Dodaj do ulubionych

L 4 w ciąży

21.03.10, 13:41
Mam pytanie natury tym razem prawnej.Od marca jestem zatrudniona na całym
etacie na najniższą krajowa(wcześniej było to 3\4 etatu).Myślałam,że uda się
popracować do czerwca,może do lipca-jednak lekarz stanowczo odradza mi
pracę,poza tym zaczynam naprawdę źle się czuć(mam mdłości i takie różne
przypadłości jak to w ciąży bywawinkMam pytanie do osób znających się na
rzeczy-czy jeśli pójdę na L4 w kwietniu,to nie będzie dla ZUS-u podejrzane,że
ledwie od miesiąca jest umowa na cały etat,a tu już zwolnienie?Jakie otrzymam
wynagrodzenie?Z góry dziękuję za wszelkie info,pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • chantal10 Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 14:22
      Wynagrodzenie Ci się nie zmieni. Bo ciąża, poza gruźlicą zdaje się, jest jedynym
      przypadkiem, kiedy na L4 otrzymuje się 100 % wypłaty. Myślę, że ZUS nie powinien
      się czepiać. W razie czego to lekarz namawia Cię na zwolnienie, a nie Ty lekarza wink
    • jeza_bell Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 14:25
      Raczej powinnaś zapytać na forum Ciąża i poród- tam znacznie więcej ciężarnych.
      • balbins Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 14:47
        Faktycznie,już tam zmykam i dziękuje Wam za odpowiedzi.
    • free-klaudia26 Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 14:26
      Ja nigdy w ciąży nie byłam ani na zwolnieniu z tegoż tytułu ale powiem Ci jak to
      jest z tego co ja wiem i się orientuję.Pracodawcy musisz nie tylko donieść
      zwolnienie z powodu ciąży ale i wymagane jest zaświadczenie od ginekologa o tym
      ,że jesteś w ciąży bo w przeciwnym razie bez tego zaświadczenia będziesz
      otrzymywała 80 % wypłaty.A co do ZUS-u to co się będziesz nimi martwić jak by
      Cie w razie wezwali no to im pokażesz dlaczego jesteś na zwolnieniu.Ciesz się
      ,że jesteś w ciąży bo ja tez bym chciała pomimo tego ,że też od niedawna
      zaczęłam nowa pracę.
      • dagmara-k Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 19:20
        klaudia a myslisz ze ona sie nie cieszy???

nie trzeba zaswiadczenia bo jest kod na zwolnieniu. na cip-ie dostanie opier...
        ze ciaza nie choroba, szkoda ze nie ma na gazecie forum dla ciezarnych po
        leczeniu. ale zapraszam na bociana - mnostwo watkow do wyboru.
        • mamafrania04 Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 20:33
          U mnie była podobna sytuacja, z pół etatu zostałam zatrudniona na cały i po dwóch miesiącach poszłam na zwolnienie. Za zwolnienie w ciąży dostajesz 100% wynagrodzenia, ale średnią z 12 miesięcy. Jeśli następuje zmiana etatu średnią liczą od tej zmiany. Ja właśnie dostałam pierwszą wypłatę z ZUS-u i tak właśnie mi naliczyli.
        • free-klaudia26 Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 21:02
          do dagmara-k
          No na pewno się cieszy ,ze jest w ciąży a czemu pytasz czyżbym zasugerowała coś
          innego?? bo nie bardzo rozumiem??
          A co do zwolnienia to nie bardzo się z Tobą zgodzę bo pomimo zwolnienia i
          uwzględnienia na nim ,ze to zwolnienie na ciążę to jest konieczne
          zaświadczenie.Ostatnio jak byłam u mojego gina to przyszła pielęgniarka i
          oznajmiła ,że dzwoniła pacjentka jego żeby jej przesłać właśnie to
          zaświadczenie-to raz,a drugi raz było to przy mnie jak dziewczyna też
          potrzebowała tego zaświadczenia ,no najwyraźniej jest potrzebne i tyle.
          • mamafrania04 Re: L 4 w ciąży 21.03.10, 21:57
            Jestem na zwolnieniu od grudnia i nikt jeszcze nie chciał ode mnie żadnego zaświadczenie.
            • dagmara-k Re: L 4 w ciąży 22.03.10, 12:28
              ja od sierpna i tez nikt w zadnej pracy nic nie chcial. moze byc przydatne jak
              np pracuje sie na stanowisku gdzie istnieje zagrozenie dla ciazy lub ciezary
              powyzej ilus am, czy zmiany nocne. obowiazku nie ma.

klaudia, napisalas "ciesz sie ze jestes w ciazy", odczytalam to jak nakaz lub rade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka