Dodaj do ulubionych

kurs w Trójmieście

19.06.07, 12:37
Witajcie :)

Zamierzam w niedalekiej przyszłości postarać się o licencję pilota.
W związku z tym mam pytanie, czy ktokolwiek uczestniczył w kursach
prowadzonych przez:
Wyższą Szkołę Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku
Edustar - Centrum Szkoleń i Doradztwa w Gdańsku
Harctur Gdańsk Sp. z o.o.
i może się podzielić swoimi uwagami, opiniami i spostrzeżeniami dotyczącymi
kursów prowadzonych przez te instytucje?
Ceny są podobne i "opis sytuacyjny" również, ale jak już mam wydawać
pieniądze, wolałabym je wydać na najlepszą ofertę.

A może ktoś mi poleci jakiś inny kurs organizowany w Trójmieście?

Z góry dziękuję za odzew i serdecznie pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • wellness2007 Re: kurs w Trójmieście 19.06.07, 14:36
      Witaj,

wszystkie szkoly sa dobre :) ja konczylem kurs w Harcturze i nic zlego nie moge
      powiedziec, wszytsko jak najbardzij okej, bez zastzrezen, i musze powiedziec ze
      w porownaniu do AWF-u czy Edustaru sporo osob zdalo; ale exam to los szcescia,
      wachlarz pytan jest tak szeroki ze nigdy nic nie wiadomo.

pozdrawiam

pawel
      • chuky Re: kurs w Trójmieście 19.06.07, 23:14
        A ja polecam Edustar. Chociaż rzeczywiście egzamin to los szczęścia. Ponadto
        trzeba się samemu też trochę doksztalcac. Sam kurs nie załatwi sprawy, moim
        zdaniem. Daje tylko ogólne wyobrażenie o tym, czym jest pilotaż i przygotowuje
        do najważniejszych zagadnień. Do bardziej szczegółowych pytań trzeba się samemu
        przygotować. A w Trójmieście teraz ciężko zdać egzaminy. Wiem, że na wiosenna
        komisję wpłynęło kilka skarg... Pytania o zdolność przeładunkową portu w Gdyni
        są może dobra na kurs przewodnicki, ale pilot chyba niekoniecznie musi takie
        rzeczy wiedziec.
        • a_nnuszka Re: kurs w Trójmieście 20.06.07, 11:10
          Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Troszkę mnie zmartwiliście tym egzaminem, jakoś z moim szczęściem to różnie bywa ;)
          Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że kurs jedynie nakreśli mi najważniejsze
          zagadnienia, a resztę będę musiała sama przyswoić. I tu mam pytanie, z jakich
          materiałów dodatkowych korzystaliście, ucząc się do egzaminu? Internet,
          podręczniki, przewodniki, mapy? Na co zwrócić uwagę? Wiem, że te tego się pewnie
          dowiem na kursie, ale pomyślałam, że dobrze już teraz zacząć od przyswajania i
          pogłębiania wiedzy :)

Jeszcze mam jedno pytanie dotyczące części praktycznej kursu, tj. wyjazdu. Dokąd
          wyjeżdżaliście z Edustar'u i Harctur'u?

Chuky, piszesz, że teraz ciężko zdać egzaminy w Trójmieście, dlaczego? Z czego
          to wynika, czy pytania są teraz trudniejsze, czy kursy nie przygotowują tak jak
          powinny, czy może ludzie się po prostu do nich niewystarczająco przygotowują?

Ehh.. czeka mnie chyba ciężkie zadanie, ale nic to, poradzę sobie ;)

Dzięki i pozdrawiam :)
          • binookl Re: kurs w Trójmieście 20.06.07, 12:27
            Hejo!!

Nie polecam Edustaru..
            dlaczego?
            Ponieważ zajęcia są prowadzone nieciekawie, niekompletnie(jeden wykład
            poświęcony architekturze) i nie zawsze związane są z tematyką pilocką..
            Wyjazd praktyczny był porażką, bo jechaliśmy aż do..
            Torunia..
            gdzie każdy po drodze miał 20 minut przed mikrofonem i musiał mówić o
            wszyyyyyyyyyyyyyyyyyystkim co widzi..nawet jeśli jechaliśmy przez pole zboża
            trzeba było opowiadać o zbożu, o mijanych drzewkach..byle by coś gadać..Ja nigdy
            nie odważyłabym się zanudzać tak na śmierć mojej grupy :P no ale nic..

Teraz najważniejszy wg. mnie argument..
            Po kursie, nic a nic nie interesują się sprawami kursantów, są pozostawieni sami
            sobie.
            Mi się nie udało zdać za pierwszym razem, i kiedy chciałam się dowiedziec o
            termin kolejengo ex. i dzwoniłam do nich zeby się dowiedziec odsyłali mnie na
            swoją stronkę..gdzie informacja pojawiła się 3 tyg. przed ex. szybko co nie??
            - tylko że mi się udało dowiedzieć od kursu zdajacego w wiosennej sesji o
            terminie juz w styczniu..
            - a po za tym dzwoniłam do urzędu marszałkowskiego i mi tez powiedzieli ze
            edustar to już dawno zgłosił..a mi pani w sekretariacie uparcie nie chciała
            potwierdzić terminu
            kaszana..zresztą p. K. traktuje nas dorosłych ludzi jak swoich studentów co mi
            się nie bardzo podobało..
            polecam WSTIH..mają przynajmniej wycieczkę do Pragi, i masz praktykę gdzieś za
            granicę, wiesz jak wygląda przeprawa przez granice z pilotem, a nie jakiś
            zakichany Toruń (nic nie ujmując temu miastu) a koszty kursu są podobne..
            Sprawdź gdzie mają inne ośrodki szkolące ex praktyczny bo to też ważne..
            Powiem że ja zaczęłam zazdrościć jak widziałam że niektórzy w ofercie kursu
            organizują zajęcia w "terenie" na lotniskach, w restauracjach, hotelach..a nie
            na sucho analizując ustawę o usługach turystycznych.. przecież wiadomo że w
            życiu to wszystko wygląda inaczej..
            pozdrawiam :)

• wellness2007 Re: kurs w Trójmieście 20.06.07, 17:05
              Harctur zajęcia miał w miarę ciekawe, organizował też badania lekarskie co jest
              bardzo ważne bo nie lada sztuką jest zdobycie tego swistak jeśli nie pracujesz
              nigdzie
              co do wycieczki, były to Trójmiasto i Kaszuby, z swietnym przewodnikiem, który
              uzupełniał informacje kursantów;
              byliśmy w dużym hotelu, na terminalu w porcie i na lotnisku, gdzie pokazywali
              nam wsyztsko od podszewki;

wiec jeszcze raz polecam Harctur :)
    • annasulzycka Re: kurs w Trójmieście 24.06.07, 22:45
      Hej!
      Ja skonczyłam kurs na WSTIH. I zdałam egzamin za pierwszym razem :) Wspaniała
      kadra (głownie wykładowcy akademiccy), siatka godzin wystarczajaca i różnorodne
      dziedziny zostały omówione na zajęciach, nie tylko teoretyczne zajecia ale
      rowniez praktyczne. Byliśmy również w hotelu, w porcie lotniczym, w restauracji,
      gdzie pokazywane było nam wszystko szczegółowo i bardzo ciekawie. A wycieczka do
      Pragi, bardzo ciekawa, można było wypróbować nabyta wiedze w praktyce i
      oczywiscie pozostały super wspomnienia :) Polecam!
    • chuky Re: kurs w Trójmieście 24.06.07, 23:43
      Rzeczywiście w Edustarze poza wycieczką do Torunia nie było więcej zajęć
      praktycznych. Natomiast nie zgodzę się, że nikt się nie interesował tym co się
      dzieje z byłymi kursantami. Ja sama zdalam egzamin za drugim podejściem, ale z
      odpowiednim wyprzydzeniem dowiedzialam się o termnie i moglam spokojnie
      przygotowac.
      Dlaczego w tym roku było tak trudno? Bardzo dużo zależy od tego, kto siedzi w
      komisji i widocznie tym razem w komisji były nie za bardzo przyjazne osoby...

Co do przygotowania - każdy ma swoje metody uczenia się i szukania informacji.
      Jeśli chodzi o stolice europejskie, regiony Polski, to sporo ciekawych
      informacji mozna znaleźć w archiwalnych numerach czasopisma "Podróże". Bardzo
      dużo można się nauczyć czytać z samej mapy. Warto też poszperac w Internecie za
      oficjalnymi stronami miast, muzeów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka