togo.2 27.05.08, 19:44 Po dokonaniu pełnej wpłaty za wczasy otrzymałam list polecony o konieczności dopłaty po 220 zł od osoby z tyt.dopłat paliwowych.Jestem bardzo niemile zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jola Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:04 To przecież TRIADA czytać nie umiesz? To poczatek niespodzianek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melcia Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: 80.48.4.* 27.05.08, 21:46 Nie tylko Triada- większość biur ma dopłaty. Też mam taką niespodziankę i wielu innych klientów różnych biur podróży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.gprs.plus.pl 21.11.08, 13:04 Na dopłaty jest sposób;-) Nie odbieraj listów , telefonów, itp z Triady 21 dni przed wylotem - to okres kiedy mogą jeszcze coś zmienić - ale muszą Cię o tym poinformować. Po upływie tego terminu zadzwoń do biura w celu np. potwierdzenia godzin wylotu, przy okazji usłyszysz pewnie o dopłatach, ... z tym że termin już minął, szkoda nie, ale tak to już jest albo Triada ... Ciebie, albo Ty Triadę. Cwaniactwo czasami trzeba zwalczać cwaniactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:02 A kiedy dokonałaś rezerwacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 Triada - dopłaty paliwowe 28.05.08, 18:19 Rezerwacji dokonałam 28.11.07 r. połakomiłam się na zniżki, ktore praktycznie są do tej pory.Latam już od 1995 r. - po raz pierwszy z Triadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colin Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 18:36 My też rezerwowaliśmy w grudniu 2007 i zero dopłat ,lecimy z Eximu . Z Triadą nigdy nie byłem i nie polece ,a latamy już 15 lat . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1v3 Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 20:33 Rezerwowałam w Triadzie wyjazd w lutym ze zniżkami oczywiście, dopłatami za transfer lotnisko-hotel i dopłatami za paliwo.Czy jeszcze dodatkowo jakieś dopłaty i jak wysokie?Dotąd nie dostałam żadnej informacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 Triada - dopłaty paliwowe 28.05.08, 21:57 Triada wysyła pisma na miesiąc przed wylotem - w moim przypadku tak było.Wylatuję 23 czerwca , a pismo było datowane 21 maja.Wysokość dopłat zależy od kraju docelowego oraz od okresu wykupienia wycieczki.Klienci,którzy wpłacili pierwszą kwotę na poczet dopłaty paliwowej doplacają różnicę. Np. Egipt: jeżeli w momencie wykupienia oferty została uwzględniona dopłata paliwowa w wys. 100 zł dopłacają 120 zł, jezeli nie to 220 zł od osoby. Kreta odpowiednio 60 + 70 łącznie 130. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buhaha Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 08:18 Pewnie ktoś z Triady to czyta, więc małe info ode mnie, pierwszy i ostatni raz z wami lecę gdziekolwiek, dopłata do Tunezji 260PLN po osobie to rozbój ($ 2,06/baryłka ropy 120$, spadło, więc powinniście zwrócić choć część dopłaty!) Właśnie straciliście klienta 3 osoby, wyjazdy min 2xrok/po 2tyg., czyli jak łatwo obliczyć jesteście w plecy 10tys/rok, lekko licząc. Takie zagrywki to sztuka na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 10:34 Czy inne biura obniżyły dopłaty paliwowe, albo je zniosły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla bla Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 12:50 owszem, Gti obniżyło o 15 zł ( liczy się fakt!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 08:35 To jeszcze raz ja. Wpłaciłem 30% imprezy jako rezerwację 13.02, resztę dopłaciłem 23.05, wylot mam 30.06. Przy dopłacie agentka dokładnie sprawdzała, czy nie mam jakiejś jeszcze dopłaty i wyszło na to, że nie. Ciekawe, czy Triada się o mnie upomni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: 213.199.198.* 29.05.08, 08:41 Robilam rezerwację w listopadzie 2007 i otrzymalam gwarancję niezmienności ceny. W związku z tym mnie ta dopłata nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 12:06 a co to taka nowosc ze paliwo drozeje?i nie mogles wplacic 30% w triadzie bo min wplacalo sie 40%, poza tym jestem agentem wiele razy bylam z triada i nie ma szans w tej chwili kupic dobrego hotelu po tej samej cenie co w listopadzie. Albo brak miejsc albo zostaly tylko gorsze. Drazni mnie jak ktos wprowadza ludzi w blad. A i tak pewnie z ta doplata wychodzi Ci taniej niz w innych biurach. Akurat w triadzie oplaca sie bardziej kupowac wczesniej, wiec zanim dodacie swoja cenna opinie, ze promocje sa takie same sprawdzcie to chociaz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 13:38 Faktycznie, sprawdziłem umowę z lutego i wtedy rzeczywiście wpłaciłem 40% a nie 30%. Reszta co napisałem, to jest sama prawda. Mnie nie chodzi o hotel, ale o jeszcze jakąś dodatkową dopłatę paliwową. Piszę "dodatkową", bo na umowie z lutego wynika, że dopłata paliwowa jest już wliczona w cenę mojej imprezy, więc nie wiem, czy będę musiał uiszczać dopłatę do dopłaty paliwowej. Wiem, że ceny paliw na całym świecie szaleją, ale także w Polsce kurs dolara do złotego bardzo się obniżył, więc w jakimś sensie powinien zrekompensować wzrost ceny paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: 213.199.198.* 29.05.08, 14:57 Niestety będziesz musiał dopłacić. Opłata paliwowa a dopłata do opłaty paliwowej to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 15:48 aha a propos jeszcze doplat paliwowych to gdyby kazde biuro podrozy mialo wziac na siebie te doplaty to musialoby sie zwijac z rynku predzej niz by zdazylo to zaplacic.I ceny paliw nie rozlicza sie w dolarach!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 do gosciowej 29.05.08, 15:36 Nie wprowadzam ludzi w błąd.Nie jestem agentką ale potrafię sobie sprawdzić oferty.Otóż w ofercie TUI ten sam hotel RIU Tikida Dunas w Agadirze od 24. 06. do 8.07.2008 bez żadnych promocji i w tej chwili dostępny dla 2-ch osób i 13-letniego dziecka kosztuje 11.293 zł. Ja w Triadzie przy 38 % promocji wpłacałam kolejno: 28.11.2007 - 600 zł opłata promocyjna 31.01.2008 - 3.652 zł 23.05.2008 - 6.380 zł 27.05.2008 - 600 zł dopłata paliwowa W sumie wpłaciłam do Triady 11.232 zł czyli 61 zł taniej niż obecnie w TUI.Wylatuję 23.06- czyli 1 dzień różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regan Re: do gosciowej IP: *.chello.pl 30.05.08, 22:12 orbis travel też ma dopłaty paliwowe, wiec nie tylko triada to stosuje, jak widać inne biura również. Nie jest to pierwszy rok "tych" dopłat, więc po co te płacze, jeszcze się urlop nie zaczął a już "pozytywne" nastawienie rozpiera duszę podróżnych, teraz tylko szukać trzeba dziury w całym i po powrocie smarować negatywne opinie na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1v3 Re: do gosciowej IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.08, 23:13 Masz rację, regan-nie ma co kopii kruszyc. Przecież wiadomo , że i tak wszyscy dolacimy. Jeśli stać nas było na 4000, to i na dopłatę. Jest jednak małe ale: skoro promują wyjazdy pół roku wcześniej i wpłacamy 40% ceny całkowitej, tym samym dysponują naszymi niemałymi pieniędzmi przez ten czas. Nie uważasz, że byłoby elegancko, gdyby nie upominali sie o jakieś dopłaty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: do gosciowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 06:21 Ciesz się, ze na tydzień przed imprezą jej nie odwołaja i zwróca forsę bez odsetek jak np zrobili w Maderze Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 Re: do joli 31.05.08, 12:49 Do wylotu mam jeszcze 24 dni więc nie wiem czy nie odwołają na tydzień przed. Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 do gosciowej 31.05.08, 12:44 Generalnie macie rację - nie warto psuc sobie humoru dopłatami. Chodzi mi jednak o to, że promocje w Triadzie to żadne promocje. Gdybym w tej chwili kupowała w TUI zapłaciłabym 61 zł drożej - bez żadnych promocji.Nie opłaca się więc kupowac wcześniej w Triadzie.I to jest dla mnie doświadczenie na przyszłośc. Po raz pierwszy i ostatni z Triadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: do gosciowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 15:43 po raz kolejny gadasz bzdury!Nie chodzilo mi o porownanie triady z tui tylko promocji triady na poczatku sprzedazy i kupna teraz(swoja droga akurat ten hotel jest dosyc drogi i malo chodliwy z tego powodu, wiec cena pewnie w kazdym biurze bedzie podoba- a roznica miedzy tymi biurami tez polega na tym ze triada ma skromniejsze hotele wiecej 3* czy 4* niz 5* z all) I mowie z doswiadczenia, ze nie wiekszosci dobrych ofert nie kupi sie teraz w triadzie za cene tak niska jak w listopadzie jak sie sprzedaz zaczela. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzała Re: do gosciowej IP: *.gprs.plus.pl 21.11.08, 12:41 Zgadzam się. Wykupiłem w kwietniu wycieczkę na Sri Lankę dla trzech osób - wylot w grudniu - czyli 8 miesięcy później, zgodnie z promocją wcześniej-taniej + gtzw. gwarancja niezmienności ceny, w umowie adnotacja o już dokonanych dopłatach paliwowych - miesięc przed wylotem otrzymuje pismo o tym że muszę dokonać dopłaty w wysokości ok. 2000zł(za trzy osoby) - jest to dokładnie ta kwota którą bym zapłacił nie korzystając z promocji 8 miesięcy wcześniej, miałem przez ten czas "zamrożone" pieniądze, wiele rzeczy mogło się po drodze wydarzyć: choroba, termin urlopu, ciąża żony, itd. ale czekałem i po co... dla 3 osób napewno bym znalazł "egzotykę" tydzień przd wylotem w podobnej cenie, mając do wyboru Last Minute i zwykłe oferty. Promocje wcześniej - taniej to zwykłe naciąganie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buhaha Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 08:26 Ja kupiłem w listopadzie, moja oferta była jeszcze aktualna w czerwcu, była droższa o około 500PLN, ale dopłata paliwowa mnie rozwaliła, dlaczego? Już wyjaśniam lecę w sierpniu dolar jest po 2,06, ropa po 120$/barel i nadal spada, może szanowna Triada mi teraz zwróci część dopłaty????? Co do informowania klientów w ostatniej chwili to szczera prawda, trudno jest się teraz wycofać! Gdybym w czerwcu wiedział o paliwówce to za 9tys jakie mam przeznaczone na wyjazd pojechałbym samochodem do CRO i siedział tam miesiąc, przy tak tanim euro, może nawet dłużej, a tak jadę do Tunezji na 2tyg i nie wiem czy nie przekroczę 10tys łącznych kosztów. Raz dałem się nabrać i nigdy więcej!!! Triadzie już dziękujemy, a jej zieloną kartę mamy w głębokim odbycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buhaha Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 08:35 Warto czytać stare posty:), nagle paliwo staniało, ale dopłaty zostały, i co ty na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaha Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: 212.180.179.* 09.08.08, 19:34 Dopłaty to nie wynik drożejącej (już taniejącej) ropy, czy innych rosnących kosztów. Powodem tak wysokich w tym sezonie dopłat jest fakt, że nagle większość Polaków odkryła, że 2tygodnie w Tunezji, Turcji, Chorwacji, itp, to to samo co 2tyg. nad Bałtykiem, a pogoda ładniejsza, woda cieplejsza, za topless nikt mandatu nie daje, itp. Biura postanowiły wykorzystać ten fakt i powiększyć zyski, a że oferta jest globalna, więc nie da rady zwiększyć puli ofert, no to dali dopłaty! Strach pomyśleć co będzie za kilka lat jak wszyscy "odkryją", że takie wakacje można mieć taniej organizując je sobie samemu. Ceny wynajmu kwater np. w Hiszpanii czy Chorwacji będą koszmarne, ale przynajmniej biura dostaną po nosie, ciekawe kto im wtedy zagwarantuje zyski? Wizja całkiem realna biorąc pod uwagę nadciągające globalne osłabienie gospodarki, które z pewnością dotknie nasz kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 Re: Triada dopłaty paliwowe 09.08.08, 20:45 Ja też po ostatnim doswiadczeniu i windowaniu cen przez biura podróży stawiam na turystykę indywidualną.Dwa lata temu bylśmy w Bułgarii w Kranievie - "Willa Valentyna" i byliśmy bardzo zadowoleni za jedną czwartą ceny tego co przez biuro podróży.JechaliSmy 3 dni, dwa noclegi na trasie - na Węgrzech i w Rumunii - bez żadnych problemów, spokojnie.Bez koczowania na lotnisku w oczekiwaniu na spózniony samolot czy w hotelu bo wykwaterowanie o 12 godz. a wylot o 4-tej nad ranem.Dość mam tego. W dodatku dałam się omamić 40 % promocją w listopadzie a w czerwcu za tą samą cenę mogłam kupić ten sam hotel i w tym samym terminie w TUI bez żadnej promocji. Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 do gosciowej 03.06.08, 07:54 Witam! Twoje stwierdzenie,że piszę bzdury sprawiło mi dużą przykrośc.Podałam konkretne cyfry i daty i nie są to żadne bzdury. Piszesz także,że na droższe hotele ceny w biurach są wyrównane.Ja myślałam,że kupiłam ten droższy hotel z 38 % rabatem - masz rację - jestem głupia bo uwierzyłam w "promocję" Triady.No,ale człowiek uczy się całe życie.Mimo wszystko liczę,że Maroko mi to wynagrodzi i będą to udane wakacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: do gosciowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 10:29 Napisałam, ze cena sprzed kilki miesiecy w TRIADZIE za jakis hotel x nie bedzie teraz taka sama, dlatego nie chodzilo mi o porownanie tui z triada. A rabat na pewno dostalas, spojrz chociazby w cennik jaka jest cena katalogowa tego hotelu. A jesli Cie urazilam to przepraszam, ale taka jest turystyka i kupujac wczasy zorganizowane trzeba brac to pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 Re: do gosciowej 03.06.08, 14:51 Owszem uraziłaś mnie- przeprosiny przyjmuję. Oczywiście rabat w Triadzie dostałam.Chodzi mi o to, że Triada ustaliła w listopadzie tak wysokie ceny,że przy 38% rabacie zapłaciłam 61 zł taniej niż w TUI w chwili obecnej bez rabatu.Doszłam więc do wniosku - na swój własny osobisty użytek - nie warto było kupowac w Triadzie w tzw. "promocji" i zawracac sobie głowę wpłatami 4 razy - nie mówią o zaangażowaniu moich środków pieniężnych.Ale jak mówiła moja śp.Babcia "chytry dwa razy traci" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 Re: do gosciowej 03.06.08, 15:11 Chcę jeszcze dodac, że od 1995 roku wjeżdzam co rok 2 albo 3 razy w roku z różnymi biurami podróży - miedzy innymi z nieistniejącym już czeskim Fiszerem z wylotami z Pragi, z Ostrawy,GTI,Exim Tours,Rainbow, Alfa Star,Scan Holiday,TUI,Neckerman i wszystkie te wyjazdy wspominam bardzo miło, jak również kontakty z przedstawicielami tych biur.Triada wpieniła mnie tymi dopłatami- czuję się "nabrana" na iluzoryczną promocję.W tej chwili żałuję, że sprawdziłam ofertę w TUI - byłabym przekonana, że kupiłam tanio dobry hotel- a tak tylko mam niesmak,że dałam się podpuścic na promocję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MITAL Re: do gosciowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 18:32 A przepraszam ,gdzie znalazłaś ofertę Tui za 11000 ,bo na ich stronie zaczyna się ten termin i ten hotel od 15000 za 3 osoby.Podpowiedz proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 do MITAL 03.06.08, 18:40 Normalnie w biurze TUI, tylko ta 3-cia osoba to 13 letnie dziecko i placi tylko za przelot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopa kuba dopłata IP: *.gprs.plus.pl 16.06.08, 12:18 a ja mam doplate 550 zl od osoby.... i co tu poczac:/ takie zycie lece 20.07 na kube Odpowiedz Link Zgłoś
togo.2 Re: kuba dopłata 16.06.08, 13:04 Dopłatę już sobie odpuściłam.Zdenerwował mnie fakt, który wyszedł niejako przy okazji dopłat- fikcyjnej promocji Triady.Jak już pisałam wczasy kupiłam w listopadzie 2007 z 38% promocją.Przy okazji dopłat sprawdziłam,że ten sam hotel i w tym samym terminie dostępny w ofercie TUI w chwili dokonywania dopłaty tj. pod koniec maja byłby droższy tylko 61 zł - bez żadnych promocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annie2003 Re: kuba dopłata IP: 213.17.173.* 16.06.08, 14:45 tylko weź pod uwagę jedną rzecz - nigdy nie masz gwarancji, że na miesiąc przed wylotem trafisz na taką super hiper okazję cenową...może akurat TUI miało mozliwość puszczenia takiej oferty, ale gwarancji nie masz...gdybyś takiej oferty nie znalazła, zapewne nie miałabyś żadnego żalu do Triady...kwestia first i last minute zawsze była i zapewne długo będzie dyskusyjna...ja wolę first, chcoiażby z tego względu, że mam gwarancję miejsc w wybranym hotelu i nie muszę się godzić na to, co jeszcze pozostało na rynku...tu lubię mieć pewność, że wszystko jest ok. każde biuro ma swoją politykę sprzedaży, kiedyś Triada miała w ofercie first gwarancję niezmienności ceny, czyli i dopłata paliwowa by Cię nie dotyczyła, widać teraz coś zmienili...moim skromnym zdaniem nie ma się co boczyć na biuro...skoro tak świetnie się sprzedają w cenach na poziomie TUI, znaczy się TUI ma kłopoty ze sprzedażą, skoro schodzi "do poziomu" Triady :))) daj spokój z niesmakiem, tylko ciesz się wyjazdem, to jest wszak najważniejsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: do gosciowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 15:44 to nie prawda. rzeczywiscie czasem sie zdarzy jakas super oferta przed samym wylotem , ale generalnie nie ma dobrych ofert last minute z triady. zostaja slabe hotele albo brak miejsc. sprzedaje triade wiec wiem jak to wyglada. jesli ktos chce kupic popularny kierunek w triadzie typu egipt tunezja turcja kreta rodos zakhyntos czy cypr teraz na pewno zaplci wiecej albo ma mniejszy wybor. a doplaty.. no coz. tak to wyglada ze musimy placic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MITAL Re: do gosciowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 22:21 Triada nie bierze dopłat paliwowych od stałych klientów ,jadę z nimi 5 albo 6 raz i nic nie dopłacałam ,a jadę już jutro.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: do gosciowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 12:32 jesli ktos ma gwarancje, albo zielona karte i wplacil wiecej na poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: ...dopłaty paliwowe - subiektywne podsumowanie 14.08.08, 21:31 Przejrzałem tę dyskusję i jestem zasmucony obrazem niewiedzy i niezrozumienia tematu. Rozumiem, że żądanie "dopłaty paliwowej" może być bulwersujące dla dotkniętych, ale takie są realia. 1) Dopłaty te, często błędnie zwane paliwowymi (składa się na nie wiele elementów, np nagle wprowadzone podatki w kraju docelowym lub tranzytowym - przykład Holandia), są naliczane przez linie lotnicze i biura podróży nie mają tutaj nic do gadania. Maja do wyboru albo przerzucić je na klienta albo pokryć z własnej kasy i zbankrutować. 2) Nie ma znaczenia, że klient już zapłacił za imprezę. Biura podróży rezerwują bloki miejsc u przewoźników (najczęściej czarterowych), a "bilety" kupują najczęsciej na miesiąc lub 14 dni przed lotem i od tego momentu cena biletu jest niezmienna. Dlaczego nie "kupują biletu" klientowi 10 miesięcy wcześniej? Bo to zamknęłoby im możliwość wycofania się z impresy albo zmianę nazwiska na bilecie. To linie lotnicze dyktują warunki. Tani przelot ale bez możliwości zmian albo 3 razy (to nie pomyłka) droższy ale elastyczny. Co wybierają biura - odpowiedź jest oczywista. 3) Jeżełi jakies biuro nie żąda dopłaty od klienta oznaczać moze tylko jedno - jego marża ustalona na poczatku była na tyle wysoka, że może pokryć koszt drozszego biletu lotbiczego. Jeżeli biuro oferuje tanie uslugi z minimalna marżą, takiego pola do manewru nie ma. 4) Paliwo w ciągu roku zdrożało o około 100%, dolar spadł o kilkanaście - nie mowy o równoważeniu. I to by było prawie na tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajko Re: ...dopłaty paliwowe - subiektywne podsumowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 12:15 ja sie wybieram z rainbow, też ma dopłaty nie moga żądać chyba tylko od tych co wpłacili 100% ceny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informator Re: ...dopłaty paliwowe - subiektywne podsumowani IP: *.proxy.aol.com 17.08.08, 07:05 A ja uwazam ze te wszystkie doplaty paliwowe to wielkie oszustwo !!! Moze ktos mi wytlumaczy dlaczego jezeli w jednym samolocie z ktorego korzysta kilka roznych biur podrozy jedni licza sobie 150 zl , nastepni 250 a jeszcze inni wiecej . To jest oklamywanie i wiem napewno . Nigdzie na swiecie nie ma czegos takiego jezeli sie kupoje w danej chwili to sie placi dana cene . Dleczego biura wam nie zwracaja roznic jezeli kupojecie na pol roku na przod i obracacaja wasZymi pieniedzmi , a czesto zdzaza sie tak ze biuro wczesniej nie zaplaci za wasz hotel i po waszym przylocie okazuje sie ze miejsc nie ma w danym hotelu bo sprzedane i lokoja was w innych . Kiedy w tej Polsce bedzie normalnie . Bebechy mi sie gotuja jak czytam co w Polsce biura podrozy wyrabiaja . Zobaczcie czy w wyjazdach z niemiec sa jakies oplaty paliwowe i to jeszcze po oplaceniu wycieczki . To jest nie do przyjecia . Niemcy lataja renomowanymi linniami i nie ma zadnych doplat , a polskie biura kozystaja z DZIADOWSKICH linni i powprowadzali sobie jakies dodatkowe oplaty . TO ZLODZIEJSTWO !!! Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informator Re: ...dopłaty paliwowe - subiektywne podsumowani IP: *.proxy.aol.com 17.08.08, 07:13 rozdziawipapa , co ty za glupoty wypisujesz !!! Chyba to ty jestes z jakiegos biura podrozy ktore te oplaty paliwowe wymyslili i wciskasz ludziom KIT !!! Podaj mi chociaz jedno biuro zachodnie ktore po oplaceniu za jakis czas dolicza oplaty WYMYSLONE !!! To tylko Polskie biura tak oszukoja turystow !!! Nigdzie czegos takiego nie ma !!! Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: ...dopłaty paliwowe - subiektywne podsumowani 17.08.08, 13:59 Nie pisz, że głupoty... Nie jestem z żadnego biura. Czasami korzystam z bp, ale wolę organizować sam te sprawy. Przedstawię kilka faktów: 1) Organizuję niekomercyjnie (nie prowadze działaności gospodarczej) wyjazd dla grupy 50 przyjaciół do Ameryki Środkowej. Nie korzystam z żadnego biura podróży. 2) W styczniu zrobiłem rezerwację przelotu w renomowanej zachodniej linii lotniczej cena bilet X + dopłaty wszelkiej maści Y (nawiasem mówiać około 50% X) - wykup biletów na 2 tygodnie przed wylotem a 8 miesięcy po rezerwacji. 3) Cena przy wykupie: bilet X (nie zmieniła się) + dopłaty większe o 45% (400 zł) i wynikają nie tylko z opłaty paliwowej, ale przede wszyskim z podatku od pasażera, który wprowadził rząd kraju tranzytowego. 4) Oczywiście można było kupić bilety w styczniu, ale przy taniej taryfie nie są dozwolone żadne zmiany danych pasażera. A od tego czasu 40% stanu grupy uległo zmianie. I do kogo mam mieć pretensje? Moi przyjaciele oczywiście zapłacą i nie będą narzekali, bo znają realia. Co by było gdybym był bp? Żądać opłat o klientów (i wtedy wszystkie psy na mnie zostaną powieszone) albo pokryć to z własnej kiesszeni i zbankrutować. Co byś wybrał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzała Re: ...dopłaty paliwowe - subiektywne podsumowani IP: *.gprs.plus.pl 21.11.08, 12:58 ok. rozumiem powdy tzw. dopłat paliwowych, szkoda tylko że nie ma informacji w katalogu Triady mówiącej o tym że nawet jeśli skorzystasz np. z 25% obniżki w promocji wcześniej-taniej - to licz się z tym że istnieje takie "ryzyko" (jak co roku) że 21 dni przed wyjazdem dopłacisz te 25% w postaci tzw. dopłat paliwowych- z adnotacją -"liczymy że jesteś frajerem i skorzystasz z naszej promocji". "Subiektywnie" posumowując - jeden zyskany klient to kolejny dodatkowy 1, jeden stracony to kolejnych straconych 10. pozdrawiam postujących agentów Triady Odpowiedz Link Zgłoś
cieplajaknoc Re: Triada - dopłaty paliwowe 17.08.08, 07:58 togo.2 napisała: > Po dokonaniu pełnej wpłaty za wczasy otrzymałam list polecony o > konieczności dopłaty po 220 zł od osoby z tyt.dopłat > paliwowych.Jestem bardzo niemile zaskoczona. Wszyscy to dostali ze wszystkich biur. Ja nie musialam dopłacać, bo wykupiłam impreze w Triadzie z opcją niezmienności ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka dopłaty paliwowe 17.08.08, 09:57 klauzule o zmianie ceny są niedozwolone. Z chwilą podpisania umowy obie strony muszą się z niej wywiązać po ustalonej w umowie cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: dopłaty paliwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 13:22 " Ceny wyszczególnione w materiałach reklamowych są cenami stałymi, jednakże FUNCLUB zastrzega sobie możliwość zmiany cen w wyjątkowych sytuacjach, takich jak: wzrost kursu walut, wzrost cen paliw, zmiany przepisów celnych, podatkowych, taryf klimatycznych, lotniskowych, nieprzewidywalnych działań kontrahentów krajowych i zagranicznych oraz działań sił wyższych. " to ze strony UOKiK - z rejestru klauzul niedozwolonych. Warto czasem tam zaglądać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: dopłaty paliwowe IP: *.proxy.aol.com 18.08.08, 05:08 rozdziawipapa , moze zrob rezerwacje sobie na wylot za 2 lata i chciej ta sama cene . Nie zaplaciles w styczniu ani grosza za bilety i chciales aby ta cebna byla za kilka miesiecy , tutaj w tym watku jest mowa o ludziach ktorzy ujscili pelne oplaty a pozniej na kilka dni przed wylotem biuro im przysyla wiadomosc ze trzeba doplacic jakies pieniadze co jest OSZUSTWEM i nabieraniem ludzi . ZLODZIEJSTWO . Biura niemieckie np maja na 8 mies stala cene , a na krotko przed wyjazdem obnizaja ceny i to znacznie jezeli maja wolne miejsca . Polskie biura robia wrecz odwrtotnie tuz przed wyjazdem przysylaja jakies dodatkowe oplaty bo wiedza ze ludzie i tak Zaplaca , bo nie maja wyboru . Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: dopłaty paliwowe 18.08.08, 08:40 Otóż rozumiem, że tak jest w opisanym przeze mnie przypadku. Nie rozumieją tylko klienci bp, którzy muszą dopłacać. I uwaga - ONI też nic nie zapłacili linii lotniczej! Oni wnieśli opłatę do bp, a bp płaci linii lotniczej za przelot krótko przed wylotem. Drogie biura maja na poćzątku ustalona tak dużą marżę, że takie wzrosty zasylimują i mniejszej marży jaką zarobią ostatecznie. Tanie biura nie maja takiej możliwości, bo ich marża od poczatku jest niewielka i w przypadku wzrostu ceny przelotu dokładaliby do interesu. Jeżeli jakieś bp daje gwarancję niezmienności ceny to klient za to płaci nie mając o tym pojecia (jest to utopionie w marży). Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: dopłaty paliwowe 18.08.08, 09:41 rozdziawipapa, to nie ma nic wspólnego z ceną wycieczki. Klienta po wpłacie kasy nie interesuje co biuro z nią robi, kiedy płaci za przelot, a kiedu za hotel. Umowa zawsze obowiązuje Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: dopłaty paliwowe 18.08.08, 10:10 koziorozka napisała: > Umowa zawsze obowiązuje A czyż to nie jest w umowie albo w OW, nawet jeżeli są to klauzule niedozwolone (ale to już sprawa pomiędzy bp i UOKiK). Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: dopłaty paliwowe 18.08.08, 10:22 to jest klauzula niedozwolona, co oznacza, że zawsze wygrasz w sądzie. Czyli teoretycznie może być tak: płacisz dopłatę, bo nie chcesz sobie zmarnować urlopu a potem wzywasz biuro o zwrot nadpłaty (paliwowej). I wygrywasz, tylko że mało komu chce się z biurem szarpać... Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: dopłaty paliwowe 18.08.08, 10:24 Jeżeli to jest takie oczywiste, to dlaczego WSZYSCY tego nie robią? Nawet gdyby 20% klientów wygrało sprawy, to... jeździlibyśmy tylko z TUI, Neckermannem, itp., bo polskich bp już by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: dopłaty paliwowe 20.08.08, 13:01 rozdziawipapa napisał: > Jeżeli to jest takie oczywiste, to dlaczego WSZYSCY tego nie robią? O tym, że zmienianie ceny jest niedozwolone UKOiK informuje od niedawna. Świadomość klientów powoli rośnie. Poza tym w takich przypadkach biuro nie idzie do sądu. Wezwane do zwrotu dobrze określonej sumy i z podstawą prawną (np. sygnatura akt) oddaje kasę albo proponuje większy upust na następny wyjazd i tego przecież nie nagłaśnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FCK Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.mofnet.gov.pl 20.08.08, 11:50 Jak to jest,że dopłata paliwowa w TRIADZIE na wylot do EGIPTU (260 zł), jest mniejsza niz na wylot do TUnezji (280 zł). Lot do Egiptu jest o ponad 1h dłuższy. Gdzie tu logika. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Triada - dopłaty paliwowe 20.08.08, 15:49 Logika? No cóż może faktycznie jest to kwestia zmiany ceny wprowadzona przez przewoźnika a nie BP. Tłumaczyłoby to różnicę w dopłacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glici zależy jaki jest samolot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 19:45 Ja do Egiptu leciałem dużym jetem (po 10 miejsc w rzędzie), a do Tunezji zwykłym Boeningiem (liniami tunezyjskimi). W każdym przypadku trzeba brać pod uwagę ile wynosi jednostkowy koszt paliwa na pasażera dla danego typu samolotu oraz gdzie, a raczej za ile się tankuje w danym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magga Re: zależy jaki jest samolot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 14:30 Mam pytanie dot, sposobu poinformowania przez BP o zmianie ceny podróży związanej z dopłatami paliwowymi. Czy BP musi poinformować klienta przed 20 dniami od terminu wylotu na pismie? Czy musi to być listem czy wystarczy jak pracownik biura wyśle maila? 11 września lecę do Egiptu a dzisiaj tj. 21 sierpnia dostałam maila z BP zawierającego nowe potwierdzenie podróży z nową ceną. Pani z BP zadzwoniła do mnie że nie zgadzają się jej wpłaty poczynione przeze mnie z kosztem imprezy i w celu wyjaśnienia wysłała mailem nowy rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: zależy jaki jest samolot 21.08.08, 14:50 Powiadomić muszą skutecznie. 20 dni przed rozpoczęciem nie mogą podnieść opłaty. Jeśli dziś się o tym dowiedziałaś ..to niestety jest 21 dni przed - czyli mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glici zajrzyj do umowy i do ustawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 17:49 20 dniowy termin jest najkrótszy dopuszczony ustawowo w Polsce. Być może w Twoim biurze jest dłuższy termin umowny, przy którym cen się nie zmienia. Może też być tak, że w umowie nie ma klauzuli o możliwości zmiany ceny np. po wpłacie 100% wartości. Nie mam też pewności, czy rozmowa telefoniczna jest skutecznym sposobem zawiadomienia o podwyżce ceny imprezy turystycznej. Ustawa mówi, że organizator imprezy turystycznej musi udowodnić, że wzrost kosztów rzeczywiście nastąpił. Powinien więc przedłożyć kalkulację. Warto też spróbować odmówić wpłaty. Osobiście słyszałem rozmowę w Triadzie, w której kobieta przyszła z pismem i pokazywała stempel na znaczku i umowę z datą wylotu, twierdząc, że otrzymała pismo po terminie ustawowym. Miła pani ANULOWAŁA jej wpłatę twierdząc z uśmiechem, że Triada wysyła to do wszystkich, nawet tych od których się to nie należy (czyli świadome polowanie na jeleni). Można też zapłacić i dopiero po powrocie domagać się zwrotu, jeżeli wymogi ustawowe nie zostały zachowane, a teraz nie masz czasu walczyć o swoje. Według polskiego prawa zapisy w umowach są nieważne jeżeli są niezgodne z aktami prawnymi wyższej rangi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FCK Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: *.mofnet.gov.pl 22.08.08, 08:26 Dla porównaniu w innych biurach podróży jest odwrotnie np OASIS wylot do Egiptu dopłata 180 zł, a wylot do Tunecji 100 zł. Te same linie lotnicze, do Tunezji Nuvelair. I taka podwyżkę rozumiem, ale ta Triada to zupełny dziwoląg:) Odpowiedz Link Zgłoś
soni67 Re: Triada - dopłaty paliwowe 22.10.08, 08:04 moje biuro - Triada Po sporych staraniach otrzymałem pismo z Triady, które oni dostali od Air Italy Polska z korektą cen. Linie lotnicze piszą, że korekty są spowodowane przewalutowaniem cen bazowych w USD na wyrażone w PLN i z tytułu różnic kursowych. Zawartych jest tam kilka destynacji i korekty do nich. Czy uważacie, że jest to wystarczające udokumetowanie podwyżki, którą konieczność zakłada ustawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dejw Re: Triada - dopłaty paliwowe IP: 217.153.153.* 12.12.08, 12:29 u mnie w kilka dni temu triada zawiadomiła o dopłatach paliwowych... wycieczka była kupowana w sierpniu.... od tego czasu paliwo przecież tylko taniało... ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś