mariuspilot 20.06.07, 22:51 Witam Mam małe doświadczenie, dlatego proszę Was o pomoc. Trafiło mi się wahadło do Bułgarii.Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki (na co uważać, co z granicami itp). Pozdrawiam Marius Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kjab Re: Bułgaria-pierwszy raz 22.06.07, 13:13 No to powodzenia :) a jak jedziesz? Ja jeździłem przez Rumunię. Paskudne granice, trzeba mieć dużo cierpliwości. Dobrze by było gdybyś wiedział na jakich stacjach benzynowych zatrzymywać się na siusiu :) jeśli nie wiesz zapytaj w biurze. W ogóle będąc trochępilotem nauczyłem się, że siusiu dla grupy to podstawa sukcesu... ach ten nasz los :D No i szykuj się jak na wyprawę, weź kilka koszulek, poduszki, prowiant, duuużo wody... A no i po powrocie zdaj relację na forum jak było. Jak zmieniła się sytuacja po wejściu Bułgarii i Rumunii do Unii? Rady jak widzisz mizerne, ale co tu radzić... uzbrój się w cierpliwość i bądź wytrzymały... pozdro, K Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Bułgaria-pierwszy raz 22.06.07, 14:14 Ja jeździłam przez Serbię tylko. Przejścia graniczne: Sahy (słowacko-węgierskie) nie trzeba żadnych dodatkowych dokumentów, jechałam tydzień temu, cała odprawa 10 minut może. Na Węgry konieczna winieta. Horgos (węgiersko-serbskie). Dla Węgra kopia eurolisty, Serb chciał niegdyś listę z datami urodzenia i obywatelstwem, teraz ją sobie tylko obejrzał i podstemplował. Krzyczą, że chcą zezwolenie na tranzyt przez Serbię (które już nie jest wymagane), nas puścili, ale znajomi, z którymi rozmawiałam, musieli płacić jakąś taksę za tranzyt 15-20 euro. Serbowie zazwyczaj chcą, by dać im coś do picia: wodę czy piwo. W Serbii za autostrady płaci się na bramkach, dobrze jest wymienić pieniądze na granicy. Kalotina (serbsko-bułgarskie). Po bułgarskiej stronie 5 euro za ekologię (dezynfekcję;-). Bułgar zazwyczaj chce, by zebrać paszporty. Mimo wejścia Bułgarii do UE nic się nie zmieniło i na dzień dobry proponuje turbokontrolę za 5 euro. No niestety. Na Bułgarię konieczna winietka. Jak powiedział przedmówca - przerwa na siusiu to potęga. Dobrze jest zatrzymywać się na stacjach OMV. Powodzenia, jak masz jeszcze jakieś pytania, służę pomocą :-) Pozdrawiam, Monika. Odpowiedz Link Zgłoś