iwciaczek 21.09.05, 15:58 A najlepiej w jednym z tych miast, w długi weekend, od 29.10 do 1.11.05? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skakanka GDAŃSK 21.09.05, 18:21 Jako Gdańszczanka polecam obowiązkowo spacer po Starówce, z wejściem do Kościoła Mariackiego (latem się wchodzi na wieżę celem podziwiania widoków - po sezonie to nie wiem), można zahaczyć również o KOściół Św. Mikołaja oraz Św. Jana - to moje ulubione. Po Starówce najlepiej spacerować Długim Targiem i ul. Długą, zaczynając od Złotej Bramy w stronę Zielonej (w tej bramie jest galeria - mozna sprawdzić, co w niej aktualnie wystawiają). Na Długiej jest poczta, zwykły urząd pocztowy, ale wnętrze kilka lat temu zostało odnowione na wzór urzędów chyba XiX- wiecznych - warto zajrzeć, nawet jak się znaczka nie kupuje i pogapić się w sufit hali z okienkami pocztowymi. Aha, od kościoła Mariackiego odchodzi ul. Mariacka, też urokliwa. Na wszystkich uliczkach podziwiamy portale - wejscia do domów, no i jeśli są - rzygacze. Na Długim Targu mamy pomnik Neptuna, a obok Dwór Artusa - w środku piękny, stary piec - rzut oka wskazany. Za Zieloną Bramą mamy nowe domy w stylu dawnych kamieniczek oraz marinę - port jachtowy, ale po sezonie chyba nie warto tam zaglądać. Ale przejść wzdłuż Motławy można (od Zielonej Bramy w lewo) - drewniany żuraw czyli dźwig. Jest częścia Centralnego Muzeum Morskiego, ale to najlepiej na miejscu się wypytać, czy kupić bilety do muzeum, na żuraw, na prom przez Motławę do dalszej części muzeum oraz na statek "Sołdek" - czy sobie jakieś części darować. Co kto lubi. Polecam korzystanie z SKM - Szybkiej Kolei Miejskiej, są nawet jakieś bilety dzienne, nie tylko jednorazowe. Ze Starówki należy udać się do Gdańska - Oliwy. Katedra + park przy katedrze, a wnim tzw. Pałac Opatów, czyli muzeum sztuki współczesnej. Aha, na Starówce jest jeszcze Muzeum Narodowe (i pewno parę innych, ale nie pamiętam więcej ;) ). To teraz niech ktoś z Sopotu i Gdyni się wypowie. :) NO I CHYBA TRZEBA PÓJŚĆ NAD MORZE! O ile się nie jest znad morza :). Pozdrawiam, Ska -- Bald is beautiful! Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka www.trojmiasto.pl 21.09.05, 18:23 Taką mamy stronę www - zapomniałam wcześniej podać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwciaczek Re: GDAŃSK 22.09.05, 11:15 O tak, jak najbardziej mam zamiar przejsc sie nad morze. Ale tam pewnie bedzie pusto i przygnebiajaco o tej porze roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maraska Re: Co zwiedzić w Trójmieście jesienią? IP: *.chello.pl 21.09.05, 21:02 Rowniez jako gdanszczanka sie wypowiem:-) przede wszystkim mysle, ze skoro mowa o dlugim weekendzie akurat tym to warto odwiedzic szczegolnie wieczorowa pora ktorys z trojmiesjkich cmentarzy. Najladniej wyglada oliwski tuz obok Katedry (spokojnie mozna polaczyc podczas jednego spaceru), moze byc tez w Sopocie lub Witomisnki w Gdyni. Ale do Oliwskiego najlatwiej dotrzec. Dalej...moim zdaniem w Gdyni to nie ma specjalnie co ogladac, pamietajmy ze Gdyni ma niewiele ponad 80 lat, w zwiazku z tym ani jakis szczegolnych zbaytkow ani ciekawych anwet domow. No chyba ze ktos lubi taki styl, ja nie:-) Ale co mozna glownie chyba Muzeum Morskie z rybkami, akwariami, nawet jakies filmiki teraz puszczaja (jezeli ktos lubi) niedaleko zwiedzic mozna Dar Pomorza, slynny zaglowiec zaraz obok statek wojenny Blyskwica...i to chyba wszystko. Sopot...tu wlasciwie sprawa prosta spacer od przystanku koeljki SKM (ktora zreszta tez polecam do przemieszczania sie) ul. Monte Cassino, czyli slynnym Monciakiem na molo, ewentualnie w gro do Opery Lesnej. koniecznie posiedziec w ktoryms z pubow na Monciaku, zeby wchlonac troche atmosfery miasteczka. W zadnym innym z 3 miast tego sie nie poczuje. A Gdansk... wlasciwie juz opowiedziano co i jak... Ale to tez chyba zalezy troche od pogody, gdyby powialo lub popadalo moze kino...ja najlepiej lubie Kinoplex w Alfie, w cenrum Gdanska przy dworcu jest Krewetka. We wrzeszczu duze centrum handlowe najlepsze chyba na zakupy Manhattan... i chyba juz weekendu nie starsczy:-) pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka Re: Co zwiedzić w Trójmieście jesienią? 22.09.05, 09:55 I nie zapomnijmy o kawie lub herbacie w Marasce :) na Długiej w Gdańsku lub w Dworku Sierakowskich w bok od ul. MOnte Cassino w Sopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwciaczek Re: Co zwiedzić w Trójmieście jesienią? 22.09.05, 11:14 To Dar Pomorza mozna zwiedzac? O, to super! Z tego na pewno skorzystam. Stoi na jakiejs przystani w Gdyni, powiadasz? W gdyni ta ja bylam chyba tylko przejazdem, jak dotrzec do tej przystani? Do Opery Lesnej w Sopocie to nawet wybieralam sie. Ona jest Lesna bo stoi w lesie czy to tylko nazwa? A jakis elegancki hotel, eleganckie restauracje, kafejki? Lubie budynki nowoczesne, zwlaszcza przeszklone... Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka Re: Co zwiedzić w Trójmieście jesienią? 22.09.05, 12:05 Przy Skwerze KOściuszki w GDyni stoi. Hotel potrzebujesz do mieszkania czy do zwiedzania? :) W SOpocie eleganckie (niedawno budowane lub odnawaine) są wg mnie: Rezydent, Opera, Haffner. Ceny - pewno kilkaset złotych za dobę w jedynce. W GDyni obejrzyj dom towarowy "Batory" - w kształcie statku przy kei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A'tka Re: Co zwiedzić w Trójmieście jesienią? IP: *.zywiec.plusnet.pl 14.10.05, 15:25 a ja właśnie jestem z Gdyni, i jak bedziesz miala jakis problem z poruszaniem sie po Trojmiescie to sluze rada (betth@op.pl lub 502 464 016); mieszkam tu od dawna i nie wyobrazam sobie mieszkac gdzies, gdzie nie ma morza; fakt ze jesienia jest troche smutne, ale co tam, mozna sie rowniez milo poprzechadzac; obowiazkowo musisz zaliczyc wszystkie miasta, bo podzial jest prosty: Gdansk- miasto zabytkowe, Sopot-kurorcik, Gdynia-przystan portowa (wiem, bo pisalam licencjat z turystki-hihi); o Gdansku to juz sie na czytalas; w Sopocie koniecznie musisz sie wybrac na wlasnie remontowane molo; poza tym nie za dlugi ale uroczy deptak; opera jest daleko i pewnie jest po zamykana na cztery spusty, zreszta to tylko lawki posrod drzew; jak nie ma koncertow to nie ma efektu; poza tym spacer w okolicach najstarszego Grand Hotelu (idac deptakiem do mola po lewej stronie-na pewno zobaczysz z mola jak tam dojsc); no i park wzdluz morza, przy ktorym jest droga spacerowa wraz z rowerowa i mozna tak az do Gdanska-polecam taki spacer, plaza ok.1h wiec warto sie przejsc ale raczej droga gdyz mniej wieje,w koncu mamy jesien; jesli lubisz niezle imprezki to wlasnie Sopot ma mnowstwo knajp na densy w roznych klimatach; polecam Sanatorium, Paradox; Galaxy; Viva; Mandarynka; Cocacabana-latynoska muza ale nie wiem czy jest otwarta poza sezonem; jest na plazy, na pewno zauwazysz; a w Gdyni, obowiazkowo Skwer Kosciuszki, czyli idac od dworca PKP wchodzisz na ulice 10-go Lutego, najdluzsza i najprostsza droga do Skweru, czyli przystani gdzie stoja zabytkowe statki, mijasz dwa centra handlowe, troche kafejek, kino- Gemini a stamtad prosto nad morze, czyli plaze i najpiekniejszy bulwar nadmorski, ktorym dojdziesz do hohoho; kieruj sie tez na Teatr Muzyczny, a stamtąd na tzw.Kamienna Gore schodkami, wejdziesz na punkt widokowy z duzym w nocy oswietlonym krzyzem, zajefajnie widac stamtad panorame Gdyni i miesci sie tam super park; wieczorem pieknie wyglada ul.Świętojańska, która powinnas przejsc zaczynajac od urzedu miast czyli Gdynia Wzgórze Św.Maksymiliana-stacja PKP; niegdyś najbardziej handlowa ulica, obecnie wyremontowana, ale zepchnieta na boczny tor przez centra handlowe; poza tym jest akwarium morskie,ale nie wiem co tam trzymaja bo bylam tam bedac w przedszkolu; w Gemini jest fajny kiermasz rękodzieła-dobry na prezenty; tanie i dobre jedzenie to Kwadrans; Anker; jest tez slynny Klif Orłowski czyli male molo w Gdyni Orłowie i pocztówkowe wybrzeże tzn. ten kliff jest slynny bo jest uwieczniany na pocztowkach z Gdyni; ogolnie jest gdzie lazic i co robic, choc wiadomo ze latem znacznie lepiej, ale to jak wszedzie; samochodem wygodniej, ale jesli nie to komunikacja u nas jest calkiem nie zła; owocnego zwiedzania; pozdr.z Gdyni A'tka Odpowiedz Link Zgłoś