Gość: paolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 19:51 Bodrum, Marmaris, Dalyam, Oludeniz,Antalya - do którego z tych miejsc najlepiej pojechać? Które jest najbardziej ciekawe pod względem turystycznym? Co sądzicie o hotelach w Turcji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aka Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 14:41 hej wyślij mi trochę szczegółów: ile osób, kiedy, na jak długo i skąd wylot a podeślę Ci sprawdzone oferty do Turcji. Czekam na maila na ak.priv@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 30.03.08, 19:18 Napisz może, co Cię interesuje? Plażowanie, życie nocne czy zwiedzanie zabytków starożytnych? Wg mnie najciekawsze, pod wszystkimi względami oprócz plażowania, jest Bodrum, najlepsze plaże to Alanya. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Oludeniz 30.03.08, 20:58 Najpiękniejsze widoki, plaża, wysoki standard hoteli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paolo Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 21:40 Isabeau ! Interesuje mnie historia, co warto zobaczyć? Ładne widoki krajobrazy - lubię fotografować! Również plaże! Standard hoteli - spotkałem się z propozycją hotelu Golden Age! Życie nocne najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 31.03.08, 11:49 Gość portalu: paolo napisał(a): > Isabeau ! Interesuje mnie historia, co warto zobaczyć? W Bodrum trzeba zobaczyć twierdzę krzyżowców, a w niej świetne muzeum archeologii podwodnej. No i koniecznie ruiny mauzoleum króla Mauzolosa (jeden z siedmiu cudów świata starożytnego) - co prawda obecnie nie wygląda imponująco, ale z racji na historię tego miejsca, trzeba tam być. Poza tym Bodrum jest dobrą bazą wypadową do odwiedzenia ruin Efezu, Prieny, Miletu, Didymy, no i Hierapolis. Co prawda trzeba trochę pojeździć, ale jest zdecydowanie bliżej niż z wybrzeży Morza Śródziemnego (Antalya, Side itp.) W okolicach Antalyi i Alanyi też jest trochę ciekawych miejsc historycznych (amfiteatr w Aspendos czy w Side, twierdza seldżucka w Alanyi), ale jeżeli to Twój pierwszy wyjazd do Turcji, to jednak pod tym względem Bodrum bedzie lepszym punktem wypadowym. >Ładne widoki krajobrazy - lubię fotografować! Ładne widoki znajdziesz w całej Turcji, ale coś na prawdę wyjątkowego to Kapadocja leżąca w środkowej cześci kraju. Dotrzesz tam raczej z Antalyi lub Alanyi, z Bodrum jest zdecydowanie za daleko. Za to z Bodrum jest bliżej do Pamukkale - też można zrobić piękne zdjęcia. Co do konkretnego hotelu niestety nie jestem w stanie Ci doradzić, ale wydaje mi się że trafny wybór miejsca wypoczynku zrekompensuje nawet nienajlepszy hotel - przecież większość czasu spędza się na zwiedzaniu, plażowaniu, a w hotelu tylko nocuje :) Jezeli masz więcej pytań, to pisz śmiało, chętnie coś jeszcze przybliżę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paolo Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 20:07 Hej Isabeau! Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! 1/.Czy przełom sierpnia i września jest jeszcze dobrym terminem na plażowanie w Turcji? 2/.Jakie w tym okresie są tam temperatury powietrza i wody i czy woda jest czysta w rejonie Bodrum? 3/.Czy możesz napisać coś więcej co to jest to Pamukkale? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 31.03.08, 20:45 Gość portalu: paolo napisał(a): > 1/.Czy przełom sierpnia i września jest jeszcze dobrym terminem na > plażowanie w Turcji? Jak najbardziej, w sezonie 2007 byłam w Turcji na początku września, temperatury przekraczały 30 stopni, a woda była cieplutka (nagrzana przez całe lato). > 2/.Jakie w tym okresie są tam temperatury powietrza i wody i czy > woda jest czysta w rejonie Bodrum? Woda w rejonie Bodrum - hmm, to zależy jak się trafi, są czyściutkie plaże, ale i zanieczyszczone się trafią (jest tam spora marina). Ogólnie jest całkiem dobrze. > 3/.Czy możesz napisać coś więcej co to jest to Pamukkale? Pamukkale to miejsce wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wapienne tarasy, które zwłaszcza z daleka wyglądają jak "bawełniany zamek". Obecnie nieco zniszczone przez nadmierną eksploatację turystyczną, ale ciągle warte polecenia. Co nieco o tym miejscu (zdjęcia i film) znajdziesz na stronie z mojej sygnaturki :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.compower.pl 31.03.08, 22:46 Bodrum beznadziejne z brudna plaza i naciagaczami ,zmarnowany urlop . Alanya to byla bajka,zdecydowanie polecam wszystko tylko nie bodrum . Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! 01.04.08, 13:27 Jeżeli nastawiasz się tylko na leżenie na plaży, to może i Alanya lepsza, chociaż duszno tam nie do zniesienia. Bodru to być może "zmarnowany urlop", jeżeli nie planuje się niczego innego, żadnego zwiedzania, tylko plażowanie. BTW: Ile plaży w okolicach Bodrum odwiedziłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kcross Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.cust.tele2.pl 23.07.08, 11:46 Alanya rzeczywiście jest dobra ale dla kogoś kto chce przeżyć egzotyczne wakacje śród wielkich molowców przypominających te betonowe, blokowiska w Polsce. Zdecydowanie polecam Bodrum, piękne, zielone, mnóstwo miejsc do zwiedzania w samym mieście i cudowna baza wypadowa na greckie wyspy. Co do plaży to nie jest wspaniała ale da się przeżyć a na wodę nie miałam co narzekać bo była czyściutka i przejrzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Turcja- Bodrum, co sądzicie!!! IP: *.telepolska.pl 30.07.08, 11:22 Wiesz, osobiscie nie wiem. Ale tutaj na blogu, w ramach konkursu, ktos opisał wycieczke do Bodrum :) Moze warto zajrzec :) POnizej link do konkursu i bloga www.fly.pl/konkurs konkursflypl.blogspot.com/2008/07/pwysep.htmlPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania SIDE IP: 80.50.234.* 30.07.08, 11:46 Tylko Side. Urokliwe, małe, bardzo sympatyczne. Polecam plaże w odległości ok. 3 km od centurm np w Sorgun. Bajka. Alanya to blokowisko, Bodrum typowo rozrywkowe. Odpowiedz Link Zgłoś