a-d 28.04.05, 13:57 Czy ktoś może podać orientacyjny czas przejazdu z Rethymnonu na Elafonissi / samochodem . Jaka jest droga . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ANULA Re: Trasa Rethymnon - elafonissi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 12:56 Byłam na Krecie w zeszłym roku w lipcu. Pojechaliśmy wynajętym samochodem na ELafonissi ( bardzo piękna biała plaża, niebieska krystalicznie czysta woda choć zimna, wieje tam dość silny wiatr ). Wyruszyliśmy około 11 i dojechaliśmy wliczając przystanki ( warto stanąć i podziwiąc przepiękne widoki , oraz wioski kreteński ) po około 3 godzinach . Nie spieszyliśmy się bo i po co skoro jest tam przepięknie. Jedzie się przez góry krętą drogą. Radzę omijać Chanię. Mt niestety w drodze powrotniej trochę zabłądziliśmy i musieliśmy przejechać przez to miasto ( jest dość długie ). Zyczę miłej podróży . Cała Kreta jest piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorjacy Re: Trasa Rethymnon - elafonissi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 13:00 Trochę dziwne te wrażenia ANULI, jak na ten miesiąc. Ja byłem na Krecie w lipcu i sierpniu dwa lata temu. Mieszkałem w Platanias, tj. kilka kilometrów za Chanią w kierunku zachodnim, ale bardzo często podróżując samochodem po Krecie jechałem odcinkiem z Retymnonu do Chanii. Jadąc z Retymnonu do Elaphonisi Beach wcale nie jedziesz przez Chanię, gdyż objeżdżasz ją obwodnicą jadąc autostradą. W każdym razie z Retymnonu do Chanii jedzie sie ok. 1 godz. Trudno jest mi natomiast oszacować długośc jazdy z Chanii do Elaphonisi, ponieważ także po drodze zatrzymywaliśmy sie w wielu cudownych i przepięknych miejscach, a po drodze zwiedziliśmy także Falassarna Beach. Wszystko zależy od tego jaka wybierzesz trasę. Myślę jednak, że jadąc bezpośrednio te 3 godz. to jest dosyć realne z Retymnonu. Jeżeli mogę Ci poradzić to zróbcie sobie całodniowa wycieczkę do Elaphonisi zwiedzając właśnie Falassarnę (na północnym zachodzie za Kissamos)a następnie udajcie sie trasą wzdłuz zachodniego wybrzeża do Elaphonisi. Widoki zapierające dech w piersiach. Jest tam przepięknie, choć stromo i wysoko (ale ja z lekiem wysokości jakoś przejechałem). W przewodnikach wyczytasz, że naprawdę warto wybrać sie tą trasą. W drodze powrotnej zwiedziliśmy klasztor Chrissoskalitissa oraz Agio Sofia (ta trasa jest szybsza i łagodniejsza, ale pozbawiona takich widoków jak wzdłuż wybrzeża. Na drogę powrotną w sam raz. Samo Elaphonisi to mała wysepka do której idzie się z Krety pieszo ok. 50 m w wodzie po kolana. W końcu lipca na tej głębokości woda aż parzyła, dlatego dziwię się wypowiedzi mojej poprzedniczki, że była zimna. W samym morzu woda także była bardzo ciepła i nie było żadnego wiartu. Aco charakartstyczne dla tej plaży - znajdujący sie tam fragmentami różowy piasek. W sierpniu są na Krecie wiatry tzw. meltemi (czy jakoś tak, nie pamietam nazwy), ale one właśnie przynoszą ulgę w tej południowej spiekocie. W każdym razie wszystkim bardzo gorąco polecam Kretę, gdyz wakacje tam spędzone należą jak dotad do moich najcudowniejszych wakacji. Polecam wypożyczenie samochodu i zwiedzenie wyspy. Naprawdo warto. Ja wypożyczyłem jeden z najtańszych, bo Seicento i to bez klimy, chechałem z dzieckiem przy otwartym oknie i nie żałuje. Nawet jazda takim pojazdem warta jest polecenia, byle tylko wyjechać poza kurorty i poznać smak i piękno wyspy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś