Dodaj do ulubionych

Przewodnik miejski po Pradze

09.01.07, 14:49
Wątek pojawił się już na forum Piloci. Niektórzy interesowali się możliwością
zrobienia takich uprawnień. Z tego, co wiem, to wielu pilotów z Kotliny
Kłodzkiej i Dolnego Śląska już te uprawnienia zrobiło. Teraz niektóre biura
zaczynają współpracę z Tyrkysem (www.tyrkys.cz - organizator kursów
przewodnickich w Pradze) i próbują robić takie kursy w Polsce.
Znalazłam: www.poznanski.travel.pl (już w lutym 2007) i Ryszard Woźnica –
Edukator Gliwice/Warszawa, tel: 0-602 246 704
(dane z wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30389&w=51120863)

Warto / nie warto? Robimy / nie robimy?
Obserwuj wątek
    • nananana1 Re: Przewodnik miejski po Pradze 09.01.07, 17:10
      Ja już dawno się nad tym zastanawiałam, ponieważ bardzo bym chciała zdobyć
      uprawnienia, a nie wciąż bać się, czy ktoś aby mnie nie przyuwazył w Pradze :)
      Moim zdaniem, napewno lepszy kurs byłby w samej Pradze, ze względu na większą
      ilość praktyki.
      Dlatego nie mogę się zdecydować. Poznanski Travel mam na miejscu.
      Ot i dylemat :(

Jest więcej chętnych??

Pozdrawiam,
      Ania
      • malgorzata.duraj Re: Przewodnik miejski po Pradze 09.01.07, 18:58
        Obydwa kursy (i w Pradze, i w Polsce) przeprowadza Tyrkys, więc rozumiem, że
        zajęć będzie tyle samo. Podczas pobytu dłuższego w Pradze można samemu sobie
        połazić i pozwiedzać. Bo nie sądzę, żeby na tak krótkim kursie przekazać dużo
        wiedzy (porównaj czas trwania kursów na przewodników miejskich w Polsce). Kurs
        chyba raczej jest właśnie dla pilotów, którzy oprowadzają po Pradze, ale chcą
        wyjść z ukrycia, więc sporo o mieście wiedza i nauczą się sami.
        • nananana1 Re: Przewodnik miejski po Pradze 09.01.07, 19:05
          Dokładnie, masz rację. Z tym, że ja np. znam bardzo dobrze Pragę i tak naprawdę
          potrzebuję tylko uprawnienia.
          Robiąc bezpośrednio w Pradze uważam, iż pozna się to miasto "od podszewki".
          No ale cóż...może warto spróbować.

Pozdrawiam,
          Ania
          • id.kulka Re: Przewodnik miejski po Pradze 29.01.07, 22:14
            A nie wiadomo nic może na temat takiego kursu bliżej Katowic? :-)
            • maciejrozanski Re: Przewodnik miejski po Pradze 22.02.07, 23:41
              A skoro mowa o Katowicach, to może znajdzie się też w W-wie? Chociaż właściwie
              to kwestia samego egzaminu, a nie szkolenia.
              • diabelski_tuzin Re: Przewodnik miejski po Pradze 23.02.07, 14:09
                Kurs Poznański Travel, który miał być we Wrocławiu, trwa właśnie w Nachodzie
                (obecnie drugi weekend, ok. 19.03 egzamin w Pradze). Kurs w W-wie to
                przygotowanie do egzaminu eksternistycznego na przewodnika praskiego(pruvodce
                pro region Praha) przez polskich wykładowców. Co do zdawalności egzaminów przez
                eksternów - patrz wątek na forum Piloci. Szczegóły kursu warszawskiego
                www.odn.warszawa.pl
                Co do czasu trwania kursu i zakresu wiedzy o Pradze, mieście tak bogatym w
                zabytki i osobliwości, to zgadzam się, że trzeba już przystępując do kursu znać
                Pragę całkiem nieźle, a kurs to tylko krok dla zalegalizowania swej
                działalności przewodnickiej. Ciekawa uwaga - w Czechach określone są wymagania
                egzaminacyjne, nie ma natomiast przepisów regulujących program szkolenia i czas
                trwania kursu, a przewodnicy (pruvodce cestovniho ruchu) otrzymują uprawnienia
                na cały kraj. Ciekawie przedstawił te informacje na III Forum Pilotażu i
                Przewodnictwa w listopadzie ub. roku w Poznaniu Piotr Gryszel z Jeleniej Góry
                w powielonej informacji "Organizacyjno-prawne aspekty funkcjonowania usług
                przewodnickich w Republice Czeskiej".
                Pozdrowienia 13
                • przewodnik.warszawa Re: Przewodnik miejski po Pradze 23.02.07, 14:26
                  Informacje dotyczące kalulacji kosztów pobytu w Pradze, zamieszczone na stronie
                  www.odn.warszawa.pl, delikatnie mówiąc "mijają się z prawdą". Na przełomie I i
                  II b.r. płaciłem 300 KC za pokój 1-os., i ok. 200 KC za dzienne wyżywienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka