Dodaj do ulubionych

fajne trasy rowerowe

IP: *.centrala.kbsa / 10.3.30.* 14.07.03, 09:07
Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie......
szukam natchnienia
Obserwuj wątek
    • ela1001 Re: fajne trasy rowerowe 14.07.03, 10:31
      Gość portalu: doro napisał(a):

> Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie......
      > szukam natchnienia

Witam, znam parę fajnych tras w Europie.
      Oboje z mężem jesteśmy zapalonymi rowerzystami i co roku część urlopu spędzamy
      na siodełku.
      Rajem dla rowerzystów jest cała Holandia - byliśmy tam 3 razy i chętnie
      powtórzylibyśmy ją ponownie. Wyjątkiem jest Amsterdam gdzie poruszaliśmy się
      dla bezpieczeństwa rowerów ( kradną ! ) na piechtę. W dniu wyjazdu rower
      oddaliśmy na strzeżony parking dla rowerów.
      Za każdym razem robiliśmy jakąś pętlę startując i kończąc na granicy z
      Niemcami.Generalnie Holandia - zwłaszcza ta prowincjonalna - jest przeurocza.
      Bardzo ciekawe trasy mają Niemcy i Austria wzdłuż rzek.
      Polecam szczególnie :
      1. Mosela - Ren ( od Trier przez Koblencję do Mainz)- szczególnie fajnie jest
      nad Mozelą.
      2.Donauradweg wzdłuż Dunaju od Passau w Niemczech do Wiednia lub do Bratysławy
      ( 1 dzień dodatkowo) -rewelacja.

Świetna trasa jest też wokół Jeziora Bodeńskiego. Można założyć bazę na
      campingu w Constanzy i zrobić parę fajnych wycieczek jadąć na luzie wzdłuż
      kolejnych odnóg jeziora wracając promem.

W ubiegłym roku wybraliśmy się nad Bałtyk startując z niemieckiej wyspy Sylt (
      można na nią dojechać pociągiem!) następnie promem przepłynęliśmy do Danii ,
      dalej w poprzek Półwyspu Jutlandzkiego do Niemiec w rejon Szwajcarii
      Holsztyńskiej i skończyliśmy w Lubece.
      Z krajów , które zwiedzaliśmy na rowerze najmniej podobało nam się w Danii -
      drogo i bardzo mało ścieżek rowerowych. Trasy rowerowe często prowadzone są
      wzdłuż głównych tras.
      Pod tym względem najlepsza jest Holandia - tam rzeczywiście rower ma
      pierwszeństwo pod każdym względem.
      Dobre trasy mają zachodnie Niemcy - wschód lepiej sobie odpuść.

Jeżeli chodzi o nasz piękny kraj - niestety brakuje wygodnych i bezpiecznych
      dróg po których można byłoby jechać z sakwami. Jeżeli wjedziesz w las - możesz
      wylądować w piachu.
      Jadąc asfaltem ryzykujesz życie. Drogi wyglądające na mapie niewinnie często
      okazują się bardzo ruchliwe.

Dlatego niestety od pewnego czasu wybieramy cywilizowane trasy rowerowe w
      Europie.
      Wbrew pozorom nie jest to aż tak kosztowne jak się niektórym wydaje.
      Koleje DB oferują stosunkowo tanie bilety weekendowe ważne w pociągach
      regionalnych - trzeba po prostu strategicznie podejść do tematu i odpowiednio
      zaplanować wyjazd.
      Jedzenie w supermarketach tanich sieci kosztuje praktycznie tyle co w Polsce.
      W Holandii w każdym nawet najmniejszym miasteczku jest ich kilka.
      Pod tym względem najgorzej wypada Dania.

Jeżeli masz jakieś pytania chętnie odpowiem.
      Pozdrawiam.
      Ela
      • endrass Re: fajne trasy rowerowe 24.07.03, 08:33
        Witaj, zainteresowała mnie Wasza trasa z wyspy Sylt do Lubeki. W przyszłym roku zamierzam z koleżanką małżonką
        przejechać z Flensburga do Ahlbeck czyli Ostseekuste Radweg (oznaczony szlak) - Niemcy wzdłuż Bałtyku. Teraz to
        trochę co prawda wcześnie ale jeśli masz jakieś ciekawe spostrzeżenia praktyczne, zwłaszcza dot. form noclegu,
        elementów ekwipunku, itp. to byłbym wdzięczny. Trochę doświadczenia już mamy, z tym że jedynie w wymiarze
        polskim - ja przejechałem całą granicę zachodnią (Świnoujście - Sieniawka) i wschodnią (Sejny - Przemyśl) oraz
        większą część północnej naszego kraju (wybrzeże). Co do jakości tras wschodnich landów Niemiec... przejechałem
        kawałek niemieckie znakowanej jtrasy rowerowej wzdłuż Odry i Nysy Łużyckiej - od Zittau do Gorlitz, dobre drogi,
        dobrze oznaczone... może gdzie indziej jest zaiste gorzej?
      • Gość: Wekdebek Re: fajne trasy rowerowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.08.16, 17:32
        Jeśli chodzi Danię, to nie zgadzam się z opinią. Czułem się tam bezpiecznie na rowerze. Bardzo dużu tras rowerowych, doskonale oznaczonych, o bardzo dobrej nawierzchni. Cała Dania jest skomikowana trasami krajowymi - kolor czerwony oraz regionalnymi - kolor niebieski. Piękne tereny i tanie noclegi w gospodarstwach agroturystycznych - 25 DKK.
    • munde Re: fajne trasy rowerowe 14.07.03, 14:29
      Ja to raczej rowerowy amator ;-))
      Mam2 ulubione sciezki.
      Jedna to byly szlak kolejowy, zaczyna sie w New Palz,160km na polnoc od
      Nwego Jorku. Kiedys byla to linia kolejowa, pozniej bezuzyteczne tory usunieto
      i powdstal szlak rowerowy....
      Idzie to- to przez gory i dolinki, no, ale jako ze bylo to torowisko, to
      teraz jest idealnie plaskie. Miejscami wjezdza sie na drewniane mosty, wysoko
      nad dolinami rzek. Trasa konczy sie rowniez na moscie, ktory z nieznanych
      powodow, urywa sie nagle nad srodkiem rzeki. Najlepiej jest jesienia, bo w
      okolo sa tylko lasy lisciaste i feria kolorow jest nie do opisania.Razem jest
      to okolo 20 kilometrow. W okolicy jest sporo innych atrakcji, samo New Palz to
      tez siedlisko wszelakich odlotowcow...
      Drugie miejsce, ktore polecam kazdemu jezdzacemu rowerem, ktory zawita do NY
      lub w okolice,to trasa w Central Parku. Duze kolo wokol calego parku, troche
      snobow z okolicznych domow, ale to do wytrzymania. Naprawde bogaci na
      rozpadajacych sie gratach i dorobkiewicze na sprzecie na 20 000 dol ;-)
      Duze kolo idzie wokol calego parku i mozna zjechac praktycznie w kazdym
      miejscu do srodka, dla dodatkowych atrakcji lub np. przystanac ( w weekendy
      szczegolnie)by posluchac muzyki na zywo.
      Zreszta CP to zupelnie inny temat.
    • Gość: Małgosia Re: fajne trasy rowerowe IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 17:21
      A ja zaproponuję Ci coś całkiem blisko a mianowicie Szklarską Porębę. W końcu
      Szklarska pretenduje do stolicy polskich rowerzystów. Jest całe mnóstwo tras
      rowerowych - świetnie oznakowanych dla poczatkujących i bardzo zaawansowanych.
      polecam szczerze. A tak przy okazji prowadzę pensjonat w Szklarskiej więc jak
      coś to zajrzyj na stronę:
      www.szklarska.ig.pl/pokojegoscinne
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wakacji

Małgorzata Konowałek
      0603291301
      • saana Re: fajne trasy rowerowe-pytanko 14.07.03, 17:49
        wlasnie namawiam meza na rowery od Malborka do Mazur z wycieczka po historii.I
        i perwszy problem jak to przejechac nie zostajac rozjechanym
        ale mam pare dodatkowych pytan latwiejszych, czy moze wiecie czy na statek z
        Elblaga do Flomborka mozna wziac rowery, i to samo pytanie czy mozna statkiem
        po kanale Elbladzkim, plynac z rowerami.
        Kiedys jechalam w w okolicach Ketrzyna na rowerach i pamietam ,ze spotkani
        ludzie mowili o jakis trasach d. trasami kolejowych nasypow.
        Czy ktos moze zna jakis dostep do map w www.

serdecznie pozdrawiam
        bardzo przyjazna dla rowerzystow jest Szwecja. Z tym ze odleglosci moga
        zniechecic. Z ystat to Sztokholmu jest ponad 600 km.
        Jakby ktos sie wybral to uwaga 1 mila szwedzka to 10 km. Starsi ludzie w takich
        jednostkach moga podac Wam odleglosc.
        • Gość: doro Re: fajne trasy rowerowe-pytanko IP: *.centrala.kbsa / 10.3.30.* 17.07.03, 14:39
          wielkie dzięki za pomysły. Na pewno z nich skorzystam. Marzą mi się dalekie
          wyprawy, ale jeszcze nie w tym roku.
          W Etiopii w tym roku spotkałam Holendrów którzy objeżdżają świat na rowerach.
          Super pomysł. Słyszałam o Polakach którzy byli w tym roku w Syrii i Libanie na
          rowerach. Może ktoś z was ma jakieś namiary na nich.
    • robertrobert1 Re: fajne trasy rowerowe 22.07.03, 20:59
      Gość portalu: doro napisał(a):

> Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie......
      > szukam natchnienia

Oto jedno z nich:

--------------------------------------------------------------------------------
      Po objechaniu Baltyku w 2000r, po pobycie na Bałkanach 2001, po zwiedzeniu
      Litwy w 2002 r naszła mnie ochota na zwiedzenie Czech. Czechy przede
      wszystkim sie kojaza z Praga Czeska, piwem i knedliczami. Co bardziej
      obeznani znaja Sumawe: gory i park narodowy, ktory jest podobnie dziki jak
      nasze Bieszczady ale rozciega sie na wiekszy obszarze. Ale po przeczytaniu
      przewodnika dowiedzialem sie, ze w Czechy sa najezone mnostwem zamkow,
      palacow i miasteczek z kameralnymi starowkami. Na dodatek dochodza
      niezapomniane widoki z licznych gor i goreczek.

Chce to wszystko zobaczyc!
      Czy ktos sie do mnie przylączy?

Dla wyjasnienia podaje szczegóły:
      1. Wyprawa (od granicy)w całości na rowerach.
      2. Noclegi pod namiotem (na dziko lun na campingu)
      3. Termin w połowie sierpnia.
      4. Charakter wyprawy: turystyczny ale z uwagi na pofaldowany teren moze byc
      naprawde ciezko.

Zapraszam.
      • saana Re: fajne trasy rowerowe 25.07.03, 18:49
        robertrobert1 napisał:

> Gość portalu: doro napisał(a):
        >
        > > Na pewno znacie ciekawe trasy rowerowe w Polsce, w Europie, na świecie....
        > ..
        > > szukam natchnienia
        >
        > Oto jedno z nich:
        >
        > -----------------------------------------------------------------------------
        gatuluje pomyslu kiedys jechalam co prawda autostopem od Pragi w strone
        Austrii fantastyczne rejony. Zycze ladnej pogody
        > -
        > Po objechaniu Baltyku w 2000r, po pobycie na Bałkanach 2001, po zwiedzeniu
        > Litwy w 2002 r naszła mnie ochota na zwiedzenie Czech. Czechy przede
        > wszystkim sie kojaza z Praga Czeska, piwem i knedliczami. Co bardziej
        > obeznani znaja Sumawe: gory i park narodowy, ktory jest podobnie dziki jak
        > nasze Bieszczady ale rozciega sie na wiekszy obszarze. Ale po przeczytaniu
        > przewodnika dowiedzialem sie, ze w Czechy sa najezone mnostwem zamkow,
        > palacow i miasteczek z kameralnymi starowkami. Na dodatek dochodza
        > niezapomniane widoki z licznych gor i goreczek.
        >
        > Chce to wszystko zobaczyc!
        > Czy ktos sie do mnie przylączy?
        >
        > Dla wyjasnienia podaje szczegóły:
        > 1. Wyprawa (od granicy)w całości na rowerach.
        > 2. Noclegi pod namiotem (na dziko lun na campingu)
        > 3. Termin w połowie sierpnia.
        > 4. Charakter wyprawy: turystyczny ale z uwagi na pofaldowany teren moze byc
        > naprawde ciezko.
        >
        >
        > Zapraszam.
    • Gość: olo Re: fajne trasy rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 20:06
      Czechy są usiane trasami rowerowymi. Pociągi mają specjalne wagony na "kola".
      To raj dla rowerzystów.Można się zaopatrzyć w pierwszym lepszym sklepie w
      bardzo dokładne mapy dla rowerzystów. Polecam stronkę www.eurobeds.cz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka