przyszly.tata 22.12.09, 14:54 Witam. Czy możecie mi poradzić co można zrobić, by poprawić morfologię nasienia? Moja morfologia to 21% prawidłowych plemników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozica111 Re: Morfologia nasienia 22.12.09, 22:02 Wg WHO czy Krugera?, jaka ilość w mililitrze i w całości ejakulatu?jak masz to rozbite na ruch? Sama morfologia nic nie powie potrzebna jest całość wyniku wbrew pozorom nie musi być zły i być może nie ma co poprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Morfologia nasienia 23.12.09, 07:54 Jeśli wg Krugera i ilość w porządku to 21% to naprawde bardzo dobry wynik. Norma jest od 14%. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszly.tata Re: Morfologia nasienia 23.12.09, 08:44 Wg jakiej metody nie mam zielonego pojęcia - nic nie pisze takiego na wyniku. Wrzucę Wam skan badania - może na podstawie tego jakoś mi coś poradzicie: img198.imageshack.us/img198/1995/38115506.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Morfologia nasienia 23.12.09, 13:49 Wyglada na WHO.Po 1 widać tam dosć silną aglutynacje- to moze swiadczyć o stanie zapalnym , musisz zrobic posiew nasienia bo stan zapalny bardzo obniża jakość nasienia co ma wpływ na morfologie i szybkośc ruchu.HOS test jest bardzo zły powinien byc powyżej 60 a ty masz kolo 30.HOS test z tego co pamietam swiadczy o zdolnosci zapładniającej nasienia. Proponuje zrobic badania w klinice nieplodnosci-szczególowe , razem z posiewem albo chociaz sam posiew i dobrac ewentualnie u androloga antybiotyk. Bez recepty mozesz kupic tabletki z zurawiny i zrobic sobie kuracje w domu, kup tez witamine C 1000 mg - musujaca i pij co 2 dzien.Oczywiscie posiew tak czy siak zrób. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Morfologia nasienia 23.12.09, 13:57 Natomiast test HOST(Hypo-osmotic swelling test ) jest to test hipoosmotyczny nasienia. "To proste badanie pozwala określić nam strukturalną integralność błon komórkowych i ich zdolność do utrzyªmania właściwego gradientu osmotycznego. Skręcanie witek wśród żywych plemników jest ewidentnym dowoªdem na to, że plemniki są zawieszone w hipo-osmotycznym roztworze. Jednak wartość tego testu jest ograniczona ze względu na to, że mówi on bardziej o żywotności plemników niż o ich rzeczywistej zdolªności do zapłodnienia." Odpowiedz Link Zgłoś