Dodaj do ulubionych

Trasa Rethymnon - elafonissi

28.04.05, 13:57
Czy ktoś może podać orientacyjny czas przejazdu z Rethymnonu na Elafonissi
/ samochodem . Jaka jest droga .
Obserwuj wątek
    • Gość: ANULA Re: Trasa Rethymnon - elafonissi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 12:56
      Byłam na Krecie w zeszłym roku w lipcu. Pojechaliśmy wynajętym samochodem na
      ELafonissi ( bardzo piękna biała plaża, niebieska krystalicznie czysta woda
      choć zimna, wieje tam dość silny wiatr ). Wyruszyliśmy około 11 i dojechaliśmy
      wliczając przystanki ( warto stanąć i podziwiąc przepiękne widoki , oraz wioski
      kreteński ) po około 3 godzinach . Nie spieszyliśmy się bo i po co skoro jest
      tam przepięknie. Jedzie się przez góry krętą drogą. Radzę omijać Chanię. Mt
      niestety w drodze powrotniej trochę zabłądziliśmy i musieliśmy przejechać przez
      to miasto ( jest dość długie ). Zyczę miłej podróży . Cała Kreta jest piękna.
      • Gość: chorjacy Re: Trasa Rethymnon - elafonissi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 13:00
        Trochę dziwne te wrażenia ANULI, jak na ten miesiąc. Ja byłem na Krecie w lipcu
        i sierpniu dwa lata temu. Mieszkałem w Platanias, tj. kilka kilometrów za
        Chanią w kierunku zachodnim, ale bardzo często podróżując samochodem po Krecie
        jechałem odcinkiem z Retymnonu do Chanii. Jadąc z Retymnonu do Elaphonisi Beach
        wcale nie jedziesz przez Chanię, gdyż objeżdżasz ją obwodnicą jadąc autostradą.
        W każdym razie z Retymnonu do Chanii jedzie sie ok. 1 godz. Trudno jest mi
        natomiast oszacować długośc jazdy z Chanii do Elaphonisi, ponieważ także po
        drodze zatrzymywaliśmy sie w wielu cudownych i przepięknych miejscach, a po
        drodze zwiedziliśmy także Falassarna Beach. Wszystko zależy od tego jaka
        wybierzesz trasę. Myślę jednak, że jadąc bezpośrednio te 3 godz. to jest dosyć
        realne z Retymnonu. Jeżeli mogę Ci poradzić to zróbcie sobie całodniowa
        wycieczkę do Elaphonisi zwiedzając właśnie Falassarnę (na północnym zachodzie
        za Kissamos)a następnie udajcie sie trasą wzdłuz zachodniego wybrzeża do
        Elaphonisi. Widoki zapierające dech w piersiach. Jest tam przepięknie, choć
        stromo i wysoko (ale ja z lekiem wysokości jakoś przejechałem). W przewodnikach
        wyczytasz, że naprawdę warto wybrać sie tą trasą. W drodze powrotnej
        zwiedziliśmy klasztor Chrissoskalitissa oraz Agio Sofia (ta trasa jest szybsza
        i łagodniejsza, ale pozbawiona takich widoków jak wzdłuż wybrzeża. Na drogę
        powrotną w sam raz. Samo Elaphonisi to mała wysepka do której idzie się z Krety
        pieszo ok. 50 m w wodzie po kolana. W końcu lipca na tej głębokości woda aż
        parzyła, dlatego dziwię się wypowiedzi mojej poprzedniczki, że była zimna. W
        samym morzu woda także była bardzo ciepła i nie było żadnego wiartu. Aco
        charakartstyczne dla tej plaży - znajdujący sie tam fragmentami różowy piasek.
        W sierpniu są na Krecie wiatry tzw. meltemi (czy jakoś tak, nie pamietam
        nazwy), ale one właśnie przynoszą ulgę w tej południowej spiekocie. W każdym
        razie wszystkim bardzo gorąco polecam Kretę, gdyz wakacje tam spędzone należą
        jak dotad do moich najcudowniejszych wakacji. Polecam wypożyczenie samochodu i
        zwiedzenie wyspy. Naprawdo warto. Ja wypożyczyłem jeden z najtańszych, bo
        Seicento i to bez klimy, chechałem z dzieckiem przy otwartym oknie i nie
        żałuje. Nawet jazda takim pojazdem warta jest polecenia, byle tylko wyjechać
        poza kurorty i poznać smak i piękno wyspy.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka