Dodaj do ulubionych

Madera w listopadzie

19.07.07, 10:38
Czy ktoś był na Maderze w miesiącach późnojesienno-zimowych? Wybieram sie w
listopadzie i zastanawiam sie o której wtedy wschodzi i zachodzi słońce.
Właśnie wyczytałam, żer liczba godzin słonecznych w ciągu dnia w tym okresie
wynosi 6...
Zaczęłam sobie wyobrażać słońce od 8 do 16 a potem nagle afrykański mrok...
Może mnie ktoś doświadczony poinformować jak to jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: dorbe Re: Madera w listopadzie IP: *.ztpnet.pl 19.07.07, 11:26
      Byłam na Maderze w tym roku w styczniu. Nie było ciemności:) na szczęście. Za to
      pogoda jak w kalejdoskopie, od kąpieli słonecznych i oceanicznych począwszy na
      burzach, wiatrach i sztormach skończywszy:) Pomijając pogodę to bardzo piękne i
      przyjazne miejsce. Polecam zwłaszcza samochodowe włóczęgi po wyspie a inni (ja
      niestety nie spróbowałam)gorąco polecają piesze wędrówki.
      Pozdrawiam
      • aise Re: Madera w listopadzie 19.07.07, 11:35
        dzięki za pocieszenie:-) Mogę dostać jeszcze kilka szczegółów?
        O której mniej-więcej zapada zmrok? Pytanie jest o tyle istotne, że jadę z
        małym dzieckiem i zamierzam trochę po wyspie pojeździć a nie znoszę prowadzić
        po ciemku po drogach, których nie znam no i to żadna atrakcja dla dziecka -
        ciemno za oknami samochodu...
        Zamierzam też trochę połazić pieszo i ponurkować. Ogólnie mam plany na bardzo
        aktywny wypoczynek:-)
        Jak lokalna kuchnia? Jak wygląda ew. transport publiczny? (kwestia wynajmu
        samochodu jeszcze nie do końca rozstrzygnięta)
        Dzięki z góry za info
        • Gość: tymianek21 Re: Madera w listopadzie IP: *.slowianin.pl 19.07.07, 13:03
          cześć! Ja też chetnie poczytam bo bardzo chcielibyśmy tam pojechac z męzem i
          synkiem. A może zapytj na forum o Portugali. Czy możesz napisac z jakim bylas
          biurem i czy wyprawa była udana?
          • aise podbijam - może ktos cos wie? n/t 20.07.07, 09:02

• Gość: dorbe Re: podbijam - może ktos cos wie? n/t IP: *.ztpnet.pl 20.07.07, 14:33
              Ojej, z tym słońcem zachodzącym to mnie zastrzeliłaś:) kompletnie nie zwróciłam
              na to uwagi. W każdym razie jak szliśmy na kolację hotelową ok. 20.00 to było
              już ciemno. Ale to była druga połowa stycznia. Byłam z biurem podróży TUI, ale
              był to last za bardzo małe pieniądze (1200 zł HP za tydzień) - hotel Orca Praia.
              Generalnie większość hoteli poza Funchal jest pięknie położonych na zboczach, co
              zapewnia cudowne widoki na ocean. Jednocześnie trzeba się liczyć z powrotem z
              plaży pod górę:)Komunikacja miejska jest dobrze rozwinięta, można wszędzie
              spokojnie dojechać. Chociaż samochód to wygodniejsza sprawa, zwłaszcza z
              dzieckiem. Styczniowa pogoda kompletnie nie pozwoliła nam podziwiać widoków na
              północy wyspy. W górach mgła, w lasach deszcz. Czasami było mroczno jak w
              horrorze. Za to południe wyspy to słoneczko i nawet kąpiele w oceanie. Co do
              wędrówek, to jak pisałam nie skorzystałam niestety, ale na fotoforum jest duży
              wątek, gdzie możesz pooglądać sobie trasy i właściwie całą wyspę:)
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,55984472,57230282,0,2.html?v=2
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka