marketta 22.07.08, 14:32 Z jakich książek uczyliście się do egzaminu na pilota wycieczek? Proszę o tytuły... P.S. Czy kompendium Z. Kruczka wyd Proksana w zupełności wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luci-olla Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 15:06 Do egz jak i do pracy w tym zawodzie, jedna ksiazka Ci nie wystarczy. Czytalam ja do egz, ale nie byla mi zupelnie potrzebna. Trzeba miec wiedze ogolna, czytac wszystko co sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
olevos Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 15:06 Witam przyszlego kolege(kolezanke) po fachu! Nie,nie wystarczy! Z tego co pamietam to odpowiedzi na pytania na egzaminie pisemnym ( tescie) w zadnej z ksiazek nie znajdziesz.Potrzebna jest rowniez wiedza ogolna i to z roznych dziedzin. Pamietam pytanie "Czy Polka jest tancem ludowym polskim,czeskim lub slowackim?" Polowa z grupy napisala polskim (smutne). Wiec czytaj jak najwiecej,tematy moga trafic przerozne,wszystko zalezy od komisji bo to ona uklada pytania. W Pomorskim pytania sie nie powtarzają, nie wiem jak w innych Urzedach Marszalkowskich. Powodzenia , pomyslnosci i polamania piora! Odpowiedz Link Zgłoś
j.dopieralski Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 19:49 Ogólna wiedza: Geografia polityczna, historia, podstawy architektury, podstawy etnologi, podstawowa znajomość przepisów celnych, oraz metodyka pilotażu. I egzamin powinien być zdany. Ale i tak wszystko wyjdzie w "praniu", w czasie pierwszego Tour. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 20:35 Dodałbym jeszcze elementy ornitologii, dendrologii, łopatologii i wszelkich innych -logii, a przede wszystkim ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
j.dopieralski Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 21:01 Jesteś kolego bardzo dowcipny:(, etnologii (zagubiło się "i" - normalna literówka.). Co do ornitologii i dendrologii w swojej pracy pilotażu - przewodnictwa wykorzystuje te dziedziny. Zaś łopatologię to może Ty wykorzystujesz z własnymi turystami. Takie odnoszę nieskromne wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: ksiązki pomocne 22.07.08, 22:26 Tylko, że w dawnych czasach taka "normalna literówka" nazywała się błędem ortograficznym i na "komunistycznej" maturze z polskiego oznaczało to jeden stopień niżej. Temat z ornitologii: kto sądzi, że jest orłem? Temat z dendrologii: wielka lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
marketta Re: ksiązki pomocne 23.07.08, 10:03 ale potrzebne mi konkretne tytuły pozycji książkowych (ciekawe które wam przypadły do gustu) fakt że muszę znać historię, architekturę, etnologię ornitologię i oczywiście ortografię ;) jest mi doskonale znany :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.dopieralski Re: ksiązki pomocne 23.07.08, 10:25 Co do pozycji książkowych. Hmm, muszę bardzo poprawnie je napisać, bo niektórzy na tym forum czyhają na moje błędy ortograficzne. Polecam: Teofil Lijewski, Bogdan Mikułowski, Jerzy Wyrzyk - Geografia Turystyki Polski, Jerzy Kondracki - Geografia Polski. Mezoregiony fizycznogeograficzne Wanda Bogusz - Zarys historii architektury Zygmunt Kruczek, Artur Kurek, Marek Nowacki -Krajoznawstwo. Zarys teorii i metodyki. www.polskiedzieje.pl/ - dobra strona opisująca dzieje naszej Polski Pozdrawiam i życzę powodzenia na egzaminie Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
marketta Re: ksiązki pomocne 23.07.08, 12:30 Egzaminu na razie nie będzie bo i kursu jeszcze nie było... Tak w wakacyjny czas badam metodykę pracy pilota i zastanawiam się czy to jest moim powołaniem czy raczej nie brnąć w to... Za tytuły serdecznie dziękuję i proszę o jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: ksiązki pomocne 07.01.09, 05:00 www.intur.com.pl/biblioteka/katalog.php?46,0,0,0,2,p~kadry~KADRY%C2%A0W%C2%A0TURYSTYCE Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: ksiązki pomocne 08.01.09, 05:26 ;) proksenia.pl/cgibin/shop?show=&sid=1d7a2309 Odpowiedz Link Zgłoś