Dodaj do ulubionych

DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!!

IP: *.bluu.net 02.10.03, 14:02
Co robić jeśli touroperator nie oddaje wpłaconej przez agenta zaliczki za
anulowaną imprezę ? Czyli: jestem agentem, sprzedałam ludziom imprezę
jednego z touroperatorów, Klienci wpłacili u mnie zaliczkę, ja tą zaliczkę
przesłałam do touroperatora, następnie impreza została anulowana i
touroperator zwleka ze zwrotem zaliczki już miesiąc. Obawiam się czy w ogóle
zwróci. Co robić w takiej sytuacji ? Gdzie się zwrócić? Zaznaczam, że
Klientom zwróciłam z własnej kieszeni.
Obserwuj wątek
    • Gość: witek Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.03, 14:51
      Możesz spróbować postraszyć wpisaniem touroperatora do rejestru dłużników -
      może poskutkuje. W przeciwnym wypadku pozostaje Ci tylko droga sądowa, ale jest
      to ostateczność ze względu na czas i koszty. Zakładam, że masz całą
      dokumentację.
      Pozdrawiam
      też agent
      • Gość: Aa Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: *.bluu.net 02.10.03, 15:01
        Dzięki za radę. Czy wiesz może czy wpis dłużnika do rejestru dłuzników jest
        płatny ?
        • Gość: witek Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.03, 15:27
          Nie wiem. Poszukaj w informacjach gospodarczych, jakiś czas temu (ok. 2 mies.)
          było dosyć dużo informacji w mediach nt. powołania tej instytucji. Uwaga
          sprawdź po upływie jakiego czasu możesz zgłosić wpis - nie pamiętam dokładnie
          ale wydaje mi się, że w wypadku firm jest to chyba 60 dni od daty wymagalności.
          Pozdrawiam Witek.
          • Gość: A Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: 195.136.95.* 02.10.03, 16:11
            Obawiam sie raczej , ze jako agent turystyczny nie masz prawa zglaszac nikogo
            do rejestru. Wszystkie instytucje ktore moga to robic sa okreslone.
            • Gość: Aa Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: *.bluu.net 02.10.03, 16:37
              Więc co mogę zrobić ? Czy pozostaje tylko sąd ?
            • Gość: witek Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.03, 16:39
              Wejdź na stronę www.krd.pl - masz tam ustawę i wszelkie informacje.
              Ściśle określone są podmioty mogące zgłaszać konsumentów, czyli osoby fizyczne.
              O ile dobrze zrozumiałem ustawę każdy przedsiębiorca może zgłosić innego
              przedsiębiorcę (nie jestem prawnikiem).

Art. 8.

1. Z zastrzeżeniem art. 10, przedsiębiorca może przekazać do biura informację
              gospodarczą o zobowiązaniu albo zobowiązaniach innego przedsiębiorcy wyłącznie
              wówczas, gdy spełnione są łącznie następujące warunki:

1) zobowiązanie albo zobowiązania powstały wobec przedsiębiorcy przekazującego
              informację gospodarczą z tytułu umowy związanej z wykonywaniem działalności
              gospodarczej przez obydwu przedsiębiorców;
              2) łączna kwota zobowiązań wobec przedsiębiorcy wynosi co najmniej 500 złotych;
              3) świadczenie albo świadczenia są wymagalne od co najmniej 60 dni;
              4) upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę przekazującego
              dane będącego wierzycielem, listem poleconym, na adres do korespondencji
              wskazany przez dłużnika, a jeżeli dłużnik nie wskazał takiego adresu - na adres
              siedziby dłużnika, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze
              przekazania danych do biura, z podaniem firmy i adresu siedziby tego biura.

Witek
    • Gość: misiek Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 15:09
      Napisz, chociażby na tym forum, co to za touroperator, żeby inni agenci mogli
      się ustrzec
      • Gość: Aa Re: DO TOUROPERATORÓW LUB AGENTÓW !!! IP: *.bluu.net 03.10.03, 15:13
        Nie jest to duży touroperator, na razie nie chcę ujawniać nazwy, bo mam
        jeszcze nadzieję że nam w końcu zwróci pieniądze. Jeżeli dalej będzie zwlekał
        i zwodził nas dam znać. Poczekam jeszcze kilka dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka