Gość: nulka IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 05.06.02, 10:26 Wybieram sie nad zatokę Torremuele niedaleko Torremolinos (Andaluzja). Czy ktoś z Was tam był i mógłby się podzielić ze mną wrażeniami. Wybieram się tam na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krotasia Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: 62.233.185.* 05.06.02, 12:31 Jejku! Czy masz to już zaklepane? Szczerze mówiąc nie polecam Ci tego miejsca. Jest to chyba tylko 2km od lotniska w Maladze a samoloty startują i lądują tam prawie co 5 min. więc czujesz się jakbyś mieszkała na pasie startowym. Ja spałam wprawdzie w namiocie być może w hotelu nie daje się to aż tak we znaki. Poza tym okolica nie jest szczególnie ciekawa ani ładna, mnóstwo 10-cio piętrowych hoteli - blokowisko, placów budowy, brak ustronnych uroczych miejsc, plaża brudna. Czytałam, że byłaś wcześniej na Costa de la Luz, Torremolinos się do niego nie umywa, brrrrr.... Jeśli bardzo chcesz jechać w te okolice to lepsza jest chyba Benalmadena Costa tuż na zachód od Torremolinos,choć przyznaję, że tylko przez nią przejeżdżałam więc ta opinia jest trochę "na oko".Zdecydowanie najładniejsza ale i najdroższa w tej okolicy jest Marbella - niezwykle luksusowe miasteczko z niewyobrażalnie luksusowym portem jachtowym. Byłam tam oczywiście skromnie: pod namiotem, więc kontrast z owym bogactwem był tym większy. To miasteczko i port musisz zobaczyć!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam Cię serdecznie i służę szczegółami. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nulka Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: *.pl 05.06.02, 19:35 Bardzo Ci dziękuję, na szczęście dopiero wybieram z oferty biura podróży. Może znasz hiszpańskie ceny w Euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slakoc Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.06.02, 23:41 Ja z kolei muszę przyznać że nie przeszkadzały mi samoloty,a mieszkałem na obrzeżach Torremolinos/Esperanza Mar.Byliśmy bardzo zadowoleni.Komunikacja wspaniała,a je.śli jeszcze pożyczyło się samochód to wystarczy.Malaga jest wspaniała ze swoimi zabytkami.W Torremolinos jest Aqua Park,szaleństwo dla moich dzieci.W Torremolinos jest prężny klub polonijny.Ja osobiście polecam i hotel też.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: 213.77.105.* 07.06.02, 08:18 Bylem w torremolinoss, bylam bardzo zadowlona, jesli bedziesz chciala mozesz wykupic stamtad wycieczke do Afryki do Ceuty, hiszpanskiego miasta. Do Maroko Ci sie nie uda gdyz trzeba miec wize. Jednak jest bardzo sympatycznie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADI-GBG Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: *.telia.com 07.06.02, 22:08 Torremolinos jest super;ciekawe miejsca w okolicy,super plaza cignaca sie w nieskonczonosc...nadal tanio jak w Hiszpanii;bardzo dobre polaczeniez lotniskim i z Malaga.Polecam,bylem w zeszlym roku(mieszkalismy w El molino de la torre)... chce tam jeszcze powrocic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotasia Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: *.tdmedia.pl 08.06.02, 23:25 Nulka! Po tym co tu czytam winna Ci chyba jestem kilka wyjaśnień. Nie chcę Ci poprostu odradzać czegoś co dla Ciebie i innych może być interesujące. Nie wiem jak wiele w Hiszpanii już zwiedziłaś. Malaga owszem może i jest ładna ale jeśli widziałaś Sewillę, Kordobę, Grenadę, Rondę czy Kadyks z ich ogromem zabytków i niepowtarzalnym urokiem (każde jest zupełnie inne ), to niestety Castello Gibralfaro czy arena wyglądają raczej skromnie. Tak jak pisałam Torremolinos to nie jest kameralne hiszpańskie miasteczko, tylko ogromne skupisko 10-cio piętrowych bloków-hoteli nastawione WYŁĄCZNIE na turystykę. Jeśli lubisz w odwiedzanym kraju otrzeć się miejscową kulturę i tradycję, tę w szlachetnym gatunku a nie nastawioną na turystyczną komercję, to na Costa del Sol raczej jej nie znajdziesz. To co piszą o wynajmowaniu samochodów to prawda - w Hiszpanii są najtańsze wypożyczalnie samochodów w Europie. Komunikacja miejska i dalekomiejska też jest świetnie zorganizowana. Do Afryki najlepiej się dostać z Algeciras: do hiszpańskiej Ceuty bez żadnego problemu, do Maroka również tyle że Polacy muszą posiadać wizę (UWAGA!!! Do zdobycia podobno od ręki ale wyłącznie w ambasadzie/konsulacie marokańskim w Algeciras. Nie da się jej załatwić na promie ani w porcie w Tangerze - wiem z doświadczenia bo nie dane mi było stanąć na afrykańskiej ziemi, celnicy arabscy są nieubłagani tłumaczenia o zamiarze spędzenia w Tangerze zaledwie kilku godzin na nic się zdały).Promy odpływają średnio co 1.5 godz. a bilety kupuje się prawie wszędzie. Co do plaży to owszem ciągnie się ale piasek w porównaniu z białym i żółtym na Costa de la luz jest szary i brudny. Ogólnie wydaje mi się, że nie jest to miejsce warte tak dużych pieniędzy. Cen w euro niestety nie znam bo byłam w Hiszpanii w 99r i nie zwracałam na nie uwagi. Polecam Ci info o tym regionie w przewodniku Pascala "HISZPANIA ZACHODNIA". Ja z nim zwiedziłam całą Andaluzję i rzeczywiście był bardzo rzetelny. Pozdrawiam Cię serdecznie i nie zniechęcam. Mam nadzieję że miło spędzisz urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andaluz Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: *.fwfin.fwc.com 11.06.02, 13:20 Krotasia, Zgadzam sie w kazdym punkcie! Przejezdzalem przez Torremolinos i nie chce wiecej bo blokowisko mam w domu. Calkiem znosna i niedroga jest Estepona jakies 40km od Torrem. Jezeli ktos nie byl w Andaluzji to nie wiem czy warto jechac az do Maroka ale - "Gusta i gusciki". Pozdrawiam i udanych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotasia Re: Torremolinos, Torremuele ? IP: *.tdmedia.pl 11.06.02, 14:49 Andaluz Cieszę się że podzielasz moje zdanie. Już się bałam, że wszyscy gustują w takim rodzaju wypoczynku jaki oferuje Torremolinos (czemu cieszy się takim powodzeniem? Czy biura nie mają nic innego do zaproponowania czy po prostu ludzie to lubią? Mnóstwo tam Niemców , Holendrów, Polaków........).Co do Estepony to nie wiem bo nie byłam, czytałam tylko, że jest bardziej "hiszpańskim" miasteczkiem na Costa del Sol. Ludzie, których poznaliśmy w samolocie do/z Malagi wynajęli tam na 2 tyg. dom. Narzekali tylko trochę na plaże i jeździli do Tarify. A Afryka??? Tak blisko!!! Jak się widzi te zamglone góry z Tarify lub z Gibraltaru po drugiej stronie cieśniny niczym na drugim brzegu rzeki to nie sposób się oprzeć by nie postawić tam nogi choćby na chwilę!! Ale to jak pisałam wciąż jeszcze przede mną ;))))))))) POZDRAWIAM!! ASIA Odpowiedz Link Zgłoś