gemowa
12.07.17, 14:23
Kilka tygodni temu wróciłam z wakacji, organizowanych przez TUI. Przed wyjazdem czytałam wiele skrajnych opinii o tym biurze, może komuś się przyda moja opinia.
Byłam na Wyspach Kanaryjskich, wycieczkę kupiłam przez internet, po kontakcie z biurem TUI przez Facebooka. Odezwał się do mnie pracownik biura TUI z zupełnie innego województwa, ale przez internet nie ma to przecież znaczenia.
Na 4 miesiące przed poprosiłam o przygotowanie indywidualnej oferty, bo nie odpowiadały mi do końca propozycje ze strony biura. Podałam termin wyjazdu, liczbę dni pobytu, miasto wylotu i dwie miejscowości do których chcę pojechać. Na drugi dzień dostałam 3 propozycje przygotowane wg moich wytycznych. Trochę w nich pogrzebałam, dodałam kilka kolejnych wskazówek, zmieniłam miasto, termin pobytu itp. Ostateczna oferta została dopracowana bardzo szybko, założyłam konto w MyTui i śledziłam informacje o rezerwacji.
Wylot: godzina wylotu była bardzo fajna (o 9 rano), nie została zmieniona w ostatniej chwili. Odprawa, samolot, przelot, lądowanie na wyspie - wszystko sprawnie i bez problemów. Pierwsze zdziwienie spotkało mnie po wylądowaniu - kompletny brak informacji co dalej. Podróżowałam z biurem podróżny pierwszy raz i nie wiedziałam jak to się odbywa. Nie pojawiła się żadna osoba która skierowałaby nas do miejsca gdzie czekali rezydenci. Ok, poszłam za zdezorientowanym tłumem i trafiłam. Kolejne zdziwienie: trafiłam do właściwego autobusu, ale nikt nie zanotował że do niego wsiadłam, nikt nie sprawdził listy czy sa w nim wszyscy którzy powinni. Hmmmm.
Pobyt był ok, hotel zgodny z opisem, spotkanie z rezydentem na drugi dzień. Jeśli chodzi o pobyt i ofertę, nie mam żadnych zastrzeżeń. Jednak kolejny zgrzyt znów przy organizacji wyjazdu: mimo informacji że godzina wylotu i wyjazdu z hotelu będzie w segregatorze informacyjnym w hotelu - nie było tam żadnej informacji. Telefon do rezydenta załatwił sprawę, ale czy to ja powinnam się dopytywać o godzinę wyjazdu?
Odprawa na lotnisku, samolot, przelot - znów wszystko ok.
Reasumując: biuro oceniam dość pozytywnie. Nikt nie przesunął mi godzin lotu, nie zmienił oferty, sama oferta była zgodna z opisem i z pobytu bylam zadowolona. Jednak TUI powinno popracować nad przepływem informacji i organizacją transferów. Gdyby ktoś spytał czy polecam to biuro - tak. Ale z zastrzeżeniem, że trzeba się uzbroić w dobrą wolę i umieć o siebie zadbac, bo nie wszystko jest dopracowane perfekcyjnie.