Dodaj do ulubionych

GPS czy Mapa

28.09.08, 16:31
Jeżeli nie znacie trasy napiszcie czym sie posługujecie jeżeli mapa to jakie
wydawnictwo? GPS pomaga czy utrudnia
Obserwuj wątek
    • bluemar Re: GPS czy Mapa 28.09.08, 20:06
      GPS pomaga ale do końca- nie możesz mieć 100% zaufania-zawsze
      pozostaje konieczność opanowania pracy z mapą -byle aktualną.
    • bolwoj62 Re: GPS czy Mapa 29.09.08, 19:38
      Zdecydowanie mapa lub atlas, lub nawet kilka. Mapy w GPS-ach nadal nie są wystarczajace dla pilota. Podobno pojawiaja się już takowe dla kierowców zawodowych z uwzglednieniem tonaży, ale jeszcze się z nimi nie zetknąłem.
      • maddymad Re: GPS czy Mapa 29.09.08, 22:44
        Drogie koleżanki i koledzy! Przestrzegam przed ślepym patrzeniem w GPS. Ostatnio
        toczyłam niemalże walki z kierowcą, żeby uwierzył, że GPS to tylko urządzenie i
        że czasem lepiej patrzec a znaki. Wygrałam, ale nie było łatwo. Przede wszystkim
        trzeba mieć 100% pewności, że wpisaliście dobry adres. Inny kod miejscowości i
        lądujecie nie tam gdzie trzeba. Poza tym GPS pokazuje najkrótszą drogę, a ta
        jest nie zawsze najlepsza. Dobra mapa pomoże ci o wiele bardziej (pod warunkiem,
        że umiesz się nią prawidłowo posługiwać - a wbrew pozorom wielu jest takich
        pilotów, znam osobiście), a jak dodasz do tego dobrą orientację w terenie to
        sukces murowany. Koleżanka jechała niedawno z dwoma GPSami - jeden pokazał jazdę
        w prawo, a drugi w lewo... I któremu teraz wierzyć ? :-) Pozdrawiam wszystkich i
        życzę powodzenia
    • studik Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 11:49
      zmieniam teraz telefon i mam zamiar kupić jakąś Nokie z nawigacją, mam nadzieje
      że ta nawigacja niczym sie nie różni od takiej normalnej samochodowej.? :)

A polecicie mi jakieś wydawnictwo z mapami!
      • bolwoj62 Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 13:41
        Ostatnio też wymieniałem telefon i doradca zdecydowanie odradził mi telefon z nawigacją do roboty pilockiej, mówiąc, że jest za wolna i pokazuje trasę skokowo. Ponadto - może to w ciągu ostatniego miesiąca się zmieniło - do Nokii trzeba dokupić jakąś przystawkę i wychodzi na to, że normalna nawigacja może okazać się tańsza i lepsza. Osobiście sam nadal bazuję na mapach i atlasach, ale rozgladam się za wersją do laptopa.
      • bolwoj62 Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 13:46
        Co do wydawnictwa to wszystko zależy od tego czy kraj czy zagranica. Szczerze powiedziawszy po kraju nie bazuję na jednej mapie czy atlasie, bo niestety wszystkie maja błędy lub conajmniej niedostatki. A co do zagranicy, to wyjeżdżając z kraju kupuję to co jest dostępne, a na miejscu - nawet na jakiejś stacji benzynowej, choć drożej - szukam czegoś wartościowego. Niestety nie zawsze sie udaje. I jeszcze jedno - kierowca jest zawsze dla mnie partnerem, a często zdarza się, ze ma dobrą mapę i wtedy korzytam z tejże, i szukam takowej. Pozdrawiam.
        • bluemar Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 14:36
          Nie ma jednego dobrego wydawnictwa-ja też kupuję co jest i potem te
          słabe eliminuję.
          Kierowca owszem jest zawsze partnerem ale raczej nigdy nie ma
          dobrej mapy i z tego powodu moje często zostają w autokarze bo
          zapominam zabrać-może właśnie dlatego mam pokażny zbiór w miarę
          aktualnych map Z GPS w telefonie nigdy nie korzystałam ale mam
          zamiar pomimo wszystko kupić(mniej rzeczy do wożenia w bagażu)-może
          ktos ma jakieś rady?
    • inka-karolinka Re: GPS czy Mapa 30.09.08, 18:18
      ja uzywam i mapy i nawigacji

w laptopie naprawde wszystko i daleko widac, dlatego zawsze mozna
      porownac z mapa, nawet jeszcze przed wyjazdem i nawet zmienic trase
      niz ta wybrana przez nawigacje,

ALE MAPA zawsze zostanie mapa - najwazniejszym chyba narzedziem
      pracy pilota.

laptop jak to laptop zawsze moze zabraknac baterii, bo "przemily"
      kierowca nie da podlaczyc wtyczki od kompa do gniazdka od
      zapalniczki....
      • studik Re: GPS czy Mapa 02.10.08, 20:05
        proszę podajcie jakieś adresy stron z dobrymi mapami za granicą, potrzebuje
        zorientować się w paru miejscach we Włoszech i Austrii

• maddymad Re: GPS czy Mapa 02.10.08, 23:25
          Jeśli ci to pomoże to ja używam czasem stronek viamichelin (tak wpisuję w
          google) i szukam na zasadzie dojazdu z miejsca A do miejsca B. Mi pomagają, mam
          nadzieję, że też Ci sie przydadzą. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka