Dodaj do ulubionych

Materna, USA

23.01.04, 22:11
Witajcie,
mam pytanie glownie do dziewczyn z USA.
Moze bedziecie mi mogly pomoc i udzielic informacji, za ile i gdzie mozna
kupic Materne. Czy znacie jakies sklepy internetowe, sprawdzone i godne
polecenia?
Z gory dziekuje i pozdrawiam ze slonecznego Miami,
Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: majka Re: Materna, USA IP: *.bumc.bu.edu 23.01.04, 22:18
      A co to jest Materna?
    • Gość: JKO Re: Materna, USA IP: *.proxy.aol.com 23.01.04, 22:19
      A co to jest?
      Ja jestem 1 raz na tym forum.
      Pozdrowienia z zimnego Chicago
      Jola
      • landrynka75 Re: Materna, USA 23.01.04, 22:25
        Czesc,
        to specjalny zestaw witamin dla kobiet przed ciaza a zwlaszcza polecane
        kobietom juz w ciazy. Ma w sobie bardzo dobry sklad witamin, ktorych
        potrzebuje nasz organizm.
        Magda
        • Gość: majka Re: Materna, USA IP: *.ne.client2.attbi.com 24.01.04, 01:42
          To idz do jekiegokowiek Walgreens, CVS, albo jakiejkolwiek apteki i kup
          Prenatal vitamins, ze wszystkimi witaminami i mikroelementami i pierwiastakim
          sladowymi dla kobiet w ciazy.
          • Gość: Ewa Re: Materna, USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 10:38
            Prenatal jest bardzo ubogi w stosunku do Materny, nie zawiera jodu i połowy
            pierwiastków, które ma Materna, za to jest tańczy
    • Gość: Lena Re: Materna, USA IP: *.sympatico.ca 24.01.04, 07:26
      Witaj Madziu!
      Ja nie jestem jeszcze w ciazy, ale kolezanka polecila mi wlasnie MATERNE.
      Mieszkam w Kanadzie a dokladnie w Montrealu, kupuje ja w kazdej aptece. Wiem,
      ze produkowana jest wlasnie w Montrealu. Niestety nie mam pojecia jak mozesz ja
      nabyc internetowo, ale moze wejc na strone firmy ktora ja produkuje: podaje Ci
      nazwe to sobie poszukaj; WYETH-AYERST CANADA INC. Moze to jakos pomoze:
      jezeli masz jeszcze jakies pytania to jestem do dyspozycji,
      pozdrawiam z bardzo zimnej Kanadysmile
      • biedronka2003 Re: Materna, USA 24.01.04, 07:33
        Tak, w Kanadzie jest w kazdej aptece. Kosztuje ok CAN $17-18.
        • landrynka75 Re: Materna, USA 24.01.04, 15:45
          Witajcie ponownie,
          dziekuje Wam dziewczyny za posty.

Hm, majka- instytucja apteki w Stanach jest bardzo uboga wersja polskiej
          apteki, powiem to zdecydowanie. Wchodzac do kazdego "sklepu samoobslugowego"
          typu Walgreens nie znajdziesz na polkach Materny i nie masz sie kogo doradzic,
          tak jak w POlsce, gdzie obsluguje Cie mgr farmacji i zawsze sluzy rada!
          O Materne trzeba zapytac przy specjalnym okienku, gdzie wydawane sa leki z
          recepty lub specjalnie przygotowywane dla chorych. Ceny tez sa rozne w
          zaleznosci od "apteki", dlatego warto nieraz poszukac sklepow internetowych z
          dobrymi ofertami. To takie moje dygresje.

Lena i Biedronka, bardzo Wam dziekuje za odpowiedz.
          Ja rowniez jeszcze nie jestem w ciazy, ale "mysle" intensywnie o niej i chce
          sie jak najlepiej do niej przygotowac. MOj lekarz wlasnie polecil mi Materne a
          niektore kolezanki w POlsce bedace juz mamusiami tez dolaczyly sie, polecajac
          mi ja, jako najlepszy zestaw wit. potrzebny kobiecie przed, w i po ciazy.
          Zaczelam juz poszukiwania na internecie i znalazlam wlasnie oferte apteki
          internetowej w Kanadzie. Do tej pory udalo mi sie znalezc najlepsza oferte:
          Materna - 100 tabl za 19,99$ amerykanskich. Przypuszczam, ze do tego jeszcze
          trzeba doliczyc cene przesylki. Jak myslicie, czy to dobra oferta?

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i uwagi,
          pozdrawiam, powodzenia,
          sle Wam duzo sloneczka,
          Magda
          • Gość: Dagmara Odnosnie aptek w Stanach... IP: *.philadelphia-11rh16rt-12rh15rt.pa.dial-access.att.net 25.01.04, 18:13
            > Hm, majka- instytucja apteki w Stanach jest bardzo uboga wersja polskiej
            > apteki, powiem to zdecydowanie. Wchodzac do kazdego "sklepu samoobslugowego"
            > typu Walgreens nie znajdziesz na polkach Materny i nie masz sie kogo
            > doradzic, tak jak w POlsce, gdzie obsluguje Cie mgr farmacji i zawsze sluzy
            rada!

A ja sie z tym musze zdecydowanie nie zgodzic. smile

Duzo artykulow "aptecznych" rzeczywiscie jest sprzedawanych w formie sklepu
            samoobslugowego, ale jest to zawsze
    • myelegans Re: Materna, USA 24.01.04, 18:24
      Dziewczyny nie dajcie sie zwariowac. Jeszcze medycyna nie opisala wplywu malej
      ilosci jodu 9ktorej nawiasem mowiac jest nadmiar w soli kuchennej), czy
      pierwiastkow sladowych, na komplikacje ciazowe, chyba ze macie inne informacje.
      Odzywiajcie sie zdrowo i bierzcie zwyczajne witaminy i 400mg kwasu foliowego.
      Najlepiej przyswajalne witaminy i mikroelementy sa w naturalnej zywnosci, a nie
      w pigulce. Wlasciwie te z pigulki sa o wiele slabiej przyswajalne i tak do
      konca nikt nie wie jaka jest ich efektywnosc. Lekarze tych informacji tez nie
      maja bo wszelkie suplementy witaminowe nie sa zatwierdzone przez FDA, wiec nie
      ma dokladnych badan. Poza kwasem foliowym, gdzie wiadomo, jak jego niedobor
      wplywa na rozwoj cewki nerwowej, dlatego lekarze zalecaja profilaktycznie w
      pigulce, chociaz w zdrowej diecie powinnysmy otrzymywac go w nadmiarze.
      Jak wiecie jezeli chodzi o witaminy to nie ma zadnych norm. Trzeba tylko uwazac
      na witamine A, ktora moze miec efekty teratogenne. Wiec co, te biedne
      Amerykanki maja komplikacje ciazowe, bo nie maja Materny? Bez przesady.
      No ,ale jezeli od tego ma zalezec Wasz spokoj psychiczny to jak najbardziej
      Materna.
      • Gość: JKo Re: Materna, USA IP: 64.107.1.* 24.01.04, 18:47
        Czesc Madzia.
        Podzwonilam do kilku polskich aptek w Chicago.
        Wszedzie od razu wiedzieli co to jest, ale nie maja.
        Polecaja za to inne suplementy o podobnym skladzie i dzialaniu.
        W jednej aptece pani powiedziala, ze moze zamowic - 27$ za 100 sztuk, wiec
        chyba jednak masz juz lepsza oferte.
        Pozdrawiam
        Jola
      • Gość: Ewa Re: Materna, USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 22:40
        Z tym jodem to mnie rzuciło. W USA szacuje się, że 30% społeczeństwa cierpi na
        niedoczynność tarczycy. W Polsce porównywalnie, są tereny bardzo zagrozone
        niedoborem - głównie południowa Polska. A brak jodu w ciąży to tragedia dla
        matki i płodu, dlatego witaminy powinny koniecznie zawierać jod, który jednak
        jest dość drogi i podraża preparaty.
        Wpływ jodu jest szeroko opisywany i dlatego każdemu dziecku zaraz po urodzeniu
        bada się poziom TSH czy ma niedoczynność tarczycy.
        Dzieci matek które brały preparaty witaminowe rodzą się większe silniejsze i
        zdrowsze. Dlatego też mówi się, że ubóstwo to duże zagrożenie dla dziecka
        ponieważ kobiety nie stać na dobre żywienie i preparaty witaminowe. A
        Amerykanie oczywiście że biorą preparaty witaminowe tylko Materna nie jest u
        nich tak bardzo popularna jak u nas. Jak pierwszy raz rodziłam i kobieta
        urodziła dziecko z rozszczepem kręgosłupa to lekarka robiła wywiad i jak
        dowiedziała się, że kobieta nie jadła kwasu foliowego ani witamin to miała minę
        typu No tak to co się dziwić.
        Co do kwasu foliowego to bardzo łatwo niestety ginie w temperaturze i w Polsce
        pożywienie jest w niego ubogie. Dawka zalecana chroni przed rozszczepem
        kręgosłupa w 70%, w przypadkach wystapienia tej wady podaje się dawkę nawet 30
        mg czyli prawie 100 razy wyższą
        • landrynka75 Re: Materna, USA 24.01.04, 23:19
          Hi ponownie i dziekuje za kolejne posty.

Coz myelegans, ja dla swojego dziecka chce tylko to co najlepsze ale przede
          wszystkim zeby bylo zdrowe i zrobie wszystko w tym kierunku a nie tylko jakies
          minimum. "Zdrowa dieta" moze byc roznie rozumiana. Ja odzywiajac sie zdrowo i
          kupujac wiekszosc owocow i warzyw organic i tam watpiwosci, czy sa zdrowe i
          dobrze przyswajane przez moj organizm. Dlatego, ze on czesto
          jeszcze "protestuje" i nie odpowiada mu amerykanskie jedzenie, choc jestem 2
          lata tutaj. Stad tez moja troska o witaminy w tabletkach. Zdaje sobie sprawe,
          ze moze nie przyswajam calej ilosci wit w tabletce, ale owszem psychicznie
          jestem spokojniesza.

JKO i Ewa bardzo dziekuje Wam za informacje i Wasze posty.
          Zaciekawilo mnie to co napisala Ewa, ze kwas foliowy ginie w wysokiej
          temperaturze i tu moje pytanie: chodzi o temp zewnetrzna, tzn w ktorej sie
          przebywa czy chodzi o temp np jedzenia czy napoju, ktorym sie popija
          przyjmowany kwas foliowy?

JKO i dziewczyny, jak bedziecie tez zainteresowane kupnem Materny, z dobrej
          oferty, ktora znalazlam lub znajde na internecie to piszcie a podziele sie
          Wami ta informacja.

Pozdrawiam,
          Magda
          • mika_1 Re: Materna, USA 25.01.04, 05:10
            Faktem jest, ze w Stanach nie maja pojecia o wielu rzeczach dla nas
            oczywistych i dostepnych od lat. Rzeczywiscie - w Kanadzie latwiej... Moze
            ktos sie wybiera do Kanady, niech Ci przywiezie zapas, albo przyjaciolka,ktora
            polecila to - pomoze...
            Powodzeniasmile
          • Gość: Marta Re: Materna, USA IP: *.acn.waw.pl 25.01.04, 17:22
            Magdo,
            rozumiem Cie w pelni, ale myelegans ma racje-zdrowy, dorosly czlowiek w
            zasadzie nie powinien brac zadnych witamin, bo wystarczajaco duzo ma ich w
            pozywieniu. i nie chodzi o to, ze minimum a im wiecej wezmiesz, tym lepiej,
            tylko po prostu, wiekszosc witamin w zbyt duzych dawkach jest szkodliwa,
            najzwyczajniej w swiecie. Nadmiar witaminy A jest w ogole absolutnie zakazany w
            ciazy - jak bierzesz materne, to tam jest nawet z tylu taka adnotacja, ze NIE
            WOLNO spozywac pokarmow bogatych w wit. A. Witamina D w nadmiarze powoduje z
            kolei zwapnienie kanalikow nerkowych, na przyklad. Materna to zestaw witamin
            dla kobiet w ciazy, odpowiadajacy na zwiekszone zapotrzebowanie organizmu, ale
            nie dla normalnych, doroslych kobiet. I wbrew pozorom jedzac za duzo witamin
            tylko szkodzisz sobie i swojemu dziecku, naprawde. Z witamin przed ciaza
            powinno sie brac tylko kwas foliowy, bo zwiekszone zapotrzebowanie na niego
            jest juz od pierwszych dni, kiedy jeszcze nie wiesz, ze jestes w ciazy. Cala
            reszte dostarczysz dziecku jak bedzie trzeba-nie martw sie o niedomiar-w
            dzisiejszych czasach, poza ludzmi glodujacymi nie wystepuje zjawisko
            awitaminozy - moga byc czasowe braki jednej witaminy, ale nie wszystkich
            Pozdrawiam i zycze zdrowego dzidziusia
            • landrynka75 Re: Materna, USA 26.01.04, 20:19
              Czescsmile
              Po lekturze niektorych Waszych postow wyciagnelam wniosek, ze chyba za bardzo
              panikujesmile Coz taka juz jestem, ze zawsze lubie miec wszystko przygotowane i
              przemyslane przez faktem. Duzo tez sie od Was dowiedzialam, dziekuje.

Moj niepokoj i chec siegniecia po wit w tabletce wiaze sie z tym, ze coraz
              czesciej rezygnuje z naturalnych owocow i warzyw. A wiaze sie to znow, jak juz
              wczesniej pisalam z nietolarancja mojego organizmu wlasnie na swieze owoce i
              warzywa w Stanach. Ok, przekonalyscie mnie, ze moze nie powinnam siegac juz
              teraz po sztuczne wit i bedzie ok, ale czy bedac w ciazy tez tak powinnam
              robic?

Wspomne jeszcze, ze nie jestem tak do konca zdrowa, bo codziennie musze lykac
              2 tabletki (Bromergon i Metformax), aby miec okres i moc sie starac o dziecko.
              Oczywiscie do tych dwoch tabletek dochodzi kwas foliowy. (Pomyslalam, ze jak
              jeszcze jedna tabetke wit dodam to nie zaszkodzi a rozwiaze moje problemy)
              Zauwazylam tez ostatnio ogole pogorszenie stanu mojego zdrowia: wypadanie
              wlosow, brzydka cera, oslabienie. Moze jest to tez zwiazane ze zmiana klimatu,
              bo na miesiac bylam w Polsce a potem wrocilam na ciepla Floryde. Siegnelam
              wiec po wit "One a day" dla kobiet i stwierdzilam po 3 tygodniach, ze wlosy
              przestaly wypadac i wszystko wrocilo do normy. Mam czasem tez wstret do
              jedzenia i chyba zaczelam sie oszukiwac, ze jesli zazyje jedna tabletke wit to
              wszystko bedzie ok... wiem, z to chore, majac jeszcze w planach dziecko...
              Chyba sie w tym wszystkim pogubilam...
              Sorry...
              Magda
              • Gość: Marta Re: Materna, USA IP: *.acn.waw.pl 26.01.04, 21:03
                Jak juz bierzesz jedne witaminy, to stanowczo nie bierz drugich!!! A jak
                bedziesz w ciazy po prostu odstaw te a zamien je na ciazowe, np materne. Poza
                tym pamietaj, ze oprocz warzyw i owocow jest tez masa produktow
                witaminizowanych - np platki. I po prostu - mniej nerwow - jak bedziesz w ciazy
                wszystko sie ulozy - organizm sam domaga sie tego, czego potrzebuje. A ja juz
                stwierdzilam, ze nawet jak chuchasz i dmuchasz na siebie w ciazy i nie robisz
                NIC szkodliwego (ja nie pilam nawet herbaty) a ma nie wyjsc, to i tak nie
                wyjdzie. A moja kolezanka ze studiow w tym samym czasie byla w ciazy, nie
                wiedziala nawet w ktorym miesiacu ma zdrowa corke... Nie jestem oczywiscie za
                robieniem czegokolwiek szkodliwego czy tez nieprzejm owaniem sie, ale wiem z
                doswiadczenia niestety, ze nawet najwieksze przejmowanie sie nie zapewni
                sukcesu...
                Zycze powodzenia i - mniej stresu!!!
    • biedronka2003 Re: Materna, USA 27.01.04, 00:44
      Hi Landrynko smile czy udalo Ci sie kupic? Ja zaczelam brac Materne gdy zaczynalam
      3 miesiac ciazy. Obecnie biore na razie kwas foliowy, a jak juz nam sie uda z
      drugim baby to znow przejde na Materne. Mam nadzieje, ze to juz niedlugo nastapi big_grin
      • myelegans Re: Materna, USA 27.01.04, 03:16
        Droga Ewo,
        Nie wiem dlaczego Cie rzucilo, i jakimi zrodlami dysponujesz, ale podziel sie
        materialami zrodlowymi. Otoz, moze niedoczynnosc tarczycy dotyka 30%
        spoleczenstwa amerykanskiego (cytuje za Toba, bo ja na takie statystyki sie nie
        natknelam), ale zrodla niedoczynnosci nie tkwia tylko w ilosci jodu w diecie,
        najczesciej spowodowane sa zaburzeniami na osi podwzgorzowo-przysadkowej, ktore
        uwalniaja TRH i TSH, a ten ostatni wplywa na uwalnianie hormonu T4, ktory
        przeksztalca sie w hormon T3 w tkankach peryferycznych, a to moga byc sprawy
        genetyczne. Jod jest wiazany do aminokwasu tyrozyny na thyroglobuline w
        tarczycy i w takiej zwiazanej formie jest tam przechowywany. Ilosc jodu tak
        zageszczonego jest wielokrotnie wyzsza niz jego stezenie w innych tkankach. Jod
        ten jest wykorzystywany w trakcie syntezy hormononu tarczycy T3 i T 4 i nawet
        jak jod jest zupelnie wykluczony z diety jego zapasy w organizmie starcza na
        kilka-kilkanascie miesiecy. W USA gdzie sol kuchenna jest jodynowana, problem
        niewydolnosci tarczycy spowodowanej brakiem jodu, zostal praktycznie
        wykluczony. Kiedys stany srodkowe byly nazywane "strefa wola" "goiter zone",
        ale problem ten zostal juz w zupelnosci zlikwidowany. Ponadto wszystkie ryby i
        owoce morza, wody mineralne sa bogate w jod. Tak wiec czlowiek, a wiec i
        kobieta w ciazy zdrowo sie odzywiajaca, majaca zbalansowana diete, nie bedzie
        miala braku tego pierwiastka.

Ponadto chcialam jeszcze zwrocic uwage, ze tak na prawde nikt nie zna zdrowych
        norm dla witamin u czlowieka doroslego i rowniez dla kobiet w ciazy. Produkty
        witaminowe nie maja norm wg FDA (Food and Drug Administration), tym bardziej
        dla kobiet w ciazy, bo takich badan ze wzgledow etycznych nie da sie
        przeprowadzic. Dlatego tez nazywane sa suplementami, albo preparatami, a o ich
        przyswajalnosci i skutecznosic wiemy jeszcze mniej. Firmy je produkujacy tych
        badan nie robia, albo nie wypuszczaja. Prawda, ze kwas foliowy jest konieczny
        do rozwoju cewki nerwowej, ale tez nie wiadomo, ile jest niezbedne normy podaja
        od 400-800 mcg. O ile jego nadmiar prawdopodobnie nie przynosi ujemnych skutkow
        to z witaminami A i D, nalezy bardzo uwazac, bo przedawkowanie grozi wadami
        plodu, wiec jezeli w Waszych preparatach jest dawka 100% tzn, ze nie
        powinnyscie juz wiecej wit A dostarczac oragnizmowi, bo zamiast pomagac
        dziecku, to mu szkodzicie. Nawet jezeli w witaminach jest 50% dziennej dawki
        wit A, to tez trzeba wiedziec ile jej sie dostarcza w innej formie. Dziewczyny
        tutaj mozna przedobrzyc. Odsylam do zrodla NIH (National Institute of Health)
        www.cc.nih.gov/ccc/supplements/vita.html
        Oprocz witamin, to zdrowy tryb zycia, duzo snu, cwiczenia, zbalansowana dieta,
        brak uzywek typu alkohol, papierosy, czy kofeina, przysluza sie Waszym
        przyszlym dzieciom lepiej.

Zycze wszystkim zdrowych pociech.
        • landrynka75 Re: Materna, USA 27.01.04, 16:15
          Witaj Myelegans ponownie.
          Zabrzmialo to bardzo madrze i fachowo!

Hm, daje duzo myslenia, ze wlasciwie nie wiele trzeba, aby miec zdrowe dziecko
          nie koniecznie wykajac sztuczne witaminy.
          Nurtuje mnie jeszcze jedno okreslenie "zbalansowana dieta". Czy moglabys nam
          podac jakies wkazowki, rady, linki, jak powinna taka dieta wygladac? Jak
          dobierac produkty wartosciowe od mniej? Ktorych najwiecej jadac a ktorych
          unikac przed ciaza i juz w czasie ciazy?

Hm, powiem szczerze, ze zaczynam zmieniac front, natura to natura...choc
          wszystkie moje znajome lykaly w ciazy sztuczne wit dla zdrowia wlasnego i
          dziecka i dzis maja piekne zdrowe dzieci...

Jak znalezc ten "zloty srodek"?

Pozdrawiam,
          Magda
      • landrynka75 Re: Materna, USA 27.01.04, 16:22
        Biedronko, na razie sie wstrzymalam z kupnem. Nie jestem jeszcze w ciazy, wiec
        mysle, ze jeszcze poczekam. Po tej pory najlepsza oferte zakupu Materny
        znalazlam na stronie kanadyjskiej apteki internetowej (oferta, ktora wczesniej
        wspominalam).
        Wnioskuje zatem, ze Twoj post jest zdecydowanie za Materna, dobrze wiedziecsmile

Powodzenia,
        Magda
    • Gość: aaaaaaa Re: Materna, USA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.04, 08:02
      dobry, ale trochę drogi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka