wiki1976 29.03.10, 10:43 Witam odebrałam dziś wynik progesteronu który zlecił lekarz aby zrobić w 21dc i mam 15,82ng/ml i napisane faza lutealna 3,34-28,03 co to dla mnie oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rodzynek1000 Re: Progesteron 29.03.10, 11:45 Albo nie miałaś owulacji albo masz niedomogę lutealną Odpowiedz Link Zgłoś
romashka Re: Progesteron 29.03.10, 12:28 rodzynek1000 napisała: > Albo nie miałaś owulacji albo masz niedomogę lutealną Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się, że zupełnie nie masz racji... Wydaje mi się, że taki wynik potwierdza owulację i nie świadczy o niedomodze lutealnej... Czy może ktoś potwierdzić/zweryfikować? Odpowiedz Link Zgłoś
farlinka Re: Progesteron 29.03.10, 12:41 Nie jestem ekspertem, ale z tego co pamietam od lekarki: to juz około 10 ng/ml oznacza juz prawidlowy wynik (zreszta potwierdza to wiki.28dni.pl/abc_progesteronu_i_duphastonu)- czyli ze owulacja byla i poziom progesteronu jest prawidlowy aby zaciazyc Na pewno Twoj lekarz Ci wszystko wyjasni, bo wynik samego progesteronu to niewiele (nie interpretuje sie wynikow, ale wyniki konkretnego pacjenta) ale wydaje, ze nie masz powodu do zmartwien. Jednak nie jestem ekspertka, wiec za nic nie recze! Odpowiedz Link Zgłoś
lenkau Re: Progesteron 29.03.10, 20:55 Wynik prawidłowy,nawet całkiem dobry.Moja lekarka mówi,że wynik około 9 już świadczy o owulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_05 Re: Progesteron 30.03.10, 13:04 Ja także uważam, że to dobry wynik, od 16 mówi się, że jest bardzo dobrze, choć niektórzy twierdzą, że najlepiej jak jest około 20. W moim laboratorium podają, że w pierwszym trymestrze ciąży może być nawet już od 12. Rzeczywiście lekarze twierdzą, że 9/10 świadczy już o owulacji. Monitoring cyklu pokazał, że miałam owulację w tym cyklu, a w czwartek odbieram wynik badania progesteronu, więc zobaczymy czy się sprawdza Dodam jeszcze, że dr także podejrzewa u mnie niedomogę lutealną, ale to na szczęście można wspomagać lekarstwami. Ps. Rozumiem, że badanie robione było tydzień po owulacji? Czy przed miesiączką występują u Ciebie plamienia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: Progesteron 31.03.10, 16:11 Lekarz kazał mi zrobić między 21 a 23dc ja robiłam w 21dc.nie mam plamień. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_05 Re: Progesteron 31.03.10, 21:24 Już dziś odebrałam wynik i pokazał prawie 16,5, co jest zgodne z badaniem usg. Myślę, że twój wynik jest w porządku, odnośnie dnia badania: prog jest najwyższy w połowie fazy lutealnej (na tej podstawie można określić niedomogę lutealną),np: cykl trwa 26 dni, owulacja jest około 12 dnia (ja tak mam), więc faza lutealna trwa około 14 dni, dzielę na 2 = 7 dni, dodaję do 12= 19 dzień. Tak badałam w tym cyklu (zgodność z usg) i wyszedł dobry wynik. Gdybym robiła między 21 a 23 to mógłby wyjść już wynik zaniżony. Jeśli masz wątpliwości, zrób badanie wg tej zasady w kolejnym cyklu. Ale wynik, który otrzymałaś jest ok! Nie pamiętam dobrze, jaka jest średnia długość twojego cyklu, wiesz kiedy masz owu? Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: joasia_05 01.04.10, 19:11 Ja mam nie regularne cykle i biorę od 21 do 25dc Luteinę bez tego @ mam nawet co 3 miesiące ,owulację tak czuję ,że chyba mam tak koło 14dc ale to się okaże,dostałam od lekarza Femare od 2-6dc i w 10dc na USG więc zobaczymy.A skąd jesteś z Łodzi może? Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_05 Re: joasia_05 02.04.10, 13:43 Ok, no to myślę, że jesteś pod dobrą opieką Nie jestem z Łodzi, ale wiem, że mają tam niezłą klinikę leczenia niepłodności- Salve- korzystasz może z ich usług? Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: joasia_05 05.04.10, 21:59 Własnie od stycznia zmieniłam lekarza i klinikę właśnie na Salve i Dr.Sobkiewicza zrobiłam całą serię badań i mam USG w 10dc w Sobotę oraz wizytę zobaczymy co powie.Mam nadzieję,że będzie to wreszcie ta właściwa klinika i lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś