Dodaj do ulubionych

Turcja- Bodrum, co sądzicie!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 19:51
Bodrum, Marmaris, Dalyam, Oludeniz,Antalya - do którego z tych
miejsc najlepiej pojechać? Które jest najbardziej ciekawe pod
względem turystycznym? Co sądzicie o hotelach w Turcji?
Obserwuj wątek
    • Gość: aka Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 14:41
      hej
      wyślij mi trochę szczegółów: ile osób, kiedy, na jak długo i skąd
      wylot a podeślę Ci sprawdzone oferty do Turcji. Czekam na maila na
      ak.priv@interia.pl
    • isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 30.03.08, 19:18
      Napisz może, co Cię interesuje? Plażowanie, życie nocne czy zwiedzanie zabytków
      starożytnych?
      Wg mnie najciekawsze, pod wszystkimi względami oprócz plażowania, jest Bodrum,
      najlepsze plaże to Alanya.
      • des4 Oludeniz 30.03.08, 20:58
        Najpiękniejsze widoki, plaża, wysoki standard hoteli...
      • Gość: paolo Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 21:40
        Isabeau ! Interesuje mnie historia, co warto zobaczyć? Ładne
        widoki krajobrazy - lubię fotografować! Również plaże! Standard
        hoteli - spotkałem się z propozycją hotelu Golden Age! Życie nocne
        najmniej.
        • isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 31.03.08, 11:49
          Gość portalu: paolo napisał(a):

> Isabeau ! Interesuje mnie historia, co warto zobaczyć?

W Bodrum trzeba zobaczyć twierdzę krzyżowców, a w niej świetne muzeum
          archeologii podwodnej. No i koniecznie ruiny mauzoleum króla Mauzolosa (jeden z
          siedmiu cudów świata starożytnego) - co prawda obecnie nie wygląda imponująco,
          ale z racji na historię tego miejsca, trzeba tam być.
          Poza tym Bodrum jest dobrą bazą wypadową do odwiedzenia ruin Efezu, Prieny,
          Miletu, Didymy, no i Hierapolis. Co prawda trzeba trochę pojeździć, ale jest
          zdecydowanie bliżej niż z wybrzeży Morza Śródziemnego (Antalya, Side itp.)

W okolicach Antalyi i Alanyi też jest trochę ciekawych miejsc historycznych
          (amfiteatr w Aspendos czy w Side, twierdza seldżucka w Alanyi), ale jeżeli to
          Twój pierwszy wyjazd do Turcji, to jednak pod tym względem Bodrum bedzie lepszym
          punktem wypadowym.

>Ładne widoki krajobrazy - lubię fotografować!

Ładne widoki znajdziesz w całej Turcji, ale coś na prawdę wyjątkowego to
          Kapadocja leżąca w środkowej cześci kraju. Dotrzesz tam raczej z Antalyi lub
          Alanyi, z Bodrum jest zdecydowanie za daleko.
          Za to z Bodrum jest bliżej do Pamukkale - też można zrobić piękne zdjęcia.

Co do konkretnego hotelu niestety nie jestem w stanie Ci doradzić, ale wydaje mi
          się że trafny wybór miejsca wypoczynku zrekompensuje nawet nienajlepszy hotel -
          przecież większość czasu spędza się na zwiedzaniu, plażowaniu, a w hotelu tylko
          nocuje :)

Jezeli masz więcej pytań, to pisz śmiało, chętnie coś jeszcze przybliżę.
          • Gość: paolo Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 20:07
            Hej Isabeau! Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
            1/.Czy przełom sierpnia i września jest jeszcze dobrym terminem na
            plażowanie w Turcji?
            2/.Jakie w tym okresie są tam temperatury powietrza i wody i czy
            woda jest czysta w rejonie Bodrum?
            3/.Czy możesz napisać coś więcej co to jest to Pamukkale?
            • isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 31.03.08, 20:45
              Gość portalu: paolo napisał(a):

> 1/.Czy przełom sierpnia i września jest jeszcze dobrym terminem na
              > plażowanie w Turcji?

Jak najbardziej, w sezonie 2007 byłam w Turcji na początku września, temperatury
              przekraczały 30 stopni, a woda była cieplutka (nagrzana przez całe lato).

> 2/.Jakie w tym okresie są tam temperatury powietrza i wody i czy
              > woda jest czysta w rejonie Bodrum?

Woda w rejonie Bodrum - hmm, to zależy jak się trafi, są czyściutkie plaże, ale
              i zanieczyszczone się trafią (jest tam spora marina). Ogólnie jest całkiem dobrze.

> 3/.Czy możesz napisać coś więcej co to jest to Pamukkale?

Pamukkale to miejsce wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wapienne
              tarasy, które zwłaszcza z daleka wyglądają jak "bawełniany zamek". Obecnie nieco
              zniszczone przez nadmierną eksploatację turystyczną, ale ciągle warte polecenia.
              Co nieco o tym miejscu (zdjęcia i film) znajdziesz na stronie z mojej sygnaturki :)

Pozdrawiam
              • Gość: aga Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.compower.pl 31.03.08, 22:46
                Bodrum beznadziejne z brudna plaza i naciagaczami ,zmarnowany
                urlop .
                Alanya to byla bajka,zdecydowanie polecam wszystko tylko nie
                bodrum .
                • isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 01.04.08, 13:27
                  Jeżeli nastawiasz się tylko na leżenie na plaży, to może i Alanya lepsza,
                  chociaż duszno tam nie do zniesienia.
                  Bodru to być może "zmarnowany urlop", jeżeli nie planuje się niczego innego,
                  żadnego zwiedzania, tylko plażowanie.

BTW: Ile plaży w okolicach Bodrum odwiedziłaś?
                • Gość: kcross Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.cust.tele2.pl 23.07.08, 11:46
                  Alanya rzeczywiście jest dobra ale dla kogoś kto chce przeżyć egzotyczne wakacje
                  śród wielkich molowców przypominających te betonowe, blokowiska w Polsce.
                  Zdecydowanie polecam Bodrum, piękne, zielone, mnóstwo miejsc do zwiedzania w
                  samym mieście i cudowna baza wypadowa na greckie wyspy. Co do plaży to nie jest
                  wspaniała ale da się przeżyć a na wodę nie miałam co narzekać bo była czyściutka
                  i przejrzysta.
    • Gość: Marcin Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.telepolska.pl 30.07.08, 11:22
      Wiesz, osobiscie nie wiem. Ale tutaj na blogu, w ramach konkursu,
      ktos opisał wycieczke do Bodrum :) Moze warto zajrzec :) POnizej
      link do konkursu i bloga
      www.fly.pl/konkurs
      konkursflypl.blogspot.com/2008/07/pwysep.htmlPozdrawiam
      • Gość: ania SIDE IP: 80.50.234.* 30.07.08, 11:46
        Tylko Side. Urokliwe, małe, bardzo sympatyczne. Polecam plaże w
        odległości ok. 3 km od centurm np w Sorgun. Bajka. Alanya to
        blokowisko, Bodrum typowo rozrywkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka