Dodaj do ulubionych

lodowce: stubai oraz pitztal

23.09.02, 14:40
szukam kogokolwiek kto jezdzil na tych lodowcach.. czy jest tam: "osla
łaczka", taka wiecie.. dla poczatkajucych.. z malym (100-200m) wyciagiem
orczykowym albo talerzykowym...
Obserwuj wątek
    • bukowski27 podnosze tylko n/t 24.09.02, 09:12
    • Gość: kaja Re: lodowce: stubai oraz pitztal IP: 212.244.254.* 24.09.02, 09:55
      na stubaiu miałam okazję pojeździć:)
      polecam! dasz sobie radę - jeśli jesteś początkujący.

pozdrawiam
      • bukowski27 kaja dzieki, ale... 24.09.02, 10:21
        czy mogalbys mi odpowiedziec czy jest tam taka osla laczka? nie chodzi mi o
        niebieskie trasy, tylko o osla laczke... z malym wyciagiem... widzialem cos
        takiego w soelden (nie wiem czy bylas)... i takie pytanie jeszcze: czy jest
        jakas baza noclegowa w bezposredniej bliskosci lodowca? czy tez trezba
        przejechac kilkanascie kilometrow do (zdaje sie) neustif(???) bardzo prosilbym
        o odpowiedz...

ja - ze tak powiem - poczatkie mam juz dawno temu za soba;)))) nie o mnie tu
        chodzi;)))
    • Gość: sylwia Re: lodowce: stubai oraz pitztal IP: *.its.it 24.09.02, 11:13
      Piszesz, że byłeś w Soelden - czy mógłbyś napisać coś o tym regionie,
      jakie warunki narciarskie, ilość i stopień zróżnicowania tras oraz ceny - czy
      to prawda, że to jeden z najdroższych regionów w Austrii.
      • Gość: kaja Re: lodowce: stubai oraz pitztal IP: 212.244.254.* 24.09.02, 12:20
        ojej, czy "typowe" ośle łączki są, to nie pamiętam:(
        ale coś na pewno powinno sie znaleźć:)
        a co do bazy noclegowej, to raczej z zakwaterowaniem u podnórza wyciągu jest trudno:(
        ale w niedalekich okolicach jest pełno pensjonatów, kwater, itp.

polecam to miejsce - najlepiej marzec/kwiecień - ładna pogoda, a i ceny niższe:)
      • bukowski27 soelden 24.09.02, 14:06
        Gość portalu: sylwia napisał(a):

> Piszesz, że byłeś w Soelden - czy mógłbyś napisać coś o tym regionie,
        > jakie warunki narciarskie, ilość i stopień zróżnicowania tras oraz ceny - czy
        > to prawda, że to jeden z najdroższych regionów w Austrii.

a wiec tak:

1. kompleks w soelden to dwa lodowce polaczone ze soba wycigiem i tunelem
        narciarskim.

2. polakow tam bardzo malo, prawie wogole - o ile to komus jaks roznice robi...

3. lodowce sa oddalone o ok. 15 km od najblizszych pensjonatow - mozna dojechac
        samochodem (ale raczej z wiekszym silnikiem i z obowiazkowymi lancuchami zima)
        lub autobusem (w sezonie jezdzi co pol godziny z soleden; niestety skipass nie
        obejmuje ceny przejazdu autobusem i trzeba wykupic extra ticket)

4. czarnych tras bodajze tam nie ma... przewazaja niebieskie, jest kilka
        czerwonych; wyciagi z reguly orczykowe, 2-3 krzesełkowe i jedna kabinowa. trasy
        jak to w alpach dobrze utrzymane.

5. czy jest tam drogo? tego nie wiem... w austrii bylem tylko w hintertuxie i
        nie zauwazylem jakichs duzych roznic w cenach... nocleg w soelden ok. 20 euro
        (jeden z tanszych)

6. generalnie polecam, jeden z fajniejsztych rejonow narciarskich na jakich
        bylem.. napewno lepiej niz na tuxie (to nie tylko moja opinia). bylem tam dwa
        razy.. polecam zwlaszac maj... na dwoch lodowcach jezdzilo nie wiecej niz 200-
        300 osob;))))))w zwiazku z czym trasy jak rano zostaly wyratrakowane takei tez
        byly i po poludniu... jezdzilo sie jak po stole... slonce... cieplo... zyc nie
        umierac...

7. strona to chyba : www.soelden.at

jak masz jakies szczegolowe pytania to pytaj;)
        • rossa_ Re: soelden 24.09.02, 15:18
          Zastanawiam się cały czas, gdzie na narty w tym roku i myślałam o Soelden, ale
          Twój opis sugeruje, że to bardzo łatwy lodowiec- skoro głównie trasy
          niebieskie? Ja lubię poszaleć na czerwonych, czasem skoczyć na czarną- jak
          myślisz, czy dla bardziej zaawansowanych narciarzy to też atrakcyjny kompleks?
          Byłam na Kitzsteinhornie i Hinteruxie i zdecydowanie wolę ten drugi. Jeżdżę
          zwykle w kwietniu, więc na tłumy ludzi nigdy nie narzekałam.

Pozdrawiam.
          • bukowski27 rossa 25.09.02, 08:59
            no wiec tak... powiem wprost, ze jezeli chodzi o lodowce w soelden to sa to
            trasy zdecydowanie rekreacyjne... czerwone i niebieskie tak pol na pol... z
            tego wlasciwi ejedna no moze dwie sposrod czerwonych sa takimi troche
            trudniejszymi. czarnych na lodowcach brak... jezeli pamietasz tux, to soelden
            porownalbym do trasy 9 - niebieskie(tam gdzie orczyk tylko jezdzi i po obu
            stronach sa trasy 9 i 9a) i 5 - czerwone (na stoku poludniowym)... to wlasnie
            takie trasy tam przewazaja...

natomiast jezeli myslisz nad francja to polecam kompleks avoriaz... na
            pograniczy francusko - szwajcarskim... tam mozesz jezdzic przez tydzien czasu i
            gwarantuje ci ze polowy tras nie zjezdzisz... tylko ze to tak z 500 km dalej;
            ((((
    • Gość: agfa Re: lodowce: stubai oraz pitztal IP: *.pde.philips.com 24.09.02, 12:43
      Na Stubai'u jest taka łączka, bardzo płaska z wyciągiem orczykowym, myślę, że
      właśnie jakieś 200 m. Jest też inny trochę dłuższy z wyciągiem krzesełkowym,
      ale również bardzo płaski. Na obu przeważają małe dzieciaki, ale dorośli,
      którzy stawiają pierwsze kroki też się zdażają.
      Pod samym wyciągiem jest jeden hotel, chyba nazywa się właśnie Stubai, lub
      pochodna tego słowa. Bliżej niż Neustift są też inne wioski z pewną bazą, ale
      dojazd nie problemem, nawet jeśli dojeżdżasz z Neustift. Jeśli nie chcesz
      jeździć swoim samochodem to są skibusy, jeśli masz karnet na lodowiec, to nic
      nie płacisz.
      • bukowski27 dzieki agfa:) 24.09.02, 14:08
        wlasnie o taki info mi chodzilo... zatem na stubai w tym roku;))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka