Dodaj do ulubionych

CHINY!!!!KTO BYŁ, KTO PORADZI?

IP: *.rmf.pl 10.10.02, 17:43
Zrodził mi się w głowie taki pomysł, aby w przyszłym roku tam się wybrać, ale
powiem szczerze, nie mam zbyt wielu informacji na temat tego kraju...
intersuje mnie m.in. to, czy trzeba mieć wizy, jak je zdobyć, czy łatwo itd.
Poza tym - ceny podstawowych potrzeb - motele, jedzenie... jesli ktoś coś
wie, proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pak Re: CHINY!!!!KTO BYŁ, KTO PORADZI? IP: *.acn.waw.pl 11.10.02, 23:25
      1. Wizy - tak, bez większego problemu dostałem dwukrotną. Podstawowe wymaganie
      to bilet lotniczy - powrotny. Ambasada Chińska - Warszawa Bonifraterska,
      wejście do sekcji konsularnej od tyłu, otwarte bodajże w poniedziałek i środę
      12.30 - 14.30 a w czwartek 9.30-11.30, wniosek, 1 zdjęcie, nie trzeba osobiście
      składać ale wniosek trzeba podpisać. Czeka się ok tygodnia, ale mają ceny
      komercyjne i wtedy czeka się 1-2 dni. Gadają tylko po chińsku i angielsku.
      2. Jedzenie tradycyjne chińskie tanie, MacZestaw ok 20Y - czyli ca 10 złotych,
      Pizza Hut duża - 80Y. W sklepach generalnie taniej niż u nas.
      3. O motelach trudno mi coś powiedzieć, bo nie wiem czy istnieją. Nocowałem w
      średniej klasy hotelu w Kantonie - dwójka za noc 338Y, właściwie na nic nie
      mogłem narzekać - klima, gorąca woda, pełne wyposażenie łazienki, herbatka,
      telewizor, w pokoju barek z umiarkowanymi cenami (europejski browarek 8Y za
      puszkę, Pepsi 4Y), można się targować, a na dzień dobry dają upust, ten mój
      pokój wg cennika kosztował ca 428Y.
      4. Transport - ja jechałem autobusem z Makao - 2 godziny 55Y głównie
      autostrada. Z tego co widziałem mają autobusy sypialne z leżącymi miejscami -
      na dłuższe trasy. Na długich trasach jeżdżą również pociągi ale nic na ten
      temat nie wiem.
      5. Transport w mieście - metro OK bo nazwy stacji również po angielsku - ceny w
      zależności od ilości przejechanych stacji od 2 do 6Y. Taksówki 7Y za pierwsze
      3km, 2.20Y małe (np. Saxo) i 2.60Y (głównie Jetta) za każdy następny kilometr.
      Autobusy niestety dla mnie niedostępne, tanie 1Y za nieklimatyzowany i 2Y z
      klimą, ale nazwy przystanków i ulic wyłącznie po chińsku.
      6. Muzea, świątynie, parki nastawione na turystów - wszędzie opłaty od 5Y do
      20Y.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, jeśli masz jakieś szczegółowe pytania,
      to czekam.
      Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka