Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 22:52 czy warto jechać na objazdówkę po Kubie? Jakie są uwagi , opinie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guajira Re: Kuba objzdówka IP: *.nni.pl 04.09.08, 10:49 to zalezy :). trudno odpowiedziec jednoznacznie - pytanie czy ta forma spedzania urlopu Tobie pasuje. I kolejne: czy objazdowka z biurem podrozy, czy tez samodzielna organizacja. Kolejne: czy Kuba jako kraj Cie interesuje i ciekawi. itp., itd. Wszystko ma swoje dobre i zle strony. Ja moge odpowiedziec z wlasnego doswiadczenia - bylam na Kubie z Rainbow (objazd 9 dni + 4 dni pobyt w Varadero). Wybralam biuro podrozy, bo nie dostalam wiecej urlopu niz 2 tygodnie. Jadac samodzielnie w 2 tygodnie nie zobaczysz tyle ile oferuje biuro. I kolejna sprawa - jadac na Kube trzeba miec podejscie 'na luzie', bo tam nikt sie nie spieszy i czasem mozna stracic caly dzien czekajac na pociag/autobus czy samolot.... Bylam swiadkiem awantur turystow, ktorzy 'zaplacili i wymagaja', tyle, ze do Kubanczykow takie argumenty raczej malo trafiaja ;). Dla mnie jechac na Kube na 2 tygodnie do Varadero to pomylka, bo tam jest plastikowy swiat dla turystow (4 dni naprawde wystarczylo), ale oczywiscie to zalezy od czlowieka - sa tacy, ktorzy jada, zeby tylko polezec na plazy, napic sie rumu ;) i ewentualnie pojechac na jakies wycieczki fakultatywne w bliskie okolice. I to jest ich wybor :). Patrzac z drugiej strony, objazdowka jest dosc meczaca, wiec jezeli preferujesz plazowanie, to lepiej wybierz taka forme. Odpowiedz Link Zgłoś
wiata pytanie do guajira 05.09.08, 12:28 właśnie myślę o podobnej wycieczce, z tym że zastanawiam się czy Itaka czy Rainbow. Dokladnie to mnie interesuje, co wybrałaś - objazd zorganizowany + parę dni wypoczynku. Czy mozesz napisać trochę swoich refleksji na temat twojej wycieczki - jak sprawdził się organizator, jak przewodnik i wogóle jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guajira Re: pytanie do guajira IP: 195.234.63.* 05.09.08, 17:12 ja wrocilam zadowolona i moge polecic Rainbow, jednak byli tacy, ktorym ciagle cos nie pasowalo. mysle, ze wiele robi nastawienie i poczytanie troche na temat tego co Cie czeka - i to nie pod katem zwiedzanych miejsc/historii, tylko odleglosci czy jakosci pokonywanych drog. wiedzialam, ze szczegolnie we wschodniej czesci wyspy nie bedzie latwo i spora czesc czasu rzeczywiscie spedzilismy w autobusie przebijajac sie przez gory. co do samego organizatora, to wszystko bylo zgodnie z oferta, a nawet ponad (kilka lunchy, ktorych nie bylo w programie). polska pilotka byla ok, a na czesci objazdowej (poza Havana) pojawila sie pierwszy raz jako przewodnik Polka mieszkajaca od 25 lat na Kubie (na Kubie do kazdej wycieczki "przydzielony" jest lokalny przewodnik towarzyszacy w calej podrozy). dzieki niej dowiedzielismy sie naprawde ciekawych rzeczy o zwyczajach i zyciu na tej wyspie. co do Kuby i Kubanczykow, to czesc ludzi wraca zauroczona i chce tam ponownie pojechac. ja akurat do tej grupy nie naleze :). mysle, ze warto jest pojechac i zobaczyc, ale na dluzsza mete podejscie Kubanczykow "nie rusze palcem, jak nie zobacze kasy" moze denerwowac. nie wiem co jeszcze Cie interesuje, wiec pytaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
wiata Re: pytanie do guajira 07.09.08, 21:25 w jakim miesiacu bylas? Zaciekawilo mnie ,ze duzo czasu zabierają jednak przejazdy autokarem. Wydawało mi się,że Kuba (w końcu wyspa) nie jest zbyt rozlegla do zwiedzania. A i tak przecież program (który wybrałaś?) jest przecież w dosyć ogólny. Jak Hotele podczes objazdu, który warto wybrać twoim zdaniem na pobyt -oczywiście z oferty Rainbow? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guajira Re: pytanie do guajira IP: *.nni.pl 08.09.08, 20:07 bylam w marcu na 'buenos dias cuba' z hotelem sol sirenas coral. widze, ze program sie nieco rozni od tego, ktory byl wtedy. wybralismy 4-gwiazdkowy hotel, bo balismy sie, ze 3* bedzie niezbyt i w sumie bylismy zadowoleni, bo jak poszlismy do znajomych do palma real, to recepcja i toalety przypominaly czasy naszej komuny ;), do tego bez bezposredniego dostepu do plazy. w pokojach nie bylam, wiec nie wiem. sol sirenas coral moge polecic (czesc sirenas, gdzie bylo zakwaterowanych te 6 osob, ktore wybraly ten hotel) - czysty, z pieknym ogrodem palmowym, konczacym sie plaza. co do drog/przejazdow - na kubie jest jedna 'autostrada' tzw. carretera central, ktora dochodzi do 'polowy' wyspy (jadac z zachodu na wschod). pozniej drogi sa rozne. generalnie przejezdne, ale co pewien czas sa ustawione takie budki straznicze kontrolujace ruch i tam obowiazuje ograniczenie predkosci. kierowcy kubanscy scisle tego przestrzegaja, bo podobno za niestosowanie sie do znakow moga nawet stracic pozwolenie na kierowanie autobusem z turystami. dla kubanczykow praca w turystyce, to jak zyla zlota, bo na boku wpada im sporo kasy, dlatego raczej nie ryzykuja, co przeklada sie na szybkosc jazdy :). w kwestii hoteli podczas objazdu, to byly rozne. co prawda generalnie czyste i z recznikami, ale ogolnie stare/odnawiane i w wiekszosci okresy swojej swietnosci dawno mialy juz za soba ;). moge jeszcze tylko dodac kilka slow na temat jedzenia - jesli nastawiasz sie, ze najesz sie pysznych owocow morza albo innych rzeczy, to mozesz sie zdziwic. kubanczycy nie potrafia gotowac. generalnie wszystko smaza w glebokim tluszczu i nie przyprawiaja. w varadero wszystko jest pod kanadyjczykow, czyli frytki, pizze, makarony, jak sie pojawiaja krewetki i ryby, to jakies takie bez smaku. nawet owoce byly takie sobie - ananasy twarde i kwasne, papaje nie kazdy lubi (mydlowate), a mango zbyt czesto sie nie pojawialo. byc moze ten obraz spowoduje wrazenie, ze narzekam - nic bardziej blednego - po prostu przekazuje to, co pomoze Ci zbudowac 'odpowiednie oczekiwania' przed wyjazdem ;). generalnie uwazam, ze warto tam pojechac, szczegolnie jesli mowisz po hiszpansku, bo to bardzo kontaktowy narod i duzo ciekawych rzeczy mozesz sie dowiedziec przy okazji zakupow na okolicznych bazarkach :). Odpowiedz Link Zgłoś
wiata Re: pytanie do guajira 12.09.08, 09:15 dzięki,:), a jak z przelotem liniami tamtejszymi z Santiago do Hawany? Chyba hardkorowe przeżycie, a może zamienili na przejazd? A jak podróż lotnicza na Kubę, ile to w rezultacie trwa, i jak ją przetrwałaś? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guajira Re: pytanie do guajira IP: *.nni.pl 12.09.08, 21:55 no to po kolei: - przelot wewn: my lecielismy z Holguin do Hawany (taki byl program). Generalnie wygladalo to tak ;): wieczorem dnia poprzedniego uslyszelismy, ze jest zmiana godziny zbiorki porannej, bo zmienili godzine odlotu. no i ok. rano jak juz sie wylogowalismy z hotelu i poprzecinali nam paski 'all inclusive' okazalo sie, ze jeszcze zostajemy, bo godzina odlotu znowu sie zmienila :). recepcjonistki pooddawaly ludziom paski i klucze do pokoi. czesc poszla na plaze, czesc do baru ;). w koncu wyjechalismy. po dotarciu na lotnisko i przepakowaniu rzeczy z jednych toreb do innych (niby za przekroczenie wagi trzeba bylo placic). po godzinie czekania na odprawe bagazu wreszcie sie udalo i wprowadzili nas na pieterko do pseudohali odlotow (oczywiscie nie mozna bylo z niej sie ruszac). poczatkowo samolot mial odleciec o 13.cos (dodam, ze to samolot niby rejsowy z Hawany). po 13 nic sie nie dzialo i ludzie zaczeli pytac. no i obsluga powiedziala, ze juz wylecial samolot. no to ludziska sie ucieszyli i naiwnie czekali ;). o 15 znowu podnieslismy dym, ze ten samolot powinien juz tu dawno byc. wtedy pojawila sie nowa wersja "teraz juz na pewno wylecial, bo opoznienie bylo 2-godzinne bo sparwdzali mocno jakichs turystow'. no i znowu ludzie naiwnie usiedli i czekali :), ale domagajac sie czegos do jedzenia, bo siedzielismy tam od 11. powiedzieli ze przyniosa ;). moglabym tak jeszcze dlugo, ale skracajac: ok.18 przyniesli po bulce z szynka (przy jej odbiorze trzeba bylo pokwitowac, zeby przypadkiem jakis turysta nie wyludzil hehe). i rowniez po 18 pojawili sie ludzie sprawdzajacy plecaki podreczne (mimo sprawdzania przy wejsciu do tej "hali") i moglismy z bula w lapie wejsc na plyte lotniska i obejrzec w calej okazalosci samolot, ktorym mielismy leciec. samolot byl prawie nowy, w dodatku z obsluga z Wenezueli :). w duchu podziekowalismy Hugo ;) i szczesliwie delecielismy do Hawany.... - podroz na Kube: dluuuugo bylo, a z powrotem baaaaardzo dlugo bylo.... trwala ok.13 h (w kazda strone). w tamta strone jakos lepiej to znioslam, ale z powrotem to mialam dosc. byli tacy co pili, ale ja duzo gorzej znosze podroz na kacu :). byly jakies 2 czy 3 filmy po drodze, cos do jedzenia, ale facetom bylo malo ;) i do picia - stanowczo za malo - trzeba bylo dokupic. polecam spacery po samolocie - wtedy tak nogi nie puchna. nie wiem kto jest przewoznikiem. wtedy bylo air italy polska. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Kuba objzdówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 14:01 ja chciałabym jechać na taką objazdówkę w styczniu, ale znajomi polecali mi Triadę - które biuro ma ciekawszy program - leżenie na plaży więcej niż 4 dni mnie nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigwa Re: Kuba objzdówka IP: *.gprs.plus.pl 09.09.08, 16:53 Ja jadę 4 stycznia z Rainbow. W porównaniu do Triady mają "bogatszą" trasę objazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
wrongder Re: Kuba objzdówka 05.09.08, 17:47 Uważam że nie warto, lepiej wypożyczyć samochód, przewodnik w łapę i samemu wyspę objechać, na prawde przeżycia i widoki sa niesamowite, tego nigdy nie da Ci zorganizowany objazd. Jest bezpiecznie, ludziska mili i uczynni, ruch na drogach niewielki, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Kuba objzdówka 05.09.08, 19:30 Wynajęcie samochodu polecam na krótsze 1 lub 2dniowe wycieczki Dla lubiących wygodę i mających chęć zwiedzić całą Kubę polecam jednak objazdówkę.Należy pamietać gdzie się jedzie. Jest to jednak kraj gdzie drogi będące na mapie niekoniecznie są przejezdne, gdzie stacje benzynowe są rzadkie i nie zawsze pełne paliwa. Zajazdów i restauracji brak. Sklepy są puste a na dodatek obowiązują kartki na zakupy.Zobaczcie sami: img211.imageshack.us/my.php?image=kuba3831bm6.jpg Byłem na objazdówce w grudniu z RT . Wróciliśmy bardzo zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnesia Re: Kuba objzdówka IP: *.echostar.pl 08.09.08, 22:32 ja lecę na Kubę z Ecco Travel...fajny program mają Czar Kuby...Triady bym się bała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Kuba objzdówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 09:35 dzięki za uwagi na temat biur - ja z Triadą byłam na trzech wyjazdach i też wolałabym już więcej z nimi nie jeździć choć staram się nie uprzedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grena Re: Kuba objzdówka IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.08, 17:50 polecam opcję z Opal Travel www.opaltravel.com.pl imprezy na bardzo wysokim poziomie, polecam Odpowiedz Link Zgłoś