Dodaj do ulubionych

Itaka wiza do Turcji

09.05.15, 21:00
Na stronie Itaki proponują wizę do Turcji - cena 99.00 zł, a na stronie ambasady tureckiej można kupić za 20$. Coś mi tu nie gra, taka pazerność biura czy ja się mylę.
Obserwuj wątek
    • volvo74 Re: Itaka wiza do Turcji 10.05.15, 06:58
      to akurat normalne w wszystkich BP i czym droższa wiza tym więcej kasują np wiza do Indii w Itace 350zł w internecie 258,50 zł , najdroższa jaką słyszałem to do Bhutanu ciekawe ile biura za nią sobie liczą
    • Gość: Kamil Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.15, 13:06
      A po co kupować wizę w Itace???

Przecież zakup on-line jest banalnie prosty i trwa w sumie max. 10 minut. I nie trzeba przepłacać
    • Gość: agitus Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.53.214.193.static.cust.telenor.com 10.05.15, 13:42
      polska mentalność jest żałosna. Natala222 - życzę ci abyś zarabiała całe życie 1300 zł a na emeryturze zdychała z głodu dostając 500 zł. Dlaczego wiza kosztuje 99.00 zł ? bo te 25 zł różnicy to zarobek biura podróży. To cena usługi. 25 zł minus 23 % vat daje około 19 zł, od tego podatek. Pozostaje 16 zł. Pracownika też trzeba opłacić, który się tym zajmuje.
      Ale jak już wspomniałem: zdychaj z głodu.
      • Gość: Majka Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.15, 15:58
        agitus napisał(a):

>... To cena usługi. 25 z
        > ł minus 23 % vat daje około 19 zł, od tego podatek....

Żałosna to ty jesteś.
        19 zł za kilka minut pracy??? Itaka ceni się wyjątkowo wysoko, żeby jeszcze oferowała swoje usługi na równie wysokim poziomie.
        Radzę wszystkim nie dać z siebie zdzierać kasy, tylko samemu kupić wizę internetowo, każdy da sobie z tym radę, nie trzeba fatygować wysoko opłacanych pracowników Itaki (ile to wychodzi za godzinę pracy za tak prościutkie czynności?)
        • volvo74 Re: Itaka wiza do Turcji 10.05.15, 18:46
          gdyby tylko zarabiali na wizach było by OK ale zarabiają na wycieczkach, wczasach i to powinno być ich dochód reszta to dodatek , czy za kilka kliknięć na pc 25zł dużo może ,a może i nie, wszystko zależy od wygody , mogli by podnieść usługę o te 25zł nikt by nie zauważył wizę gratis jak ładnie by to wyglądało w reklamach i promocji ale widać nawet tym od marketingu i reklamy robić się nie chce zresztą BP mają taką władzę że mogą wszytko a klient może sobie pogwizdać
          • wiga333 Re: Itaka wiza do Turcji 10.05.15, 18:57
            Jak dla mnie to większość polskich biur podróży to złodzieje i oszuści , na wszystkim chcą zarabiać.
            Gdyby Itaka była uczciwa to podałąby na swojej stronie link do adresu strony gdzie można zakupić wizę i byłoby po sprawie. A oni liczą na naiwnych i pewnie mają racje bo wiele osób się na to złapie i kupi u nich.
            Jak dla mnie to żenada ze strony Itaki bo biuro tej wielkości i renomie co Itaka nie powinno mieć takich wpadek.
            Kiedy w tamtym roku leciałam do Turcji to pani z biura agencyjnego podała mi adres strony gdzie mam zakupić wizę. I faktycznie zajęło mi to 10 minut i zapłaciłam 20 dolarów.
            • Gość: iv Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.15, 18:45
              Najpierw sprawdź a potem gadaj itaka podała 3 formy zakupu wizy łącznie z linkiem do e Visa.
        • Gość: iv Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.15, 18:42
          Ja kupuje przez itake bo nie mam karty kredytowej a w itace jest taniej niż na granicy w Turcji
          • Gość: Maciek Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.15, 19:48
            A po co Ci karta kredytowa?
            Wystarczy każda karta płatnicza z kodem cvc/cvv na odwrocie żeby zapłacić za wizę
      • natala222 Re: Itaka wiza do Turcji 10.05.15, 18:42
        "polska mentalność jest żałosna. Natala222 - życzę ci abyś zarabiała całe życie 1300 zł a na emeryturze zdychała z głodu dostając 500 zł."
        Masz zły dzień? Poziom Twojej wypowiedzi jest żałosny, nie zniżę się do niego.
      • werkaem Re: Itaka wiza do Turcji 10.05.15, 19:26
        agitus napisał(a):

> polska mentalność jest żałosna. Natala222 - życzę ci abyś zarabiała całe życie
        > 1300 zł a na emeryturze zdychała z głodu dostając 500 zł......

Naćpałeś/as się???
        Bo twój komentarz to jakiś bełkot.
        • Gość: agitus Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.53.214.193.static.cust.telenor.com 10.05.15, 19:48
          nie, nie nacpalem się się. po prostu wkur.. ia mnie polska mentalność. Nazwać kogos pazernym bo ktos dolicza sobie do uslugi 25 zł. z tych 25 zlotych trzeba odjąć vat, opłacić stawke godzinowa dla pracownika, opłacić jego zus, opłacić biuro w ktorym pracuje, opłacić narzędzia ktorych używa w pracy. oczywiscie fajnie by bylo gdyby po odliczeniu wszystkiego zostało z 1 zl zysku dla przedsiębiorcy.
          • wiga333 Re: Itaka wiza do Turcji 10.05.15, 20:17
            A mnie wkur...a polska mentalność pseudo przedsiębiorców. Prawdziwy przedsiębiorca zachowałby się tak jak napisałam we wcześniejszym poście. Tyle w temacie.
          • Gość: Monika Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.15, 09:55
            agitus napisał(a):

> nie, nie nacpalem się się. po prostu wkur.. ia mnie polska mentalność. Nazwać
            > kogos pazernym bo ktos dolicza sobie do uslugi 25 zł....

Moim zdaniem Itaka jest jak najbardziej pazerna, za drobną usługę zajmującą klika minut pracy pobiera sowitą opłatę, która wielokrotnie przekracza nakład pracy. Tak w ogóle to powinna to być usługa gratisowa (albo za symboliczną opłatę), sądzę, że niewielu ludzi korzysta z pośrednictwa biura podróży (raczej ludzie starsi mający problemy z korzystaniem z internetu), bo przygniatająca większość turystów robi to we własnym zakresie, ja osobiście nie znam nikogo kto by korzystał z biura podróży przy zakupie wizy do Turcji. A Itaka przecież zarabia na usłudze turystycznej, więc żerowanie jeszcze na najmniej zaradnych klientach to nie jest fajne.
            A twój komentarz był agresywny i chamski, nie widzę nic wkurzającego w kwestionowaniu nadmiernych opłat pobieranych przez Itakę.
            Jeżeli już, to bardziej wkurza mnie mentalność tych, którzy dają się doić bezkrytycznie.
            A twoje wyliczenia są od czapy, pracownik dokonuje zakupu wizy dla klienta w ramach swojej pracy (nie siedzi z tego powodu po godzinach, gdy nie ma klientów), może oczywiście siedzieć i patrzeć w sufit przeceniając swoją wartość (nigdy nie widziałam kolejek w biurach Itaki) lub ułatwić życie swoim klientom, którzy tego oczekują.
    • Gość: gość Re: Itaka wiza do Turcji IP: 91.229.22.* 11.05.15, 09:11
      tak ale kupując musisz doliczyć prowizję banku
      • wiga333 Re: Itaka wiza do Turcji 11.05.15, 09:19
        Nie było żadnej prowizji banku
        • rubin777 Re: Itaka wiza do Turcji 11.05.15, 12:39
          To nie tylko Itaka, w Rainbow trochę taniej bo 85 zł od osoby za wizę.
          • pietusza Re: Itaka wiza do Turcji 11.05.15, 13:28
            I dlatego trzeba samemu kupować wizę przez internet, po co płacić dodatkowo za coś co każdy bez problemu może zrobić sam?
            • baz12 Re: Itaka wiza do Turcji 21.05.15, 13:59
              Ja kupowałam ostatnio przez internet i za 1 wize skasowało mi 80 zł, zalezy to od kursu i pewnie banku.
    • Gość: omuj Re: Itaka wiza do Turcji IP: *.devs.futuro.pl 30.05.18, 16:57
      Ludzie nie mają pojęcia jak duży jest koszt dla biura podróży takiej usługi. Tak jak ktoś pisał - od 25 zł trzeba odliczyć podatki, prowizję banku (płatności, przewalutowania), rekrutacja, przeszkolenie pracowników i utrzymanie etatów (żmudna i bardzo okresowa praca), zusy nie zusy, stanowiska (biurko, komputer), formalności związane z przetwarzaniem danych osobowych (GIODO, RODO, UKE), koszty księgowości, koszty związane z ryzykiem (np. błędy przy przepisywaniu danych, zmiany rozkładów lotu, czy potencjalne wycieki danych osobowych). A trzeba jeszcze dodać, że od wyjścia na plus do realnej rentowności daleka droga. Komuś, kto prowadził kiedyś działalność gospodarczą (z zatrudnieniem) nie trzeba takich rzeczy tłumaczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka