makarcia 10.02.08, 11:00 Chcemy jechac z roczna coreczka na Sycylie. No i teraz tak sie zastanawiam jakie dokumenty potrzebuje takie dziecko. Paszport? Dowód tymczasowy? Pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl powiedz, ze zartujesz...... 10.02.08, 11:27 naprawde strach sie bac takich rodzicow.Oczywiscie, ze dziecko MUSI miec PASZPORT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: powiedz, ze zartujesz...... IP: *.domainunused.net 10.02.08, 11:43 Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. Uratowałeś się częściowo tym paszportem. Oczywiście, że paszport... lub dowód osobisty. Dziecko przed ukończeniem 18 roku życia może posiadać dowód osobisty tymczasowy. Ta uszczypliwość na początku była zbędna. Przecież ta młoda mama, może nigdy dotąd nie wyjeżdżała za granicę i mogła mieć wątpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: powiedz, ze zartujesz...... 10.02.08, 13:29 Gość portalu: henryk napisał(a): > Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. jakie pytanie taka odpowiedz. >Uratowałeś się częściowo tym paszportem. od czego sie uratowalAm?:-DDDD i dlaczego czesciowo???? >Oczywiście, że paszport... lub dowód osobisty. w przypadku oosby doroslej tak. > Dziecko przed ukończeniem 18 roku życia może posiadać dowód osobisty tymczasowy. jasne, na pewno roczne dziecko.... > Ta uszczypliwość na początku była zbędna. wybacz, ale rece opadaja jak widze takich nierozgarnietych ludzi. > Przecież ta młoda mama, może nigdy dotąd nie wyjeżdżała za granicę i mogła mieć wątpliwość. nie wiem na jakim ty swiecie zyjesz, ale jest logiczne, ze jadac z malym dzieckiem za granice Ono musi miec paszport.Czy trzeba sie sparzyc zeby wiedziec, iz ogien jest goracy? Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: powiedz, ze zartujesz...... 10.02.08, 14:03 Może lepiej najpierw coś sprawdzić, a potem się wymądrzać??? Dziecko może wyjechać na podstawie: - paszportu - dowodu osobistego (może go dostac nawet niemowlak) - wpisu do paszportu rodziców (już od jakiegoś czasu dzieci się nie wpisuje, ale wpisy dokonane przed tą zmianą są ważne dopóki ważny jest paszport rodzica). Niewątpliwie najlepszą opcją jest paszport, ale NIE JEST to jedyne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do jaque i Pawla Z 10.02.08, 15:53 ile znacie niemowlakow czy dzieci powiedzmy do 10 roku zycia, ktore maja tymczasowe dowody osobiste??? I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: do jaque i Pawla Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.08, 19:07 mój syn ma dowód osobisty.dwa lata temu jechaliśmy do holandii,miał 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: do jaque i Pawla Z 10.02.08, 19:16 Gość portalu: aga napisał(a): > mój syn ma dowód osobisty.dwa lata temu jechaliśmy do holandii,miał 5 lat. zapomnialas dodac TYMCZASOWY, a poza tym pytanie brzmialo ile takich dzieci znaja te 2 osoby powyzej.Ja nie znam ani pol dziecka, ktore by mialo tymczasowy d.o.Natomiast znam mase dzieci z paszportami. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl pytanie do agi 10.02.08, 19:18 czy taki tymczasowy d.o. uprawnia tylko do podrozy po UE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: powiedz, ze zartujesz...... IP: *.as.kn.pl 10.02.08, 15:15 Nie wymądrzaj się, Iberia - oczywiście roczne dziecko też może mieć dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: powiedz, ze zartujesz...... IP: *.domainunused.net 10.02.08, 15:31 Nie brnij dalej. Jesteś mało wiarygodny! Dowód tymczasowy może posiadać nawet kilkumiesięczne dziecko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: powiedz, ze zartujesz...... IP: *.piekary.net 11.02.08, 09:13 oczywiście, że może. spotkałam się z sytuacja, kiedy matka i ojciec nie żyją razem, on mieszka za granica, nie są w stanie wyrobić dziecku paszportu, pozostaje dowód tymczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
makarcia Re: Dokumenty dla dzieci 10.02.08, 16:08 Dzieki tym wszystkim, którzy chcieli pomóc. Oczywiście, ze wiem, ze dziecko jakis dokument miec musi. Zastanawiam sie jeszcze czy jak wyrobie jej paszport, to czy za rok nie bede musiala robic nowego. Takie male dzieci bardzo sie zmieniaja. No nic , bede sie marwtic za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Dokumenty dla dzieci IP: *.domainunused.net 10.02.08, 16:37 Paszport dla dziecka jest ważny tylko przez 5 lat i jest honorowany jako dokument tożsamości. Nota bene temat ten był już omawiany na forum 2.01.2008. poczytaj tamten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: Dokumenty dla dzieci IP: *.toya.net.pl 10.02.08, 22:41 Tak się wymądrzacie jakbyście mieli o tym pojęcie , z całym szacunkiem , ale nie mogę tego czytać . Jesteście jeszcze w PRLu . Nie ma czegoś takiego jak TYMCZASOWY dowód osobisty . Jest DOWÓD OSOBISTY . Data ważności zależy tak jak się wymądrzacie od wieku posiadacza , ale nie jest on tymczasowy . Równie dobrze mogę stwierdzić , że mój jak i Wasze są również tymczasowe , bo mają datę ważności - więc są tymczasowe . Dowód jest dowód i już . A jeśli chodzi o wyjazd na Sycylię z dzieckiem , bez względu na jego wiek są dwie możliwości - paszport lub dowód osobisty ( wersja tańsza ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renste Re: Dokumenty dla dzieci IP: *.chello.pl 11.02.08, 10:00 wyrób paszport będziesz mieć spokój na kilka lat i wstęp do wszystkich krajów:). Ja wyrobiłam córce paszport jak miała rok.Teraz ma 9 lat,paszport nadal ważny tyle ,że podobieństwo ze zdjęcia-żadne.Co prawda w zeszłym roku na ten paszport przekraczaliśmy wiele granic i nie było kłopotów. W tym roku wybieramy się do krajów arabskich i tam podobno dziecko musi być do siebie podobne:P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś