olbrzymią zaletą. Lista hoteli jeśli ktoś chciałby sprawdzić: Oporto Hotel Boutique w Santiago de Chile, Casa don esteban w San pedro de atacama, Hotel Samay Wasi w Uyuni, Sajama hotel w La Paz, Cordelius w Puno, hotel Emperador Plaza w Cusco i Hotel San Antonio Abad w Lima. Gdyby ktoś miał jakieś pytania to miarę możliwości odpowiem. Chile i Boliwia są przepiękne i takie nieturystyczne jeszcze to i przesympatyczni ludzie użekło mnie najbardziej na tej wycieczce. Polecam moc wrażeń gwarantowana! Jeden z najlepszych wyjazdów jak i nie najlepszy na którym byłam!!! :) Boliwia skradła zdecydowanie moje serce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maminne Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.is.net.pl 02.05.16, 19:22 Strasznie miło mi czytać tak pozytywną opinię, gdyż sama się wybieram na tę wycieczkę! :) Dzięki za listę hoteli. Mam jedno pytanie, mniej apropos organizacji a bardziej w kwestii bezpieczeństwa. Jak wygląda ta sprawa w Boliwii? Jakiś czas temu słyszałam że aktywność kieszonkowców jest tam wzmożona. Czy trzeba się jakoś bardzo pilnować ze swoim dobytkiem? Czy kogoś na Waszej wycieczce okradli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.51-174-110.customer.lyse.net 04.05.16, 15:32 Nikogo u nas na wycieczce nie okradli. Czuliśmy się z mężem bardzo bezpiecznnie w Boliwii chodziliśmy wieczorami po miasteczkach, w La Paz poszliśmy na lokalną potańcówkę gdzie byliśmy jedynymi białymi. Robiło to wrażenie na boliwijczykach, ale spotkaliśmy się tylko i wyłącznie z dużą dozą sympati,zainteresowania i chęci pomocy. Nie ma się czego obawiać, ale jak wszędzie zdrowy rozsądek pomaga w każdej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotta Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.16, 20:12 tak pięknie opisujesz, że mam ochotę się tam wybrać! :) jeździłam juz kilka razy w egoztyke z Rainbow, ale nigdy w tamtą - południowo amerykańską stronę mapy. Zatem chyba mam pomysł na najlbliższy ulrop! :) dziękuję! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmblom Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.51-174-110.customer.lyse.net 28.06.16, 16:06 Wreszcie udało mi się znaleźć czas by napisać recenzję z wycieczki na szlaku piękna na stronie rainbow. Zainteresowanych zapraszam do przeczytania opinii i obejrzenia zdjęć na ich stronie pod tytulem "20.03/02.04.2016 Piękno, które trzeba zobaczyć na własne oczy, bo żadne zdjęcia nie oddadzą uroku i magi tych krajobrazów!!!!" Te 25 zdjęć jest dosłownie przebłyskiem z fantastycznych miejsc odwiedzanych na trasie. Pozdrawiam Karina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubal_ Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.17, 09:39 A teraz troszeczkę prawdy . Widoki godne maksymy " zobaczyć i umrzeć " .tylko co nam zostanie po spełnieniu jej dosłownym , a może by się udało pogodzić piękno z konsumpcją tegoż piękna .Rozpocznę od tego , że każdemu z naszych 2 grup "rozrywało czaszkę" , ból był przeokropny ciągły i tylko środki przeciwbólowe go łagodziły ( nie mogę się tu tego doczytać , czyżby zasada leć i przeżyj to samo co ja , a dobrze ci tak ) . Koka może na nas działać jedynie na zasadzie placebo , nasze organizmy nie są w stanie w tak krótkim czasie nauczyć się wykorzystywania ich w procesach adaptacyjnych , szczęście jak nie doprowadzają o "rewolucji żołądkowych" lub torsji . Jedzenie - trzy posiłki na świeżym powietrzu - starajcie się nie odwracać ni na chwilę bo zostanie Wam sucha bułka lub kasza . Raz przy wyjeździe o 7.15 kanapeczka i soczek na drogę .Drugi raz tyle samo choć powiedzmy usprawiedliwione porą . Brak warzyw nagminny. Jedzenia dokupowałem codziennie i nie tylko obiady . Na śniadanie jak uczciwie przyjdziecie o wskazanej godzinie zjecie bułkę z dżemem - jajecznicy ( suchej i rozdrobionej ) zabraknie . Podczas lotu z Warszawy i Paryża możecie być rozrzuceni z rodziną po całym samolocie , a "misiaczek " na lotnisku w Warszawie siedzi i " sreberka zawija " , a Rainbow to tylko biuro przesyłowe naszej kasy , nie ich przelot , nie ich hotele , nie ich autokary , wina zawsze po stronie kontrahenta . No i wreszcie ich wina : kto wypuszcza takich pilotów . Dziewczyna może by i chciała , ale widoczne braki nie pozwalają poprowadzić wycieczki , co najwyżej Nas popilnować i tu się kłania postawa biur podróży - sprzedajecie "kota w worku" pilot jest jednym z najważniejszych elementów wycieczek objazdowych , a więc należałoby obok ceny i terminu podawać nazwisko pilota i o to wszyscy jak jeden mąż winniśmy walczyć . Wyeliminowało by to nieudaczników i leni z grona pilotów. Może pomógłby tu Rzecznik Praw Konsumenta lub Praw Obywatelskich . Powiecie jakiś malkontent , nie - nie pisze nic o hotelach ( choć można - proponuje coś ciepłego na noc i stopery do uszu ) , o transporcie , ale pierwszy raz dwa syte posiłki na tyle dni to jednak "przegięcie" . Teraz sami zdecydujcie - wydać spore pieniążki i wiecie uczciwie co Was czeka ale obejrzeć moim zdaniem najpiękniejsze miejsca na świecie , decydując się na wyżej opisane " emocje ", czy kupić wielki telewizor i pooglądać sobie to wszystko na YOU TUBE :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: 195.43.67.* 05.03.17, 15:35 Byłam na tej wycieczce rok temu i pozwolę sobie nie zgodzić się z kilkoma Twoimi zastrzeżeniami, hubal. - jedzenia nikomu nie brakowało- owszem, było czasem skromne (pierwsze w Santiago de Chile- 1 kanapka z chleba tostowego i jogurcik), ale poza tym zawsze wystarczało dla wszystkich. Trzeba się jedynie nastawić, że to zwykle jakaś jajecznica z kartonu, dżemik i czasem licha wędlina i ser. Jedzenie nigdy nie dokupowaliśmy- poza lunchami oczywiście. - głowa nikogo z całej naszej grupy nie bolała. Owszem, mieliśmy lekką zadyszkę i delikatne zawroty głowy, ale nikt nigdy nie korzystał z tlenu i nikt się nie skarżył. Kokę zażywaliśmy chyba bardziej z ciekawości -nigdy nie zmarzliśmy w hotelach i nigdy też nie czuliśmy potrzeby używania stoperów. Hotele jak najbardziej w porządku, powiedziałabym nawet, że po paru złych opiniach byłam mile zaskoczona. Choć w tym przypadku parę osób w naszej grupie narzekało. A teraz zgodzę się, jeśli chodzi o transport lotniczy. Wycieczkę kupiliśmy jako pierwsi- prawie rok wcześniej. Dzień przed wylotem odprawiłam nas przez internet i ku mojemu zdziwieniu nie było możliwości wyboru miejsc w samolocie. Automatycznie dostaliśmy miejsca bardzo odległe od siebie, po dwóch stronach samolotu. Dzwoniłam więc do biura RT- podobno nie mięli możliwości zmiany. Zadzwoniłam do KLM- Ci odesłali mnie do biur RT.... Natomiast pani z KLM zarezerwowała mi miejsca na lot powrotny- tyle jeszcze mogła. Totalna niekompetencja ze strony biura, olewanie klientów i spychologia... Bardzo mnie to oburzyło i oburza do tej pory. Na szczęście na lotnisku udało nam się załatwić zamianę. Zgodzę się również z opinią o pilotach. Może nie mieliśmy jakiegoś dramatu, ale najlepiej też nie trafiliśmy. Miałam nadzieję, że będzie nas pilotować p. Daria Zagraba lub Agnieszka Ciećwierz, czy też Andzej Strauss. Biuro organizuje wycieczki i chyba w ostatniej chwili szuka pilotów spoza swojej sprawdzonej ekipy- może tak taniej.... A pilot jest rzeczywiście jednym z kluczowych "elementów" każdej takiej objazdówki. No i na koniec- wycieczka cudowna, absolutnie warta tych pieniędzy, niedogodności w samolocie. Widoki niezapomniane, a wrażenia do końca życia. Nie da się tego porównać z filmem w TV czy na YT. Dla mnie najlepsza, jak do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.03.17, 22:31 hubal_ program jest wymagający i dla klientów, którym chodzi o nieco bardziej aktywny rodzaj turystyki (nie mówię, że od razu bardzo ekstremalny, to nie jest też objazd typu "hardkorowa przygoda"). Do tego program jest mocno napięty, trzeba rano wstać itp. Jeśli zależy Ci na przyjemnych, długich biesiadach i bardzo fajnych hotelach to polecam któryś z objazdów azjatyckich (Good Morning Vietnam, Baśniowa Tajlandia, Jawa i Bali). Jedzienie w moim i mojego męża odczuciu było ok. Dwa lub trzy posiłki rzeczywiście skromne (jeśli chodzi o jakość, nie o ilość), ale cała reszta jak najbardziej ok. I faktycznie - są to najpiękniejsze miejsca na ziemi i warto zobaczyć je na własne oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
lelex Re: Chile Boliwia Peru z RT 08.07.17, 05:07 Bardzo mi się spodobał pomysł, by w cenie wycieczki sprzedawać konkretnego człowieka jako pilota, a jeśli np. ten zachoruje, to już jest powód do reklamacji i odzyskania części pieniążków. No i koniecznie rozszerzyć ofertę o nazwiska pilotów samolotów u stewardess (tych ostatnich - dodatkowo z podaniem wymiarów). Nie zgodzę się tylko, że "wyeliminowało by to nieudaczników", gdyż obowiązująca pisownia nie przewiduje takiej formy jak "wyeliminowało by". A poważniej: Ew. dolegliwości związane z wysokościami nie są reguła - to indywidualna sprawa danego organizmu. Z moich obserwacji wynika, że najczęściej źle je znoszą kobiety w wieku 30-40 lat, zaś staruszkowie "śmigali" po schodkach, aż miło, zaś ja sam (wtedy przed 30-tką) miałem lekką zadyszkę tylko raz - gdy załatwiając w pośpiechu różne sprawy biegałem tam i z powrotem, czyli z i pod górkę, po starówce Cuzco, z papierosem w ustach. Jakość posiłków to oczywiście kwestia gustu i tego, co biuro zamówiło. Natomiast nie ma czegoś takiego, że "zabraknie jajecznicy" dla niektórych gości, bo wtedy normalnie woła się obsługę i każe im się dorobić, jeśli ktoś ma ochotę, a jak się nie umie dogadać, to woła się pilota, żeby to załatwił. Ale z tego, co czytam, największym mankamentem programu tej wycieczki jest, jak już wspomniano, brak Nazca (i zapewne też Paracas). I to jest prawdziwe nieporozumienie - cała reszta to mało istotne detale. Odpowiedz Link Zgłoś
masz111 Re: Chile Boliwia Peru z RT 02.01.18, 21:39 Czytam..czytam i oczy otwieraja mi sie co raz szerzej Miesiac temu wrocilam z tej wycieczki.Tzn. z tej trasy bo reszta calkiem inna. Biuro zarezerwowalo miejsca w samolocie kilka dni wczesniej. Na podroz powrotna zrobila to pilotka jescze pytajac o preferencje -okno-przejscie. Nigdy-ani razu-nikomu nie zabraklo jedzenia, takze na sniadaniach"plenerowych". Zawsze cos jeszcze zostawalo. Wiedza pilotki przeogromna sprzedana lekko ze swada. Organizacyjnie zero wpadek. Hotele przecietne takie sobie trzy gwiazdki ale wszedzie czysta posciel i czysciutkie lazienki. Chlodniej bylo w hotelu w Puno, ale kazdy mial chyba po 3 grube koce. Jesli chodzi o chorobe wysokosciowa (biuro o ewentualnych problemach informuje w opisie wycieczki) to jest sprawa indywidualna i faktycznie przy ogladaniu filmow w domu nie wystepuje:) Ale proponowac film zamiast przepieknych widokow na trasie to jakas groteska. Piszesz , ze przy wyjezzie kanapka i soczek na droge. Ok ale dodaj ze po 2godz bylo kolejne sniadanie. Wycieczka super. Goraco polecam. Widoki niezapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janina Re: Chile Boliwia Peru z RT IP: *.static.ip.netia.com.pl 26.02.18, 12:06 Wybieram się na wycieczkę w kwietniu i potrzebuję wiedzieć jakich warunków pogodowych się spodziewać. Z tego co czytałam to istna pogodowa karuzela, raz 30 stopni, raz 0, spore przewyższenia i mikroklimaty. Pierwsza sprawa to jaka pogoda panuje w Peru w najchłodniejszych miejscach jak Cusco,Titicaca i w Boliwii w La Paz w kwietniu? Czy w hotelach jest ciepło? Jakie generalnie ubrania wziąć ze sobą? Czy puchówkę, czy polar z kurtką waterproof wystarczą? Odpowiedz Link Zgłoś