Gość: doro IP: *.centrala.kbsa / 10.3.30.* 14.07.03, 09:07 Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie...... szukam natchnienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela1001 Re: fajne trasy rowerowe 14.07.03, 10:31 Gość portalu: doro napisał(a): > Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie...... > szukam natchnienia Witam, znam parę fajnych tras w Europie. Oboje z mężem jesteśmy zapalonymi rowerzystami i co roku część urlopu spędzamy na siodełku. Rajem dla rowerzystów jest cała Holandia - byliśmy tam 3 razy i chętnie powtórzylibyśmy ją ponownie. Wyjątkiem jest Amsterdam gdzie poruszaliśmy się dla bezpieczeństwa rowerów ( kradną ! ) na piechtę. W dniu wyjazdu rower oddaliśmy na strzeżony parking dla rowerów. Za każdym razem robiliśmy jakąś pętlę startując i kończąc na granicy z Niemcami.Generalnie Holandia - zwłaszcza ta prowincjonalna - jest przeurocza. Bardzo ciekawe trasy mają Niemcy i Austria wzdłuż rzek. Polecam szczególnie : 1. Mosela - Ren ( od Trier przez Koblencję do Mainz)- szczególnie fajnie jest nad Mozelą. 2.Donauradweg wzdłuż Dunaju od Passau w Niemczech do Wiednia lub do Bratysławy ( 1 dzień dodatkowo) -rewelacja. Świetna trasa jest też wokół Jeziora Bodeńskiego. Można założyć bazę na campingu w Constanzy i zrobić parę fajnych wycieczek jadąć na luzie wzdłuż kolejnych odnóg jeziora wracając promem. W ubiegłym roku wybraliśmy się nad Bałtyk startując z niemieckiej wyspy Sylt ( można na nią dojechać pociągiem!) następnie promem przepłynęliśmy do Danii , dalej w poprzek Półwyspu Jutlandzkiego do Niemiec w rejon Szwajcarii Holsztyńskiej i skończyliśmy w Lubece. Z krajów , które zwiedzaliśmy na rowerze najmniej podobało nam się w Danii - drogo i bardzo mało ścieżek rowerowych. Trasy rowerowe często prowadzone są wzdłuż głównych tras. Pod tym względem najlepsza jest Holandia - tam rzeczywiście rower ma pierwszeństwo pod każdym względem. Dobre trasy mają zachodnie Niemcy - wschód lepiej sobie odpuść. Jeżeli chodzi o nasz piękny kraj - niestety brakuje wygodnych i bezpiecznych dróg po których można byłoby jechać z sakwami. Jeżeli wjedziesz w las - możesz wylądować w piachu. Jadąc asfaltem ryzykujesz życie. Drogi wyglądające na mapie niewinnie często okazują się bardzo ruchliwe. Dlatego niestety od pewnego czasu wybieramy cywilizowane trasy rowerowe w Europie. Wbrew pozorom nie jest to aż tak kosztowne jak się niektórym wydaje. Koleje DB oferują stosunkowo tanie bilety weekendowe ważne w pociągach regionalnych - trzeba po prostu strategicznie podejść do tematu i odpowiednio zaplanować wyjazd. Jedzenie w supermarketach tanich sieci kosztuje praktycznie tyle co w Polsce. W Holandii w każdym nawet najmniejszym miasteczku jest ich kilka. Pod tym względem najgorzej wypada Dania. Jeżeli masz jakieś pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam. Ela Odpowiedz Link Zgłoś
endrass Re: fajne trasy rowerowe 24.07.03, 08:33 Witaj, zainteresowała mnie Wasza trasa z wyspy Sylt do Lubeki. W przyszłym roku zamierzam z koleżanką małżonką przejechać z Flensburga do Ahlbeck czyli Ostseekuste Radweg (oznaczony szlak) - Niemcy wzdłuż Bałtyku. Teraz to trochę co prawda wcześnie ale jeśli masz jakieś ciekawe spostrzeżenia praktyczne, zwłaszcza dot. form noclegu, elementów ekwipunku, itp. to byłbym wdzięczny. Trochę doświadczenia już mamy, z tym że jedynie w wymiarze polskim - ja przejechałem całą granicę zachodnią (Świnoujście - Sieniawka) i wschodnią (Sejny - Przemyśl) oraz większą część północnej naszego kraju (wybrzeże). Co do jakości tras wschodnich landów Niemiec... przejechałem kawałek niemieckie znakowanej jtrasy rowerowej wzdłuż Odry i Nysy Łużyckiej - od Zittau do Gorlitz, dobre drogi, dobrze oznaczone... może gdzie indziej jest zaiste gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wekdebek Re: fajne trasy rowerowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.08.16, 17:32 Jeśli chodzi Danię, to nie zgadzam się z opinią. Czułem się tam bezpiecznie na rowerze. Bardzo dużu tras rowerowych, doskonale oznaczonych, o bardzo dobrej nawierzchni. Cała Dania jest skomikowana trasami krajowymi - kolor czerwony oraz regionalnymi - kolor niebieski. Piękne tereny i tanie noclegi w gospodarstwach agroturystycznych - 25 DKK. Odpowiedz Link Zgłoś
munde Re: fajne trasy rowerowe 14.07.03, 14:29 Ja to raczej rowerowy amator ;-)) Mam2 ulubione sciezki. Jedna to byly szlak kolejowy, zaczyna sie w New Palz,160km na polnoc od Nwego Jorku. Kiedys byla to linia kolejowa, pozniej bezuzyteczne tory usunieto i powdstal szlak rowerowy.... Idzie to- to przez gory i dolinki, no, ale jako ze bylo to torowisko, to teraz jest idealnie plaskie. Miejscami wjezdza sie na drewniane mosty, wysoko nad dolinami rzek. Trasa konczy sie rowniez na moscie, ktory z nieznanych powodow, urywa sie nagle nad srodkiem rzeki. Najlepiej jest jesienia, bo w okolo sa tylko lasy lisciaste i feria kolorow jest nie do opisania.Razem jest to okolo 20 kilometrow. W okolicy jest sporo innych atrakcji, samo New Palz to tez siedlisko wszelakich odlotowcow... Drugie miejsce, ktore polecam kazdemu jezdzacemu rowerem, ktory zawita do NY lub w okolice,to trasa w Central Parku. Duze kolo wokol calego parku, troche snobow z okolicznych domow, ale to do wytrzymania. Naprawde bogaci na rozpadajacych sie gratach i dorobkiewicze na sprzecie na 20 000 dol ;-) Duze kolo idzie wokol calego parku i mozna zjechac praktycznie w kazdym miejscu do srodka, dla dodatkowych atrakcji lub np. przystanac ( w weekendy szczegolnie)by posluchac muzyki na zywo. Zreszta CP to zupelnie inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: fajne trasy rowerowe IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 17:21 A ja zaproponuję Ci coś całkiem blisko a mianowicie Szklarską Porębę. W końcu Szklarska pretenduje do stolicy polskich rowerzystów. Jest całe mnóstwo tras rowerowych - świetnie oznakowanych dla poczatkujących i bardzo zaawansowanych. polecam szczerze. A tak przy okazji prowadzę pensjonat w Szklarskiej więc jak coś to zajrzyj na stronę: www.szklarska.ig.pl/pokojegoscinne Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wakacji Małgorzata Konowałek 0603291301 Odpowiedz Link Zgłoś
saana Re: fajne trasy rowerowe-pytanko 14.07.03, 17:49 wlasnie namawiam meza na rowery od Malborka do Mazur z wycieczka po historii.I i perwszy problem jak to przejechac nie zostajac rozjechanym ale mam pare dodatkowych pytan latwiejszych, czy moze wiecie czy na statek z Elblaga do Flomborka mozna wziac rowery, i to samo pytanie czy mozna statkiem po kanale Elbladzkim, plynac z rowerami. Kiedys jechalam w w okolicach Ketrzyna na rowerach i pamietam ,ze spotkani ludzie mowili o jakis trasach d. trasami kolejowych nasypow. Czy ktos moze zna jakis dostep do map w www. serdecznie pozdrawiam bardzo przyjazna dla rowerzystow jest Szwecja. Z tym ze odleglosci moga zniechecic. Z ystat to Sztokholmu jest ponad 600 km. Jakby ktos sie wybral to uwaga 1 mila szwedzka to 10 km. Starsi ludzie w takich jednostkach moga podac Wam odleglosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doro Re: fajne trasy rowerowe-pytanko IP: *.centrala.kbsa / 10.3.30.* 17.07.03, 14:39 wielkie dzięki za pomysły. Na pewno z nich skorzystam. Marzą mi się dalekie wyprawy, ale jeszcze nie w tym roku. W Etiopii w tym roku spotkałam Holendrów którzy objeżdżają świat na rowerach. Super pomysł. Słyszałam o Polakach którzy byli w tym roku w Syrii i Libanie na rowerach. Może ktoś z was ma jakieś namiary na nich. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: fajne trasy rowerowe 22.07.03, 20:59 Gość portalu: doro napisał(a): > Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie...... > szukam natchnienia Oto jedno z nich: -------------------------------------------------------------------------------- Po objechaniu Baltyku w 2000r, po pobycie na Bałkanach 2001, po zwiedzeniu Litwy w 2002 r naszła mnie ochota na zwiedzenie Czech. Czechy przede wszystkim sie kojaza z Praga Czeska, piwem i knedliczami. Co bardziej obeznani znaja Sumawe: gory i park narodowy, ktory jest podobnie dziki jak nasze Bieszczady ale rozciega sie na wiekszy obszarze. Ale po przeczytaniu przewodnika dowiedzialem sie, ze w Czechy sa najezone mnostwem zamkow, palacow i miasteczek z kameralnymi starowkami. Na dodatek dochodza niezapomniane widoki z licznych gor i goreczek. Chce to wszystko zobaczyc! Czy ktos sie do mnie przylączy? Dla wyjasnienia podaje szczegóły: 1. Wyprawa (od granicy)w całości na rowerach. 2. Noclegi pod namiotem (na dziko lun na campingu) 3. Termin w połowie sierpnia. 4. Charakter wyprawy: turystyczny ale z uwagi na pofaldowany teren moze byc naprawde ciezko. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
saana Re: fajne trasy rowerowe 25.07.03, 18:49 robertrobert1 napisał: > Gość portalu: doro napisał(a): > > > Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie.... > .. > > szukam natchnienia > > Oto jedno z nich: > > ----------------------------------------------------------------------------- gatuluje pomyslu kiedys jechalam co prawda autostopem od Pragi w strone Austrii fantastyczne rejony. Zycze ladnej pogody > - > Po objechaniu Baltyku w 2000r, po pobycie na Bałkanach 2001, po zwiedzeniu > Litwy w 2002 r naszła mnie ochota na zwiedzenie Czech. Czechy przede > wszystkim sie kojaza z Praga Czeska, piwem i knedliczami. Co bardziej > obeznani znaja Sumawe: gory i park narodowy, ktory jest podobnie dziki jak > nasze Bieszczady ale rozciega sie na wiekszy obszarze. Ale po przeczytaniu > przewodnika dowiedzialem sie, ze w Czechy sa najezone mnostwem zamkow, > palacow i miasteczek z kameralnymi starowkami. Na dodatek dochodza > niezapomniane widoki z licznych gor i goreczek. > > Chce to wszystko zobaczyc! > Czy ktos sie do mnie przylączy? > > Dla wyjasnienia podaje szczegóły: > 1. Wyprawa (od granicy)w całości na rowerach. > 2. Noclegi pod namiotem (na dziko lun na campingu) > 3. Termin w połowie sierpnia. > 4. Charakter wyprawy: turystyczny ale z uwagi na pofaldowany teren moze byc > naprawde ciezko. > > > Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: fajne trasy rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 20:06 Czechy są usiane trasami rowerowymi. Pociągi mają specjalne wagony na "kola". To raj dla rowerzystów.Można się zaopatrzyć w pierwszym lepszym sklepie w bardzo dokładne mapy dla rowerzystów. Polecam stronkę www.eurobeds.cz Odpowiedz Link Zgłoś