Dodaj do ulubionych

tragiczne endometrium

16.01.04, 22:49
Dzisiaj w 11 dc, bo braniu clo od 4 do 8 dc.moje endometrium ma tylko 4 mm.
Lekarz mnie podłamał bo mówi, że to cienizna. Byłam znowu wkurzona więc nie
zapytałam jak poprawić grubość śluzówki. Dostałam jakieś krople do nosa -
Calidiol - biorę, ale nie wiem na co, bo w ulotce jest napisane, że to dla
kobiet w okresie menopauzy. Czy któraś z Was to stosowała, czy pomaga i co w
ogóle pomaga na pogrubienie endometrium?
Obserwuj wątek
    • tosia4 Re: tragiczne endometrium 16.01.04, 23:14
      Ja brałam estrofem prawie odrazu z clo. Twojego leku nie znam . Estrofem jest
      używany w hormonalnej terapi zastępczej, więc może to byc podobnie.Zuza
    • piegoosek Re: tragiczne endometrium 16.01.04, 23:20
      tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=10167572 dziewczyny pisza o
      syropach, szczegolnie o Guajazyl`u (czy jakos tak wink i o wiesiolku! rowniez
      kiedys slyszalam o soku z marchewki itp. czyli surowej marchewce, karotce...
      nie zalamuj sie, zawsze cos mozna na to zaradzic!
      a z tymi tabletkami bierzecie progesteron syntetyczny? gdzies wlasnie
      wyczytalam, ze nalezy brac ochronnie razem z estradiolem syntetycznym! uncertain
      tak z ciekawosci pytam!
      pozdrawiam!
      piegoosek
      • Gość: Sassima Re: tragiczne endometrium IP: 80.51.74.* 17.01.04, 10:08
        Piegoosku, wiesiolek i Guajazyl w syropie sa na polepszenie sluzu plodnego, a
        nie endometrium. Sama biore wiesiolek i rzeczywiscie sporo daje. Ja biore
        akurat progesteron w II fazie cyklu w tej chwili - Duphaston. Ale rzeczywiscie
        slyszalam o estrofemie (jak pisala Tosia bodajze), ze to lek na dobre endo.
        • piegoosek Re: tragiczne endometrium 17.01.04, 11:05
          oj racja... co ja wypisuje... to przez ta pore wink
          ubzduralam sobie, ze mowimy o sluzie <lol>
          a wiecie co, ja mam endometrim zazwyczaj od 15 do 18mm!!! wyobrazacie sobie?!
          lekarz zawsze patrzy i oczom nie wierzy i podziwia! ptala go czy to nie jest
          zwiazane z czyms... no nie wiem? hmmm... sama nie wiem, co o tym myslec uncertain
          pozdrawiam Was serdecznie!
          piegoosek
    • tosia4 Re: tragiczne endometrium 16.01.04, 23:20
      Sprawdziłam w internecie i w moim i Twoim składnikiem jest estradiol, czyli ok.
      W estrofemie jest 2 mg a w Twoim 0,15 mg. Mi endometrium dorastało przy clo +
      estrof. do ok.9 mm.Zuza
    • Gość: Sassima Re: tragiczne endometrium IP: 80.51.74.* 17.01.04, 09:51
      U mnie to samo. W 11 dc po pieciu cyklach na Clo wyszlo 4,8...podobno
      fatalnie. Lekarz kazal mi wszystko odstawic i biore tylko Duphaston w II fazie
      cyklu. Kolejna wizyta w poniedzialek. To bedzie moj 13dc - zobaczymy co powie
      USG. U mnie problemem jest PCO i brak owulacji, ale sadze, ze do Clo juz nie
      wrocimy; podejrzewam raczej gonadotropiny. Zreszta niebawem czeka mnie HSG,
      wiec....na tle koniecznosci tego badania zastrzyki z gonadotropin sa pestka.
      Aha, slyszalam, ze na cienkie endo pomaga estradiol (nie wiem czy dobrze
      kojarze)?
      • jagoda2 Re: tragiczne endometrium 17.01.04, 10:14
        Ja też zawsze miałam bardzo słabe endometrium (3-4 mm). Brałam Proverę na jego
        wzrost, ale bez jakichś rewelacyjnych efektów.
        Do Sassimy (i nie tylko):
        ja też miałam PCO i cykle bezowulacyjne przy słabym endometrium. Po
        laparoskopii jajeczkowanie było samoistne, endometrium samo wzrosło do 8 mm
        (jak na moje możliwości to całkiem nieźle), w 11 i 12 dniu cyklu (lub 12 i 13 -
        nie pamiętam dokładnie) jajeczkowanie, od 16 dnia Duphaston (na wzrost endo- i
        utrzymanie ewentualnej ciąży), w 25 dniu cyklu dowiedziałam się, że jestem w
        ciąży i dalej Duphaston na podtrzymanie ciąży do 20 tygodnia. Nie do końca
        wiem, jaki wpływ na poprawę endometrium miała laparoskopia, ale jednak miała.
        Na Bocianie dziewczyny piszą, że na wzrost endometrium dobrze wpływają orzechy,
        migdały, ryby (łosoś i sola) oraz czerwone wino.
        Pozdrawiam i życzę powodzenia.
        Jagoda
        • Gość: Martuszka Re: tragiczne endometrium IP: 62.233.204.* 19.01.04, 21:00
          Niestety ja w 10 dc endometrium miałam 4 mm i dzisiaj w 13 dc. równiez 4
          mm .Nic nie rosnie , najgorsze ze wczesniej miałam pęcherzyk w dwóch jajnikach
          ok. 12 mm a teraz mam tylko w prawym. Czy moze tzn. ze była owolucja i pekł
          pecherzyk? Lekarz niewie dlaczego i mówi ze nie mam złych wyników a owulacja
          będzie za kilka dni ale jakos mu niewierzę .jestem juz zagubiona.Niewiem co sie
          dzieje a mój lekarz niewidz w niczym problemu ....co powinnam zrobic brać
          jakies proszki na poprawe endometrium czy czekac do nastepnego cyklu ?(brałam
          Clostilbegyt od 5-9 dc)
    • mika52 Re: tragiczne endometrium 17.01.04, 13:59
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      Piegoosku rzeczywiście w ulotce jest o tym, aby brać jednoczesnie progesteron
      syntetyczny przy estradiolu, ale tylko gdy zażywa się to dluższy czas. Ja na
      razie mam brać trzy dni, więc chyba nie jest to konieczne. Zazdroszczę Ci
      Twojego wielkiego endometrium, choć słyszałam też gdzieś, że za duże też nie
      jest za dobre. Ale czy to prawda i dlaczego nie wiem.
      • Gość: kratka Re: tragiczne endometrium IP: *.ne.client2.attbi.com 17.01.04, 16:22
        Moze poczekaj i zmierz jeszcze w pozniejszym dniu cyklu, dzien11 to jeszcze
        wczesnie i endometrium nadal rosnie. Mnie lekarz powiedzial, zeby sie
        matematyka nie przejmowac. Ja zaszlam w ciaze przy 6mm endometrium.
        • mika52 Re: tragiczne endometrium 17.01.04, 18:29
          Kratka, bardzo mnie pocieszyłaś.Oczywiście czekam teraz z niecierpliwością do
          kolejnego usg - jutro w 13 dc. Tak bardzo bym chciała, żeby to endometrium
          urosło chociaż do 8 mm. Zobaczymy...
    • Gość: Baśka Re: tragiczne endometrium IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 21:14
      Co to jest endometrium ? Czy to inne określenie pęcherzyka ?
      • Gość: thmwag Re: tragiczne endometrium IP: *.eltur.com.pl 19.01.04, 07:46
        nie, to nie pęcherzyk, a wyściółka macicy. Ważna ze względu na to że w niej
        dochodzi do zagnieżdżenia zarodka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka