Dodaj do ulubionych

od kiedy hcg???

05.02.04, 16:08
Słuchajcie, czytam ulotkę do testu sikanego - napisane jest, że hormon hcg
zaczyna być wytwarzany po IMPLANTACJI zarodka (przez łożysko). Jednocześnie
podana jest informacja, że test wykrywa ciążę po 6 dniach od ZAPŁODNIENIA.
I tu zaczyna się mój problem... o ile wiem zagnieżdżenie następuje około 7 -
10 dnia po zapłodnieniu. To jak test może wykryć ten hormon i to w ilości
wyższej od 25 (jednostek nie pamiętam wink)Nie wiem, może mam jakieś
zaćmienie, ale nie rozumiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: kathrin78 Re: od kiedy hcg??? IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.04, 16:12
      Na tym samym teście zapewne jest dopisane drobnym drukiem, iż test może wykryć
      ciążę 6 dni po zapłodnieniu. Podkreślam "może". Najczęściej przy czułości testu
      25 jednostek - wykrywane są ciąże dopiero od 10 dnia po zapłodnieniu - w końcu
      musi dojść do implantacji, a i potem potrzeba jeszcze kilku dni, aż w moczu
      będzie odpowiednie stężenie hcg.
      • martulinek Re: od kiedy hcg??? 05.02.04, 16:13
        Dzięki, tego "może" właśnie mi bardzo brakowało smile
        Może jeszcze nie wszystko stracone u mnie.... smilesmilesmile?
        • Gość: alicja Re: od kiedy hcg??? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 06.02.04, 21:56
          ja zrobilam w 25dc i wyszlo ze nie, a dzis zrobilam w 35 dc i jestem wiec
          jasne ze jest nadzieja. zrob za tydzien znowu. trzymam kciuki
      • Gość: cetka Re: od kiedy hcg??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.02.04, 18:12
        16 dc pekl mi pecherzyk (usg wykazalo), dzis 26 dc - czy jest juz szens
        robienia testu? ja taka w goracej wodzie kąpana...smile))
    • Gość: majka Re: od kiedy hcg??? IP: *.bumc.bu.edu 05.02.04, 17:52
      HCG jest wytwarzane przez komorki trofoblastu zarodka po implantacji, ale
      poziom ich na poczatku moze byc na tyle maly, ze mozesz otrzymac falszywie
      nagatywny wynik. Implantacja nastepuje 7-10 dni po zaplodnieniu, ale 12 dni tez
      jest w normie.
      Najlepiej po prostu poczekaj do pierwszego dnia po spodziewanej miesiaczce,
      zrob test z pierwszego porannego moczu i wtedy unikniesz bolesnego
      rozczarowania.
      Ja zaczekalam do 4 dnia po terminie miesiaczki i potem juz bylam pewna ++++
      testu i byl.

Zycze powodzenia.
    • kasia.sz2 Re: od kiedy hcg??? 06.02.04, 11:36
      Martulinko, zrobiłaś test? Odpisywałaś mi na list w "Zdrowiu kobiety". I jak,
      zrobiłaś test? Jestem w 30 dc, teoretycznie w dniu @ a temp. jeszcze wzrosła o
      0.1. Bóle @ przeszły, a "ona" nie przyszła. Nie zrobiłam jeszcze testu. Ale
      robiłam w 25 dc i nic nie wyszło. Więc Może to za wczesnie? A HCG można
      zrobić "normalnie" w laboratorium, czy trzeba mieć specjalne wskazania? Wiesz
      może? Pozdrawiam i życzę nam obu pięknych kresek (albo cyferek). Kasia
      • martulinek Re: od kiedy hcg??? 06.02.04, 15:32
        Tak robiłam test (23 d.c.), jednak wyszedł negatywny, potem powtórzyłam w 25
        d.c., tak jak ty i tez nic. Jednak z mojego wykresu temperatury wynika, że do
        implantacji mogło dojść dopiero 22 d.c. (czyli w zeszły poniedziałek), więc
        oba testy były duużo za wcześnie zrobione. Owulację miałam 14 d.c.Od kilku dni
        pobolewa mnie podbrzusze jak przed miesiączką. Dzisiaj dość mocno, więc może
        wcześniej przyjdzie @ - "zaplanowana" na wtorek. A może nie, mam jeszcze
        malutką nadzieję, cuda się zdarzają.
        Pozdrawiam smile
        • kasia.sz2 Re: od kiedy hcg??? 06.02.04, 15:51
          Chyba jutro zrobię test, bo nie wiem, czy wytrzymam dlużej. Będzie 31 dc.
          Zobaczymy. Też mnie tak bolało jak przed @ i na razie jej nie widać... I oby
          nam tak zostało. Do następnego. Powodzenia! smile
      • martulinek Re: od kiedy hcg??? 06.02.04, 15:34
        Na badanie można dostać skierowanie od lekarza (wtedy chyba za darmo), ale
        można też pojść bez - u mnie w spółdzielni lekarskiej w Gdańsku kosztuje 30 zł.
        • Gość: cetka Re: od kiedy hcg??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.04, 21:23
          chodzi ci o trst ciazowy z krwi lub moczy w laboratorium? w wwie kosztuje
          mniej wiecej tyle, co test z polskiej apteki...
          • Gość: martulinek Re: od kiedy hcg??? IP: *.digimer.pl / *.digimer.pl 06.02.04, 22:41
            Chodzi o test z krwi... Nie wiem, czy przepłaciłam, bo nie byłam w przychodni -
            pewnie jest taniej.
            • Gość: cetka Re: od kiedy hcg??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.04, 06:45
              no wlasnie chyba strasznie przeplacilassad ja w roznych mcach(prywatnie)
              placilam 12-15 zl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka