studik 28.09.08, 16:31 Jeżeli nie znacie trasy napiszcie czym sie posługujecie jeżeli mapa to jakie wydawnictwo? GPS pomaga czy utrudnia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluemar Re: GPS czy Mapa 28.09.08, 20:06 GPS pomaga ale do końca- nie możesz mieć 100% zaufania-zawsze pozostaje konieczność opanowania pracy z mapą -byle aktualną. Odpowiedz Link Zgłoś
bolwoj62 Re: GPS czy Mapa 29.09.08, 19:38 Zdecydowanie mapa lub atlas, lub nawet kilka. Mapy w GPS-ach nadal nie są wystarczajace dla pilota. Podobno pojawiaja się już takowe dla kierowców zawodowych z uwzglednieniem tonaży, ale jeszcze się z nimi nie zetknąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
maddymad Re: GPS czy Mapa 29.09.08, 22:44 Drogie koleżanki i koledzy! Przestrzegam przed ślepym patrzeniem w GPS. Ostatnio toczyłam niemalże walki z kierowcą, żeby uwierzył, że GPS to tylko urządzenie i że czasem lepiej patrzec a znaki. Wygrałam, ale nie było łatwo. Przede wszystkim trzeba mieć 100% pewności, że wpisaliście dobry adres. Inny kod miejscowości i lądujecie nie tam gdzie trzeba. Poza tym GPS pokazuje najkrótszą drogę, a ta jest nie zawsze najlepsza. Dobra mapa pomoże ci o wiele bardziej (pod warunkiem, że umiesz się nią prawidłowo posługiwać - a wbrew pozorom wielu jest takich pilotów, znam osobiście), a jak dodasz do tego dobrą orientację w terenie to sukces murowany. Koleżanka jechała niedawno z dwoma GPSami - jeden pokazał jazdę w prawo, a drugi w lewo... I któremu teraz wierzyć ? :-) Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
studik Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 11:49 zmieniam teraz telefon i mam zamiar kupić jakąś Nokie z nawigacją, mam nadzieje że ta nawigacja niczym sie nie różni od takiej normalnej samochodowej.? :) A polecicie mi jakieś wydawnictwo z mapami! Odpowiedz Link Zgłoś
bolwoj62 Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 13:41 Ostatnio też wymieniałem telefon i doradca zdecydowanie odradził mi telefon z nawigacją do roboty pilockiej, mówiąc, że jest za wolna i pokazuje trasę skokowo. Ponadto - może to w ciągu ostatniego miesiąca się zmieniło - do Nokii trzeba dokupić jakąś przystawkę i wychodzi na to, że normalna nawigacja może okazać się tańsza i lepsza. Osobiście sam nadal bazuję na mapach i atlasach, ale rozgladam się za wersją do laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
bolwoj62 Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 13:46 Co do wydawnictwa to wszystko zależy od tego czy kraj czy zagranica. Szczerze powiedziawszy po kraju nie bazuję na jednej mapie czy atlasie, bo niestety wszystkie maja błędy lub conajmniej niedostatki. A co do zagranicy, to wyjeżdżając z kraju kupuję to co jest dostępne, a na miejscu - nawet na jakiejś stacji benzynowej, choć drożej - szukam czegoś wartościowego. Niestety nie zawsze sie udaje. I jeszcze jedno - kierowca jest zawsze dla mnie partnerem, a często zdarza się, ze ma dobrą mapę i wtedy korzytam z tejże, i szukam takowej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 14:36 Nie ma jednego dobrego wydawnictwa-ja też kupuję co jest i potem te słabe eliminuję. Kierowca owszem jest zawsze partnerem ale raczej nigdy nie ma dobrej mapy i z tego powodu moje często zostają w autokarze bo zapominam zabrać-może właśnie dlatego mam pokażny zbiór w miarę aktualnych map Z GPS w telefonie nigdy nie korzystałam ale mam zamiar pomimo wszystko kupić(mniej rzeczy do wożenia w bagażu)-może ktos ma jakieś rady? Odpowiedz Link Zgłoś
inka-karolinka Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 18:18 ja uzywam i mapy i nawigacji w laptopie naprawde wszystko i daleko widac, dlatego zawsze mozna porownac z mapa, nawet jeszcze przed wyjazdem i nawet zmienic trase niz ta wybrana przez nawigacje, ALE MAPA zawsze zostanie mapa - najwazniejszym chyba narzedziem pracy pilota. laptop jak to laptop zawsze moze zabraknac baterii, bo "przemily" kierowca nie da podlaczyc wtyczki od kompa do gniazdka od zapalniczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
studik Re: GPS czy Mapa 02.10.08, 20:05 proszę podajcie jakieś adresy stron z dobrymi mapami za granicą, potrzebuje zorientować się w paru miejscach we Włoszech i Austrii Odpowiedz Link Zgłoś
maddymad Re: GPS czy Mapa 02.10.08, 23:25 Jeśli ci to pomoże to ja używam czasem stronek viamichelin (tak wpisuję w google) i szukam na zasadzie dojazdu z miejsca A do miejsca B. Mi pomagają, mam nadzieję, że też Ci sie przydadzą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś