krotki 16.11.02, 21:39 Wybieram sie do Chile szukam ludzi którzy byli i cos wiedzą? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jr Re: co chcesz wiedziec? IP: 203.129.132.* 18.11.02, 00:54 krotki napisał: > Wybieram sie do Chile szukam ludzi którzy byli i cos wiedzą? > Pozdrawiam bylem tam i jade w grudniu ponownie. piekny kraj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: co chcesz wiedziec? 18.11.02, 21:35 Gość portalu: jr napisał(a): > krotki napisał: > > > Wybieram sie do Chile szukam ludzi którzy byli i cos wiedzą? > > Pozdrawiam > > bylem tam i jade w grudniu ponownie. piekny kraj!!! no to cos napisz 1/ czym leciec najlepiej - co nie znaczy najtaniej!! np. wygodna klasa noclegi po drodze itp. 2/ jak tam z telefonaki komórkowymi - czy kupic mozna na miejscu bez ograniczeń nr. komórkowy ( telefony z polski wówczas są tanie via internet na bodaj 1.88 zł za minute ! 3/ Czy bezpiecznie 4/ jak jechac z lotniska czy rezerwowac hotel itp Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: co chcesz wiedziec? IP: 203.129.132.* 19.11.02, 00:38 krotki napisał: > 1/ czym leciec najlepiej - co nie znaczy najtaniej!! np. wygodna klasa noclegi > po drodze itp. niestety nie lecialem z polski to nie wiem o tej trasie. > 2/ jak tam z telefonaki komórkowymi - czy kupic mozna na miejscu bez ograniczeń > > nr. komórkowy ( telefony z polski wówczas są tanie via internet na bodaj 1.88 > zł za minute ! musze Cie znowu rozczarowac, jako turysta nie myslalem o zakupie tel. komorkowego, ale jak chcesz to zapytam zone to Ci jutro dam odpowiedz. > 3/ Czy bezpiecznie generalnie odradzam noszenie zlota, zegarkow, kamer itp. trzymaj wszystko w torbie i lepiej jesli nie jest to plecak noszony na plecach. caly czas mniej oko na portfelu. cile jest krajem poludniowej ameryki (jak wiesz) gdzie roznica miedzy bogatymi a reszta jest dosc spora. ci pierwsi mysla ze sa lepsi od innych a drudzy kombinuja jak moga by przezyc. sa dzielnice w santiago ktroe Ci odradzam pod kazdym wzgledem. ludzie sa zyczliwi, ale czasem ciezko wyczuc kiedy ta zyczliwosc ma tylko na celu uspienie czujnosci. > 4/ jak jechac z lotniska sa autobusy (transport publiczny jest bardzo dobry choc nieco chaotyczny dla eyropejczyka), sa tez tanie taksowki. okolo 20-30 min do centrum > czy rezerwowac hotel w santiago jest nieco drozej niz innych miastach. jesli chcesz szczegoly idz do www.chile.com generalnie w mniejszych miasteczkach mozna znalesc nocleg za USD 10 - ladny pokoik 2 osobowy. jesli chodzi o zwiedzanie to nie ma granic. od wulkanow, przez rzeki, wodospady, gorace stawy, ocean, pustynie, lodowe szczyty itd itd. tanie barki, wysmienite zarcie (specjalnie owoce morza), wiele imprez, zyczliwosc na ulicach (jesli jest sie gringo). w lato santiago jest nieco zanieczyszczone, dlatego polecam mniejsze miasteczka. glownym transportem jest pewnie pks, ale mozna wynajac tez samochod. obecnie pessos jest slaby to jest to przedni czas dla tych co maja dolary. zarcie jest tanie ale reszta (ciuchy, elektronika) droga. cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: co chcesz wiedziec? 19.11.02, 11:21 DZIEKI z tymi telefonami jest tak że jak dzwonisz z polski viz net to płacisz 1.88 zł ajak na komórke polska ok 10 zł - za minute czysta kalkulacja nakazuje kupic numer miejscowy bo mozna na niego tanio dzwonić z polski - Amerykę połdnowa znam nie byłem tylko w Chile i Kolumbi, Wenezueli i Gujanach oraz w odóle w środkowej reszte znam ceny też - ale W Chile sa dwa punkty extra 1/ wyspa wielkanocna 2/ Wypad na Antarktyde - chce nad tym popracowac jak coś wuiedz daj cynk Dzięki za wiadomości Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: co chcesz wiedziec? IP: *.client.attbi.com 19.11.02, 16:04 Tylko buraki z Polski nie moga zyc bez komorki przy uchu nawet na wycieczce. Napewno posiadaniem komorki nikomu tu nie zaimponujesz. Lepiej zostan ze swoja komora, skora i fura w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: co chcesz wiedziec? IP: proxy / 217.96.43.* 19.11.02, 18:12 Gość portalu: johnny napisał(a): > Tylko buraki z Polski nie moga zyc bez komorki przy uchu nawet na wycieczce. Rozumiem twój kompleks jestes burakiem z Polski ale nie dlatego, że masz komórkę ale dlatego że jesteś nikim!! ale trudno sie temu dziwic przy tak chamskich wypowiedziach dziwne byłoby by miałbys do kogo dzwonic lub miałby ktoś do Ciebie dzwonić- jestes zerem które tylko tu w necie może zaistnieć > Napewno posiadaniem komorki nikomu tu nie zaimponujesz. nie mam nawet takiego zamiaru dla mnie komórka to oczywisty przyrząd do kontaku z bliskim a nie do szpanowania jak dla Ciebie - widzisz jak gdzies jade to chce byc blisko swoich najbliższych (dla Ciebie to może byc dziwne ale ludzie mają swych bliskich - o ile nie zrazili ich swymi debilnymi wypowiedziami!! > Lepiej zostan ze swoja komora, skora i fura w Polsce. Biedaku - nie byłem jedynie na Antarktydzie ale zamierzam tam być Ty natomiast w żyjący jakims polskim gettcie marzysz o wyjeździe do Polski to Twój kres możliwości finansowych dlatego tak sie pienisz Bywaj - szczerze Ci współczuje ale coż!! Pozdrawam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: co chcesz wiedziec? IP: proxy / 217.96.43.* 19.11.02, 18:12 Gość portalu: johnny napisał(a): > Tylko buraki z Polski nie moga zyc bez komorki przy uchu nawet na wycieczce. Rozumiem twój kompleks jestes burakiem z Polski ale nie dlatego, że masz komórkę ale dlatego że jesteś nikim!! ale trudno sie temu dziwic przy tak chamskich wypowiedziach dziwne byłoby by miałbys do kogo dzwonic lub miałby ktoś do Ciebie dzwonić- jestes zerem które tylko tu w necie może zaistnieć > Napewno posiadaniem komorki nikomu tu nie zaimponujesz. nie mam nawet takiego zamiaru dla mnie komórka to oczywisty przyrząd do kontaku z bliskim a nie do szpanowania jak dla Ciebie - widzisz jak gdzies jade to chce byc blisko swoich najbliższych (dla Ciebie to może byc dziwne ale ludzie mają swych bliskich - o ile nie zrazili ich swymi debilnymi wypowiedziami!! > Lepiej zostan ze swoja komora, skora i fura w Polsce. Biedaku - nie byłem jedynie na Antarktydzie ale zamierzam tam być Ty natomiast w żyjący jakims polskim gettcie marzysz o wyjeździe do Polski to Twój kres możliwości finansowych dlatego tak sie pienisz Bywaj - szczerze Ci współczuje ale coż!! Pozdrawam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: co chcesz wiedziec? IP: proxy / 217.96.43.* 19.11.02, 18:14 Gość portalu: johnny napisał(a): > Tylko buraki z Polski nie moga zyc bez komorki przy uchu nawet na wycieczce. Rozumiem twój kompleks jestes burakiem z Polski ale nie dlatego, że masz komórkę ale dlatego że jesteś nikim!! ale trudno sie temu dziwic przy tak chamskich wypowiedziach dziwne byłoby by miałbys do kogo dzwonic lub miałby ktoś do Ciebie dzwonić- jestes zerem które tylko tu w necie może zaistnieć > Napewno posiadaniem komorki nikomu tu nie zaimponujesz. nie mam nawet takiego zamiaru dla mnie komórka to oczywisty przyrząd do kontaku z bliskim a nie do szpanowania jak dla Ciebie - widzisz jak gdzies jade to chce byc blisko swoich najbliższych (dla Ciebie to może byc dziwne ale ludzie mają swych bliskich - o ile nie zrazili ich swymi debilnymi wypowiedziami!! > Lepiej zostan ze swoja komora, skora i fura w Polsce. Biedaku - nie byłem jedynie na Antarktydzie ale zamierzam tam być Ty natomiast w żyjący jakims polskim gettcie marzysz o wyjeździe do Polski to Twój kres możliwości finansowych dlatego tak sie pienisz Bywaj - szczerze Ci współczuje ale coż!! Pozdrawam Odpowiedz Link Zgłoś
orka Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! 19.11.02, 12:20 Warto leciec BA. Można zrobić stopover w Buenos- w cenie biletu. Można z buenos wyskoczyć do Montevideo szybkim promem, albo do Colon ( fajniejsze miasto). Z lotniska w santiago nie ma problemu się dostac. kupujesz "żetonik" w kasie zaraz pzry przylotach ( kiedyś zielony był na autobus, zółty na taksówki). Potem wręczasz go albo kierowcy busu, albo taksiarzowi. Nie ma przepływu gotówki, nie wyciągasz portfela, więc super bezpiecznie. Uważaj na ludzi, którzy mają strzykawkę z ptasim łajnem. Podchodzą niepostrzeżenie, pokazują "życzliwie", że z tyłu obsrał Cię ptaszek i naturalnie żarliwie pomagają oczyścić się. Przeważnie podczas pomocy w oczyszczaniu ich ręka wpada do Twojej kieszeni z kasą, lub odpina Ci zegarek. Jak zobaczysz,że masz gołebie łajno na plecach, nie pozwalaj sobie pomóc, można dużo stracic. Pozdro Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! IP: proxy / 217.96.43.* 19.11.02, 18:29 dzięki - BA mnie szczególnie interesuje bo ma wygodna Buissnes klasę - 183 cm płaskiego łóżka!! z tym,że BA nie lata do Santiago (maja z ChileLan codeshare z Buenos) konieczna przesiadka!! ale zawsze kilkanaście godzin leci się wygodniej!! Wypad w Argentyne i do Urugwaju juz przerobiłem - teraz czas nadszedł na Patagonię Dzieki serdeczne za ostrzeżenie na temat "ptasiej metody " - mam na to własną anty metodę - paszport i pieniądze rozdzielam w kilka miejsc (np. ja dokumenty i troche pieniedzy a żona karty i gotówka grubsza) specjalnie uszytch tajnych kieszeniach!! A na wabia mam w kieszeni spodni duży stary portfel wypchany gazetami i pustymi okładkami paszportów z niewieleka ilościa pieniedzy 20-50 usd, a w miastach niebezbiecznych drobne pieniądze noszę luzem w kieszeni by łatwiej wyjąc i dać!! - do tej pory 2 razy usiłowano mnie okraść , najzabawniej w Rzymie dosłownie komentowałem cała kradzież po polsku - pozwoliłem zabrac złodziejowi troche drachm greckich (wracałem z grecji i wpadłem na kilka dni do Rzymu) i ... bilet do kina . Gdybys wiedział cos czy kupując komórke w Chile trzeba byc rezydentem daj znać jeśli nie dowiesz się to zadzwonie do naszej ambasady i poprosże o informację Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Hej Krotki IP: *.client.attbi.com 20.11.02, 16:16 Ty debilu prosto z Polski jestes naprawde bardzo krotki. Musisz byc bardzo dumny ze swojej odpowiedzi bo ja az trzy razy powtarzasz. Gdybys mial choc troche rozumu to zauwazylbys ze nie pisze z Polski wiec tam nie mieszkam. Bardzo watpie w twoje wojarze po swiecie bo gdybys tak duzo jezdzil to bys widzial ze prawie nikt z cywilizowanego swiata nie jezdzi na takie wyprawy z telefonem komorkowym bo wszedzie sa telefony z ktorych mozna kozystac i w razie potrzeby zadzwonic. Moze cie gdzies w czasie moich podrozy spotkam. Pewnie nosisz sandalki z bialymi skarpetkami, plecaczek no i ta komora przy uchu czyli typowy turysta z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krotki Re: Hej Krotki IP: proxy / 217.96.43.* 20.11.02, 19:08 Gość portalu: johnny napisał(a): > Ty debilu prosto z Polski jestes naprawde bardzo krotki. Wybacz ale nie moge pisać i leżeć na podłodze by zniżyć się do Twojego poziomu > Musisz byc bardzo dumny ze swojej odpowiedzi bo ja az trzy razy powtarzasz. nie serwer często zwielokrotnia to sprawa nie moja a serwera ale poziom wypowiedzi Twej jest jak zwykle chamski - widac tylko tyle potrafisz > Gdybys mial choc troche rozumu to zauwazylbys ze nie pisze z Polski wiec tam ni > e > mieszkam. Niestety masz kłopoty z rozumieniem jezyka polskiego wyraźnie napisałem że siedzisz pewnnie w gettcie polskim czyli pewnie jestes sprzątaczem na Greenpoincie czy gdzies indziej w świeci tu w Polsce polacy nie mieszkają w gettach - zajrzyj do słownika jak nie rozmumiesz jakiegoś słowa wówczas w zrozumiesz treść!!! > Bardzo watpie w twoje wojarze po swiecie Kompletnie mi nie zalezy by takie zero o czymkoliwk przekonywać!! bo gdybys tak duzo jezdzil to bys > widzial ze prawie nikt z cywilizowanego swiata nie jezdzi na takie wyprawy z > telefonem komorkowym bo wszedzie sa telefony z ktorych mozna kozystac i w razie > Biedaku to nie są żadne wyprawawy odkrywców w nieznane to sa podróże do cywilizowanego świata, którego znakiem sa nie budki telefoniczne a własnie telefony komórkowe, bieganie do budki telefonicznej pozostawiam Tobie sprzątaczu czy moze nawet pomywaczu okien!1 ja korzystam od wielu lat z telefonii przenośnej i nie zamierzam z tej wygody rezygnowac na skutek opini jakiegos debila, co nie mając nic do powiedzenia wtrąca się w rozmowę kulturalnych ludzi, pozatym Tobie pozostawiam tez czekanie pod budką czy w hotelu na telefon moja rodzina ma mnie zawsze "pod ręką" wykręcając kilka cyfr > potrzeby zadzwonic. > Moze cie gdzies w czasie moich podrozy spotkam. Pewnie nosisz sandalki z > bialymi skarpetkami, plecaczek no i ta komora przy uchu czyli typowy turystSa z > Polski Sprzecznoś - najpierw negujesz me wyjazdy teraz się chcesz spotykać?? Wybacz ale nie mam czasu na dalsze przerzucanie sie słowami z takim debilem jak Ty właście bez żadnego powodu pozostań sobie na swym dnie ja wolę mój świat. Pozdrawiam - to taka forma kulturowa pewnie Ci nie znana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Hej Krotki IP: *.client.attbi.com 21.11.02, 06:09 Ciekawe czy wszystko masz krotkie czy tylko twoj rozum ????? Szkoda mi twojej zony nowobogacki durniu Mozesz wziac kilka komorek ze soba ale i tak sloma bedzie ci z butow wylazila Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: Hej Krotki 21.11.02, 07:47 w sumie jest to bardzo korzystne ze nie mieszkasz w Polsce jednego debila mniej Pozdrawiam PS nie jestem nowobogacki (jestem pracownikiem budżetówki)- ale na zrozumienie tego jestes po prostu za głupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 22:56 jak konkretnie chcesz podejść ową patagonię? od strony chilijskiej same lodowce dostępne glównie od strony oceanu, reszta od strony argentynskiej jesli dobrze pamiętam. wybierasz sie do torres del paine? statkiem z puerto montt? ja wjechałem do chile własnie do puerto montt (autobusem z argentynskiego san carlos de bariloche), skąd jechalismy na pólnoc rentacarem do valparaiso i santiago. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! IP: proxy / 217.96.43.* 22.11.02, 07:56 Gość portalu: pidżej napisał(a): > jak konkretnie chcesz podejść ową patagonię? od strony chilijskiej same lodowce > > dostępne glównie od strony oceanu, reszta od strony argentynskiej jesli dobrze > pamiętam. Moze żle sie wyraziłem po prostu chcę zobnaczyć południe Punta Arensa, lodowce Pingwiny a ideałem byłby wypad na Antarktydę ( ale statki z Punta pływaja małe z tego co wiem te wielkie pływają z N Zeland- a musiałbym duzym bo żona ma chorobe morską!!) swego czasu przejechałem Peru i Boliwię nie dotarwszy do Chile teraz chcę to dokończyc wybierasz sie do torres del paine? statkiem z puerto montt? ja > wjechałem do chile własnie do puerto montt (autobusem z argentynskiego san > carlos de bariloche), skąd jechalismy na pólnoc rentacarem do valparaiso i > santiago. Ja prawdopodobnie "wlecę" BA poprzez Buenos - nawygodniej powrót tez taki najwyżej posiedze kilka dni w Buen i przypomne sobie stare dobre czasy - natomiast interesują mnie podróże po samym Chile autobus noclegowy jechałes możesz okisac konkteretnie np. długośc łóżek - "długi" jestem !!! szerokośc też nieco "przerośnięty" , czy sa okna -żnowu żona klaustrofobia!! , jak z bezpieczeństwem jedzenia - czy woda nadaje się Twym zdaniem do picia , Twoja Trasa wiodła przez Argentyna ale przewodniki polecają poprzez park narodowy i promem przez jeziora - byłeś? no i ceny ale takie w sprawach ludzkich - czyli knajpki (uwielbiam Amerykę Południwa i jaj knajpki wręcz te najtańsze z normalnymi ludzmi) , obowiązkowe opłaty - bilety itp. Z góry dziękuję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! IP: *.client.attbi.com 21.11.02, 16:35 No to teraz sie wyjasnilo bo w budzetowce pracuja sami geniusze finansowi. Dobrze chociaz ze jedziesz do Chile bo to jedyny kraj w Ameryce Lacinskiej ktory jakos funkcjonuje i moze sie czegos nauczysz. Szkoda tylko ze w Polsce nie znalazl sie taki Pinochet a tylko ludzie twojego pokroju i rozumu, bo wtedy sytuacja ekonomiczna w kraju wygladala by znacznie lepiej niz obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! 21.11.02, 21:25 Musisz byc w totalnym dołku, biedny frustracie wtrącasz sie do watku nie mając nic!! dosłownie do powiedzenia, zaczynsz od obrażania i obelg tylko na tyle Ciebie stać, rozumiem dolegliwości psychiczne szczególnie ujawniają się jesieną musisz póść do psychiatry może Ci zapisze coś na uspokojenie wytłumienie agresji, generalnie z takimi debilami jak Ty nie koresponduję ale z Twych postów tchnie choroba psychiczna dlatego szczerze Ci radze lecz się. Zauważ celem tWOIM BYŁO SPROWOKOWANIE MNIE nie udaje Ci sie to, więc przeżywasz stres spirala agresji nakręca się - wiedzialem o tym od początku ale postanowiłem zabawić się Tobą odpowiadałem Ci na posty chciaż zasługiwałes na głeboki ignor absolutnie nie jesteś w stanie wyprowadzic mnie z równowagi - ja w przeciwieństwie jestem zrowy na umyśle zatem dlaczego dręczę Cię - otóż dla twego dobra bo.... 1/może skłoni Cie to do leczenia 2/ jak się tu wyładujesz to może z roboty Cię nie wyleją 3/ Twe najbliższe otoczenie odetchnie nieco Czyli przyjąłem na siebie twówj atak choroby, kiedys podziękujesz mi za to. Pozdrawiam Widzisz budżetówka ma wiele działów w moim - jak ktos ma kompetencje - zarabiamy dużo , nie bardzo dużo a dużo na tyle by płacić najwyższe podatki od lat. Niestety dla Ciebie miejsca by tu nie było!! z przyczyn intelektualnych dlatego jestes za granicą!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! IP: *.client.attbi.com 22.11.02, 17:30 Z pracy nikt mnie nie wyleje bo pracuje dla siebie a za takie pieniadze jak ty zarabiasz to by mi nie chcialo sie wstzwac z lozka. To ze placisz wysokie podatki ci wierze bo podatki u was sa jedne z najwyzszych w swiecie wiec sobie plac jak jestes glupi. Ja wole niskie podatki w Ameryce i totalna wolnosc a przede wszystkim brak snobow i burakow jakich w Polsce jest pelno. And now fuck off you idiot, get lost forever (hopefuly on your next trip to Chile) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Chile - kto był ?? poszukuje informacji!! IP: proxy / 217.96.43.* 22.11.02, 21:16 jak widać objawy choroby psychicznej nie ustępuja - zatem rada oczywista udaj sie do lekarza, z szczerym wspólczuciem pozdrawiam PS 1/ rozumiem frustrację ale przynajmniej miej litość nad sobą weź tabletki na depresę 2/jak byś zaadaptował się do życia tam gdzie mieszkasz to nie pisywałbys tu!!!! no nie!!! 3/ jeśli potrzebujesz wyrzucic z siebie coś napisz na priv - naprawdę nie jestem negatywnie nastawiony do Ciebie - jak zreszta do nikogo chorego!! Odpowiedz Link Zgłoś