11.01.04, 21:40
Pisalas, ze bedziesz mierzyc sobie progesteron po Duphastonie. Czy mozesz
podac, jaki wyniki w porownaniu z naturalnym cyklem i jaka dawke bralas?
Jestem ciekawa efektywnosci Duphastonu.
U mnie niestety pierwszy cykl po poronieniu skonczyl sie niczym, choc tempki
byly piekne.
Obserwuj wątek
    • Gość: kation Re: do Kation IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.04, 13:38
      Kochany Femalespiritku, pędzę z wynikami:
      -w cyklu bez jakichkolwiek leków- progesteron w 23dc (10 dni po owu)= 8,28
      ng/ml (N: dla fazy lutealnej 5,25- 38,63), to był jednak cykl, gdy na teście
      zobaczyła, 2 wypasione kreski, a zgodnie z normami laboratorium progesteron w I
      trymestrze powinien być 12,26- 81,80 ng/ml. Ponieważ wyniki otzrymałam pare dni
      po krwawieniu (kiedy to moje kreseczki poronily sie samoistnie), nie
      powtarzalam wtedy progesteronu, nie bralam Duphastonu,
      - w nastepnym cyklu (ktory wlasnie dzisiaj dobiegl konca smile)): progesteron w 23
      dc (9 dni po owu)= 26,40 nmol/ml (N:15-57) na Duphastonie od 16- 25 dc 2x1
      tabl.a 10 mg
      Niestety kazde z badan bylo wykonane w innym laboratorium, jednostki nie sa
      takie same, wiec trudno tu chyba porownywac. Nie wiem w jaki sposob mozna je
      przeliczyc.
      Powtorze badania w tym cyklu znowu na Duphastonie w tym loborze, gdzie robilam
      to pierwsze oznaczenie na "sucho".
      Tyle razy mi dodawalas otuchy, mam nadzieje, ze chociaz troszke Ci
      pomoglam...Buziaczki. K.
      • Gość: femalespirit Re: do Kation IP: 212.180.158.* 12.01.04, 15:03
        Dzieki serdeczne smile Wszelka wiedza sie przydaje, szukam teraz przelicznika tych
        norm. Podobno najbardziej scisla metoda mierzenia progesteronu jest biopsja,
        tylko w Polsce nikt tego nie robi. U mnie progesteron w cyklu ciazowym byl
        jeszcze gorszy - 6,4 ng/ml. Wiec to jeden z "podejrzanych", choc moj lekarz
        akurat mowi, ze to nie to bylo najgorsze. Nic to, trzeba dalej walczyc.
        Pozdrawiam serdecznie smile
        • Gość: a.p5 Re: do Kation IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.04, 15:36
          Przepraszam, że się wtrące. Ja też miałam bardzo mały progesteron. Nie wiem czy
          to dlatego straszyli mnie ciążą pozamaciczną? Dostałam zwiększoną dawkę Luteiny
          50(2x2 trzymana pod jezykiem)i na szczęście po2 miesiacach poziom progesteronu
          jest OK.
          Femalespirit, ponieważ szukasz przeliczników może ten cytat z bociana przyda
          się.
          Co do E2 to ja znowu mam inną normę dla fazy folikularnej (pisałam już na tym
          wątku parę stron wcześniej), wprawdzie podaną w innych jednostkach : 110 – 440
          pmol/l, ale przelicznik jest następujący: 110 x 0,272 = 29,92 pg/ml do 440 x
          0,272 = 119,68 pg/ml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka