Dodaj do ulubionych

Odszkodowanie od ECCO Holiday

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:08
Biuro zachowuje sie skandalicznie. Wykupiłem urlop w hotelu 3gwiazdkowym,
zostałem zakwaterowany w hotelu 1gwiazdkowym. Złożyłem reklamację na miejscu
pobytu. Bez reakcji. Złożyłem pisemną reklamację po powrocie. Minęło już 5
tygodni. Nie ma odzewu. Jaki powinienem podjąć następny krok. Sąd? Według prawa,
jeśli operator nie odpowie na reklamację w ciągu 30 dni, to znaczy, że uznaje
roszczenia klienta? Jak wyegzekwować zwrot pieniędzy? Proszę osoby z
doświadczeniem w takich sprawach o radę. Czy ktoś dostał wyegzekwował
odszkodowanie od tej firmy???
Obserwuj wątek
    • Gość: maro Re: Odszkodowanie od ECCO Holiday IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:34
      PS. W sumie to było tak, że wykupiłem ofertę katalogową, a otrzymałem
      zakwaterowanie spoza katalogu. Zapłaciłem pełną cenę, a otrzymałem coś w rodzaju
      najtańszego "last minute". Sprawa chyba ewidentna aby domagać się zwrotu kosztów?
      • Gość: web Re: Odszkodowanie od ECCO Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:25
        ewidentna. zwróć się do urzędu wojewódzkiego.
    • Gość: lawyer Re: Odszkodowanie od ECCO Holiday IP: *.tele2.pl 03.02.06, 15:04
      niestety, biura podróży często nie reagują na reklamacje a i Federacja
      Konsumentów też im nie straszna, szczególnie biuro, o którym piszesz. Wyślij im
      wezwanie do zapłaty wg. Ustawy o Usługach Turystycznych, art. 20, ustęp 6, daj
      im 7 dni na przelanie pieniędzy na Twoje konto, a jeśli nie poskutkuje to nie ma
      wyjścia i trzeba podać ich do sądu...
      • Gość: dorota Re: Odszkodowanie od ECCO Holiday IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 16:55
        a moze Federacja Konsumentow Ci pomoze ...
    • Gość: 235 przerabiałem to z TRIADĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 17:00
      Przerabiałem to z Triadą. Nie robią sobie nic z urzędu wojewódzkiego, UoKiK to
      jawna kpina, nie pomoagają indywidualnym konsumentom, miejski rzecznik ochrony
      prawa konsumenta z\pomoże Ci jeśli chodzi o firmę z Twojego miejsca
      zaqmieszkania, inaczej nie kiwnie palcem.
      1)Przede wszystkim zbierz jak najwięcej dowodów na to że zostałeś oszukany

2) wyślij wezwanie do zapłaty żądanej przez Ciebie kwoety odszkkodowania

3) prawdopodobnie się nie odezwą, więc zacznij już przygotowywać pozew do Sądu
      Cywilnego I wydział cywilny w Warszawie-Śródmieście.Przygotuj pozew z wnioskiem
      o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazaowym postępowaniu nakazaowym +
      inne wnioski np. o przeporwadzenie rozprawy pod nieobecność powoda, nadanie
      wyrokowi klauzuli natychmiastowej wykonalności etc.

Opisz wszystko w skrócie, krótko opisując w jaki sposób złamali lub
      niewywiązali się z umowy .

Wyznacz żądaną kwotę i wpłać od nie wpis, tzn. kup i naklej na pozew znaczki w
      odpowiedniej wartości (przy postępowaniu nakazowym koszty są najniższe)

Wyslij do sądu pozew wraz z drukiem WD (wnioski dowodowe) na którym wykazujesz
      wszelkie dowody na potwierdzenie Twoich roszczeń.

Pamiętaj że do sądu musisz złożyć dwa komplety dokumentów, jeden dla sądu,
      drugi dla biura.

to tak z grubsza..w razie czego pisz. st.maria_hurghada@poczta.fm

• Gość: maro Re: przerabiałem to z TRIADĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:05
        dzięki! o to mi mniej więcej chodziło. Arogancja Ecco holiday jest powalająca a
        oszustwo/okradanie klientów jest normą. Kiedy się upomniałem na miejscu pobytu,
        że otrzymałem coś zupełnie innego i w dodatku o wiele gorszego od wykupionej
        opcji, spotkałem się z totalnym niezrozumieniem rezydentki. Ona nie mogła
        zrozumieć, w czym problem. Dyskusje odbywały się zresztą co tydzień, bo zarówno
        grupy, które przyjechały przed nami, jak i te, które przyjechały tydzień po nas
        spotykała ta sama "niespodzianka". Ciekawe, ile Ecco zarabia na tym procederze,
        sprzedając opcje wielogwiazdkowe i lokując klientów w najprostszych możliwych
        warunkach? Wydaje się, iż ten proceder jest w tym biurze normą. W życiu nie
        spotkałem się z tak jawnym naciąganiem ludzi.
    • kakofoniks napisz na moje konto 05.02.06, 19:35
      kakofoniks@gazeta.pl
      zerknij tez na czesc korespondencji pomiedzy mna a biurem
      www.kakofoniks.friko.pl/eccoholiday.html

ogolnie sprawa ciagnie sie juz drugi rok i zaczynam rozumiec dlaczego takie
      biura robia klientow w konia....
      nastaw sie tez na to ze bedziesz mial trudnosci z przyszlymi wyjazdami, jeslim
      oczywiscie zaczniesz walczyc, gdyz zostaniesz wpisany na czarna liste..
      • Gość: jokoono Re: napisz na moje konto IP: 81.210.112.* 06.02.06, 18:23
        zdecydowanie popieram istnienie czarnych list klientow we wszystkich biurach
        podrozy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: 235 DO JOKOONO O TRIADZIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 20:56
          WIĘC ZAJRZYJ NA STRONĘ WWW.ELBE.BYD.PL I SAMA OCEŃ CO NAM SPREZENTOWAŁO BIURO
          PODRÓŻY TRIADA. CIEKAW JESTEM JAK BYŚ ŚPIEWAŁA GDYBYŚ ZOSTAŁA ZMUSZONA DO
          SPĘDZENIA W TAKICH WARUNKACH 2 TYGODNI, BEZ SZANSY WYCOFANIA SIĘ Z WYCIECZKI.
          NA TYM POLEGA CAŁY PIC....ŻE GDY SIĘ JUŻ ZORIENTUJESZ...TOI NIE MASZ ODWROTU.

PRZJRZYJ ZDJĘCIA, PRZEJRZYJ PISMA I ZASTANÓW SIE JAK TO JEST SCHUDNĄC 6-7
          KILO...NIE DLA FIGURY.,..ALE PO PROSTU BĘDAC GŁODNYM.

TO TYLE JOKOONO
          • Gość: jokoono Re: DO JOKOONO O TRIADZIE IP: 81.210.112.* 07.02.06, 14:17
            byc moze czegos tu nie rozumiem ale po co chce ktos wyjechac ponownie na
            wakacje z biurem z ktorym sie procesuje? nie dziwota ze jak ktos podalby moja
            firme do sadu to ja nie zyczylbym sobie by ponownie chcial byc moim
            klientem.tylko o to mi chodzilo.pozdrawiam
    • Gość: maro Martwa ustawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:31
      Rozmawiałem dziś z prawnikiem z federacji konsumentów. Z dużym zdumieniem,
      usłyszałem, że biura podróży notorycznie łamią Ustawę o Usługach Turyatycznych.
      Np. zapis o 30-dniowym terminie odpowiedzi na reklamację, traktuja jedynie jako
      "rekomendację" i nie czują sie w obowiązku przestrzegania litery prawa. Po co w
      takim razie ta ustawa, skoro nawet nie wyciąga się konsekwencji wobec biur,
      które świadomie i na porządku dziennym kpią sobie z prawa i klientów?
    • Gość: jozefa1 Re: Odszkodowanie od ECCO Holiday IP: *.crowley.pl 10.02.06, 08:31
      Maro, napisz o jaki kierunek i hotel chodzi. Niestety, klient jest w starciu z
      biurami w sytuacji bez wyjścia. Przerabiałam to z jet touristic- negowali
      oczywiste fakty, a rezydent uciekał przed nami. Spróbuj dotrzeć do jakiegoś
      prezesa i zagroź upowszechnieniem w mediach- to nieraz działa.
      • Gość: maro Re: Odszkodowanie od ECCO Holiday IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:55
        Kierunek Gran Canaria. Biuro sie odezwało w ostatniej chwili przed upłynięciem
        terminu odpowiedzi na reklamację. No i znowu pokazuje klasę: twierdzi, iz hotel,
        w którym nas zakwaterowano ma DWIE gwiazdki. Ja mam fotografię tablicy przy
        wejściu hotelowym, na której widać JEDNĄ gwiazdkę. Z lokalnego biura turystyki
        mam listę hoteli z oficjalną liczba gwiazdek. Hotel, w którym mieszkaliśmy ma
        według niej JEDNĄ gwiazdkę. Jak potraktować jawne łgarstwo ECCO Holiday? No i
        według ECCO róznica w cenie zakwaterowania między opcją Jednogwiazdkową a
        trzygwiazdkową wynosi podczas pobytu dwutygodniowego, uwaga: 200PLN, czyli
        jakieś 13 złotych za dobę!!!
    • Gość: maro Re: Odszkodowanie od ECCO Holiday IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 05:00
      nikt jeszcze nie napisal, jak wyglada ewentualna sprawa sadowa z biurem podrozy.
      Ecco holiday ewidentnie zlamalo umowe w kilku punktach i nie ma zamiaru poniesc
      za to odpowiedzialnosci... czy istnieje realna szansa na wyegzekwowanie prawa w
      polskim sadzie, czy cala ustawa o uslugach turystycznych to po prostu papierowy
      twor? Bardzo prosze osoby, ktore maja doswiadczenie w tej dziedzine o informacje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka