Dodaj do ulubionych

Italia felicia Rainbow był ktoś?

IP: 62.233.163.* 17.05.07, 21:55
Szukałam po forum ale niewiele mogę wyszukać o tej wycieczce informacji.
Jezeli ktoś z Was był to chętnie dowiedziałabym się coś o organizacji,
pilocie, hotelach na trasie, hotelu santa lucia w Kalambri- bo taki
ewentualnie biorę pod uwagę. Trochę się boje tego biura więc tym bardziej
proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:40
      Byłam z Rainbow w 06r.w Egipcie na imprezie "Wzdłuż Nilu" i wszystko świetnie
      zorganizowane,więc w tym roku zdecydowałam się również z R.wyjechać na
      wycieczkę objazdowa po Hiszpanii,myślę że będzie OK.Uważam że Rainbow jest
      solidnym BP i nie powinienes mieć powodów do obaw.Pozdrawiam.
    • Gość: vespa Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.aster.pl 20.05.07, 23:03
      Właśnie niedawno wróciłam z tej wycieczki. Było dosyć fajnie. Piszę dosyć
      ponieważ trzeba się nastawić na długie podróżowanie autokarem i dość spore
      tempo. Nasza grupa była liczna i były również osoby starsze, jakoś dawały radę,
      ale np. na wulkan nie dały rady wejść. Organizacja w miarę, uważam że Rzym
      mógłby być bardziej dopracowany. Pilotka - miła. Hotele bez rewelacji, no jeden
      był bomba, ale z uwagi na dużą grupę byliśmy rozmieszczeni w dwóch hotelach i
      niestety nie miałam przyjemności spać w tym fajnym. Generalnie nie było źle. Ja
      z tym biurem byłam już kilka razy i najlepiej wspominam Sycylię - dobrze i na
      poziomie zorganizowana, dla mnie rewelacja :)
      Byłam tylko na objazdówce więc o hotelu Santa Lucia nic nie napiszę.
      Duży minus tej wycieczki to ciągła jazda autokarem, z uwagi że samolot ląduje i
      wylatuje z Lamezia Terme a nie gdzieś bliżej np. z Rzymu to pokonaliśmy SETKI
      kilometrów. Właściwie ostatni dzień to spędziliśmy prawie cały w autokarze
      wracając na południe.
      Ale mimo wszystko wspominam wycieczkę mile.
      Serdecznie pozdrawiam.
      • snape10 [...] 21.05.07, 09:45
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: vespa Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.aster.pl 21.05.07, 20:29
          Zanim się wypowiesz to wcześniej uważnie przeczytaj. Na Sycylii byłam 2 lata
          temu i było super, w tym roku w maju byłam na wycieczce Italia Felice (o którą
          pytała osoba zakładająca wątek)- ta wycieczka to nie Sycylia a południe Włoch. A
          gdzie jest Lamezia, gdzie Sycylia i gdzie Rzym to bardzo dobrze wiem i to nie od
          czasu wycieczek lecz dużo, dużo wstecz.
          Pozdrawiam.
          • Gość: vespa Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.aster.pl 21.05.07, 20:40
            Dodam jeszcze, że przedostatniego dnia mieliśmy w programie Rzym i gdyby
            lotnisko było bliżej to ostatniego dnia nie musielibyśmy prawie całego spędzić w
            autokarze. A z Rzymu do Lamezii jest ok 600 km.
            • Gość: Ela Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 22:29
              Ale przecież na początku zwiedza się jakieś miejscowości na południu? Np. Bari?
              Jak się leci na południe to stamtąd też trzeba wracać....
              • Gość: vespa Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.aster.pl 21.05.07, 22:49
                Oczywiście, że zwiedza się i to cały tydzień :)

> Jak się leci na południe to stamtąd też trzeba wracać....
                Przepraszam, ale nie za bardzo wiem o co chodzi, przecież Rzym nie jest na
                północy ... i chyba nie jest to takie oczywiste że trzeba wylatywać z lotniska
                na które się przyleciało.
                Ale nic to i tak było sympatycznie.
                • Gość: gg Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.chello.pl 23.05.07, 20:39
                  Przepraszam, ale nie za bardzo wiem o co chodzi, przecież Rzym nie jest na
                  > północy ... i chyba nie jest to takie oczywiste że trzeba wylatywać z lotniska
                  > na które się przyleciało.

oczywiste jest, ze jak sie wylatuje z innego lotniska, niz sie przylecialo, to
                  juz w drozszej cenie, bo chartery maja to do siebie, ze przywoza jednych
                  klientow i zabieraja z tego samego miejsca tych, ktorzy wczesniej tam przylecieli...
                  • Gość: vespa Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.aster.pl 23.05.07, 22:09
                    Ja o cenie nic nie pisałam, ale może różnica nie byłaby bardzo duża. Wydaje mi
                    się, że to chęć i zmysł organizacyjny kogoś tutaj zawiódł. Jak to się mówi " dla
                    chcącego nie ma nic trudnego" :) a i ludzie na wycieczce byliby bardziej
                    zadowoleni i mniej zmęczeni.
                    • becikowe5 Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? 24.05.07, 17:57
                      Gość portalu: vespa napisał(a):

> a i ludzie na wycieczce byliby bardziej
                      > zadowoleni i mniej zmęczeni.

Ludzie podpisując umowę z biurem zgodzili sie na jej warunki więc spodziewać się
                      musieli, że pokonywanie autokarem setek km może być męczące.
                      • Gość: ozon Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.aster.pl 25.05.07, 14:40
                        To co piszesz świadczy jedynie o tym, że chyba nigdy nie podpisywałeś takiej
                        umowy z biurem bo w takiej umowie nie ma wyszczególnionego dokładnego planu
                        wycieczki (chodzi tu o odległości np.), jest podane bardzo ogólnie i to z
                        zaznaczeniem że kolejność może ulec zmianie. Więc nawet jak sobie sam wyliczysz
                        wg tego ogólnego planu to i tak nic Ci to nie da.
                    • Gość: gg Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.chello.pl 29.05.07, 21:34
                      Cena bylaby raczej duzo wieksza. Jesli kiedykolwiek kupowalas bilet rejsowy w
                      jedna strone, to wiesz, ze naprawde niewiele mniej kosztuje niz w 2. A tu trzeba
                      by bylo kupic 2 bilety. wiec nie dosc, ze rejsowy, to jeszcze podwojny. Zmysl
                      organizacyjny nie ma tu ni do rzeczy, tylko raczej brak mozliwosci na rynku -
                      ktora linia lotnicza zgodzilaby sie w cenie biletu czarterowego organizowac
                      takie przeloty warszawa - lamezia - rzym - warszawa?

Jak to się mówi " dla chcącego nie ma nic trudnego" :)

Owszem, mozna byloby cos takiego zorganizowac, ale w duzo wyzszej cenie, a wtedy
                      te wycieczki ze wzgledu na brak chetnych nie dochodzilyby do skutku...
                      • Gość: Turystka Italia felice ale Rainbow nie bardzo IP: *.smrw.lodz.pl 10.07.07, 10:24
                        Firma Rainbow psuje się! Miałam wątpliwą przyjemność trafić na 18 godzinne
                        opóźnienie lotu. Firma w ogóle nie ma przygotowanego scenariusza w razie
                        sytuacji kryzysowych. Do hotelu pod Warszawą zawieziono nas dopiero po 7
                        godzinach. Hotelu szukał na naszych oczach pracownik na lotnisku! Sami
                        podrzucaliśmy Mu nazwy hoteli. Potem do hotelu nikt z firmy nie zajrzał, a Pani
                        pod telefonem alarmowym biura nie wiedziała nic - nawet tego, że w trakcie
                        rozmowy z Nią, pod hotelem już stały autobusy. Sami musieliśmy się zorientować,
                        że autobusy czekają na nas. Jedna rodzina niestety spała - i miała wylot jeszcze
                        atrakcyjniejszy. Straciliśmy dwa pierwsze dni z programu - w żaden sposób nam
                        tego nie zrekompensowano w trakcie następnych dni - firma chyba myśli, ze
                        atrakcyjność Włoch zatuszuje ich wpadkę. Dziwi mnie, że wypuszczono nas z Włoch
                        bez rekompensaty - podobno mamy sami się po nią zgłosić. Czy firma nie odróżnia
                        rekompensaty od reklamacji?
                        • caroline1976 Re: Italia felice ale Rainbow nie bardzo 06.08.07, 13:22
                          dziekuje bardzo a komentarze, w przyszlym roku chcialabym pojechac akurat na te
                          wycieczke ale moze zmienie zdanie? w tym roku bylam na 2 wycieczkach z
                          rainbowem i zauwazylam ze w porownaniem z zeszlym rokiem nastapilo znaczne
                          pogorszenie. np na wycieczke do wiednia pojechala pilotka specjalizujaca sie w
                          londynie!! gdyby nie miejscowe panie przewodniczki to wycieczke nalezaloby
                          zaliczyc do katastrof. druga wycieczka do egiptu - pilot zbiera okreslona sume
                          pieniedzy na bilety wstepu i napiwki, przy kazdym wstepie dostawalismy bilety
                          do reki, po podsumowaniu okazuje sie ze suma oplat za bilety jest nizsza niz ta
                          ktora zaplacilismy, o zadnym zwrocie oczywiscie nie ma mowy!!!
                          • Gość: maciejkaa9 Re: Rainbow ma zdecydowanie nieuczciwych pilotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 15:26
                            Dorzucę swoje uwagi na temat rozliczania się z dodatkowych kosztów, bo dość
                            często jeżdżę, ale najbardziej niemiło wspominam pilotkę z Rainbow właśnie.
                            Nie dość, że nie rozliczyła się z pieniążków (były takie prośby, nie moje) -
                            ociągała się z tym do ostatniej chwili i nie zdążyła w końcu. Poza tym
                            wyciągnęła od nas pieniążki po raz drugi (tym razem złotówki) za rejs, który był
                            objęty opłatami we wstępach i nie wchodziła z nami do wszystkich obiektów
                            uwzględnionych w programie komentując: proszę państwa, ale to kosztuje!
                            Sugerowała wejście na własną rękę.
                            Co do rejsu: doczytałam w domu w katalogu, że opłata w euro obejmuje także jego
                            koszt.
                            Byli ludzie, którzy się delikatnie buntowali, ale w mniejszości. Reszta chyba
                            tak jak ja: pojechała bez dokładnego zapoznania się ze szczegółami oferty i bez
                            szemrania wyłożyła dodatkowe pieniądze. W skali autokaru (40 - 50 osób)
                            uzbierała się całkiem niezła sumka.
                            Wg mnie to przykład zdecydowanej nieuczciwości pilota oraz uśpienia czujności
                            podróżujących. Po części sami jesteśmy sobie winni.

• Gość: Jan Re: Rainbow ma zdecydowanie nieuczciwych pilotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 22:51
                              ...tak samo zachowała się pilotka na wycieczce z Rainbow Tour w
                              Norwegii.
                              • Gość: mareczek Re: Rainbow ma zdecydowanie nieuczciwych pilotów IP: 77.209.31.* 27.11.07, 19:17
                                w takim razie nam sie trafilo jak slepej kurze ziarno, ostatniego
                                dnia objazdowki (hiszpania i portugalia) pilot p.krystian rozliczyl
                                sie z kazdym z osobna, uwzgledniajac wszelkie znizki i takie tam.
                                pozdrawiam
    • Gość: Turystka Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.smrw.lodz.pl 10.07.07, 13:58
      Firma Rainbow psuje się! Miałam wątpliwą przyjemność trafić na 18 godzinne
      opóźnienie lotu. Firma w ogóle nie ma przygotowanego scenariusza w razie
      sytuacji kryzysowych. Do hotelu pod Warszawą zawieziono nas dopiero po 7
      godzinach. Hotelu szukał na naszych oczach pracownik na lotnisku! Sami
      podrzucaliśmy Mu nazwy hoteli. Potem do hotelu nikt z firmy nie zajrzał, a Pani
      pod telefonem alarmowym biura nie wiedziała nic - nawet tego, że w trakcie
      rozmowy z Nią, pod hotelem już stały autobusy. Sami musieliśmy się zorientować,
      że autobusy czekają na nas. Jedna rodzina niestety spała - i miała wylot jeszcze
      atrakcyjniejszy. Straciliśmy dwa pierwsze dni z programu - w żaden sposób nam
      tego nie zrekompensowano w trakcie następnych dni - firma chyba myśli, ze
      atrakcyjność Włoch zatuszuje ich wpadkę. Dziwi mnie, że wypuszczono nas z Włoch
      bez rekompensaty - podobno mamy sami się po nią zgłosić. Czy firma nie odróżnia
      rekompensaty od reklamacji?
      • Gość: Lilla Re: Italia felicia Rainbow był ktoś? IP: *.welnowiec.net 10.12.07, 23:35
        Miałam 9 godzinne opóźnienie lotu z Katowic, i organizacyjnie było
        wszytko dograne - podstawiono autokary, zawieźli do hotelu koło
        tarnowskich Gór a potem dzwonili po pokojach kiedy bedzie odjazd -
        jedna uwaga - z tego co sie dowiedziałam od przedstawiciela linii
        lotniczych (lecielismy Prima Charter - d. Fischer) zawsze
        (przynajmniej w Katowicach) to nie biuro organizuje hotele i
        autokary tylko linia lotnicza jest do tego zobowiazana - tak wiec
        informowali nas przedstawiciele biur w oparciu o to co sie
        dowiedzieli od człowieka na lotnisku. Było nas sporo - lecial tym
        samolotem też Exim, Triada i jeszcze jakieś biura, ale problemów
        organizacyjnych zadnych nie było. Aha, po powrocie złozylismy
        reklamacje i dostalismy rekompensate za niewykorzystane świadczenia -